Pariisi on täynnä kliseemäisiä kohteita, mutta silti kaikki haluavat nähdä juuri ne. Suosituimpiin paikkoihin on pitkä jonot. Ne voi kuitenkin välttää.
Pariisissa käy vuosittain lähes 30 miljoonaa matkailijaa: se on maailman suosituin yksittäinen matkakohde. Se on myös suomalaisten omatoimimatkailijoiden ja matkanjärjestäjien kestosuosikki. Nähtävää on niin paljon, että loma Pariisissa vaatii uuden loman Pariisissa.
Seinen rannan metropolia ei tarvitse markkinoida. Meillä on mielikuva, että jokaisen pariisilaisen kodin ikkunasta näkyy Eiffelin torni. Louvre tai Riemukaari ovat jokaiselle tuttuja, vaikka ei koskaan olisi Pariisissa käynytkään.
Kaupunginosa kerrallaan
Pariisiin tulee tutustua pieni osa kerrallaan, esimerkiksi kaupunginosittain. Metron käyttö kannattaa opetella heti, sillä kävellyksi tulee muutenkin paljon. Kannattaa miettiä etukäteen, mitä haluaa nähdä ja missä päin kaupunkia valitut kohteet sijaitsevat. Eikä pidä hermostua, vaikka ei ehdi nähdä kaikkea. Seuraavalla kerralla sitten.
Ensikertalainen haluaa nähdä Pariisin suosituimmat kohteet. Ja se kannattaakin, sillä kaupungin tunnetuimmat nähtävyydet ja museot ovat alansa parhaimpia maailmassa. Louvren ja sen korkean rautatornin voi jättää väliin vasta seuraavalla matkalla.
Nähtävyysmaratonin ohella pitää nauttia myös bistrojen ja kahviloiden ainutlaatuisesta tunnelmasta. Onnistut mahdollisesti Pariisissa kokemaan elämäsi suurimman gourmet- elämyksen. Toisaalta voit tuskailla oloasi suosituimpien nähtävyyksien eteen syntyneissä kiemurtelevissa jonoissa. Tai voit vielä kohdata pariisilaisen henkilökunnan hitauden ja töykeyden.
Pariisiin voi matkustaa kaikkina vuodenaikoina, mutta parhaat ajankohdat ovat kevät ja syksy. Keskikesä on sesonkiaikaa ja silloin nähtävyyksiin jonotetaan. Heinä- ja elokuussa on usein hikisiä hellepäiviä. Elokuussa pariisilaiset lähtevät etelään lomalle. Kaupunki autioituu paikallisista, ja monet perheravintolat sulkevat ovensa.
Pariisi on siistiytynyt
Pariisia pidetään kalliina kaupunkia, jota se usein onkin. Pienemmälläkin matkabudjetilla pärjää, kunhan katsoo, mistä ovesta astuu sisään. Ohessa annetaan hyviä vinkkejä siitä, miten Pariisin voi kokea edullisestikin.
Pariisi on muuttunut. Se on kohteliaampi, kielitaitoisempi ja puhtaampi kaupunki kuin muutamia vuosia sitten. Ravintoloiden ja kahviloiden palvelu on parantunut. Puhtaanapitolaitoksen koneet hyörivät tehokkaasti eri puolilla kaupunkia. Yksi asia ei ole kuitenkaan muuttunut: palvelualojen työntekijöiden lakot tulevat varoittamatta..
Ohjelmaa jokaiselle päivälle
Pariisissa vaikuttaneiden taiteilijoiden lista on häkellyttävä: Leonardo da Vinci, Rafael, Tizian, Rembrandt, Monet, Renoir, Degas, van Gogh, Matisse, Picasso – tässä vain muutamia. Pariisi onkin kaikkien taidefriikkien toivekohde, sillä taidemuseoiden tarjonta on ylivertainen.
Pariisi on tunnettu myös tunnelmallisista ulkoilmatoreistaan. Leivät, juustot ja hedelmät ostetaan tuoreina erikoismyymälöistä. Rue Mouffetard eli La Mouffe on Pariisin viehättävin torikatu, joka täyttyy aamuisin paikallisista pariisilaisrouvista ja -herroista. Aitoa kirpputoritunnelmaa voi aistia Marché aux Puces de St-Ouen -torilla.
Bon appétit
Pariisissa ruokailu on nautinto. Ankan ja vuosikertaviinin nauttiminen ylellisessä La Tour d’Argent (Hopeatorni) -ravintolassa keventää lompakkoa sadoilla euroilla. Halvemmallakin pääsee: Latinalaiskortteli on kokemattomallekin Pariisin kävijälle helppo paikka käydä syömässä. Alue on täynnä kohtuuhintaisia ravintoloita. Muita matkailijoiden suosimia ravintola-alueita ovat Montmartre ja Pigalle.
Näe kaupunki joelta
Pariisin matkan kruunaa tunnin kestävä Seine-risteily Jokilaivat liikennöivät aamusta aina keskiyöhön asti. Iltalähdöillä on oma viehätyksensä, sillä pimeyden laskeutuessa rantojen palatseja valaistaan laivojen omilla valonheittimillä.
Vaikka eri laivayhtiöiden laituripaikat sijaitsevat eri kohdissa Seineä, on jokaisen risteilyn kulkureitti lähes sama. Laivat kulkevat ympyrää Eiffelin tornin ja Ile de la Cité -saaren välisellä alueella. Alus palaa aina takaisin lähtöpaikkaansa.
Suosituimmat kohteet
Eiffelin torni (Tour Eiffel)
Pariisin suosituin nähtävyys houkuttelee tolkuttoman määrän matkailijoita. Aamulla, kun torni avataan, on aina rauhallisempaa. Hissijonot ovat silloin lyhimmillään. Myös iltaisin on vähemmän ruuhkaa.
Näköalatasanteita on kolme. Jos jaksaa, voi kiivetä ylös rappusia. Se tulee halvemmaksi, kuin hissillä ajelu. Ylimmäiselle tasanteelle pääsee vain toisen kerroksen näköalatasanteelta lähtevällä hissillä ja yleensä vasta jonottamisen jälkeen.
Torni on auki keskiyöhön asti. Illalla kannattaa tulla ihailemaan tornin iltavalaistusta. Eiffelin torni suihkulähteineen näkyy parhaiten Trocadéron aukion Palais de Chaillot’n näköalatasanteelta.
Osoite: Champs de Mars.
Metro: Bir Hakeim, Trocadéro.
Musée du Louvre
Yhdellä käynnillä Louvren laajoista kokoelmista ehtii nähdä vain murto-osan. Museon helmiä ovat Mona Lisa, Milon Venus ja Nike -Voitonjumalatar.
Sisäänkäynti tapahtuu sisäpihan lasipyramidin kautta, usein pitkän jonottamisen jälkeen. Carte-Musée-Monuments -kortilla pääsee ilmaiseksi, mutta turvatarkastus vie oman aikansa, ja sisälle päästetään samanaikaisesti vain tietty määrä ihmisiä. Sisälle Louvreen pääsee myös museokorttelin alla olevan ostoskeskuksen kautta (käynti rue de Rivolilta). Siellä on vähemmän jonoa!
Osoite: Palais du Louvre.
Metro: Palais Royal.
Musée d’Orsay
Orsayn impressionistisen taiteen kokoelma on maailman laajin. Esillä on muun muassa Monet’n, Renoirin, Van Goghin ja Cézannen töitä. Ajallisesti kokoelmat ajoittuvat vuosiin 1848-1914. Musée d’Orsayn kokoelmat ovat siis vanhempia kuin Centre Georges Pompidoussa, mutta uudempia kuin Louvressa.
Impressionismin mestareille omistettu osa on rakennuksen ylimmässä kerroksessa. Jonottaminen sisälle museoon voi sesonkiaikana kestää jopa 2-3 tuntia. Carte-Musée-Monuments -kortilla voit ohittaa jonot.
Osoite: Rue de Bellechasse 1.
Metro: Solférino .
Riemukaari (Arc de Triomphe)
Keisari Napoleonin Riemukaari seisoo ylväänä tähden muotoisen aukion keskellä. Aukio on Pariisin vilkkaimpia, ja siksi ei kannata edes yrittää pujotella liikenteen seassa Riemukaaren luo. Aukion kulmasta, Champs-Elysées’n päästä metroaseman luota johtaa maanalainen käytävä suoraan Riemukaarelle. Ylös näköalatasanteelle pääsee portaita pitkin tai jonottamalla hissiin.
Osoite: Place Charles de Gaulle.
Metro: Charles de Gaulle-Etoile.
Nôtre-Dame
Pariisin hienoin goottilainen kirkko sijaitsee La Citén saarella kaupungin sydämessä. Sitä rakennettiin lähes 200 vuoden ajan vuodesta 1163 alkaen. Kirkon 130 metriä pitkällä ja 48 metriä leveällä sisätilalla on korkeutta 35 metriä. Valo tulvii sisään upeista ruusuikkunoista, joiden halkaisija on 13 metriä.
Osoite: Place du parvis-Nôtre-Dame.
Metro: Cité.
Invalidikirkko
Aurinkokuningas Ludvig XIV rakennutti tämän mahtavan barokkikirkon omaan käyttöönsä vuonna 1676. Sinne on myöhemmin haudattu monia merkittäviä sotilashenkilöitä; mm. Napoleon Bonaparten maalliset jäännökset siirrettiin sinne 1841. Napoleon lepää suomalaisesta graniitista tehdyssä arkussa. Kirkko sijaitsee sotilassairaalan (Hôtel des Invalides) yhteydessä, jossa on myös sotamuseo.
Osoite: Esplanade des Invalides.
Metro: Latour-Maubourg, Varenne.
Sacré-Coeur
1800-luvun lopussa rakennettu valkea basilika seisoo Montmartren kukkulalla, josta avautuu hieno näköala Pariisiin. Kirkon pääkupoli on Eiffelin tornin jälkeen kaupungin korkein kohta. Kuorin kattoa hallitsee suuri Kristus-mosaiikki. Vieressä Montmartren taiteilija-aukio.
Osoite: Parvis du Sacré Coeur.
Metro: Anvers, Abbesses.
www.sacre-coeur-montmartre.com
www.ecliptique.com/sacre_coeur (virtuaalikierros)
Musée Picasso
Kuuluisan taiteilijan töitä siniseltä, vaaleanpunaiselta ja kubistikaudelta 1600-luvun talossa, joka on säilytetty alkuperäisasussaan.
Osoite: Hôtel Salé, rue de Thorigny 5.
Metro: St Sebastien Froissant, Chemin Vert, St Paul.
Jardin du Luxembourg
Pariisin suosituimman puiston keskuksena on 1600-luvun Luxembourgin linna. 25 hehtaarin alueelta löytyy muun muassa kahdeksankulmainen vesiallas veneineen, nukketeatteri, tenniskenttiä ja mehiläistenhoitokoulu. Puistossa on myös runsaasti patsaita. Albert Edelfelt ikuisti Luxembourgin puiston erääseen maalaukseensa.
Osoite: Jardin du Luxembourg, Boulevard Saint-Michel.
Metro: Odéon, Luxembourg.
Versailles’n linna
Aurinkokuningas Ludvig XIV:n vuonna 1668 rakennuttama mahtava ja ylellinen linna sijaitsee 23 kilometriä Pariisista lounaaseen. Sitä ympäröivät upeat puutarhat suihkulähteineen. Alueella on myös pienempi palatsi, Ludvig XIV:n vuosina 1670–1687 rakennuttama vaaleanpunainen Grand Trianon, sekä Ludvig XV:n yksityinen pakopaikka Petit Trianon vuodelta 1762.
Miten pääsee: Jos lähdet omatoimisesti Versailles´hin, lähde ajoissa ennen turistibussien saapumista. Varaa aikaa riittävästi, sillä nähtävää on paljon. Pariisin keskustasta pääset kätevästi RER -junalla (linja C5, Versailles Rive-Gauche). RER -junissa voi matkustaa keskustan alueella metrolipulla, mutta kaupungin ulkopuolelle matkustaessa pitää ostaa erikoislippu.
Päivälippu: Päivälipulla (passeport) pääsee kaikkiin paikkoihin jonottamatta. Lippu sisältää myös junamatkan ja äänioppaan paikan päällä. Päivälipun voi ostaa Pariisin rautatieasemilta, FNAC –liikkeistä tai linnan lipunmyynnistä kello 14 mennessä (talvella klo 13 mennessä).
Osta Carte-Musée-Monuments -kortti
Jonotuksen välttämiseksi on yksinkertaisinta ostaa lippu nimeltä Carte-Musée-Monuments -kortti, jonka avulla pääsee yli 60 museoon ja monumenttiin niin monta kertaa, kuin haluaa ja ilman jonotusta. Lippuja myydään muun muassa museoissa, isoilla metroasemilla ja FNAC-kaupoissa. Osta lippu jostain vähemmän ruuhkaisesta museosta, vaikka et välttämättä siellä kävisikään. Älä ainakaan osta museokorttia Orsayn tai Louvren museosta, sillä siellä on aina tolkuttoman pitkät jonot.
Yksittäiset pääsymaksut Pariisin kohteisiin ovat melko kalliita, joten museokortti maksaa itsensä nopeasti takaisin. Myynnissä on yhden, kolmen ja viiden päivän kortteja.
Yöpyminen
Pariisi on maailman suosituimpia turistikohteita, joten se tarjoaa suuren määrän erilaisia yöpymisvaihtoehtoja joka hintaluokassa. Ilman ennakkovarausta ei Pariisiin kuitenkaan kannata lähteä.
Pakettimatkaan kuuluu aina hotelli, mutta yöpymispaikan voi etsiä omatoimisestikin. Internetistä löytyy lukematon määrä välittäjiä, joiden kautta hotellihuoneen varaaminen on vaivatonta. On kuitenkin sattunut tapauksia, joissa ennakkoon varattua huonetta ei ole paikan päällä löytynytkään. Varmimmin huoneen saa luotettavan matkatoimiston kautta. Varausmaksu voi olla hyvä sijoitus.
Taso vaihtelee
Keskivertoturisteille tarkoitetut hotellit ovat melko vaatimattomia. Kun vertailee tasoa muihin eurooppalaisiin hotelleihin, voi Pariisissa tähtien lukumäärästä pudottaa yhden pois. Huoneet ovat yleensä ahtaita, ja hissiinkin mahtuu usein vain yksi henkilö matkalaukkuineen.
Tavanomainen mannermainen aamiainen on vaatimaton: kahvi ja croissant. Lisämaksua vastaan saa runsaamman aamupalan.
Sijainti ei ratkaise
Hotellin taso ei aina riipu sijainnista. Samalla alueella voi olla hinnakkaita ja vaatimattomia hotelleja. Keskustassa halvimmat hotellit ovat aina vaatimattomia, mutta vastaavasti kaupat ovat lähellä. Jos on kiinnostunut shoppailusta, kannattaa hotelli valita läheltä Oopperaa ja Haussmann-bulevardia. Latinalaiskorttelin ja Montmartren alueilta löytyy eniten ruokapaikkoja ja kahviloita. Jos liikkuu metrolla, on melko yhdentekevää missä hotelli sijaitsee.
Helena Petäjistön hotellivinkit
Työssään MTV3:n kirjeenvaihtajana Helena Petäjistö oppi tuntemaan Euroopan suurkaupungit perin pohjin. Kokemuksiaan hän on jakanut persoonallisissa kaupunkioppaissaan, kuten Aamiainen Cocon kanssa Pariisissa, Strasbourgissa, Lyonissa (Tammi 2001). Petäjistö kuvaa kohteita suomalaisin silmin ja tarjoaa monia majoitus-, ravintola- ja ostosvinkkejä. Seuraavassa hänen valintansa Pariisin runsaasta hotellitarjonnasta.
L´Hôtel
Hotelli, jossa kirjailija Oscar Wilde eli yli varojensa ja kuoli. Ylellinen ja erikoinen paikka muodikkaalla alueella, rauhallisella pikkukadulla. Viehättävä baari. Kellari keskiaikaisissa holveissa, jopa uima-allas. 25 huonetta. Unelma.
Osoite: 13 rue des Arts.
Metro: Saint Germain des Près.
Le Relais Christine
Vanhan 1600-luvun luostarin paikalla vasemmalla rannalla. Viehättävä rauhallinen katu, sisäänkäynti ihastuttavan sisäpihan kautta. Aulassa talvisin takkatuli. 51 huonetta. Mielikuvitusta liikemiehillekin.
Osoite: 3 rue Christine.
Metro: Saint Michel.
Hotel de l’Espérance
Joka kerran on asunut Madame Aymardin hoivissa, ei enää hotellia vaihda. Kodikas sisustus, jonka puitteita on käytetty jopa mainosfilmissä. Vasemmalla rannalla lähellä rue Mouffetardia, joka on kaupungin viihtyisimpiä katuja. 38 huonetta. Paras hinta-laatu -suhde!
Osoite: 15 rue Pascal.
Metro: Censier-Daubenton.
Lisää hotelleja netissä
Liikkuminen
Lentokentältä keskustaan
Roissy-Charles de Gaullen kenttä sijaitsee 23 kilometriä keskustasta koilliseen. Kentällä on kolme terminaalia, joten paluumatkaa varten on varmistettava mistä terminaalista oma kone lähtee. Sitä varten on myös varattava riittävästi aikaa, sillä liikenneruuhkat saattavat lisätä ajoaikaa huomattavasti.
RER-junallapääsee runsaassa puolessa tunnissa Pariisin keskustaan (Gare du Nord, Châtelet, St-Michel). Junia kulkee tiheään. Bussit kulkevat terminaalien ja keskustan väliä 15-30 minuutin välein. Bussit kulkevat noin tunnissa Oopperan tai Riemukaaren luo sekä Montparnassen sekä Gare de Lyonin rautatieasemille. Kaikkien bussien pääteasemilta on jatkoyhteys metroon.
Sijaitsipa hotellisi missä kaupunginosassa tahansa, normaalikuntoinen jaksaa kävellä lähes kaikkiin mielenkiintoisiin kohteisiin. Reitit kannattaa suunnitella kartan kanssa etukäteen, jotta taipaleen varrella on vaihtelevaa katseltavaa.
Bussi
Bussi ei sovi kiireiselle, sillä aikataulut ovat aika teoreettisia ja ruuhkissa saatetaan seisoa pitkät tovit. Verkkaisen matkan varrella eteen tulee kuitenkin monumentteja, kirkkoja ja museoita. Bussista näkee arkipäivän katuelämää ja voi taivastella pariisilaisten suurpiirteistä liikennekulttuuria. Pysäkeillä on jokaisen linjan ajoreitit ja pysäkit. Samat liput kelpaavat myös metroon.
Metro
Metro on nopea kulkuväline, mutta viisas välttää ruuhka-aikoja: aamulla noin kello 7.30–9.30 ja illalla noin 17.30–19.30. Myöhäisillasta metro ei ole niitä turvallisimpia liikkumisen muotoja. Sen käyttäminen on kuitenkin syytä opetella, sillä käytännössä se on nopein ja vaivattomin tapa liikkua Pariisissa.
Suurimmilta metroasemilta saa ilmaiseksi karttoja, joista selviävät niin maanalaisen, kuin bussienkin reitit. Jokaisella metrolinjalla on numeronsa, mutta hyvin yleisesti linja nimetään myös pääteasemansa mukaan. Metron käytävillä viitoituksessa käytetään aina myös pääteasemaa.
RER-juna
RER -junat toimivat keskustassa aivan kuten metro, mutta ne ovat nopeampia, ja pysäkkejä on vähänlaisesti. Keskustan ulkopuolella RER -junat nousevat maanpinnalle, ja niillä pääsee vaikkapa Pariisin Disneylandiin tai Charles de Gaullen lentokentälle.
Liikennelaitoksen liput voi ostaa parhaiten metroasemilta. Jotkut ovat myynnissä myös tupakkakaupoissa (tabac). Busseista voi hankkia vain heti leimattavan kertalipun.
Kertalippu kelpaa metroon, bussiin ja RER-junaan Pariisin kaupungin alueella. Carnet on 10 kertalipun nivaska.
Turistille on tarjolla mm. Paris Visite -lippu, jolla saa ajella niin paljon kuin jaksaa. Myytävänä on päivän, kahden päivän ja viiden päivän kortteja. Paris Visite -lipun voimassaoloaika lasketaan ensimmäisestä leimauskerrasta. Lipulla saa myös alennuksia joissakin nähtävyyksissä.
Pariisin uusin turisteille suunnattu päivälippu on Mobils, joka on voimassa vain tietyn kokonaisen päivän.
Lisätiedot
Taksi
Pariisissa on 15 000 taksia, mutta ruuhka-aikana niitä on liian vähän. Taksi on ainoa vaihtoehto puolenyön jälkeen, kun metrot ovat lakanneet kulkemasta. Kyyti on hiukan halvempaa, kuin Suomessa. Taksit ottavat kyytiin korkeintaan kolme asiakasta, jotka kaikki istuvat takapenkillä. Taksin katolla oleva valkoinen valo tarkoittaa ”vapaa” ja keltainen ”varattu”. Kuljettajalle on tapana antaa juomarahaa.
Batobus
Huhti-lokakuussa kulkevat Batobus-nimiset laivat pitkin Seineä. Pysäkkejä on yhteensä kahdeksan, muun muassa Eiffelin tornin ja Nôtre-Damen lähellä. Veneet lähtevät 15-25 minuutin välein.
Henkilöauto on aika toivoton vaihtoehto Pariisissa. Liikenne saattaa takkuilla koska tahansa kellonaikaan katsomatta. Jos eteneminen on hankalaa, niin pysäköiminen hipoo jo mahdottomuutta. Pariisin kaupungissa on noin miljoona rekisteröityä autoa, ja laillisia kadunvarsipaikkoja on vain 200 000 ja niistä noin 50 000 ilmaisia. Kadulla ja parkkitaloissa pysäköinti on kallista. Parkkitalot ovat yleensä myös täynnä. Kielletyille paikoille pysäköidyt autot siirretään nopeasti pois.
Romanttiset jokilaivat
Seinen ansiosta Pariisi on Ranskan neljänneksi suurin satamakaupunki. Varsinainen satama-alue sijaitsee keskustan ulkopuolella, mutta ydinalueen läpi virtaavan joen laivaliikenne on vilkasta. Kapeat lastiproomut lipuvat turistialusten ja rantaan ankkuroitujen asuntolaivojen seassa
Suurin osa Pariisin merkittävimmistä rakennuksista sijaitsee joen varrella tai sen välittömässä läheisyydessä. Sekä vasen että oikea ranta pursuvat vanhoja yksityispalatseja, kuuluisia museoita ja mahtipontisia muistomerkkejä.
Pariisilaiset viihtyvät Seineä reunustavilla laitureilla ja rantakaduilla. Kesähelteillä he nauttivat auringonotosta, kuin etelän rannoilla konsanaan. Iltaisin plataani- ja poppelipuiden alla käyskentelevät yksinäiset koiran ulkoiluttajat, rakastavaiset, kuntoaan hoitavat lenkkeilijät ja satunnaiset turistit.
Joelta katsottuna Pariisi on tyylikäs, joten Seine-risteily kannattaa ehdottomasti ottaa matkaohjelmaan. Sillatkin näyttävät niiden alitse kulkevan laivan kannelta erityisen komeilta.
Hinta ei huimaa
Risteilyt ovat suosittuja, ja siksi yrittäjiä on useita. Hinnoissa ei ole suuria eroja, ja rahoilleen saa aina vastinetta. Hotelliaulojen mainostelineissä on usein kuponkeja, joilla saa risteilystä ylimääräistä alennusta. Lapsille ja eläkeläisille on myös omat taksansa, ja ryhmät voivat päästä puoleen hintaan. Jos haluaa laivaan tiettynä kellonaikana, lippu kannattaa varata etukäteen.
Jokilaivat liikennöivät kaikkina vuodenaikoina aamusta aina keskiyöhön asti. Iltalähdöillä on oma viehätyksensä, sillä pimeyden laskeutuessa rantojen palatseja valaistaan laivojen omilla valonheittimillä. Lämpimänä iltanakin joella puhaltaa usein viileä tuuli, joten on järkevää ottaa mukaan hieman ylimääräistä vaatetta.
Parhaimmat näkymät avautuvat laivan kannelta. Lähtöpaikalle kannattaa tulla ajoissa, sillä kansipaikat varataan ensimmäisinä. Sateen yllättäessä väki pakenee kiireesti laivan sisätiloihin, mutta isojen ikkunoiden ansioista nähtävyyksien katselu onnistuu mainiosti sieltäkin. Lounas- ja päivällisristeilyjä lukuun ottamatta aluksilla ei yleensä ole ruoka- tai juomatarjoilua.
Tunnin kierros
Laivayhtiöiden laituripaikat sijaitsevat eri paikoissa Seinen varrella, mutta sightseeing –laivojen kulkema reitti on kaikilla lähes sama. Alukset kulkevat ympyrää Ile de la Cité saaren ja Eiffelin tornin välisellä jokiosuudella. Tunnin kestävän kierroksen jälkeen palataan aina kotilaituriin. Matkan kesto ja pituus riittävät antamaan hyvän yleiskuvan rannan tärkeimmistä kohteista. Laivoilla on yleensä ranskan-, saksan- ja englanninkielinen selostus.
Esimerkiksi hääpäiväänsä viettäville voi suositella romanttista risteilyä, jonka aikana nautitaan illallista kynttilän valossa aluksen lipuessa hiljalleen Seinen aalloilla. Se tosin maksaa jo enemmän.
Bâteaux Mouches
Laivat lähtevät joen oikealta rannalta Pont de l´Almalta kesällä puolen tunnin välein. Marras-maaliskuussa lähtöjä on vähemmän. Yrityksen laivat ovat Seinen suurimmat, joten niihin mahtuu isompikin määrä ihmisiä kerrallaan (600-1400 matkustajaa). Päivällisristeilylle vaaditaan ennakkovaraus ja miehillä on solmiopakko.
Metro: Alma-Marceau.
Bâteaux Parisiens
Tyylikkäät alukset (150-400 matkustajaa) lähtevät Eiffelin tornin juurelta osoitteesta Pont d´Iena. Alukset ovat hieman ylellisimpiä kuin edellä mainitut. Lähtöjä on puolen tunnin välein. Myös lounas- ja päivällisristeilyjä on tarjolla. Näillä risteilyillä on solmiopakko.
Metro: Trocadero tai Bir-Hakeim.
Vedettes du Pont Neuf
Kokoluokkaa pienemmät alukset lähtevät osoitteesta Square du Vert-Galant eli Pont Neuf sillan pielestä. Lähtöpaikka sijaitsee keskeisellä paikalla lähellä Il de la Citén saarta. Ryhmät mahtuvat mukaan puoleen hintaan. Lähtöjä on puolen tunnin välein.
Metro: Pont Neuf.
Shoppailijan paratiisi
Pariisi tarjoaa loputtomat ostosmahdollisuudet. Vaihtoehtoja riittää varmasti vaativallekin ostajalle. Kaupunki on täynnä luksustavarataloja, pikkubutiikkeja, megaostoskeskuksia, erikoisliikkeitä ja ulkoilmatoreja. Vaikka osassa liikkeistä hinnat ovat tähtitieteelliset, Pariisista löytyy myös kohtuuhintaista ja tyylikkäitä tuotteita kotiin tuotavaksi. Tammi- tai heinäkuussa voi tehdä todella onnistuneita ostoksia, sillä silloin kaupungissa on suuret alennusmyynnit (soldes).
Aukioloajat vaihtelevat
Suuret tavaratalot ovat yleensä auki 9.30-18.30 maanantaista lauantaihin, mutta muuten aukioloajat vaihtelevat suuresti. Pienemmät kaupat saattavat mennä kiinni keskipäivällä tunniksi pariksi. Elokuussa ranskalaisten lomakuukautena pikkukauppias voi sulkea liikkeensä ovet kokonaan.
Mikäli mahdollista, tee ostokset aamupäivisin. Pariisilaiset eivät ole aamuvirkkuja. Lauantaina ovat kaikki liikkeellä, ja tunnelma on ajoittain kaoottinen. Pariisilainen ei osaa jonottaa, eli kannattaa pitää puoliaan, ettei jää muiden jalkoihin.
Yleisimmät luotokortit (Visa, Eurocard, MasterCard) kelpaavat parhaiten, mutta ne eivät ole Pariisissa niin yleisiä kuin Suomessa.
Teho-ostoksia tavarataloissa
Jos ostosaikaa on niukalti, kannattaa asioida Pariisin suurissa tavarataloissa. Niistä kyllä löytää kaiken tarvitsemansa. Kaupungin tunnetuimmat tavaratalot ovat Galeries Lafayette, Au Printemps ja La Samaritaine. Kaksi ensiksi mainittua sijaitsevat lähes vierekkäin Boulevard Haussmannin ostoskadulla.
Vaikka ei aikoisi ostaa mitään, kannattaa suunnistaa Galeries Lafayetten ulko-ovelta ensimmäisen kerroksen parfyymihöyryisen kosmetiikkaosaston läpi rakennuksen keskelle. Suuntaa katseesi ylös, sillä siellä oleva kupoli on komea rautakehikkoineen ja värilaseineen.
La Samaritaine on 80-vuotias art deco -tyylinen tavaratalo, jonka jugendtyyliset sisätilat ovat näkemisenarvoiset. Kaikissa tavarataloissa on myös hyvät kahvilat ja ravintolat. La Samaritainen kattoravintolasta avautuu hieno näkymä yli kaupungin.
Edullinen vaihtoehto on tavarataloketju Monoprix.
Vanhan ajan tyyliin
Kuuluisa Hallien (Les Halles) alue oli aikoinaan liha-, kasvi- ja hedelmätukkukaupan keskus. Rakennukset purettiin 1960 -luvulla ja tilalle pystytettiin valtava ostos- ja vapaa-ajankeskus. Rakennuskompleksissa on 180 eri liikettä pienistä butiikeista suurmyymälöihin. Kauppakeskuksen alla sijaitsee maailman vilkkain metroasema, joten väkeä riittää ruuhkaksi asti.
Pasaanit eli ostosgalleriat kuuluvat Pariisiin. Ne ovat kapeita kujia, jotka 1800 -luvulla katettiin holvikatolla, joka tehtiin lasista ja raudasta. Galleriat olivat oman aikakautensa ostoskatuja. Monet Pariisin pasaanit on entisöity. Yksi viehättävimmistä on Galerie Vivienne.
Ylellisiä ikkunaostoksia
Rue de Rivolin varrelta löytyvät kaupungin kalleimmat kaupat ja hienoimmat hotellit. Historiallisten ja monumentaalisten rakennusten ja kuninkaallisten puistojen suojassa sijaitsevat maailman kalleimmat jalokivi-, muoti- ja kultasepänliikkeet. Nimet Christian Dior, Chanel, Yves Saint Laurent, Cartier ym. kertovat kadun hintatasosta. Moni tyytyykin tekemään vain ikkunaostoksia. Rue du Faubourg-St-Honorélla sijaitsevat pariisilaisen huippumuodin (haute couture) tärkeimmät merkkiliikkeet.
Elämyksiä erikoisliikkeistä
Pariisilainen tekee ostoksensa mielellään erikoisliikkeissä. Leipäkauppa on boulangerie, lihakauppa on boucherie ja juustokauppa on fromagerie. Poilâne on monen mielestä kaupungin paras leipomo, jonka maalaisleipä on uskomattoman herkullista. Fauchonin suklaat ovat erinomaisia. Alléossen perinteisesti valmistetut juustot ovat ilmeisesti kaupungin parhaimmat. Laaja leluvalikoiva löytyy Au Nain Bleu -kaupasta.
Seinen rantojen kirjakauppiaat (les bouquinistes) ovat myyneet kirjojaan jo vuosisatojen ajan pienistä kärryistään. Ne ovat vanhojen kirjojen aarreaittoja, joista saattaa löytää arvokkaita ensipainoksia. FNAC tarjoaa suurimmat valikoimat kirjoja ja äänitteitä.
Kannattaa muistaa myös museoiden kaupat, joissa valikoima on yleensä laaja ja laadukas. Esimerkiksi Louvren ja Orsayn museokaupat ovat loistavia. Impressionismifaneille Musée Marmottanin sievä pikkukauppa on vastustamaton.
Champs Elysées’llä Louis Vuittonin nahkalaukkuja myyvän merkkikaupan edessä on usein mielenkiintoinen näytelmä: japanilaiset jonottavat päästäkseen sisälle ostamaan arvostettuja, mutta kalliita merkkilaukkuja.
Ja se tärkein tuliainen: maailman suosituinta matkamuistoa, metallista Eiffelin tornin pienoismallia myydään joka paikassa.
Tavarataloja
Galeries Lafayette
Osoite: 40 blvd Haussmann.
Metro: Chaussée-d’Antin-La Fayette, Opéra, Trinité.
Au Printemps
Osoite: 64 blvd Haussman.
Metro: Havre Caumartin.
La Samaritaine
Osoite: 19 rue de la Monnaie.
Metro: Pont-Neuf.
Forum Les Halles
Osoite: Forum Les Halles.
Metro: Les Halles.
Pasaanit
Gallerie Vivienne
Osoite: Alkaa rue Vivienneltä ja rue des Petits Champsilta.
Metro: Bourse.
Leipäkauppa
Poilâne
Osoite: 8 rue du Cherche-Midi.
Metro: Duroc.
Herkkukauppa
Fauchon
Osoite: 26 pl de la Madeleine.
Metro: Madeleine.
Juustokauppa
Alléosse
Osoite: 13 rue Poncelet.
Metro: Ternes.
Lelukauppa
Au Nain Bleu
Osoite: 406-410 rue St-Honoré.
Metro: Concorde.
Kirja- ja musiikkikauppa
FNAC
Osoite: Useita liikkeitä, mm. 74 av des Champs-Elysées tai Forum des Halles.
Metro: George V.
Lisätiedot
Vilskettä torilla
Pariisissa on viehkeitä ulkoilmatoreja kenties enemmän kuin missään muussa Euroopan kaupungissa. Eri puolilla toimivat ruokahallit ja torit ovat erikoistuneet tiettyihin tuotteisiin. Jokainen tori peilaa myös kaupunginosansa luonnetta. Käyskentely Pariisin toreilla on mukavaa, vaikka ei kuluttaisi senttiäkään. Ja aina voi tehdä kiinnostavia löytöjä.
Vain parasta kassiin
Ranskalainen suhtautuu ruuanlaittoon vakavasti. Kun hän tekee ruokaostoksensa päivittäin, hän tietää saavansa taatusti tuoretta tavaraa. Ostoksille mennään aikaisin aamulla tai myöhemmin iltapäivällä. Vilkkaimmillaan torihyörinä on viikonloppuisin.
Rue Mouffetard eli La Mouffe on Pariisin tunnetuimpia ja vanhimpia torikatuja. Se pursuaa hedelmiä ja vihanneksia, joita turistit ihmettelevät paikallisten joukossa. Merenherkkuja täynnä olevat jäähileiset myyntipöydät keräävät aina hämmästyneitä katseita. ”Muffen” tienoo on Pariisin vanhimpia asuinalueita.
Rouges Marais’n kaupunginosassa sijaitseva Marché Enfant on peräisin 1600-luvulta ja edustaa perinteistä pariisilaista hedelmä- ja vihannestoria. Kaupungin varakas väki käy Rue Clerin katutorilla. Tyylikkäästi pukeutuneet diplomaatit, valtion virkamiehet ja hienostorouvat tekevät kalliita, mutta erittäin laadukkaita ostoksia.
Kukkia kotiin
Työpäivänsä päätteeksi pariisilainen mies vie usein kukkia kotona touhuavalle vaimolleen. Hän ostaa ne kotimatkan varrelta metroaseman kukkamyyjältä tai isommalta kukkatorilta. Citén saarella lähellä Notré Damea on Marché aux Fleursin kukkatori, joka on auki kaikkina vuodenaikoina. Tarjolla on laaja valikoima leikkokukista isoihin viherkasveihin. Sunnuntaisin torilla myydään häkkilintuja.
Löytöjä kirpputorilta
Suurimmat kirpputorit sijaitsevat keskustan ulkopuolella, mutta niihin pääsee vaivattomasti metrolla. Vanhin ja tunnetuin on Marché aux Puces de St-Ouen, joka sijaitsee Pariisin pohjoisosassa hieman rähjäisellä alueella lähellä Clignancourt’in metroasemaa. Junamatkan jälkeen pitää kävellä vielä tovi ennen kuin saapuu kuuden hehtaarin käsittävälle kirpputorialueelle. Autoilla saapuville on varattu yli 1000 maksullista parkkipaikkaa. Kirpputorin historia ulottuu kauas keskiajalle, jolloin tällä paikalla kauppiaat myivät aristokraattien vanhoja vaatteita köyhille talonpojille.
Yli 2000 myyntipöytää ja kojua on levittäytynyt kymmenelle pienemmälle torialueelle, joissa myydään kaikkea mahdollista arvokkaista antiikkiesineistä käytettyihin vaatteisiin. Kalleimmat ostokset voi jopa maksaa luottokortilla. Opastuspisteestä (Marché Biron, Rue des Rosiers) voi hankkia alueen kirpputorioppaan.
St-Ouen on yksi Euroopan suurimmista kirpputoreista, ja väkeä ja vilskettä riittää. Pidä pää kylmänä ja astu rohkeasti sekaan! Muista kuitenkin, että täällä toimivat Pariisin taitavimmat taskuvarkaat.
Ruokatori Rue Mouffetard
Osoite: Rue Mouffetard ja lähikadut ja -aukiot.
Metro: Censier-Daubenton, Place Monge.
Ruokatori Marché Enfants Rouges
Osoite: 39 rue de Bretagne.
Metro: Temple, Filles-du-Calvaire.
Ruokatori Rue Cler
Osoite: Rue Cler.
Metro: Ecole Militaire tai Latour-Maubourg.
Kukkatori Marché aux Fleurs
Osoite: Pl Louis-Lépine, Citén saari.
Metro: Cité.
Kirpputori
Marché aux Puces de St-Ouen
Osoite: Rue des Rosiers.
Metro: Porte-de-Clignancourt.
Bon appétit!
Ankan ja vuosikertaviinin nauttiminen ylellisessä La Tour d’Argent (Hopeatorni) -ravintolassa keventää lompakkoa sadoilla euroilla. Kuppi espressoa trendikahvilassa maksaa 6 euroa ja yhdestä oluttuopista saattaa joutua pulittamaan 15 euroa. Kuulostaa kalliilta. Yli kymmenen miljoonan asukkaan ja yhtä monen turistin kaupungista löytyy maksajia ja asiakkaita joka lähtöön.
Pariisissa voi silti syödä hyvin ja edullisesti, halvemmalla kuin Suomessa. Pitää vain osata mennä sisään oikeaan ravintolaan. Jos epäilee matkabudjettinsa riittävyyttä, kannattaa varmistaa paikan hintataso ennen tilausta. Muuten tulee ehkä juoneeksi elämänsä kalleimmat kahvit tai oluet. Helpoimmin hinta selviää ravintolan ulkopuolella olevasta ruokalistasta, jonka laki vaatii.
Hyvän ravintolan löytäminen on periaatteessa helppoa: varmin valinta on ruokapaikka, joka on illasta toiseen täynnä, ja jossa istuu paikallista väkeä. Paikan ulkonäkö ei välttämättä kerro mitään sen hintatasosta tai ruuan laadusta.
Ruokaravintola on ranskaksi restaurant. Sen lisäksi murkinaa saa bistroista ja brasserioista. Brasseriesta ruokaa saa myös varsinaisten ruoka-aikojen ulkopuolella.
Tiheimmin ruokapaikkoja on vasemman rannan turistialueilla. Latinalaiskortteli on kokemattomallekin Pariisin kävijälle helppo paikka käydä syömässä. Alue on täynnä kohtuuhintaisia ravintoloita, joista suurin osa on kansainvälisiä. Joukossa on muutama aito ranskalainenkin ravintola. Muita matkailijoiden suosimia ruokapaikka-alueita ovat Montmartre ja Pigalle.
Mihin aikaan syömään
Ranskassa ei syödä varsinaista aamiaista. Kahvi ja croissant pitävät nälän loitolla lounasaikaan asti. Se alkaa 12.30 ja jatkuu klo 14:ään asti. Sen jälkeen ravintolat sulkevat ovensa avatakseen ne uudestaan illallisaikaan klo 19.00 lähtien. Kello 21 jälkeen vapaata paikkaa on jo vaikea löytää.
Mitä syödä
Perinteinen ranskalainen keittiö perustuu voihin ja suosii lihaa, kanaa ja kalaa. 1980-luvun la nouvelle cuisine ei ole enää Ranskassakaan suosiossa. Hyvistä aineksista tehty yksinkertainen maalaisruoka on suosituinta.
Kokeile alkukeitoksi ranskalaista sipulikeittoa. Yllätyt sen pehmeästä mausta. Valitse pääruuaksi burgundilaista lihapataa. Ennen varsinaista jälkiruokaa maistellaan erilaisia juustoja. Jälkiruuan tulee olla reilusti makeaa, esimerkiksi ohukaisia mandariinikastikkeessa tai elsassilainen omenatorttu vaniljakastikkeessa. Juotavaksi viiniä tai kivennäisvettä. Kokiksen juominen ruuan kanssa on rahvaanomaista.
Useimmissa ravintoloissa on tarjolla kahden tai kolmen ruokalajin kokonaisuuksia, jotka ovat edullisia, joskin naapuripöytään tilatut à la carte -annokset näyttävät runsaammilta ja herkullisimmilta. Kymmenen vuotta sitten kasvissyöjät olivat Pariisissa pulassa. Vielä tänäänkin kasvisravintolat ovat harvinaisia. Hyvän ja runsaan salaatin saa kyllä miltei kaikista paikoista.
Hyvät tavat
Päivää – bonjour, näkemiin – au revoir, kiitos – merci, olkaa hyvä – s´il vous plait ja anteeksi – pardon: nämä lausahdukset ovat Ranskassa käytössä joka käänteessä. Ne kun vaivautuu opettelemaan, pärjää jo pitkälle.
Juomaraha
Juomarahakäytäntö on Pariisissakin muuttunut. Kahviloissa ja ravintoloissa riittää, että maksaa laskuun kirjoitetun summan. Mikäli palvelu on ollut erittäin ystävällistä, voi antaa juomarahaa oman harkintansa mukaan.
Ravintolavinkit
Père Louis
Taiteilija ravintola Folies-Bergèren vieressä, Hotel Mattlea vastapäätä. Osoite 7 rue Bougle Rouge.
Metro: Grands Boulevards (entinen rue Montmartre).
La Café Flo
Hyvä lounaspaikka Printemps -tavaratalon 6. kerroksessa suuren sinisen kupolin alla. Osoite: 64 blvd Haussmann.
Metro: Havre Caumartin.
La Bonne Franquette
Hyvä iltaravintola ylhäällä Montmartren kukkulalla, alueen vanhin paikka. Iltaisin ohjelmaa ja tanssia, 1900-luvun alun impressionistitaiteilijoiden kohtauspaikka.
Osoite: Rue des Saulesin ja rue de Saint Rustiquen kulmassa.
Metro: Abbesses.
Brasserie Flo
Tyyliä 1900-luvulta. Mielenkiintoinen, perinteikäs ravintola City-käytävässä. Iltapaikka, musiikkia.
Osoite: 7 Cours des Petits Ecuries.
Metro: Château d’eau, Strasbourg Saint-Denis.
L’Arbuci
Tunnettu ja pidetty Latinalaiskorttelin ravintola, keskiviikkona ja lauantaina jazz -orkesteri alkaa soittaa klo 22.
Osoite: 25 rue dei Buci.
Metro: Mabillon.
Brasserie Julien
Kauniisti sisustettu 1900-luvun paikka. Hanhenmaksaa, kuumia samppanjaostereita.
Osoite: 16 rue du Faubourg Saint-Denis.
Metro: Strasbourg St Denis.
Nauti katukahvilan tunnelmasta
Nurkan takana sijaitseva korttelikahvila on monen pariisilaiskodin jatke. Siellä voi istua tuntikausia pelkäämättä, että tulee häädetyksi. Voi tavata tuttaviaan tai vain istua yksin ja seurata maailmanmenoa. Monet poikkeavat suosikkikahvilaansa heti aamulla ennen töihin menoa ja vielä illalla uudestaan. Samalla tulee luetuksi päivän lehdet.
Taiteilijat, kirjailijat ja itseään älykköinä pitävät henkilöt ovat Pariisin kahviloissa tavanneet toisiaan ja parantaneet maailmaa aina 1700-luvulta lähtien. Kahvilakulttuurissa tapahtui merkittävä kehitys, kun 1800 -luvulla katuja levennettiin suuriksi bulevardeiksi. Kahvilat levittäytyivät ulos jalkakäytäville.
Kuuluisat klassikot
Seinen vasemman rannan kahvilat ovat tulleet kuuluisiksi tunnetuista vieraistaan. Maailman vanhimpana kahvilana pidetään Le Procopéa, joka perustettiin jo vuonna 1686. Sen pöydissä ovat istuneet mm. Voltaire ja Rousseau. Myös Napoleon Bonaparte ja Comédie Françaisen näyttelijät olivat kahvilan vakioasiakkaita. Georges Danton ja Maximilian de Robespierre kehittelivät vallankumouksellisia suunnitelmiaan kahvilan hämyssä.
Café de Floren art deco -sisustustyyli on säilynyt muuttumattomana Jean-Paul Sartren ja Simone de Beauvoirin ajoista saakka. Kadun toisella puolella sijaitseva Brasserie Lipp on muoti-ihmisten ja nousevien poliitikkojen kantapaikka. Pienen matkan päässä sijaitseva Les Deux Magots elää vieläkin amerikkalaisen Ernst Hemingwayn maineella. Paikka oli 1920-30 –luvuilla eliitin ja älykköjen tapaamispaikka.
Pariisin kahviloissa on istunut kautta aikojen paljon maailman kuuluisuuksia, kuten Lenin, Trotski, Oscar Wilde, Picasso, Salvador Dalí, Rudolf Nurejev, Richard Wagner ym. Myös suomalaiset Albert Edelfelt, Mika Waltari ja Jean Sibelius viihtyivät mainiosti Pariisin katukahviloissa. Tänä päivänä voit pöydän äärestä bongata esimerkiksi Lasse Pöystin tai Helena Petäjistön.
Vaikutelma on tärkein
Arvonsa tuntevien kahviloiden ulkotuolit on sijoitettu jalkakäytävälle kadun suuntaisesti. Niissä istuva näkee hyvin ohikulkevat. Tärkeintä on kuitenkin tulla itse nähdyksi. Täydellisen vaikutelman saamiseksi kannattaa toimia seuraavasti: Aseta pöydälle jokin finanssimaailman lehti. Ole silmäilevinäsi sitä. Varmista kuitenkin, että lehti on oikein päin. Tilaa pöytään calvadosia ja siemaile sitä verkkaisesti. Luo arvostelevia katseita ohikulkijoihin tummien raybaniesi takaa. Vaikutelma on täydellinen. Kun tulee maksun aika, älä kauhistele laskua. Muista jättää pöydälle puoliksi juotu lasisi.
Le Procopé
Osoite: 13 rue de l’Ancienne-Comédie.
Metro: Odéon.
Café de Flore
Osoite: 172 blvd St-Germain.
Metro: St-Germain-des-Prés.
Brasserie Lipp
Osoite: 151 blvd St-Germain.
Metro: St-Germain-des-Prés.
Les Deux Magots
Osoite: 170 blvd St-Germain.
Metro: St-Germain-des-Prés.
Taiteen kehto
Pariisi on ollut kautta aikojen eri taidesuuntien tyyssija. Kaupungin ainutlaatuinen ilmapiiri on houkutellut eri puolilta maailmaa lahjakkuuksia, joiden teoksia Ranskan kuninkaat ja aristokraatit ovat vuosisatojen ajan keränneet koteihinsa. Tänä päivänä nämä arvokkaat teokset ovat kaikkien nähtävinä taidemuseoissa.
Impressionistien ystäville Pariisi on todellinen aarreaitta, sillä Monet’n, Manet’n, Degas’n ym. 1800 -luvun taiteilijoiden töitä on kattavasti esillä.
Musée d´Orsay on entinen rautatieasema. Siellä on maailman suurin taidekokoelma vuosilta 1848-1904. Sen ylimmän kerroksen impressionistiset työt ovat erittäin arvostettuja.
Hieman keskustan ulkopuolella on Monet’n tuotannolle omistettu Musée Marmottan, jonne taiteilijan poika Michel Monet lahjoitti useita isänsä kuuluisimpia maalauksia. Musée de l’Orangerie (Monet’n lummetaulut) on vuosia kestäneiden korjaustöiden jälkeen jälleen avattu.
Claude Monet’n elämään voi tutustua lähemmin Givernyn pikkukylässä, jossa hän asui 43 vuotta. Giverny sijaitsee Pariisista luoteeseen lähellä Vernonin kaupunkia, jonne junamatka kestää noin tunnin. Vernonista pitää vielä jatkaa muutamia kilometrejä bussilla, joten aikaa retkelle pitää varata koko päivä.
Taide ja Montmartren kukkula ovat aina olleet erottamattomat. 1800 -luvulla alue oli boheemien asuinaluetta. Tänä päivä ”Butten” kukkula vilisee turisteja ja pikamuotokuvien maalareita, mutta muuten alue on säilyttänyt melko hyvin vanhan kylätunnelmansa. Montmartre sopii leppoisan iltakävelyn kohteeksi. Kukkulan rinteillä voi kulkea impressionistien jalanjäljissä ja ihailla kaupungin parhaimpia näkymiä.
Impressionismia
Musée d’Orsay
Osoite: Rue de Bellechasse 1.
Metro: Solférino .
Musée Marmottan
Osoite: Rue Louis Boilly.
Metro: Muette.
Musée de l’Orangerie
Osoite: Jardin des Tuileries, Pl de la Concorde.
Metro: Concorde.
Giverny
Juna: Paris / Le Havre, lähtöasema Saint-Lazare.
Centre Pompidou
Arkkitehtonisesti hätkähdyttävä kulttuurikeskus, jossa on Modernin taiteen museo (Musée de l’Art Moderne), näyttelyitä, ravintoloita ja yläkerroksista hieno näköala Pariisiin.
Osoite: Place Georges-Pompidou.
Metro: Rambuteau.
Musée Rodin
Ranskan 1800 -luvun johtavan kuvanveistäjän Auguste Rodinin, kuuluisimpia töitä. Puutarhassa kukoistaa 2 000 ruusupensasta.
Osoite: 77 rue de Varenne.
Metro: Varenne.
Iltojen riennoiksi
Kabareet
Vähäpukuiset tytöt, sulat ja höyhenet sekä vauhdikkaat varietee -ohjelmanumerot tuovat mieleen viime vuosisadan vaihteen iloisen Pariisin. Punaisen Myllyn tarjoama viihde on nykyisin suunnattu lähinnä matkailijoille. Korkeista pääsylippuhinnoista huolimatta teatterit täyttyvät illasta toiseen. Alla on tunnetuimpien paikkojen yhteystietoja.
Moulin Rouge (Punainen Mylly)
Osoite: 82 blvd de Clichy (Pigallen alue).
Metro: Blance.
Lido
Osoite: 116 bis avenue des Champs-Elysées.
Metro: George V.
Crazy Horse
Osoite: 12 avenue George V.
Metro: George V, Alma-Marceau.
Maan alle
Pariisin katujen alla kiemurtelee kolme käytäväverkostoa: metro, viemärit ja katakombit. Metrolinjoja on yhteensä 500 kilometriä, viemäreitä 2100 kilometriä ja mutkittelevia katakombikäytäviä on arviolta lähes 300 kilometriä.
Pariisia on kaivettu ontoksi aina roomalaisajoista alkaen, jolloin ensimmäiset kivilouhimot perustettiin. Maanalaista toimintaa jatkettiin 1700-luvulle asti, jolloin käytäväverkko käsitti jo lähes kymmenesosan nyky-Pariisin maanpäällisestä pinta-alasta. ”Myyräntyönä” syntynyttä labyrinttiverkostoa alettiin käyttää hautausmaana.
Pariisin kalmistot täyttyivät, ja siksi vuonna 1786 aloitettiin suurtyö: kuusi miljoonaa pääkalloa ja luuta siirrettiin hautausmailta hylättyihin louhoksiin. Maallisten jäännösten kuljettaminen uuteen paikkaan kesti 15 kuukautta. Luut pinottiin kauniisti hyllyille, ja pääkallot järjestettiin suuriksi keoiksi.
Vielä 1800 -luvulla Pariisin viemäreissä ja katakombeissa asui kaupungin rääsyläisiä. Kirjailija Victor Hugo kuvaa Pariisin maanalaista maailmaa ja sen kurjuudessa eläviä romaanissaan Kurjat. Toisen maailmansodan aikana Ranskan vastarintaliike toimi kirjaimellisesti maan alla käyttäen katakombeja päämajanaan.
”Kuoleman valtakunta”
Turistit löysivät katakombit jo 1800-luvulla, jolloin niissä järjestettiin teatteriesityksiä ja konsertteja. Eri puolille sijoitetut luut kerättiin aikoinaan samaan paikkaan. Pääkallot ja reisiluut ovat siisteissä pinoissa kammioissa, joita yhdistävät kalkinhajuiset käytävät. Nämä katakombien osat ovat avoinna yleisölle.
Luvaton tunkeutuminen ”kuoleman valtakuntaan” on kielletty. Ehkä juuri siksi tuhansia seikkailunhaluisia katafiileja pujahtaa viemärikaivojen kautta kosteaan pimeyteen, etenkin viikonloppuisin. Viranomaiset suhtautuvat melko maltillisesti toimintaan. Erityiset luolapoliisipartiot valvovat tilannetta ja kirjaavat luvattomien kulkijoiden henkilötiedot.
Katakombit
Osoite: 1 av du colonel Henri Rol-Tanguy.
Metro: Denfert-Rochereau.
Kävelylle viemäriin
Pariisin katujen alla kulkevien viemäreiden pituus riittäisi yhteen liitettynä Helsinkiin asti. Suurimmat viemärit ovat 6 metriä korkeita ja 4 metriä leveitä. Vielä 1800 -luvulla puhtaanapito oli puutteellista. Pariisi oli kuuluisa likaisista kaduistaan. Paroni Haussmannin johdolla katuverkon ohella uudistettiin myös koko viemärijärjestelmä. Pariisilaiset ovat kovin ylpeitä viemäreistään, ja niihin on päässyt opastetuille kierroksille jo yli 100 vuoden ajan. Aikoinaan käyntiin kuului jopa laivaristeily. Nykyisin se sisältää kiertokävelyn, tutustumisen aiheeseen liittyvään museoon ja filmiesityksen.
Viemärit (Les Egouts)
Osoite: Ponte de l’Alma, 93 Quai d’Orsay.
Metro: Alma-Marceau.
Luvattomia katafiileja
Luvaton tunkeutuminen viemäreihin ja katakombeihin on kielletty kaupungin järjestyssääntöjen mukaan. Ehkä juuri siksi tuhansia jännitystä kaipaavia katafiileja pujahtaa katujen viemärikaivojen kautta kosteaan pimeyteen viettämään hämäriä bileitään. Etenkin viikonloppuisin riittää väkeä. Osa on omalaatuista mystistä tunnelmaa hakevia polttariporukoita, osa jännitystä kaipaavia tavallisia nuoria, osa hassispöhössä liikkuvia hörhöjä jne.
FAKTAT
Sijainti: Sisämaassa Seine-joen varrella.
Asukasluku: Noin 2 miljoonaa.
Pinta-ala: 1 200 km².
Ranskan hallitusmuoto: Tasavalta.
Kieli: Ranska.
Uskonto: 80 % katolilaisia. Maahanmuuton johdosta muslimien määrä on kasvussa.
Raha: Euro, yleisimmät luottokortit kelpaavat isoissa liikkeissä, tavarataloissa ja suuremmissa ravintoloissa. Pienemmissä liikkeissä ja ravintoloissa luottokortit eivät ole yhtä yleisiä kuin Suomessa.
Palveluraha: Sisältyy hintaan ravintoloissa, kahviloissa ja takseissa. Erityisen hyvästä palvelusta voi tietysti palkita oman harkintansa mukaan. Yleisissä vessoissa jätetään pikkusumma käymälän hoitajalle.
Vesijohtovesi: Täysin juomakelpoista.
Ilmasto: Leudon mantereinen. Tammikuun keskilämpötila on -1°C, kun taas heinäkuussa keskilämpötilat nousevat kahdenkymmenen paikkeille. Talvi on yleensä loskainen, mutta suomalaisittain lyhyt.
Suuntanumero: Ranska +33, Pariisi 01. Suomesta soitettaessa jätetään 0 pois.
Aika: Tunnin jäljessä Suomen aikaa.
Tullimääräykset Suomeen: Toisesta EU -maasta saa tuoda mukanaan omaan käyttöönsä alkoholijuomia ja tupakkaa rajoituksetta.
Jäsenyydet: Nato ja Euroopan unioni.
Kansalliset juhlapäivät
1.1. uusi vuosi, pääsiäinen, 1.5. vappu, 8.5. vapautuksen päivä (2. maailmansota), helatorstai, helluntai, 14.7. kansallispäivä, 15.8. Neitsyt Marian taivaaseen astumisen päivä, 1.11. pyhäinpäivä, 11.11. aselevon päivä (1. maailmansota). 25.12. joulupäivä.
Pariisi netissä
Pariisin turistitoimisto (Office de Tourisme de Paris)
Osoite: 25 rue des Pyramides.
Metro: Pyramides, Tuileries.
Suomen suurlähetystö
Osoite: 2 rue Fabert.
Ota huomioon
Pariisin kahvilat veloittavat eri hinnan riippuen siitä, nautitaanko juoma seisaaltaan baarin sinkkitiskillä, pöydässä vai terassilla istuskellen. Juomaa ei voi tilata tiskiltä ja kantaa itse pöytään.
Taksia käytettäessä kuljettajalle kannattaa ilmoittaa majapaikka esimerkiksi hotellin käyntikortilla. Näin välttyy väärinkäsityksiltä. Jos taksikyydin aikana Seinejoki ylitetään kahdesti, asiakasta todennäköisesti huijataan.
Pariisin taitava taskuvarkaat liikkuvat siellä, missä on ruuhkaa. Ole varovainen nähtävyyksien luona ja metrossa.
Palveluraha sisältyy hintaan ravintoloissa, kahviloissa ja takseissa. Erityisen hyvästä palvelusta voi tietysti palkita oman harkintansa mukaan.