Vinkit Tallinnan reissulle

Neljännes suomalaisista ei ole koskaan käynyt Tallinnassa. Useat ovat vastaavasti vierailleet naapurimaan pääkaupungissa moneen kertaan. Mitä useammin, sitä todennäköisemmin matkustaa uudestaan. Tallinnassa on yhä imua.

Tallinnan kävijöiden intoa ei lannista mikään. Päinvastoin. Viron Euroopan unionin liittymisen myötä matkustajatilastot kertovat huimista nousuista. Suomalaiset ovat yhä enemmistönä, mutta Tallinnan kaduilla kuulee yhä enemmän ranskan, saksan, italian tai espanjan kieltä. Myös amerikkalaisia ja japanilaisia matkailijoita idän eksotiikka kiinnostaa vuosi vuodelta enemmän.

Tallinna uusiutuu ja muuttuu vauhdilla. Aina vaan parempaan suuntaan. Keskustan neuvostovallan aikaiset rötiskät katoavat kaupunkikuvasta. Uusia hotelleja ja kauppakeskuksia nousee tilalle. Vanhakaupunki, Tallinnan kiinnostavin kohde on nähtävyys sinällään, mutta kesäiset keskiajan perinnettä vaalivat tapahtumat houkuttelevat matkailijoita lisää. Kannattaa uhrata hetki aikaa Vanhankaupungin kiehtovaan tunnelmaan, kurkkia sisäpihoille tai osallistua opastetulle kierrokselle. Omatoiminen voi myös suunnistaa kaupungin historiaan maailmaan tämän lehden opastama.

Useat Tallinnan matkailijat tyytyvät kävelemään edestakaisin sataman, Viru-kadun ja Raatihuoneen välillä, mutta moni on oivaltanut kaupungin tarjoaman monipuolisuuden. Estonia-teatterin korkeatasoinen ohjelma kiinnostaa suomalaisia yhä enemmän. Kylpylämatkailijoidenkin määrä kasvoi viime vuonna 50 prosentilla. Palvelut ovat edelleen suosittuja, ja esimerkiksi parturit ja kampaamot Vanhassakaupungissa ovat täynnä suomalaisia. Kotiin tuomisia voivat olla uudet silmälasit tai jopa uudet hampaat.

Vertaile hintoja

Hintoja kannattaa vertailla, sillä sama tuote saattaa maksaa toisessa kaupassa huomattavasti vähemmän. Vanhankaupungissa oluttuoppi ja ruoka ovat Suomen hinnoissa. Askel sivummalle ja hinnat putoavat. Käsityöt ovat yhä edullisia ja laadukkaita, mutta katukaupasta ei niitä pidä enää ostaa.

Tosimies vie Tallinnasta kotiin vaimolleen laadukkaita pitsisiä alusvaatteita ja purkillisen kortsukräämiä (ryppyvoidetta).

Vanhakaupungin merkitys ostospaikkana on vähentymässä, sillä uusia ostoparatiiseja on rakennettu lisää sydänkeskustan ulkopuolelle. Muun muassa Viru-kauppakeskus valmistui keväällä 2004 Viru-hotellin viereen. Virussa on vaatekauppoja, musiikkikauppoja, tietokone-, alkoholi-, kenkä- ja silmälasikauppa ja monia muita liikkeitä. Paikalliset käyvät ostoksilla Tallinnan laidoilla rakennetuissa supermarketeissa.

Älä osta halbaa!

Suuret hypermarketit ovat vieneet ison osan Tallinnan torien vanhoista asiakkaista. Jos haluaa nähdä vanhaa neuvostomeininkiä, kannattaa suunnata askeleensa paikallisten toreille. Rautatieaseman takana olevalla Jaama turgilla ostetaan maitoa suoraan tankista ja hapankaalia puutynnyristä. Valitettavasti osa Tallinnan toreista on muuttunut persoonattomiksi sisätoreiksi SadaMarketin ja Merekeskuksen tyyliin.

Jos haluat tehdä edullisia ostoksia, ei pidä putiikeissa liiemmin kysellä halpaa, sillä ”halb” merkitsee viron kielellä huonoa!

Suosituimmat kohteet

Raatihuoneen tori – tapahtumia kautta aikojen

Jokaisen Tallinnan kävijän askeleet suuntaavat ennemmin tai myöhemmin Vanhankaupungin sydämeen, Raatihuoneen torille. Aukio on ollut tärkeä kauppa- ja tapahtumapaikka kautta Tallinnan historian.

Toria reunustavat kaupungin komeimmat rakennukset, joista tietysti tärkein on itse Raatihuone, joka on Pohjois-Euroopan parhaiten säilynyt keskiaikainen raatihuone. Raatihuoneen edustustilat sijaitsevat toisessa kerroksessa, jossa nykyäänkin järjestetään juhlavastaanottoja ja konsertteja. Kellarikerroksen kolmilaivainen sali toimii näyttelytilana ja on avoinna kaupunkilaisille ja vierailijoille. Kalkkikivisen raatihuoneen tunnetuin yksityiskohta on tornin huipun tuuliviiri Vanha Toomas, josta on tullut koko kaupungin tunnus.

Kesäisin aukio täyttyy terasseista ja turisteista, jotka saavat nauttia ulkoilmakonserteista sekä keskiaikaisista markkinoista. Muun muassa suositut Vanhankaupungin päivät keskittyvät aukiolle. Talvella Raatihuoneen toria koristaa joulukuusi ja aukiolla järjestetään perinteiset joulumarkkinat.

Perimätiedon mukaan, jos asettaa jalkansa kahden tietyn nupukiven päälle ja sulkee silmänsä, voi siirtyä ajassa taaksepäin keskiajalle. Kannattaa testata kiviä ja kokeilla aikamatkustamista!

Raadin apteekki – kuivattuja rupisammakoita ja hauen silmiä

Tallinnan Raatihuoneen torin laidalla sijaitseva Raadin apteekki on suomalaisille tuttu käärmesalvan ja edullisten särkylääkkeiden ostospaikka. Tallinnan vanhimmalla apteekilla on takanaan varsin mielenkiintoinen historia. Kaupungin raadin vuonna 1422 perustaman keskiaikaisen rohtolan lääkevalikoimaan kuului aikoinaan kuivattuja rupisammakoita ja hauen silmiä. Perinteisten lääkkeiden ohella saatavana oli myös hansakauppiaiden Euroopasta laivaamia uutuusviinejä, tupakkaa ja silkkikankaita. Tuoreimmat uutiset saattoi kuulla samalla, kun nautti apteekissa kupillisen kahvia sokerileivoksen kera.

Vuonna 1583 Johann Burchard vuokrasi apteekin, kunnes se myöhemmin siirtyi kokonaan suvun omistukseen. Erikoista oli, että Burchardien suvussa vallinneen perinteen mukaan vanhimmalle pojalle annettiin nimeksi Johann ja hänelle testamentattiin apteekin omistusoikeus. Näin jatkui seuraavat 10 sukupolvea, kunnes vuonna 1911 apteekki myytiin. Se oli kuitenkin yli 300 vuotta saman suvun omistuksessa ja aina omistajana oli Johann Burchard!

Apteekkirakennus on uusittu useita kertoja. Viimeisimmät korjaustyöt saatiin valmiiksi hiljakkoin. Apteekin ikivanha kyltti on säilynyt ennallaan sisäänkäynnin yllä. Taotussa rautakehyksessä on perinteinen farmaseuttien tunnus – kulho ja käärme.

Kiek in de Kök – kurkista kyökkiin

Keskiaikaisen Tallinnan torneista on säilynyt nykypäivään useita, joista tunnetuimmat ovat Paksu Margareetta, Kiek in de kök ja Pitkä Hermanni.

1500-luvun jykevimmän tornin Kiek in de kökin (Kurkista kyökkiin) nimi tulee Tallinnassa puhutusta alasaksankielestä. Yläkaupungissa sijaitsevan tornin ikkunoista vartiosotilaat saattoivat nähdä Alakaupungin porvareiden keittiöihin, joissa puuro porisisi padassa. Kuusikerroksisen tornin alaosa on jäänyt Ruotsinvallan aikaisten multavallitusten alle. Tornin kalkkikiviseen pintaan on muurattu Liivinsodassa käytettyjä tykinkuulia.

Pyöreän tornin halkaisija oli 17, korkeus n. 38 ja seinän paksuus 4 metriä. Tornissa on Tallinnan kaupungin syntyä ja Tallinnaan liittyviä tärkeimpiä sotatapahtumia esittelevä perusnäyttely.

Osoite: Komandandi tee.

Lue lisää

Keskiaikaiset asuintalot – porvari asui leuhkasti

Keskiaikaisen Alakaupungin vaurain väestönosa oli porvarit eli saksalaiset hansakauppiaat, jotka hoitivat idän ja lännen välistä Itämeren kauppaa. Voimakas Hansaliitto välitti Venäjän kauppaa Tallinnan kautta. Sen satamissa purettiin Keski- ja Länsi-Euroopassa lastattuja laivoja. Ylellisyystavarat, kuten suola ja silkkikankaat siirrettiin kauppiaiden omiin varastoihin. Tilalle lastattiin viljaa, tervaa, hunajaa, puutavaraa ja turkiksia.

Hansakauppiaan Tallinnan talo oli samalla asunto, varasto ja turvapaikka. Rakennuksen korkeapäätyinen julkisivu oli kadun puolella. Koristeellisen oviaukon molemmin puolin oli korkeat goottilaiset ikkunat, jotka oli suojattu kaltereilla. Sisäänkäyntiä saattoi vielä koristaa Saarenmaan dolomiitista tehdyt koristeelliset kiviportaalit. Ennen kuin Tallinnaan rakennettiin suuret satamavarastot, tavarat piti varastoida kauppiastalon ylimpiin kerroksiin. Tavarat nostettiin vinssin avulla ylös varastokerroksiin. Vielä nykyisinkin on monen talon yläosassa nähtävissä tavaraluukut, vinssipalkki ja pienet tuuletusluukut.

Sisätiloissa oli isossa oleskelutilassa varattu tilat myös konttorille ja keittiölle. Nurkassa oli käymäläntapainen huone tuuletusaukkoineen. Rikkaimmilla porvareilla saattoi olla jopa oma kaivo. Talo voitiin pitää lämpimänä takkojen avulla. Renkien ja piikojen tilat sekä hevostallit olivat sisäpihalla.

Nikulisten kirkon loistava akustiikka

Saksalaisten kauppiaiden 1200-luvulla rakennuttama kirkko on akustiikaltaan Tallinnan parhaimpia konserttipaikkoja. Arvorakennus toimii myös tärkeänä kirkkotaiteen museona.

Merimiesten suojelupyhimyksen Pyhän Nikolauksen mukaan nimetty kirkko säästyi 1500-luvulla uskonpuhdistuksen pyörteissä neuvokkaan kirkkoherran ansiosta. Hän määräsi kirkon lukot valettaviksi täyteen sulaa metallia, ja näin riehuva väkijoukko ei päässyt sisälle tuhotöitään tekemään.  Myöhemmin tosin kirkko on kärsinyt pahoin: toisen maailmansodan pommituksissa ja vuoden 1982 tulipalossa. Nyt kirkko on jälleen kunnostettu.

Kirkon useista merkittävistä nähtävyyksistä tunnetuin on Antoniuksen kappelin lyypekkiläisen mestarin Bernt Notken kuuluisa Kuolemantanssi 1400-luvulta.

Osoite: Nikuliste 3.

Tallinnan televisiotornista näkee Suomeen asti

Moskovassa järjestettiin vuonna 1980 olympialaiset. Purjehduskisat käytiin Tallinnan edustalla. Kisavuonna rakennettu televisiotorni on 314 metriä korkea. Pohjoismaiden korkeimmalta (170 m) näköalatasanteelta näkee kauniilla säällä Suomeen asti. Sisustus on kommunistivallan aikaista. Tornissa on myös ravintola.

Rocca al Maren ulkoilmamuseo

Viron ulkomuseo sijaitsee  puistossa Koplinlahden rannalla, Tallinnan ulkopuolella. Museossa on eri aikakausien ja alueiden maalaistaloja, tuuli- ja vesimyllyjä sekä paljon muuta. Rocca al Maressa vietetään perinteisiä juhlapyhiä ja kievarissa tarjoillaan virolaisia ruokia. Museossa voi kokeilla hevosajelua.

Museoon pääsee bussilla rautatieasemalta (numero 21) tai johdinautolla (numero 6 ja 7) sekä bussilla (numero 22) keskustasta eläintarhaan, josta on 15 minuutin kävelymatka Rocca al Mareen.

Osoite: Vabaöhumuuseumi tee 12.

Eläintarha

Viron ensimmäisen itsenäisyyden aikana (v. 1937) perustettu eläintarhan lajisto on yllättävän monipuolinen. Eläimiä on paljon Pohjoismaista, mutta myös eksoottisemmista paikoista. Tropiikkitalossa on runsaasti sademetsien eläimistöä. Perheen pienimmille on oma lasten eläintarha, jossa voi tutustua muun muassa kaneihin, marsuihin ja hamstereihin.

Kommunistivallan aikana, jolloin virolaisten oli vaikea matkustaa ulkomaille, oli eläintarhalla erityinen merkitys. Eri maiden eläimiin saattoi tutustua Virossa matkustamatta muualle.

Eläintarhaan pääsee johdinautolla keskustasta (numero 6) tai bussilla (numero 22). Rautatieasemalta pääsee johdinautolla (numero 7) ja bussilla (numero 22).

Osoite: Paldiski mnt 145.

Kumu

Suomalaisen arkkitehdin Pekka Vapaavuoren suunnittelema taidemuseo Kumu valmistui Kadriorgin puiston ja Lasnamäen väliseen kalkkikivikallioon. Taidemuseo on ollut Viron lähihistorian suurimpia ja monimutkaisimpia rakennushankkeita. Baltian laajimpaan taidekeskukseen Kumuun on koottu suurnäyttely Viron taidemuseon kokoelmista, jotka ennen olivat ripoteltu eri näyttelytiloihin ja varastoihin. Pysyvässä näyttelyssä lukuisia tähän mennessä julkisuudelta piilossa pysyneitä teoksia. Näyttelysalien lisäksi Kumussa on luentosaleja, taideluokkia, verstaita, kahviloita, ravintola ja kirjakauppa.

Osoite: Virunaukiolta Narvan maantietä Kadriorgiin, Weizenbergi-kadun päähän.

Tallinnan kohteita lapsille

Kalevin marsipaanimuseo

Viron vanhin ja tunnetuimman makeisvalmistajan Kalevin marsipaanimuseoon on koottu runsaasti näyttelyesineistöä makeisvalmistuksen historiasta ja tuotteista. Ja mikä tärkeintä, museossa on myös karkkikauppa.

Osoite: Pikk 16 (Maiasmokk).

Viron merimuseo

Suuren Rantaportin kupeessa sijaitsevan tykkitornin, Paksu Margareetan suojissa on mielenkiintoinen meriaiheinen museo. Museon katolla olevalta terassilta on hieno näköala Vanhaankaupunkiin ja merelle.

Osoite: Pikk 70.

Nukkemuseo

Pikkutytöille tarkoitettu museo on täynnä eri aikakauden nukkeja aina 1400-luvulta lähtien. Museossa on mahdollisuus piirtää ja leikkiä legoilla.

Osoite: Kotzebue 16.

Tallinnan Tekniikka- ja Tiedekeskus

Tallinnan ”Heureka” vastaa moniin luonnon ja tekniikan kysymyksiin. Moni asia selviää itse kokeilemalla.

Osoite: Põhja pst.29.

Viron Luontomuseo

Museo opastaa ymmärtämää Viron ja Itämeren luontoa. Museon erikoisuus on suurin Itämerestä pyydetty kala, 2,9 metriä pitkä sampi

Osoite: Lai 29A (Vanhassakaupungissa).

Rocca al Maren Tivoli

Viron suurimmassa huvipuistossa on 20 erilaista laitetta ja kymmeniä peliautomaatteja. Perheen kaikkein pienimmille on oma minitivoli.

Osoite: Paldiksi mnt 100.

FK Keskus

FK Keskus on koko perheen viihdekeskus, jossa mikroautot ovat pääosassa. Lisäksi voi kokeilla taitojaan värikuulataistelussa ja Megazone-laserpelissä. Pikkuväki pääsee ajamaan turvallisella lasten sähköautoradalla. FK-keskuksen Viimsissä sijaitsevalla sisämikroautoradalla voi testata taitojaan myös talvella.

Osoite: Paldiski mnt 229A.

FAKTAT

Aika: Sama kuin Suomessa.

Asukasluku: 395 000.

Kansallisuusjakauma: Virolaisia 53,7%, venäläisiä 36,5%, ukrainalaisia 3,7%, valkovenäläisiä 2,0% ja muita 4,1% (latvialaisia, liettualaisia, suomalaisia, saksalaisia, tataareja, puolalaisia).

Luottokortit: Visa, MasterCard, Eurocard, Diner’s Club ja American Express käyvät lähes kaikissa hotelleissa, kaupoissa ja ravintoloissa, kannattaa varata mukaan myös käteistä.

Sairastuminen: Erityisiä rokotteita tai terveystodistuksia Viroon saapuva henkilö ei tarvitse, suositeltavaa kuitenkin on, että on voimassa oleva sairausvakuutus.

Soittaminen: Viron maan numero 372, Virossa voi soittaa niin maan sisäisiä kuin ulkomaanpuheluitakin yleisistä korttipuhelimista, puhelinkortit maksavat 50 ja 100 kruunua, niitä myyvät kioskit, postitoimistot ja matkailuinfopisteet, soittaaksesi Virosta Suomeen valitse ulkomaantunnus 00 ja 358.

Uskontokunnat: Luterilaisia 30 %, ortodokseja 28 % ja katolisia 3 %, noin 20 % virolaisista ei kuulu mihinkään kirkkoon.

Valuutta: Euro.

Yleinen hätänumero: 112.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU