Vinkit Tukholman reissulle

Tukholma on maailman kaunein kaupunki. Näin väittävät ruotsalaiset. Väitteelle on kyllä helppo löytää hyvät perustelut. Harva kaupunki on rakennettu yhtä kauniille paikalle kuin Tukholma.

Kannattaa nousta Södermalmin rantatörmälle, sillä sieltä kuninkaallinen kaupunki avautuu upeasti silmien eteen. Vesi tuntuu ympäröivän koko Tukholmaa.

Tukholma rakennettiin alun perin usealle saarelle. Lukuisat sillat, kanavat ja laiturit yhdistävät kaupunginosia toisiinsa. Vesi on niin puhdasta, että keskellä kaupunkia voi uida ja kalastaa. On hämmästyttävää nähdä lohen uiskentelevan Kuninkaanlinnan kanavissa.

Tukholma on suuri kansainvälinen kaupunki, jonka arkkitehtuuri huokuu Ruotsin suurvallan aika. Komeiden porvaristalojen, aatelispalatsien ja kuninkaallisten rakennusten julkisivut heijastuvat siniseen veteen. Kävely Vanhankaupungin pikkukujilla on kuin siirtyisi ajassa vuosisatoja taaksepäin.

Puistojen vehreyttä

Komeiden rakennusten lisäksi Tukholmassa on myös lukuisia puistoja ja viheralueita,  ja näiden lisäksi mereltä puhaltava virkistävä tuuli tekevät kaupungista miellyttävän kesähelteilläkin. Vaikka Tukholma on suuri kaupunki, ovat monet nähtävyydet kävelymatkan päässä toisistaan. Kannattaa kuitenkin harkita Tukholma-kortin ostamista, sillä sen avulla voi matkustaa rajoituksetta bussissa ja maanalaisessa.

Tukholma on museofriikkien taivas. Valittavana on yli 70 eri museota, suurista ja kansainvälisistä pieniin ja omalaatuisiin. Vasa -laiva ja Keskiaikamuseo ovat todella mielenkiintoisia. Djurgårdenin museosaaressa on niin monta mielenkiintoista kohdetta, että siellä voi viettää helposti vaikka koko päivän.

Kansainvälisiä tähtiä

Kulttuurin ystäville on tarjontaa laidasta laitaan. Etenkin kesällä elävää musiikkia kuulee joka ilta eri puolilla kaupunkia. Konserttisali, Kuninkaallinen Ooppera ja Dramaten tarjoavat ohjelmaa vaativallekin yleisölle. Globenin suurareenalla esiintyvät maailman megatähdet, joita ei aina edes nähdä Suomessa.

Tukholma on hieno kesäkaupunki; silloin kaupunki on tulvillaan ihmisvilinää ja erilaista toimintaa, mutta myös talven aikana tapahtuu paljon mielenkiintoista. Joulun aikana ruotsalaiset viettävät pimeän keskitalven valonjuhlaa eli Lucian päivää. Myös arvokkaat Nobel -juhlat pidetään joulukuussa. Joulunajan markkinoita vietetään useammassakin paikassa eri puolilla Tukholmaa.

Jos koulussa hankittu ruotsin kielen taito on ruostunut, puhuvat ”svenssonit” sujuvasti englantia. Ja harvassa Suomen ulkopuolella sijaitsevassa kaupungissa saa palveluja, nähtävyyksien esitteitä ym. suomen kielellä niin runsaasti kuin Tukholmassa.

Tulo kaupunkiin

Satamasta

Ruotsinlaivat saapuvat keskusta-alueen ulkopuolelle, Tallink Silja Värtanhamneniin ja Viking Line Stadgårdeniin. Kumpikaan satamat eivät ole kävelymatkan päässä kaupungin keskustasta, joten laivalla saapuvan täytyy käyttää julkisia kulkuvälineitä tai taksia päästäkseen keskustaan.

Viking Line

Bussi

Yhtiön oma bussi lähtee keskustaan laivojen saavuttua: Vikingin terminaali-Slussenin T-asema-Cityterminalen ja päinvastoin. Pyydä bussista aikataulu paluumatkaa varten.

Liikennelaitoksen bussipysäkki sijaitsee seuraavalla katutasolla.

Taksi

Taksiasema terminaalin edustalla.

Älä käytä ”pimeitä” takseja ja sovi hinta etukäteen.

Tallink Silja

Bussi

Bussi lähtee Värtanin satamasta Cityterminaaliin laivan saavuttua. Tarkemmat aikataulut ovat esillä satamassa.

Metro

Lähin metroasema on Gärdet, noin 500 m kävelymatkan päässä satamasta. Kävelysilta lähtee suoraan terminaalista.

Taksi

Taksiasema terminaalin edustalla

Älä käytä ”pimeitä” takseja ja sovi hinta etukäteen.

Lentokentältä

Yksinkertaisin tapa päästä Arlandaan tai sieltä keskustaan on lentokenttäbussi Flygbussar. Busseja lähtee Cityterminaalista n.10 minuutin välein. Matka-aika Cityterminaalista Arlandaan on n.40 min.

www.flygbussarna.se

Junayhteys Arlanda Express taittaa matkan Centralstation-Arlanda 20 minuutissa (lähtö joka 15. minuutti).

www.arlandaexpress.com

Majapaikka

Tukholmassa järjestetään runsaasti erilaisia tapahtumia. Siksi kaupungin majoituskapasiteetti hyvä. Messujen ja muiden suurten tapahtumien, kuten Tukholman maratonin aikana hotellit täyttyvät yöpyjistä. Silloin etukäteisvaraus on suositeltavaa.

Useat Tukholman hotellit sijaitsevat hyvillä keskustan alueilla, josta on lyhyet välimatkat nähtävyyksien luo. Tukholman hotellien hintataso on melko kallis, mutta edullisiakin, silti siistejä ja mukavia vaihtoehtoja löytyy.

Yöpaikan varaus

Jos on internet-yhteys käytössä, kannattaa vilkaista osoitetta www.stockholm.com. Sieltä löytyy kattava valikoima Tukholman eri yöpymisvaihtoehtoja. Samalla voi tehdä jo varauksen.

Paikan päällä Tukholmassa voi suunnistaa Keskusrautatieasemalle, josta löytyy Hotellcentralen.

Kaipaapa sitten luksusluokan huonetta, edullisempaa retkeilymajaa, allergiahuonetta tai hääyösviittiä, Hotellcentralen auttaa löytämään sopivan vaihtoehdon. Varauksen voi tehdä henkilökohtaisesti tai Hotellcentralenin verkkosivuilta. Ensiksi mainitusta vaihtoehdosta pitää maksaa pieni maksu (hotellihuone 60 kr ja retkeilymajan sänky 25 kr). Nettivaraus on ilmainen.

Hotellimajoitus

Tukholman eliittisin majoitusvaihtoehto lienee Blasienholmenin rannassa sijaitseva Grand Hôtel, jonne aina majoitetaan uudet nobelistit. Monilla ruotsalaisilla hotelliketjuilla on hotelli Tukholmassa. Pelkästään Scandic Hotels -ketjulla ja Radisson SAS:lla on useita hotelleita Tukholmassa.

Hotellien nettilinkkejä

www.scandic-hotels.com

www.radisson.com

www.victory-hotel.se

www.choicehotels.se

www.firsthotels.com

Retkeilymajat

Useimmat ovat hyvin korkeatasoisia, ja ne tarjoavat eri mahdollisuuksia. Osa on auki ainoastaan kesäisin. Osan retkeilymajoista omistaa Svenska turistföreningen (STF). Kaikissa retkeilymajoissa yöpyminen on aina kohtuuhintaista. Vielä edullisemmaksi sen saa, jos viettää yönsä yhteismajoituksessa.  Yleensä lakanat voi vuokrata erikseen ja syödä ainakin aamiaisen.

Tukholman alueella on yli kymmenen retkeilymajaa, joista tunnetuin on af Chapman. Tämä elegantti purjelaiva on ankkuroitu Skepssholmenin rantaan. Jos yöpyminen laivassa kiinnostaa, löytyy Tukholmasta muitakin laivahostelleja. Retkeilymajan voi varata Hotellcentralenin kautta tai suoraan internetistä (www.stockholm.com).

Aamiaismajoitus (Bed and Breakfast)

Bed & Breakfast on mukava ja halpa yöpymisvaihtoehto Tukholman alueella. Huoneen hintaan kuuluu yleensä aamiainen. Valittavana on yhden tai kahden hengen huoneita tai koko asunto. Yleensä huone on otettava useammaksi päiväksi.

Pari testattua yöpymisvaihtoehtoa

Scandic Sergel Plaza

Scandic hotels –ketjulla on useita hotelleja Tukholmassa, osa aivan kaupungin keskustassa. Sellaiselle Tukholman kävijälle, joka arvostaa hotellin loistavaa sijaintia, ystävällistä palvelua ja pientä ylellisyyttä kohtuuhinnalla on Scandic Sergel Plaza hyvä valinta.

Kyseinen hotelli sijaitsee aivan Sergelin torin tuntumassa Kulttuuritalon takana. Kaikki tärkeimmät nähtävyydet ja ostospaikat ovat kävelymatkan päässä majapaikasta. Hotellin aula on hyvin tyylikäs ja siistit huoneet on sisustettu skandinaavisesti vaalein värisävyin. Hotellin aamupala on niin runsas, että sillä pärjää pitkälle iltapäivään.

Osoite  Box 16411, Brunkebergstorg 9, 10327 Stockholm.

www.scandic-hotels.se/sergelplaza

af Chapman

Skeppsholmenin rantaan ankkuroitu retkeilymajalaiva on etenkin nuorten keskuudessa hyvin suosittu, mutta paikka sopii myös perheille. Sesonkiaikana laiva on joka päivä varattu täyteen. Kesäaikana ei voi myöskään tehdä ennakkovarausta, vaan heti aamulla pitää itse olla paikan päällä tekemässä varaus.

Laivan sisätiloissa on useita hyttejä, joiden varustus on melko niukka. Suihkut ja WC -tilat ovat erikseen. Vaatimattomista tiloista huolimatta matkailija voi viettää yönsä edullisesti ja erilaisessa ilmapiirissä kuin perinteisessä hotellissa. Jos laivapaikat on kaikki varattu, voi kysyä yöpymisvaihtoehtoa myös laivan vieressä olevasta erillisestä rakennuksesta.

Osoite: Flaggmansvägen 8, S-111 49 Stockholm.

Lue lisää

Paikasta toiseen

Tukholmassa liikkuminen paikasta toiseen ei ole ongelma. Nähtävyyksien välimatkat ovat usein käveltävissä ja samalla voi nauttia kaupungin komeista rantamaisemista. Pidemmät välit hoituvat julkisilla kulkuvälineillä, busseilla, metroilla, raitiovaunuilla ja paikallisjunilla. Pyöräteitä löytyy miltei kaikkialta lukuun ottamatta keskustan vilkkaimpia alueita.

Kävellen kaupungilla

Keskustan ja saarien, esim. Djurgårdenin nähtävyydet ovat niin lähellä toisiaan, että niihin tutustuminen onnistuu parhainten kävellen. Etenkin kesäaikana Tukholmassa riittää runsaasti katseltavaa katujen varsilla ja puistoissa.

Eksymisen vaara on pieni, sillä hyviä kaupunginkarttoja on ilmaiseksi saatavana useissa eri paikoissa. Jos sellaista ei etukäteen omista, saa kartan ilmaiseksi jo Ruotsinlaivalta. Itse kaupungilla katukyltit ovat selkeitä, joiden ansiosta suunnistaminen on helppoa. Neuvoa voi myös aina kysyä, sillä tukholmalaiset mielellään auttavat tiedonhaluista turistia.

Kävely Gamla Stanissa on erityisen viehättävää. Sinne voi suunnistaa päivällä tai tunnelmallisen iltavalaistuksen aikana. Mukavia kävelyreittejä kulkee pitkin kaupungin rantoja. Rantamaisemia ja samalla kauniita rakennuksia voi ihailla esimerkiksi kävelemällä Oopperan luota Grand Hôtelin luo ja edelleen rantaa pitkin Kansallismuseolle. Täältä voi jatkaa matkaansa sillan yli Sheppsholmeniin. Riddarholmenin ja Kaupungintalon rantamaisemissa on myös miellyttävä ”paseerata”.

Gamla Stanista voi vajaassa puolessa tunnissa kävellä myös Kungsträgårdeniin. Matkan varrella on paljon Tukholman historiaa ja kulttuuriin liittyvää sekä erilaisia kauppoja ja putiikkeja. Kungsträgårdenissa tapahtuu aina jotain mielenkiintoista. Kesäisin siellä kuulee elävää musiikkia ja talvella voi luistella.

Julkisilla välineillä

Bussilla ja tunnelbanalla (metrolla) pääsee mukavasti lähes kaikkien nähtävyyksien lähelle. Paikallisliikenteestä vastaa Stockholms Lokaltrafik (SL). Julkisten kulkuvälineiden reittiverkko kattaa koko Suur-Tukholman alueen.

SL-matkailukortti

Matkustamisen joustavuuden ja helppouden takia, kannattaa ostaa SL-matkailukortti. Sen avulla voi matkustaa rajattoman määrän matkoja kaikilla SL:n linjoilla Tukholman läänissä. Se kelpaa metron ja bussin lisäksi myös raitiovaunuihin ja Djurgårdenin lautoilla. Myynnissä on 24 tunnin, 72 tunnin kortteja, kertalippuja ja 10-20-30-päivän kortteja.

Huom! Jos omistaa jo Tukholma-kortin, ei erillistä SL-matkailukorttia tarvita.

Voit ostaa SL-matkailukortin muun muassa seuraavista paikoista:
Tourist Centre Sergelintorilla
Centralstationen
Pressbyrån-kioskit
SL:n toimistot: T-centralen, Sergels Torg, Slussen, Tekniska Högskolan/Östra Station, Fridhemsplan, Gullmarsplan

Tunnelbana

Tukholman metroa aloitettiin rakentaa yli 60 vuotta sitten. Laajennuksien jälkeen metroasemia on nyt 100 ja linjoja on kolme. sininen, punainen ja vihreä. Linjat leikkaavat toisiaan ydinkeskustassa T-Centralenissa, joka sijaitsee lähellä Keskusrautatieasemaa.

Metroverkko muodostuu neljästä eri vyöhykkeestä, joista sisin sisältää melkein kaikki tärkeimmät nähtävyydet. Niihin pystyy matkustamaan siis 20 kruunun kertalipulla. Metro toimii sunnuntaista torstaisiin klo 01:een ja perjantaisin sekä lauantaisin aina klo 04:ään.

Tukholman metro on myös taidenähtävyys, sillä muutamat asemat ovat hyvin koristeellisia. Asemilla on esillä lukuisten taiteilijoiden veistoksia, maalauksia ja mosaiikkeja

Bussit

Bussilinjoilla täydennetään metroverkkoa. Siniset bussit kulkevat kaupungin laidoille ja punaiset liikkuvat keskustan alueella. Kahden kupongin kertalipulla voi matkustaa rajoituksetta kahden tunnin ajan.

Suosituimmat reitit ovat 3, 4, 46, 47, 62 ja 69, joiden avulla pääsee useimpien nähtävyyksien lähelle. Yleisimmin käytetty turistibussi lienee numero 47, joka ajaa Djurgårdeniin. Sinne ei ole lainkaan metroyhteyttä.

Sightseeing-bussilla

Bussikiertoajelun avulla saa hyvän kuvan Tukholman eri kaupunginosista ja samalla tietoja kaupungin historiasta. Opastus tapahtuu korvakuulokkeiden avulla myös suomeksi. Punaiset kaksikerroksiset City Sightseeing -bussit lähtevät Gustav Adolfin aukiolta Oopperan vierestä. Kiertoajelu kestää noin 1,5 tuntia. Tukholma -kortilla saa alennusta.

Myös Viking Linella ja Tallink Siljalla on omia kiertoajeluja.

Viking Line

Bussi ajaa noin kahden tunnin suomenkielisen kiertoajelun joka päivä. Lähtö noin ½ tuntia Helsingin-laivan saapumisen jälkeen. Kiertoajeluliput voi ostaa laivalta tai suoraan bussista.

Tallink Silja

Kiertoajelu alkaa terminaalilta. Se kestää 1,5 tuntia ja päättyy Tukholman keskustan kautta satamaan. Suomenkielinen opastus. Kiertoajeluliput voi ostaa laivalta tai suoraan bussista. Silja Linen muista retkivaihtoehdoista kannattaa kysyä laivasta.

Antiikkiratikalla Djurgårdeniin

Ruotsi siirtyi oikeanpuoleiseen liikenteeseen vuonna 1967. Samalla myös raitiovaunut poistettiin katukuvasta. Vapaaehtoisvoimin vuodesta 1991 lähtien kunnostettu ”spora” kulkee jälleen entisellä linjallaan Norrmalmstorgilta Djurgårdeniin. Joissakin vaunuissa on juomatarjoilu.

Raitiovaunu kulkee lauantaisin ja sunnuntaisin huhtikuusta joulukuuhun ja kesä-elokuun aikana päivittäin. Tavallisesti raitiovaunu kulkee joka 12. minuutti klo 11-18 välisenä aikana.

Lautoilla liikkuminen

Vesibussiliikenteelle on Tukholmassa hyvät edellytykset, sillä vedet ympäröivät kaupunkia lähes kaikkialla. Mälarjärvestä vedet laskevat vuolaasti kohti Itämerta. Kesällä Riddarfjärdenilla, aivan kaupungin kupeessa voidaan pitää jopa purjehduskilpailuja.

Mikä onkaan mukavampaa kuin siirtyä Gamla Stanista lautalla katselemaan Djurgårdenin nähtävyyksiä. Näin tekevät ainakin perinteisesti tukholmalaiset. Djurgårdenin lautta kulkee Skeppholmenin kautta kaikkina vuodenaikoina. Kesä kuukausien aikana pääsee Djurgårdeniin lautalla myös Nybroplanilta. Lautoilla käy SL-matkailukortti, mutta ei Tukholma-kortti.

Tukholmaan voi vesitse tutustua myös sightseeing-laivojen avulla. Kungsholmenin kiertävä laiva lähtee Kaupungintalon vierellä olevasta laiturista. Srömkajenista Grand Hôtelin läheltä lähtevillä laivoilla pääsee kiertämään mm. Djurgårdenin. Edellä mainittuja risteilyjä järjestetään vain kesäisin, paitsi Djurgårdenin kierrot jatkuvat jouluun asti.

Lippuja myydään lähtölaitureilla ja SL:n toimistoissa. Laivalla matkaselostusta voi seurata kuulokkeilla useilla eri kielillä.

Tukholman kaupunginosat

Pohjolan Venetsiaksi kutsuttu kaupunki perustettiin 1200 -luvulla. Kaupungin vanhimpia jäänteitä löytyy Gamla Stanin suurimmalta saarelta Stadsholmenilta. Täältä nuori kaupunki levittäytyi yhä laajemmalle alueelle. Nykyinen Tukholma on rakennettu 14 eri saarelle. Ajan myötä syntyneille lukuisille kaupunginosille on kehittynyt kullekin omat erityispiirteensä.

Gamla Stan (Vanhakaupunki)

Koko alue on yksi suuri historiallinen aarreaitta. Arvokkaita historiallisia nähtävyyksiä on vieri vieressä. Kuninkaanlinna ja sen ympäristön komeat historialliset rakennukset muistuttavat Tukholman upeasta menneisyydestä ja roolista pääkaupunkina. Vanhankaupungin kapeiden kujien porvaristalojen kellarikerroksiin kätkeytyy tunnelmallisia kahviloita ja ravintoloita.

City

1700-luvulla asutus laajeni Gamla Stanista pohjoiseen nykyisen Cityn alueelle. City on Tukholman liike- ja pankkielämän keskus tylsine toimistotorneineen. Suuret tavaratalot ja pikkuliikkeet tekevät siitä kaupungin parhaimman ostosalueen.

City on myös Tukholman liikenteen solmukohta. T-Centralenin kautta kulkevat kaikki metrolinjat. Keskusrautatieasemalle tulevat junat ja useat bussit. Cityn keskus on Sergels torg, jonka vieressä sijaitsee suosittu Kulttuuritalo ja kaupungin matkailutoimisto.

Cityn vihreä keidas on Kuninkaallinen puutarha (Kungsträdgården), jossa voi talvella luistella ja kesällä nauttia kesäkonserttien ohjelmasta. Puiston lähellä sijaitsevan Kustaa Aadolfin aukiolla sijaitsee Ooppera.

Blasieholmen ja Skeppsholmen

Blasieholmen sekä Skeppsholmenin ja Kastellholmenin saaret sijaitsevat Strömmenin itäpuolella, Kuninkaanlinnaa vastapäätä.

Blasieholmenin rantalaiturit ovat monien saaristo- ja sightseeing –laivojen lähtöpaikkoja. Ruotsin suurvallan aikana 1600- ja 1700 -luvulla alueelle nousi komeita aatelispalatseja. Tunnetuimpia rakennuksia ovat nykyisin Grand Hôtel ja Kansallismuseo.

Skeppsholmenin puolelle pääsee pitkin rautarakenteista siltaa. Saari oli pitkään armeijan käytössä. Vanhat rakennukset toimivat nykyään museoina ja kulttuuritiloina. Saaren tunnetuin nähtävyys on Nykytaiteen museo (Moderna Museet).

Djurgården

Djurgårdenin saari oli aikoinaan kuninkaiden metsästysmaita, joka 1700 -luvulla muutettiin Tukholman asukkaiden virkistyspaikaksi. Vehreä retkikohde tarjoaa runsaasti huvittelu-, kulttuuri- ja luontoelämyksiä. Maailman vanhin ulkoilmamuseo Skansen on auki kaikkina vuodenaikoina. Gröna Lund, Tukholman oma ”Linnanmäki” on alueen kesäkauden hittikohde. Lyhyen kävelymatkan päässä toisistaan on lapsenmielisille tarkoitettu Junibacken, kaupungin kuuluisin museo Vasa-laiva, Pohjoismainen museo (Nordiska Museet) ja Aquaria-vesipuisto.

Södermalm

Söder, kuten tätä kaupunginosaa monesti kutsutaan, on aivan omalaatuisensa. Alue tunnetaan hieman boheemina kaupunginosana, jossa on pikkuputiikkeja, siirtolapuutarhoja ja vanhoja puutaloja. Fjällgatanin rantajyrkänteeltä avautuu Tukholman kaunein näköala. Södermalmilla on myös lukuisia kahviloita ja ravintoloita. Sen yöelämä onkin melko värikästä. Söderissä sijaitsee myös Tukholman ylpeys, Globen areena.

Östermalm ja Gärdet

Östermalmia halkovat isot puistobulevardit (Strandvägen, Valhallavägen, Narvavägen, Karlavägen). Komeiden rakennusten kaupunginosassa on tasokkaita museoita (Historiallinen museo, Tekninen museo, Telemuseo, Merihistoriallinen museo), Ruotsin radion ja television toimitiloja, suurlähetystörakennuksia ja Kaknästornet.

Monille suomalaisille alue on tuttu Tukholman olympiastadionista, jossa joka toinen vuosi käydään Ruotsi-Suomi -maaottelu.

Gärdet sijaitsee Östermalmista koilliseen. Siellä on Tallink Siljan Värtan-satama.

Kungsholmen

Kaupungin hallinto on keskittynyt Tukholman läntiseen osaan, Kungsholmeniin. Alueen maamerkki ovat Tukholman kaupungintalo (Stadshuset) ja Raatihuone (Rådhuset).

Vasastan

Cityn pohjoispuolella Norrmalmin pohjoisosassa sijaitsevan Vasastanin rakentaminen aloitettiin 1700-luvulla. Alueella on nykyisin mm. Kaupunginkirjasto (Stadsbibliotek), kauppakorkeakoulu (Handelshögskolan), Vaasapuisto (Vasaparken) sekä muutamia museoita ja kirkkoja (Kustaa Vaasan kirkko). Tässä vilkkaassa kaupunginosassa on myös runsaasti kahviloita ja ravintoloita.

Tukholman suosituimmat

Tukholman hienous perustuu pitkälti kaupungin tarjoamiin monipuolisiin vaihtoehtoihin. Kaikille on varmasti runsaasti nähtävää. Tukholman museot ovat tasokkaita. Osa on palkittu kansainvälisillä palkinnoilla ja kunniamaininnoilla.

Lisebergin huvipuisto Göteborgissa on Ruotsin suosituin kohde. Siellä käy vuosittain yli 3 miljoonaa vierailijaa. Djurgården ja Vanhakaupunki ovat alueina Tukholman suosituimpia. Nämä tarjoavat jo sellaisenaan miellyttävän ympäristön kävelyretkille. Niiden eri nähtävyydet on käsitelty opaskirjan muissa osioissa (Koko perheen Tukholma ja Kävelyllä Vanhassakaupungissa). Yksittäisistä kohteista Tukholman kävijätilastoja johtaa Sergelin torin Kulttuuritalo. Rakennus on todellinen monitoimitalo.

Kulttuuritalolla tapahtuu koko ajan

Julkisivultaan lasinen rakennus valmistui vuonna 1974. Se tarjoaa jokaiselle jotakin. Lapset viihtyvät omassa lasten salissaan piirtämässä, lukemassa, kuuntelemassa satuja ja katsomassa piirrettyjä. Lava on ruotsalaisen nuorisokulttuurin keskus. Sisätiloista löytyvät myös sarjakuvakirjasto Serieteket, lukusali ja kirjasto.

Kulttuuritalon gallerioissa on vaihtuvia näyttelyitä ja monenlaisia musiikki-, tanssi- sekä teatteritapahtumia. Talon kahviloissa voi nauttia virvokkeita tai surffata internetissä. Rakennuksen ensimmäisen kerroksen tiloissa on kaupungin matkailutoimisto.

Kulttuuritalossa toimii myös Kaupunginteatteri (Stadsteatern), jonka näyttämöllä esitetään mm. Kalevalaa.

Kansallismuseo (Nationalmuseum)

Kansallismuseo sijaitsee aivan meren rannassa. Museossa on Ruotsin suurin taidekokoelma, joka käsittää maalauksia ja veistoksia aina 1400 -luvulta alkaen. Esillä on myös hienoa posliinia ja lasia sekä hopeaesineitä.

Osoite: Södra Blasieholmshamnen.

www.nationalmuseum.se

Keskiaikamuseo (Medeltidmuseet)

Keskiaikamuseo on eräs Tukholman kiehtovimmista museoista. Se on rakennettu kokonaan maan alle arkeologisten jäännösten ympärille. Museo kertoo näyttävästi Tukholman keskiajasta. Sisätiloihin on rakennettu mm. satama laitureineen ja varastoineen tervan hajua unohtamatta.

Osoite: Ryssgården, Slussen.

Lue lisää

Hallwylska palatset

Hamngatanilla sijaitsevan palatsin omisti aikoinaan upporikkaat kreivi ja kreivitär Walter ja Wilhelmina von Hallwyl. Kreivittären kuoltua vuonna 1930 Ruotsin valtio peri upean yksityispalatsin, jonne talon emäntä oli kerännyt vuosien aikana arvokkaan taidekokoelman. Myös koko rakennus, etenkin sisätiloiltaan on näkemisen arvoinen.

Osoite: Hamngatan 4.

Historiallinen museo (Historiska Museet)

Kultahuone (Guldrummet) on museon kuuluisin huone. Maanalaisessa holvissa teräsbetonien suojassa on esillä mittaamattoman arvokkaita kultaesineitä. Museo on tunnettu myös viikinkiaikaa kuvaavista näyttelyistä.

Osoite: Narvavägen 13-17.

www.historiska.se

Modernin taiteen museo (Moderna Museet)

Taidemuseo toimii Skeppsholmenilla uusissa nykyaikaisissa tiloissa. Esillä on huippuluokan kansainvälistä ja ruotsalaista nykytaidetta. Osa tiloista on varattu vaihtuville näyttelyille. Museon kirjakauppa on myös tasokas.

Osoite: Exercisplan, Skeppsholmen.

www.modernamuseet.se

Armeijamuseo (Armémuseum)

Uudestaan kunnostettu sota-aiheinen museo avattiin vuonna 2000. Se on Tukholman nykyaikaisin ja parhainten suunniteltu museo, jossa Ruotsin historiaa esitellään havainnollisesti luonnonmukaisin ja näyttävin kuvaelmin.

Osoite: Riddargatan 13.

www.armemuseum.se

Kuninkaan puutarha (Kungsträdgården)

Kuninkaallinen keittiöpuutarha oli tällä paikalla 1400-luvulla. Nyt alue on tukholmalaisten suosima kohtaamispaikka, sillä puistossa järjestetään kesäkonsertteja ja muita erilaisia ilmaistapahtumia. Hyvin hoidettu puistoalue suihkulähteineen sopii jo sellaisenaan mukavaksi kävelykohteeksi. Talvella puiston keskelle jäädytetään luistinrata. Pienen kävelymatkan päässä sijaitsee Kuninkaallinen oopperatalo ja NK-tavaratalo.

Osoite: Hamngatan 29.

Olof Palmen murha

Ruotsin tunnetuin poliitikko murhattiin vuonna 1986 Tukholmassa hänen poistuessaan elokuvateatterista. Murhan tapahtumapaikka on merkitty muistolaatalla Sveavägenin ja Olof Palmes gatanin risteykseen. Tapahtuman jälkeisinä päivinä murhapaikalle kertyi valtava muistokukkien rykelmä. Palme on haudattu lähellä sijaitsevalle Aadolf Fredrikin kirkon hautausmaalle.

Olympiastadion

Tukholman legendaarinen olympiastadion on maailman vanhin yhä käytössä oleva olympiastadion. Hannes Kolehmaisen juoksi Suomen maailman kartalle Tukholman olympiakisoissa vuonna 1912. Monille suomalaisille stadion on tullut tutuksi yleisurheilun Ruotsi-Suomi -maaottelutapahtumista. Stadion on julistettu kansalliseksi suojelukohteeksi.

Osoite: Lidingövägen 1-3.

Södermalm

Södermalmille kannattaa mennä ensin metrolla Slussenille ja sen jälkeen jatkaa kävellen Götgatania pitkin Medborgarplatsenille asti. Pubeja on koko matkan kadun molemmin puolin. Metrolla pääsee myös suoraan Medborgarsplatsenille.

Den Gröne Jägaren (Götgatan 64) on aito ja edullinen Söderin ravintola, jonka rennossa ilmapiirissä miehet puhuvat jalkapallosta ja naisista. Akkurat-pubi (Hornsgatan 18) lähellä Slussenin metroasemaa on monien mielestä Tukholman paras. Olutravintolan merkkivalikoima on kaupungin laajimpia.

Osoitteessa Götgatan 31 on Designtorget Mode, jossa on nähtävänä tämän päivän ruotsalaista huippusuunnittelua. Esillä on naisten ja miesten muotia, huonekaluja ja käsitöitä.

Medborgarplatsen on Södermalmin keskus. Sen ympärillä on lukuisa määrä ravintoloita ja herkkukauppoja. Kymmenen minuutin kävelymatkan päässä täältä on Hornsgatspuckeln, Söderin viehättävimpiä kävelykatuja. Sen varrella on pieniä gallerioita ja pikkukauppoja.

Söderin suosituimpia ravintoloita ovat Matkultur (Ernsgatan 21) ja Halfway Inn (Swedenborgsgatan 6).

Tukholmaa lintuperspektiivistä

Tukholma on kaunis kaupunki myös ilmasta käsin katsottuna. Jos kantti ei kestä lähteä mukaan kuumailmapallon matkaan, voi kaupunkia ihailla yläilmoista useammastakin jännittävästä näköalapaikasta.

Fjällgatan

Vanhankaupungin takana, eteläisessä Tukholmassa sijaitsee Södermalmin kaupunginosa. Söderin Fjällgatanilla on upea näköalapaikka, josta avautuu postikorttimaisema yli Tukholman. Etenkin auringonlaskun aikaan näky on hieno, kun auringonsäteet heijastuvat kaupungin lukuisista kuparilla päällystetyistä katoista ja torneista. Fjällgatanilla voi samalla ihailla vanhoja historiallisia rakennuksia. Joidenkin mielestä Fjällgatan on nupukivineen ja taloista törröttävine lamppuineen kaupungin kaunein katu.

Kaknästornet

Eräs Tukholman tunnetuimista rakennuksista toimii näköalapaikkana ja televisiotornina. 155 metriä korkea ja 31 kerroksinen torni sijaitsee Ladugårdsgärdetilla. Tornissa toimii myös ravintola.

Katarinanhissen

Tukholman vanhin näköalanähtävyys avattiin vuonna 1883. Slussenilla sijaitsevalla hissillä voi nousta 38 metriä korkean rakennuksen huipulle ihailemaan näköaloja, kuten monet tukholmalaiset tekevätkin perinteisesti sunnuntaisin.

Kaupungintalon torni (Stadshustornet)

Riddarfjärdenin rannalla Kungsholmenilla sijaitseva kaupungintalo on Tukholman symboli, jonka Sinisessä salissa jaetaan vuosittain Nobel -palkinnot. Tornin näköalatasanne on ohittamaton kohde Kaupungintaloon tutustuttaessa.

Ostoksille

Tukholma tarjoaa loputtomat mahdollisuudet ostoksien tekoon. Vaihtoehtoja on NK:n luksustavaratalosta jännittäviin kirpputoreihin. Varaa koko päivä aikaa, hyvä jalkineet ja lähde mukaan antoisalle ostosmaratonille. Kotona Suomessa voi sitten ”snoppailla” työkavereille, kun tuli käydyksi Tukholmassa vähän shoppailemassa.

Tukholman ostosviidakko alkaa Vanhastakaupungista. Täältä reitti jatkuu Drottninggatania pitkin Cityn puolelle ja edelleen Hamngatania ja Kungsgatania pitkin kohti Biblioteksgatania. Ostosmaratonin varrelle osuus kaikenlaisia tavarataloja ja pikkubutiikkeja. Pieniä muoti- ja sisustusliikkeitä on runsaasti, samoin antiikkiliikkeitä ja kuuluisien muotisuunnittelijoiden merkkiliikkeitä.

Jos ostosaikaa on rajoitetusti, mutta ostettavaa on paljon, kannattaa shoppailla Sergels torgin ja Hamngatanin alueella, sillä sieltä löytyy mm. Tukholman suurimmat tavaratalot, kuten NK, Åhléns City ja ostoskeskus Gallerian.

Kauppojen aukioloajat vaihtelevat, mutta normaalisti kaupat ovat auki arkisin klo 10-18/20 ja lauantaisin klo 10-15/17. Monet ovat auki myös sunnuntaisin.

Rea

Alennusmyynnit (Rea) ovat kahdesti vuodessa. Joulun jälkeen tammikuussa on mahdollista tehdä edullisia ostoksia. Toinen alennusmyyntiaika on heinäkuussa, kun kesäsesongin tuotteet myydään halvalla.

Keskustan tavaratalot

Nordiska Kompaniet

Tukholman kuuluisin tavaratalo on NK eli Nordiska Kompaniet, jonne turisti saattaa poiketa paitsi ostosten takia, mutta myös uteliaisuuttaan. Tavaratalo oli runsaasti esillä mediassa Ruotsin ulkoministeri Anna Lindhin tapauksen takia.

Yli 100-vuotias tavaratalo on useassa kerroksessa ja sillä on useita sisäänkäyntejä. Pääsisäänkäynti on Hamngatanin puolella. NK:ta pidetään Tukholman tasokkaimpana tavaratalona, jonka tuotteet ovat laadukkaita. Etenkin kosmetiikan ja muodin tunnetuimmat merkit ovat näyttävästi esillä.

Joulunaikana NK kimaltelee jouluvaloissa. Sen Hamngatanin puoleiset jouluaiheiset näyteikkunat ovat silloin näkemisenarvoiset. Perheen pienimmät viihtyvät pidempäänkin nenä näyteikkunassa kiinni.

Osoite: Hamngatan 18.

www.nk.se

Åhléns City

Sergelin torin kulmassa on Åhlénsin iso tavaratalo, joka on pinta-alaltaan vielä suurempi kuin NK. Åhléns ei ole yhtä hohdokas kuin NK, mutta se on edullisempi. Åhléns-ketjun muita tavarataloja on Vasastadenissa, Kungsholmenissa ja Östermalmissa.

Osoite: Klarabergsgatan 50.

www.ahlens.com

Gallerian ja Sturegallerian

Hamngatanilla lähellä NK:ta on Gallerian, joka on enemmänkin ostoskeskus. Se muodostuu useammasta yksittäisestä kaupasta. Hieman kalliimpi keskustan ostoskeskus on Stureplanin lähellä sijaitseva Sturegallerian, jonka yhteydessä on jopa kylpylä Sturebadet.

Gallerian

Osoite: Hamngatan 37.

Sturegallerian

Osoite: Grev Turegatan 9.

www.sturegallerian.se

PUB

PUB on perinteinen tavaratalo, jossa on hyvä valikoima eri tuotteita.

Osoite: Hötorget.

www.pub.se

Kauppahallit

Östermalmshallen

Östermalstorgilla sijaitsevassa kauppahallissa on Tukholman laajimmat herkkuvalikoimat. Punatiilinen ostosparatiisi avattiin jo 1800-luvun lopussa. Täydellisen peruskorjauksen jälkeenkin alkuperäinen tunnelma on säilynyt. Hallista on tullut myös suosittu lounaspaikka.

Osoite: Humlegårdsgatan 1-3.

Hötorgetilla sijaitsevan Hötorgshallenin tarjonta on eksoottisempaa ja peräisin monista eri maista.

Söderhallarna (Medborgarplatsen 3, Södermalm) on kaupungin nykyaikaisin kauppahalli.

Sergels torgin katukojuissa myydään kaikenlaista edullista pikkutavaraa. Suurin osa tuotteista on maista, joista on tullut siirtolaisia Tukholmaan.

Mitä tuliaisiksi Tukholmasta

Ruotsalaiset tuotteet ovat suomalaisille tuttuja. Saahan naapurimaan designtuotteita ja elintarvikkeita myös Suomesta. Kauempaa Tukholmaan tulleet turistit saattavat ihmetellä ruotsalaista lakkahilloa, lakritsia, näkkileipää, piparkakkuja, piparminttukaramelleja ym.

Ruotsin suosituimmat matkamuistoesineet ovat punainen puusta veistetty ja koristeellisesti maalattu Taalainmaan hevonen tai kukko, joista on tullut kansallissymboleja. Samoin punaraidallinen mintunmakuinen polkagris-karamelli on monen ruotsalaiskaupan vakiotuote.

Arvotavaroista tunnetuin ruotsalainen tuote on lasi ja kristalli, joista on tullut maailmankuuluja. Ruotsissa onkin taidekäsityön perinteet pitkät. Ruotsalainen muotoilu on tunnettu yksinkertaisuudestaan ja toiminnallisuudestaan. Monet designtuotteet on tarkoitettu käytettäväksi arkipäivän työvälineinä. Oivan läpileikkauksen ruotsalaisesta muotoilusta saa pistäytymällä Kansallismuseossa.

Mutkattomuus tulee esiin myös ruotsalaisissa huonekaluissa ja sisustuksessa. Pelkistetyt muodot ja vaaleat sävyt ovat suosituimpia. Ruotsalaisten ”alvar aalto” on Bruno Mathsson, joka on Ruotsin tunnetuin huonekalusuunnittelija.

Ruotsalainen ruostumaton teräs on ollut käsite jo vuosia. Kattilat, ruokailuvälineet ja puukot ovat klassikkoja. Samoin ABU -merkkiset korkealuokkaiset kalastusvälineet ovat arvostettuja Ruotsin ulkopuolellakin.

Eksoottiset poronnahasta ja –sarvista valmistetut lappalaisesineet ovat ainakin Pohjoismaiden ulkopuolelta tulleiden turistien mielestä mukavia matkamuistoesineitä.

Brion korkealaatuiset ja värikkäät leikkikalut ovat suosittuja, koska ne ovat toimivia, ja lasta kehittäviä.

Joulunaika Tukholmassa

Monet matkustavat Tukholmaan talvisaikaan nauttiakseen lumivalkeista kaduista ja kimmeltävistä joulukoristeista sekä nähdäkseen Valon kuningattaren, Lucian. Kun päivät lyhenevät ja illat pimenevät muuttuu Tukholma Euroopan valaistuimmaksi kaupungiksi. Kaupunki esiintyy jouluaikana toisenlaisena, kun valot ja varjot luovat eksoottisen tunnelman lumisessa maisemassa.

Lucia tuo valon talven pimeyteen

Joulukuun 13. päivänä juhlitaan valon kuningatarta, tyttöä, joka kantaa kynttiläkruunua hiuksillaan. Tukholmassa vietetään Lucia-juhlaa joka vuosi perinteisin menoin. Lucia ja hänen tiiransa käyvät tervehtimässä Grand Hôtellissa asuvia  Nobel-palkinnon saajia Tukholman kaupungintalolla. Lucia-neidon ja hänen kulkueensa voi nähdä 13.12. myös eri puolilla kaupunkia, esim. NK-tavaratalossa. Lucia-päivä huipentuu Skansenilla vietettävään iltatilaisuuteen, jonne tukholmalaisia saapuu perinteisesti sankoin joukoin.

Gamla Stanin Suurkirkossa, kuten monessa muussakin kirkossa, järjestetään juhlapäivän aikana Lucia-konsertteja sekä aamulla että illalla.

Jouluostoksille

Ennen joulua Tukholmassa järjestetään perinteisiä joulumyyjäisiä, jotka ovat erittäin suosittuja. Suositummat markkinapaikat ovat Skansenilla ja Vanhankaupungin Suurtorilla (Stortorget). Myös Tukholman ympäristössä järjestetään monissa paikoissa joulumyyjäisiä. Miltä kuulostaisi laivamatka suoraan kaupungin keskustasta talvisaaristoon tunnelmallisella saaristolaivalla?

Tietysti myös tavaratalot valmistautuvat jouluun hyvin. NK-tavaratalon jättikuusi täyttää rakennuksen koko keskialueen ja Gallerianin käytäville on asetettu toinen toistaan houkuttelevimpia myyntikojuja.

Tukholma netissä

www.visitstockholm.com

www.stockholm.se

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU