Virkistävä poikkeus – TPS Salibandy rekrytoi uuden toiminnanjohtajan lajin ulkopuolelta

Matti Mäkelä…Anteeksi, kuka?

Näin varmasti totesi moni turkulainen pitkänlinjan sählyniilo kuullessaan ensimmäisen kerran TPS Salibandyn tuoreen toiminnanjohtajan nimen.

Toni Aution ilmoittaessa siirtyvänsä muihin tehtäviin, seura aloitti uuden toiminnanjohtajan hakuprosessin. Haku ei ollut julkinen, vaan seuran hallitus päätti itse ottaa yhteyttä potentiaalisiin vaihtoehtoihin.

Vaikka lopputulos, 44-vuotiaan Mäkelän valinta, oli tarkoin harkittu, oli se perin poikkeuksellinen. Perinteisin tapa on rekrytoida oman seuran sisältä tuttu laji-ihminen tai ainakin mahdollisimman läheltä seuraorganisaatiota. Usein valituksi tulee entinen pelaaja, jolla on jo valmiiksi vahva tunneside seuraan.

Nyt tehtiin raikkaalta kuulostava poikkeus. Siitä TPS:lle iso hatunnosto.

TPS Salibandyn nokkamieheksi valittiin kaveri, jolle nimi petterinykky ei kerro mitään. Kun seura otti ensimmäisen kerran Mäkelään yhteyttä, hän etsi tietoa googlaamalla hakusanoilla tps ja salibandy. Matilla, vaikka nuorena on tullut pelattua lätkää, ei ollut minkäänlaista henkilökohtaista sidettä Turun Palloseuraan. Salibandyottelussa Mäkelä on viimeksi käynyt katsojana, kun TPS pelasi vuosia sitten Caribialla.

Selvää tietysti oli, että Mäkelän ehdokkuus ei ollut sattumaa. Hänen ansiokas työhistoria oli rekrytoijien tiedossa, vaikka sillä ei ollutkaan kosketuspintaa salibandyyn. Nyt haettiin uutta toiminnanjohtajaa, jonka avut olisivat muualla kuin lajituntemuksessa.

Mäkelä on alun perin naantalilainen taksialan täysammattilainen. Työura alkoi markka-aikana 25 vuotta sitten, ensin renkinä, sitten itsenäisenä taksiyrittäjänä ja lopuksi Lounais-Suomen Taxidata Oy:ssa hallinnon puolella. Jälkimmäisestä ajasta Mäkelä toimi osaksi myös Taxidatan vt. toimitusjohtajana. Kaiken ohessa tuli aikoinaan suoritettua tutkinto Turun ammattikorkeakoulussa.

– TPS:stä otettiin yhteyttä ja kyseltiin työtilanteestani ja urasuunnitelmistani. Kerroin olevani kiinnostunut uusista haasteista, mutta tässä vaiheessa ei vielä puhuttu TPS Salibandyn toiminnanjohtajapestistä. Kun työnkuva myöhemmin täsmentyi, tarvitsin hetken miettimisaikaa.

Kun Mäkelä kertoi olevansa kiinnostunut hakemaan paikkaa, alkoi varsinainen työhaastattelu. Ehdokkaita oli muitakin.

– Seura kertoi avoimesti mahdollisesta työnkuvastani ja sen haasteista. Koin, että sain rehellistä taustatietoa. Vastaavasti minulle tehtiin kysymyksiä esimerkiksi paineensietokyvystäni ja näkemyksistäni. Vaikka minulla ei ole salibandytaustaa, sitä ei koettu ongelmaksi. Urheilupuolihan on seurassa jo kunnossa.

Mäkelältä jäi tältä kesältä lomat pitämättä, sillä työt TPS:n toimistolla alkoivat jo kesäkuun puolessavälissä. Hyvä niin, sillä väistyvä toiminnanjohtaja Autio on ehtinyt opastamaan seuraajaansa.

Kun seuraorganisaation johtavalle paikalle siirtyy ulkopuolelta, etenkin ilman lajituntemusta, on aluksi edessä valtava työmäärä. Kaikki on uutta. Mäkelä näkee siinä myös etuja.

– Itselläni ei ole ennakkoon minkäänlaisia käsityksiä, miten seurassa tai salibandyssä on toimittu, miten seuran toimistoa on johdettu. Rakennan oman tapani tehdä asioita. Itselläni on kuitenkin pitkä työkokemus ja minulla on ollut mahdollisuus toimia erilaisten ihmisten sekä erilaisten sidosryhmien kanssa. Vaikka kaikki on minulle nyt uutta, otan asioista selvää. Esimerkiksi kauden avausottelu on seuran 100-vuotisjuhlaottelu. Sen järjestäminen tulee olemaan henkilökohtaisesti iso ”harjoitusottelu”, koska minulla ei ole sellaisesta aikaisempaa kokemusta.

Seuran johtamisessa tarvitaan hyviä sosiaalisia taitoja.

– Olen ollut aikaisemmin haastavassa työympäristössä ja välillä on ollut koviakin aikoja. Siinä ihmisten väliset sosiaaliset taidot ovat pakostakin kehittyneet. Lähden uudessa paikassa puhtaalta pöydältä keskustelemalla jokaisen työntekijän kanssa erikseen muun muassa itse kunkin vastuualueista.

Toiminnanjohtaja Mäkelän vastuulla on koko seura, niin juniorit kuin liigajoukkueetkin. Kun varainhankinta kulminoituu seuran kirstunvartijaan, voi syntyä ristiriitoja esimerkiksi pelaajahankinnoissa.

– Se on selvä, että kun toimimme tällaisessa huippu-urheiluympäristössä, jossa on paljon kunnianhimoisia ja tavoitteellisia ihmisiä, ristiriitojakin varmasti tulee. Hankinnat ja panostukset tulee olla perusteltuja ja pitää olla esitettävänä selvä strategia tai pitkän linjan tavoite.

– Emme voi lähteä tempoilemaan ja toivomaan, että jollain budjetin ylittävällä pelaajahankinnalla voisimme saavuttaa mahdollisesti finaalipaikan. Haluamme ilman muuta menestyä ja pyrimme siihen joka vuosi, joka osa-alueen pitkäjänteisen työn kautta. Uskon, että tässä seurassa moni viime kädessä jakaa tämän saman ajatuksen.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!