Virolahden graniittilouhokselta louhittiin kiveä Pietarin arvorakennuksia varten

KYMENLAAKSO / VIROLAHTI – Kotiseutumuseoon tutustumisen jälkeen kannattaa vierailla Virolahden kuuluisilla graniittilouhoksilla. Näin ovat tehneet monet arvovieraatkin, muun muassa Venäjän tsaari Nikolai I. Hän kävi katsomassa, miten Aleksanteri I:n kunniaksi pystytettävän monoliitin irrotus onnistuu virolaisesta graniittikalliosta.

Maailman pisin yhtenäinen kivipylväs ei ollut ainoa. Pyterlahden Hevoniemen punaisesta graniitista tehtiin myös Pietarin Iisakin kirkon 48 pilaria. Virolahden kiveä tarvittiin Pietarissa paljon. Sitä käytettiin katujen päällystämiseen ja kanavien reunakivetyksiin.

Virolahdella graniittia louhittiin vuosisatojen ajan. Ennen Pietaria kiveä rahdattiin Viroon. Aleksanteri I:n monoliitti oli kuitenkin poikkeuksellinen. Ranskalaissyntyinen arkkitehti Montferrad löysi virheettömän kohdan Virolahden kalliosta. Työ oli hidasta, vaikka lohkaretta oli irrottamassa liki 300 miestä. Poraus kesti yli vuoden. Reikiin upotettiin kiiloja ja vipuja, joita vähitellen kiristettiin.

Koko ajan oli uhkana kivipaasin halkeaminen. Suurin urakka oli kuitenkin 25 metriä pitkän ja 600 tonnia painavan pylvään kuljettaminen proomulla Pietariin. Ehjänä säilynyt paasi nostettiin pystyyn Talvipalatsin eteen 1832. Muistomerkin korkeus jalustoineen on liki 50 metriä. Myös jalusta on virolahtelaista punaista graniittia.

Nykyisin Pyterlahden Hevoniemen louhosalue on metsittynyt. Perille löytää Louhos-opasteita seuraten. Kasvillisuuden peittämässä louhoksessa on yhä löydettävissä murtuneita pylväänkappaleita ja asumusten pohjia.

Vilkkaimpana aikana louhoksen ympärille muodostui pieni kylä. Enimmillään työntekijöitä oli parisen tuhatta. Suurin osa heistä oli Venäjältä, mutta louhos tarjosi töitä myös virolahtelaisille.

VIROLAHDEN GRANIITTILOUHOKSET

Osoite: Hevonniementie, Vironlahti. Seuraa opasteita.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Bunkkerimuseo on osa Salpalinjaa

LUE MYÖS: Kiessimuseossa on esillä jo yli 100 erilaista kulkupeliä

LUE MYÖS: Virolahden kotiseutumuseo on entisessä kansakoulussa

LUE MYÖS: Kuninkaantie yhdisti Ruotsin suurvallan alueet toisiinsa

LUE MYÖS: Virojoen kylämuseo perustuu yhden ihmisen elämäntyöhön

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.