Vuoden museo on palkintonsa ansainnut

Suomessa on museoita ja ”museoita”. Ensiksi mainittuja ammatillisesti hoidettuja museokohteita on Suomessa yli 300. Jälkimmäisiä ei ei-ammatillisia museoita on kymmenkertainen määrä. Itse asiassa niiden kokonaismäärää ei tiedä kukaan.

Vuoden museo -palkinto on Suomen museoliiton ja Kansainvälisen museoneuvoston ICOM:n Suomen-komitean myöntämä museoalan tunnustuspalkinto. Kuvanveistäjä Pekka Kauhasen suunnittelema pronssinen Esko-veistos on kiertopalkinto, joka luovutetaan Vuoden museolle.

Valinta tehtiin ensimmäisen kerran vuonna 2014. Koronan takia palkintoa ei jaettu vuonna 2020.

2014 – Forssan museo on valittu ensimmäisenä Vuoden museoksi

KANTA-HÄME / FORSSA – Loputkin puuvillapaalit on kannettu pois. Makasiini palveli varastona aina vuoteen 1979, jolloin kehräämön omistaja Finlayson ja Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistys sopivat puuvillamakasiinin muuttamiseksi museoksi. Nimeksi tuli aluksi Lounais-Hämeen museo. Nyt museon nimi on Forssan museo. Nykyisin museon ylläpidosta vastaa Forssan kaupunki.

 

2015 – Serlachius-museo Gösta jatkaa suvun taideharrastusta

PIRKANMAA / MÄNTTÄ – Mikäli mahdollista, kannattaa vierailla ensin museo Gustafissa ja vasta sitten Göstassa. Museo Gustaf kertoo havainnollisella tavalla Serlachius-suvun historian aina mahtisuvun ensimmäisestä patruunasta Gustaf Adolf Serlachiuksesta alkaen. Kauppaneuvos G. A. Serlachius kuoli 71-vuotiaana vuonna 1901. Hänen kiinnostuksensa taiteeseen jatkui veljenpojan Gösta Serlachiuksen ansiosta. Suvun taideperintö elää tänä päivänä Gösta Serlachiuksen taidesäätiön museoissa.

2016 – Merenkulkijoiden Maarianhamina – Parkki Pommern ja Merenkulkumuseo on ykkösnähtävyys

AHVENANMAA / MAARIANHAMINA – Yksi asia tulee oitis selväksi: Maarianhaminan ja koko Ahvenanmaan historia perustuu merenkulkuun. Ei ehdi ottaa montaakaan askelta laivaterminaalista ja edessä on Maarianhaminan ykkösnähtävyys, maailman ainoa alkuperäisessä asussaan säilynyt nelimastoparkki Pommern. Se edustaa aikaa, jolloin laivat olivat puuta ja miehet rautaa. Tosin yli 100-vuotias Pommern on teräsrakenteinen, ja se varustettiin kaikilla sen ajan mukavuuksilla. Merenkulun historian oppituntia voi jatkaa Pommernin vieressä sijaitsevassa Merenkulkumuseossa.

2017 – Helsingin kaupunginmuseo yllättää ensivierailijan – lapsiperheet ovat erityisen tervetulleita

UUSIMAA / HELSINKI – Toukokuussa 2016 Helsingistä kuului kummia. Suomessa avataan uusia museoita harvoin ja vielä harvemmin museota, johon on vapaa pääsy. Helsinki teki poikkeuksen. Kaupungin ydinkeskustaan Aleksanterin- ja Katariinankatujen kulmaan Senaatintorin viereen perustetusta uudesta Helsingin kaupunginmuseosta tuli heti suosittu. Vuonna 2017 se valittiin Vuoden museoksi. Yksi asia onkin varma. Ensikertalainen yllättyy Helsingin kaupunginmuseon monipuolisesta annista. Harva kohde sopii sekä varttuneemmalle museokävijälle että myös perheen ihan pienemmille. Eipä siis ihme, että moni on vieraillut täällä useampaan kertaan.

2018 – Modernin taiteen museo Emma on pinta-alaltaan Suomen suurin taidemuseo

UUSIMAA / ESPOO – EMMA on Suomen paras paikka kokea taidetta. Tavoitteena on lisätä ymmärrystä taiteesta sekä tukea oppimista. Näin on kirjattu Espoon taidemuseon EMMA:n toimintasuunnitelmaan. Haastavan tavoitteen on mahdollistanut kuopiolaissyntyinen Herman Saastamoinen. Hän oli 1900-luvun alun tunnettu liikemies. Hermannin vuonna 1876 perustamasta perheyrityksestä tuli eräs Kuopion tunnetuimmista.

 

2019 – Satakunnan Museo Porissa yllättää monipuolisuudellaan

SATAKUNTA – PORI – Museon ulkonäkö ei lupaa suurta elämystä, mutta kun astuu Satakunnan Museon sisätiloihin, ensikertalainen on ällikällä lyöty. Vuonna 1973 valmistunut kolmikerroksinen rakennus on sisältä täysin poikkeuksellinen. Talo onkin yksi harvoista vain museokäyttöön suunnitelluista rakennuksista Suomessa. Vierailijaan ei tee vaikutusta pelkästään rakennuksen avara arkkitehtuuri, vaan myös museon poikkeuksellisen laaja ja monipuolinen anti. Satakunnan Museo on oiva kohde Museokortin omistajalle, sillä yhdellä kerralla on mahdollista tutustua vain osaan museon tarjonnasta. Itse asiassa toinenkaan kerta ei vielä riitä, vaan tarvitaan useampi vierailu.

2021 – Suomen maatalousmuseo Sarka on valittu Vuoden museoksi

VARSINAIS-SUOMI / LOIMAA – Loimaalla Turku-Tampere -valtatien kupeessa sijaitsee valtakunnallinen maatalouden eri-koismuseo. Suomen maatalousmuseo Sarka on vuodesta 2010 kuulunut opetusministeriön alaisuuteen. Idea maatalousmuseon perustamisesta juontuu jo vuosikymmenien taakse. 1970-luvulla Loimaa-Seura teki aloitteen maatalousmuseon perustamiseksi. Kesti kuitenkin kauan ennen kuin hanke toteutui. Sarka avattiin vuonna 2005. Punatiilinen rakennus on U-kirjaimen mallinen. Sisätiloihin mahtuu näyttelyhallin lisäksi muun muassa ravintola ja toimistotilat.

2022 – Poliisimuseo kiinnostaa myös lapsia

PIRKANMAA / TAMPERE – Täältä ei sitten ihan heti lapsia saadakaan pois. Poliisimuseo yllättää monipuolisuudellaan. Iso plussa tulee ilmaisesta sisäänpääsystä. Tampereen Hervantaan Poliisiopiston yhteyteen perustettu vuonna 2004 perustettu museo on poliisin imagomarkkinointia parhaimmillaan. Nykyiset tilat valmistuivat muutamaa vuosi myöhemmin. Sisäministeriön poliisiosasto keräsi talteen eri puolilta Suomea historiallista materiaalia. Vain osa valokuvista, esineistä, aseista, univormuista ja filmeistä voidaan pitää kerrallaan esillä.

2023 – Riihisaari – Savonlinnan museo esittelee höyrylaivojen lisäksi saimaannorpan elämää

ETELÄ-SAVO / SAVONLINNA –  ”Sen tervahöyryn nimi oli prinsessa Armada. Ja me parrulastissa seilattiin noita Saimaan aaltoja”. Kipparikvartetin tutut sanat suositusta Kaunis Veera -laulusta sopivat hyvin Savonlinnan maakuntamuseon antiin. Entisen punatiilisen lainamakasiinin, nykyisen museon sijainti Riihisaaressa aivan Olavinlinnan kupeessa veden äärellä on ihanteellinen. Museon takana laituriin on kiinnitetty maailman viimeinen puurunkoinen höyrylotja Mikko. Aluksen kyljet on tervattu. Yli 100-vuotiaalla Mikolla rahdattiin puutavaraa Laatokalla, Äänisellä ja Itämerellä. Viimeiset vuosikymmenet seilattiin Saimaalla. 1970-luvulla alus lahjoitettiin museolaivaksi Savonlinnan kaupungille. Alus on yhä käyttökunnossa.

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.