Vuoden tulokas Trey Niemi tuo Karibianmeren rytkettä Ura Basketin peliin

Kaarinalainen yleisö antaa ottelun päättyessä seisaaltaan raikuvat taputukset kotijoukkueelle. Ura Basket on pelannut ehkä parhaimman Korisliigaottelunsa. Lapualainen Kobrat saa poistua pahasti löylytettynä kotimatkalle.

Ura Basketin pelaajat ovat yhtä hymyä. Syystäkin. Etenkin nuoren Trey Niemen iloisesta ilmeestä näkee, että ottelun parhaan pelaajan palkinto menee ihan oikeaan osoitteeseen. Niemi pelasi elämänsä ottelun.

– Pääsin flow-tilaan. Oli sellainen olo, että kaikki heitot menevät koriin. Koko joukkue aloitti energisesti. Puolustimme hyvin. Saimme paljon stoppeja ja sen myötä helppoja koreja. Se oli ylivoimaisesti meidän paras pelimme, kertoo Niemi tunnelmistaan ottelun jälkeen.

Korisliigan noviisi valittiin viime kauden päätteeksi Vuoden tulokkaaksi. Niemen urakehitys on ollut poikkeuksellisen nopea, vaikka hän ei ole ollut koskaan junnutähti. Trey lähti kehittymään takamatkalta.

Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu (SYK) on yksityinen oppilaitos, jonne haetaan jo alakouluikäisenä. Sieltä ovat lähtöisin monet kotimaiset suurmiehet ja -naiset. Se on ollut myös Niemen opinahjo.

– Ilmoittauduin alakouluikäisenä SYK:n koripallokerhoon. Menin mukaan kavereiden perässä. Koripallo oli minulle aluksi vain mukava harrastus. Suoritin yläasteen SYK:ssä, jonka jälkeen siirryin Mäkelänrinteen urheilulukioon suorittamaan kaksoistutkintoa. Opiskelin myös Helmi liiketalousopistossa. Sain sieltä merkonominpaperit. Mietin, että minulle on parempi, kun hoidan molemmat tutkinnot valmiiksi.

Mäkelänrinteen urheilulukio eli Märsky tunnetaan koripallosta ja koulun omasta joukkueesta HBA (Helsinki Basketball Academy). Joukkueessa pelaavat monet Suomen lahjakkaimmat nuoret pelaajat.

– Vaikka opiskelin Märskyssä, en kuitenkaan edustanut HBA:ta. En edes miettinyt pääsyä sinne. En kehdannut kysyäkään. Ajattelin, että sinne pyydetään vain ne pelaajat, jotka oikeasti halutaan.

Niemen kehityksen jarruna on ollut varttuminen myöhemmin kuin ikätoverit.

– Pituuskasvuni tapahtui myöhään. Olin A-juniori-iässä aluksi vain 163 senttiä pitkä, mutta kasvoin pian kymmenen senttiä lisää. Viimeisenä A-junnuvuonna olin jo yli 180 senttiä. Nyt minulla on pituutta 188 senttiä. Eivät valmentajat ehkä uskoneet, että minusta voisi tulla koripalloilija.

Vantaalainen PuHu Juniorit on ollut Niemen koripallouran kannalta tärkeä vaihe.

– SYK:llä ja PuHu Junioreilla oli yhteinen A-juniorijoukkue. Kun yhteistyö päättyi, siirryin kokonaan PuHun A-poikiin. Pelasin myös PuHun miesten joukkueen kanssa 1B-divisioonassa.

Ura Basketin valmentaja Kristian Palotie on ollut Niemen valmentajana jo nuoresta pojasta lähtien. Hän on oivaltanut Treyn potentiaalin. Kun Palotie siirtyi PuHu:sta Kaarinaan, mukana lähtivät Niemen ohella myös Eero Sahlberg ja Pyry Rainamaa.

– Ei tarvinnut edes harkita siirtoa Kaarinaan. 1A-divisioona oli minulle askel eteenpäin.

Niemen pelatessa näkee, miten kaverissa on jotain Karibianmeren rytmiä ja sulavaa liikkumista. Eikä ihmekään, sillä Treyn sukujuuret ovat Jamaikalta. Isä James Roberts on syntynyt Englannissa, mutta hänen vanhempansa ovat aikoinaan muuttaneet Jamaikalta Brittein saarille.

– Minulle juureni ovat tärkeät. Minulla on toinen perhe Suomessa ja toinen Englannissa. Äitini Vappu on suomalainen. Isäni on tanssija ja tanssinopettaja. Hän on myös personal trainer. Hän asuu yhä Suomessa.

Vuosi sitten kauden alussa Niemi joutui istumaan pitkään vaihtopenkillä. Peliminuutit olivat vähissä. Muutaman joukkuekaverin loukkaantumisen myötä valmentaja Palotie antoi Niemelle vastuuta. Trey hyödynsi tilaisuutensa.

– Alku oli jännittävää, kun sain enemmän vastuuta, mutta kentällä ei enää jännittänyt. Tuntui hyvältä, kun sain mahdollisuuden.

Kevätpuolen onnistuminen innosti Niemeä harjoittelemaan entistä enemmän.

– Viime kesänä isä otti minua niskasta kiinni ja pisti harjoittelemaan paljon punttia. Isä osaa sen ja on itsekin hyvässä kunnossa. Lisäksi kävin myös Tampereella 3-4 kertaa viikossa yksilövalmentaja Setumo Bodiben opissa. Hän kehitti koristaitojani. Toinen Korisliigakauteni oli helpompi aloittaa, kun tein kesällä paljon töitä.

Niemen tulevaisuuden tavoitteet ovat selvillä.

– Haluan pelata loppukauden hyvin ja vakiinnuttaa paikkani aloitusviisikossa. Tulevaisuudessa olisi hienoa pelata ulkomailla. Olen valmis tekemään töitä sen eteen.

Vanhemmat ja läheiset ovat olleet nuoren pelaajan kehityksessä tärkeitä. Innokkaimmat kannattajat löytyvätkin kotipiiristä.

– Äiti käy siskojeni kanssa peleissä aina, kun on mahdollista. Se on mukavaa, kun on tukijoukot katsomossa.

Katso kooste!

ETUSIVU