Vuojoen kartano on eräs Suomen hienoimmista empirerakennuksista

SATAKUNTA / EURAJOKI – Saapuu Vuojoen kartanon pihalle mistä suunnasta tahansa, avautuu eteen Suomen oloissa poikkeuksellinen näkymä. Vuojoen kartano on eräs Suomen hienoimmista empirerakennuksista. Se on ollut aikoinaan myös maamme toiseksi suurin kartano. Peltoa oli noin 4 000 hehtaaria ja metsäala kattoi runsaan kolmanneksen koko Eurajoen pitäjästä.

Vuojoen kartanon historia ulottuu satoja vuosia taaksepäin. Ensimmäinen isäntä oli Gottfrid von Falkenberg. Kartanon omistajat ovat vaihtuneet useampaan kertaan. Eräs tunnetuimmista oli sotamarsalkka Åke Tott, joka kunnostautui Kolmekymmenvuotisessa sodassa. Sotasankari ja kartanonomistaja kuolivat nuorena, 42-vuotiaana, Eurajoella. Hänet on haudattu Turun tuomiokirkkoon.

Vuojoen kartanon nykyinen empireulkoasu on Carl Ludvig Engelin käsialaa. Kapteeni Lars Magnus Björkenheim rakennutti kartanolinnan asunnokseen vuonna 1836. Kolmikerroksisen päärakennuksen jatkeeksi rakennettiin samaa tyylisuuntaan edustavat yksikerroksiset siipirakennukset. Päärakennuksen ympärillä on puistoalue. Puiston reunassa on Engelin suunnittelema kasvihuone.

Lars Magnuksen jälkeen kartanon isäntänä oli hänen poikansa Carl Axel Björkenheim. Hänen aikanaan kartano oli hyvin hoidettu. Tilalla otettiin käyttöön uudenaikaiset työmenetelmät ja työvälineet. Axelin kuoltua kartanosta muodostettiin liikemiesten omistama osakeyhtiö, Vuojoki Gods.

1900-luvun alussa Vuojoen kartanon torpparit saattoivat lunastaa tilansa itselleen. Kartanosta lohkottiin yli 300 itsenäistä tilaa. Vuonna 1934 loput kartanon omaisuudesta myytiin Eurajoen kunnalle. Vuosina 1936-2003 tiloissa toimi Eurajoen vanhainkoti.

2000-luvulla päärakennus ja sivurakennukset kunnostettiin. Restauroitu kartano toimii nykyisin kokous-koulutus- ja kulttuurikeskuksena sekä ravintolana. Kartanon omistaa yhä Eurajoen kunta ja sen päävuokralaisena on Posiva Oy, ydinjätehuollon asiantuntijayhtiö.

VUOJOEN KARTANO

Osoite: Kartanotie 28, Eurajoki.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Eurajoen apteekkimuseo sijaitsee kristillinen opiston upeissa tiloissa

LUE MYÖS: Eurajoen kotiseutumuseo sijaitsee kauniissa ympäristössä

LUE MYÖS: Varttuneemmalle vierailijalle Eurajoen Koulumuseosta löytyy monta mielenpainunutta yksityiskohtaa

LUE MYÖS: Eurajoen maatalousmuseo kertoo Munakarin veljesten värikkäästä elämästä

LUE MYÖS: Olkiluodon vierailukeskus on avoinna myös satunnaiselle kävijälle

LUE MYÖS: Eurajoen Välimaan perinnetorppa on elävä perinnekohde

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.