Wäino Aaltosen museo – taiteilijapari Pekka ja Teija Isorättyän robottiaiheinen näyttely kiinnostaa kaikenikäisiä

Ei pidä pelästyä, jos irvistelevä susi liikahtaa tai mummo lähtee rollaattorillaan liikkeelle. Ei pidä myöskään pahastua, jos baaritiskin kupeeseen istahtaneet ja liikaa alkoholia nauttineet asiakkaat sopertavat suustaan vähemmän sivistynyttä tekstiä.

Turun Wäinö Aaltosen museon taiteilijapari Pekka ja Teija Isorättyän näyttely, Kuolleet sielut, on kerrassaan mainio. Ulko-ovesta astuu sisälle kaikenikäistä museovierasta. Etenkin lapsiperheitä on paljon. Kyseessä onkin näyttely, jota voi tulkita monella eri tavalla. Osa syventyy taiteilijaparin syvällisempään sanomaan, osa innostuu ihmettelemään vain taitavasti toteutettuun robottitekniikkaan. Lopputulos on se, että jokainen poistuu näyttelystä hymy huulilla.

Isorättyät tunnetaan veikeistä, mutta perin inhimillisistä roboteistaan. Robotit toimivat akun voimalla. Vara-akut latautuvat aina seuraavaa päivää varten. Rollaattorilla edestakaisin huristelevat mummot ovat museovierailijaa ensimmäiseksi vastassa.

Taiteilijat hyödyntävät teoksissaan kierrätysmateriaaleja. Romurauta, hylättyjen koneiden osat, jätemuovi, eläinten nahka ja luut saavat uuden tarkoituksen. Merenneito-veistos on syntynyt tonnikalan nahkasta ja pois heitetyistä muovipulloista.

Yksi huone on varattu teokselle Liljan puutarha. Kyseessä on nuori tyttö, jolla on harvinainen sairaus. Lilja joutuu turvautumaan joka yö infuusiohoitoon. Nukkuessaan hän saa letkujen avulla energiaa elimistöönsä. Aamulla kertakäyttöiset letkut kerätään talteen ja niitä Isorättyät käyttävät taideteoksensa materiaalina. Letkujen määrän kasvaessa samalla taideteos laajenee. Aluksi oli vain yksi Liljankukka-veistos. Nyt niitä on jo kolme.

Mekaaninen susi -nimisen teoksen lähtökohtana on erään koulun kellarista löydetty täytetty susi, jota on aikoinaan käytetty biologian opetuksessa. Nyt se on saanut uuden elämän, tosin vahvasti mekaanisilla osilla täydennettynä.

Suden kanssa samaan hämärään tilaan on sijoitettu Meän Jeesus eli hirven pää, joka lauleskelee ja naureskelee omia tarinoitaan.

Kuolleet sielut -näyttelyn erikoisin tai ainakin hauskin anti on Robohemians-niminen installaatio. Kyseessä on baari, jossa kolme robotiksi pukeutunutta känniläistä viettävät iltaa. Jutut ovat juuri niin levottomia kuin voi olettaa olevan aamuyöntunteina. Naispuolinen robotti ehdottaa meille vai teille. Miespuoliset Vege ja Tortsu parantavat maailmaa monen tuopin voimalla ja V-kirjaimella alkavalla sanalla vahvasti höystettynä.

Kuolleet sielut -näyttely Turun Wäinö Aaltosen museossa 8.5.2022 asti.

WÄINÖ AALTOSEN MUSEO

Osoite: Itäinen Rantakatu 38, Turku.

Kartta

Lue lisää

VALOKUVIA

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.