SATAKUNTA / SIIKAINEN – Pölyisen metsätien päästä löytyy Westergårdin tilalta isännän Matti Westergårdin silmäterä, vanha aitta. Tänne hän on koonnut sukunsa perintöä. Kaikki esineet on kerätty suvun omalta perintötilalta.
Matti edustaa sukutilan viidettä sukupolvea. Paljon on tietysti aikojen saatosta muuttunut ja kadonnut Westergårdin pihapiiristä. Alun perin, kuten muutkin vanhat tilat, myös tämä tila muodosti umpipihan. Vanhimmat rakennukset on jo purettu pois. Tilalle on tullut muun muassa nykyisen isäntäperheen asuinrakennus.
Yksi piharakennuksista on kuitenkin säilynyt, vanha 1700-luvun hirsinen luhtiaitta. Sen ja muutkin tilan talousrakennukset Matti Westergård on maalannut punamullalla. Piha-alueen perällä oleva harmaahirsinen vilja-aitta on yhä alkuperäisessä asussaan. Sen suojiin Matti on tallentanut vaimonsa Pirjon kanssa sukunsa muistoja.
Westergårdista tuli isännäksi Matin oman isän Mikon kuoltua sydänkohtaukseen kalastusreissulla. Maatilan varastoihin oli kerääntynyt sukupolvien ajan esineistöä, jonka Matti ja Pirjo päättivät sijoittaa tyhjäksi jääneeseen vilja-aittaan. Esineitä ei ole siis kerätty kirpputoreilta, vaan kaikki on peräisin Westergårdin omalta tilalta.
Vanhimmat esineet ovat Matin isoisän isän Rikhard Westergårdin ajalta. Paljon on jäänyt jäljelle myös isoisä Jaakolta ja Matin omalta isältä Mikolta. Onpa Matti tallentanut aittaansa jo oman lapsuusajan esineitäkin, kuten hellyttävän näköisen rattikelkan.
Westergårdin historialliset esineet ovat juuri sellaisia, mitä näkee perinteisissä maatalousmuseoissa. Eräs esine on harvinaisuus. Aitan seinälle on ripustettu vuosisatoja vanha puinen savupirtin oven lukko. Ovi avattiin myös puusta valmistetulla sakaraisella avaimella.
Museon läheisyydessä on toimintakuntoinen paja ahjoineen, johon voi tutustua museokäynnin yhteydessä.
WESTERGÅRDIN MUSEOAITTA
Osoite: Westergårdintie (aja perille asti), Siikainen.
LUE MYÖS: Jo Siikaisten kotiseutumuseon päärakennus on nähtävyys sellaisenaan