Wienin kahviloissa riittää samettia ja plyysiä

Wieniläisiä kahviloita on plagioitu kaikkialla maailmassa. Se osoittaa, että arvostettu kahvilakulttuuri on lähtöisin Wienistä. Perimätiedon mukaan turkkilaiset unohtivat hätäpäissään 1600-luvun lopulla muutaman säkillisen kahvipapuja kaupunkiin.

Eräs puolalainen aatelismies otti säkit talteen ja perusti ensimmäisen kahvilan vuonna 1683. Oletettavasti kahvia oli nautittu Wienissä jo aikaisemminkin.

Turkkilaisten mukanaan tuoma virkistävä kahvi sopi paremmin islaminuskoon kuin humalluttava viini. Kahvissa oli aluksi myös protestanttinen leima, sillä katoliset aristokraatit nauttivat mieluummin suklaakaakaota. 1800-luvulle tultaessa kahvilat olivat kuitenkin jo yleistyneet Wienin katukuvassa. Niistä oli tullut tärkeitä sosiaalisia paikkoja, joissa juoniteltiin ja juoruttiin, luettiin päivän lehdet ja pelattiin seurapelejä. Kahviloista tuli ahtaista asunnoista kärsiville wieniläisille olohuoneen jatke.

Taiteilijat, näyttelijät, kirjailijat ja lehtimiehet istuivat kukin omissa kahviloissaan. Toiset olivat kuuluisia leivoksistaan ja ruuistaan, toiset yöelämästään ja musiikistaan. Osa kahviloista huokui keisarillista loistoa punaisilla sametti- ja silkkikankailla. Osasta kahviloita tuli nukkavieruja paikkoja, joissa itseään älykköinä pitäneet taiteilijat paransivat maailmaa ja kävivät kiivaita väittelyjä.

Wienin kahvilakulttuuri voi edelleen hyvin. Kahvilat ovat kaiken ikäisten tapaamispaikkoja, joissa kymmenien eri kahvilaatujen ohella voi nautiskella makeista leivonnaisista. Kahviloista on tullut kannettavien tietokoneiden aikana myös etätyö- tai neuvottelupaikkoja. Wienin yli tuhat kahvilaa tarjoaa pysähdyspaikan joka makuun ja jokaiselle kukkarolle. Uusimpia vaihtoehtoja ovat museoiden yhteyteen avatut trendikahvilat, jotka ovat auki pitkään vielä museon sulkemisajan jälkeenkin.

Aito sacherkakku

Napoleonin kukistumisen jälkeen Wienissä järjestettiin kuuluisa Tanssiva kongressi vuonna 1832. Keisarin neuvonantaja Metternichin kondiittorimestari Franz Sacher valmisti juhlia varten ensimmäisen sacherkakun. Sitä on myyty siitä alkaen hotelli Sacherin myymälässä. Sacherkakun alkuperäisyydestä käytiin oikeutta useiden vuosien ajan. Sacher sai oikeuden käyttää sanaa ”alkuperäinen”, mutta muutkin saavat valmistaa kyseistä kakkua.

Wienin klassikkokahvilat

Café Sacher

Wienin kahviloiden eliittiin kuuluva plyysityyliä edustava kahvila Sacher on monen matkailijan pysähdyspaikka lähellä Oopperaa. Nimensä mukaisesti kahvilan suosikkileivoksiin kuuluu aito sacherkakku.

Osoite: Philharmonikerstrasse 4.

Café Imperial

Café Imperial on tunnettu hyvästä lehtivalikoimastaan. Elegantin ravintolan tarjoilijat pukeutuvat smokkiin.

Osoite: Kärtner Ring 16.

Café Central

Ferstel-palatsin tyylikkäässä tunnelmassa viihtyi aikoinaan maanpaossa ollut venäläinen poliitikko Leo Trotski.

Osoite: Herrengasse 14.

Café Landtman

Burghteaterin vieressä sijaitseva Café Landtman on Wienin tyylikkäimpiä kahviloita. Taiteilijoiden ja poliitikkojen paikassa viihtyi aikoinaan myös Sigmund Freud.

Osoite: Dr Karl Luegerring 4.

Café Havelka

Taiteilijoiden ja kirjailijoiden kantapaikka on lähes alkuperäisessä asussaan. 1930 -luvulla perustettu kahvila tarjoaa rentoa tunnelmaa yömyöhään.

Osoite: Dorotheegasse 6.

Café Leopold

Leopold Museumin yhteydessä oleva moderni kahvila on myös suosittu ruokapaikka.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU