Windy Viitanen pitää huolen, että ruoka maistuu Legendaklubilla niin pelaajille kuin TUTO Hockeyn vieraillekin

Helppo tunnistaa. Päässä aina TUTO-lippis. Yllä essun alla seuran logolla koristeltu paita. Kupittaan jäähallin uumenissa puurtaa aina niin hyväntuulinen kokki Juha ”Windy” Viitanen.

Kiekkokausi toisensa perään tämä partasuu on pitänyt huolen siitä, että nälkä lähtee niin kotijoukkueen kuin vierasjoukkueenkin pelaajilta. Matsi-iltoina Legendaklubin pöytä katetaan tavallista koreammaksi. TUTO Hockeyn nälkäiset vieraat täyttävät alakerran salin hyvissä ajoin ennen ottelun alkua.

Viitasta voisi tituleerata yhdeksi Kupittaan legendaksi, sen verran pitkän uran hän on tehnyt turkulaisseuran organisaatiossa. Kokkirooli on ollut vain osa Windyn toimenkuvaa.

Viitanen teki aikoinaan kokkiuraa rahtilaivoilla lähtiessään 17-vuotiaana merille. Sen jälkeen hän siirtyi maihin jatkaen ravintolamaailmassa keittiömestarina. Viitasen TUTO-historia alkoi perinteisellä tavalla vuosia sitten.

– Oma poikani vuonna 1998 syntynyt Mark Viitanen aloitti 4-vuotiaana Tuton luistelukoulussa 2000-luvun alkuvuosina. Jatkossa olin pojan joukkueen huoltajana. Kerran Markin ollessa C-juniori-ikäinen Kupittaalla pidettiin leiri ja sinne tarvittiin pojille ruokaa. Keittiömestarina lupasin hoitaa. Myöhemmin sovittiin, että jään vakituisesti seuralle töihin.

Vaikka aikanaan oma poika siirtyi Turun Palloseuraan, isä jatkoi Tutossa.

– Toimin keittiöhommien ohessa muun muassa A-nuorten joukkueessa huoltajana. Olin valmentaja Ismo Lehkosen aikana mukana myös edustuksen huollossa. Tein pelaajille ruuat pelimatkoille ja lähdin toisinaan itsekin mukaan reissuun.

Puuhamies Viitanen ei ole nykyisinkään pelkästään seuran meritoitunut kokki.

– Olen TuTo ry:n junioripuolen huoltopäällikkö eli hoidan joukkueiden varusteasiat.

Kupittaan jäähallin Legendaklubin ohessa on hyvin varusteltu tilava keittiö, mestarikokki Viitasen valtakunta. Itse työ on hyvin itsenäistä.

– Otan vastaan seuran omien joukkueiden ja vierasjoukkueiden ruokatilaukset. Ne tulevat suoraan sähköpostiini. Turkuun tulevilla juniorijoukkueilla, kuten U20- ja U18 -joukkueilla ei ole vaihtoruokamahdollisuutta, joten he tilaavat ruuan etukäteen ja se laskutetaan erikseen. Myös muutkin kuin jääkiekkojoukkueet ovat tilanneet täältä ruokaa mukaansa.

Kiireisinä pelipäivinä ei Viitasen tarvitse yksin puurtaa. Lari Lindholm ja Ilmo Välimäki ovat olleet apuna.

Pelipäivänä normiruokailun ohella lisäkiirettä tuovat hallin kioskit.

– Alhaalla keittiössä lämmitetään illan ensimmäiset makkarat ja lihapiirakat. Sen jälkeen ne viedään lämpölaatikoissa ylös hallin kioskeihin.

Entisaikojen Kupittaa tuli tunnetuksi myös kuuluisasta Sirkan sinapista, jota osa katsojista osti mukaansakin. Tätä turkulaisherkkua voi yhä maistella Kupittaalla.

– Meidän Kupittaan sinappi tehdään samalla salaisella reseptillä kuin Sirkan sinappi eli sen maku on sama kuin ennenkin. Ämpärillinen eli kymmenen litraa menee perinteistä sinappia joka ottelussa, sillä lihapiirakoita ja nakkeja myydään suuria määriä.

Pelipäivänä Legendaklubin toinen kattaus on tarkoitettu vierasjoukkueen pelaajille ottelun jälkeen. Kyse on vaihtokaupasta eli TUTO Hockeyn pelaajille on tarjolla samanlainen palvelu vierasotteluissaan. Näin pelaajat saavat energiapitoista urheilijalle sopivaa ruokaa.

– Legendaklubilaisille tarjotaan ennen ottelua hieman erilaisempaa syötävää, ei niin pastapitoista urheilijaruokaa. Suunnittelen menun syksyllä lähes koko kaudeksi. Vuosien kokemuksella tiedän, mitkä ruuat ovat suosittuja. Niinpä hävikki on hyvin pieni. Loput voin myös pakastaa seuraavaa käyttökertaa varten. Kokemuksen myötä oppii, että ruoka ei lopu kesken.

Ei pelkästään itse ruuan valmistus ole Viitasen vastuulla, vaan hän myös hoitaa ruokalistojen suunnittelun lisäksi raaka-aineiden tilaukset tukusta. Useimmat valitut tuotteet ovat seuran yhteystyökumppaneiden omia tuotteita. Etukäteen on myös tiedossa, kuinka monta henkilöä on tulossa syömään Legendaklubille.

– Normimäärä on noin kuutisenkymmentä. Jokerit-ottelussa oli 160 asiakasta, joten tarvittiin illan aikana klubivieraille kaksi kattausta.

Ottelun seuraaminen matsi-iltana keittiöstä käsin on vaikeaa, vaikka keittiön nurkan takaa on suora näköyhteys kaukaloon.

– Itse pelin seuraaminen jää vähemmälle, mutta käyn aina välillä kurkkaamassa, kuinka paljon peliaikaa on jäljellä. Jälkiruuat tarjotaan ensimmäisellä erätauolla. Samalla tauolla myös cheerleadereille viedään ruuat.

Huumoriakin on kokkihommissa mukana.

– Jos joukkueelle on kertynyt kolme perättäistä kolmen pisteen voittoa, tarjoamme talkootyöllä pelaajille wingsit. Jos joukkue häviää kolme peliä putkeen, niin silloin joukkue joutuu vastaavasti korvaamaan kokeille.

Kahdesti viikossa, tiistaisin ja torstaisin, Legendaklubilla on aamuisin nälkäisiä vieraita.

– Turun Seudun Urheiluakatemiaan kuuluvat Tuton juniorit tulevat Kupittaan hallille jo aamulla seitsemäksi. Jäätreenien jälkeen tarjoan pojille aamiaisen ennen kuin he siirtyvät kouluun. Paikalla on aina kuutisenkymmentä poikaa. Heidän jälkeensä Tuton edustuksen pelaajat tulevat aamupalalle ennen omia aamuharjoituksia. Täällä on silloin melkoinen vilske, kun aamupalalla käy yhteensä satakunta kiekkoilijaa.

Mark Viitanen, kokki Juha Viitasen poika, on tuttu monille Mestistä seuraaville.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!