Wiurilan kartano huokuu arvokkuutta

VARSINAIS-SUOMI / HALIKKO – Ympärillä Uskelan- ja Halikonjoen kauniit kumpuilevat maisemat. Halikon Wiurilan kartano sijaitsee upealla paikalla. Kartanon uusklassinen päärakennus ja miljöö huokuvat arvokkuutta.

Näissä maisemissa on mukava ratsastaa ja kolopallon ystävien on lysti pelata. Tasokas golfkenttä on rakennettu kartanon entisille viljelymaille. Museovirasto on määritellyt Wiurilan kartanon yhdeksi Suomen valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä.

Kartanon rakennusten suunnittelussa turvauduttiin vain parhaimpiin arkkitehteihin. Vuonna 1810 valmistuneen päärakennuksen on suunnitellut italialainen, Suomen ensimmäinen valtionarkkitehti, Carlos Bassi. Saksalaissyntyinen Carl Ludvig von Engel suunnitteli talousrakennuksen muutamia vuosikymmeniä myöhemmin. 1830-luvulla kartanon kunnostus- ja muutostöistä vastasi Turun kaupunginarkkitehti Per Johan Gylich.

Wiurilan kartanon historia ulottuu 1400-luvulle. Ensimmäiseksi omistajaksi kerrotaan Magnus Johansson till Wiorela. Kartano pysyi saman suvun omistuksessa 1700-luvun lopulle, kunnes sen osti vapaaherra Magnus Wilhelm Armfelt. Hänen poikansa August Filip rakennutti nykyisen kartanon kivisen päärakennuksen. Wiurila oli lähes omavarainen. Kartanossa oli oma saha ja tiilitehdas. Juotavaa saatiin talon omasta olutpanimosta ja viinatehtaasta.

Wiurilan kartanon viimeisen kreivin Carl August Armfeltin jälkeen vuonna 1951 hänen tyttärentyttärestään Anna Louise Standertskjöld-Brüninghausista tuli kartanon omistaja. Nyt hänen tyttärensä Anne Marie Aminoff jatkaa tilanhoitajana. Sisätilojen historiallisessa tunnelmassa on ravintola ja retkeilymaja.

Wiurilan kartanomuseo esittelee suvun historiaa. Nähtävänä on aikaisempaa isäntäväen esineistöä. Hevosvaunumuseossa törmäät seudun kartanoiden kulkuvälineisiin aina 1700-luvulta alkaen. Kokoelma kattaa pienistä ponirattaista suuriin valjakkovaunuihin.

WIURILAN KARTANO

Osoite: Viurilantie 126, Halikko (Salo).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Halikon museo on eräs Varsinais-Suomen monipuolisimmista kotiseutumuseoista

LUE MYÖS: Kreivinmäen ulkomuseoalueen mylly on alkuperäisellä paikallaan

LUE MYÖS: Kuninkaantie yhdisti Ruotsin suurvallan alueet toisiinsa

LUE MYÖS: Trömperin kestikievari tarjosi lepopaikan Kuninkaantien kulkijalle

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.