Yksityistilaisuus vai yleisötilaisuus – ”Vaikuttaa, että koko järjestelmä on ihan sekaisin” (Oskari Eko, TUTO Volley)

Koko tilanne vaikuttaa nurinkuriselta. Vai mitä mieltä olette seuraavan tarinan luettuanne…

Istumme TUTO Volleyn urheilutoimenjohtaja ja joukkueen puuhamies Oskari Ekon kanssa tekemässä haastattelua ostoskeskuksen vilkkaassa kahvila-ravintolassa. Ulko-ovi käy tiuhaan, kun duunariporukat nauttivat ruokatunnillaan päivän lounaan. Eläkeläisporukka istuu turisemassa päivän kuulumiset kahvikupin ääressä.

Osa sisääntulijoista suuntaa suoraan liiketilassa sijaitsevaan kuntokeskukseen, osa käy kaupan puolella tekemässä ostoksiaan. Kaikki sujuu niin kuin pitääkin haasteellisena korona-aikana määräysten ja suositusten mukaan.

Ristiriita syntyy siitä, kun Oskari Ekon tarjoamaan lentopallo-otteluun liittyy tartuntariski. Se pitää pelata ilman yleisöä, vaikka isossa urheiluhallissa koronasuositukset turvavälineineen olisi helpommin järjestettävissä kuin vilkkaassa ostoskeskuksessa.

Urheiluseurat ovat Suomessa noudattaneet säntillisesti korona-ajan määräyksiä – huolimatta, että ennen rajoituksiakin todetut tartuntaluvut suhteutettuna harrastajamääriin olivat perin maltillisia.

Vahva oletus oli, että rajoituksista päästäisiin kohtuullisessa ajassa eroon. Nyt, kun näyttääkin siltä, että rajoitukset yhä vain jatkuvat, urheilussa mukana olevat ovat alkaneet kyseenalaistamaan, ei koronan vaarallisuutta, vaan rajoitusten oikeudenmukaisuutta sekä niiden kohdentamista oikeisiin kohteisiin. Esimerkiksi miksi koulun liikuntatunnilla koripallon pelaaminen muuttuu illalla samassa salissa junnujen seuraharjoituksissa terveysriskiksi?

– Pitäisi tarkkaan miettiä, mitkä rajoitustoimet oikeasti tehoavat, mitkä eivät. Nyt on pakko etsiä selviytymiskeinoja, miten urheiluseurat pysyisivät pystyssä. Kaikilla on sama tilanne, sillä rajoitusten synnyttämät ongelmat alkavat vähitellen realisoitua.

TUTO Volley siirsi joulukuun otteluitaan pelattavaksi myöhemmin, siinä toivossa, että yleisöä saisi ottaa jälleen katsomoon.

– Kun Aluehallintovirastolta (AVI) tuli loppuvuodesta uudet määräykset, eli saisimme ottaa ottelutapahtumaan vain kymmenen henkilöä, ilmoitin poliisille, että TUTO Volley siirtää ottelunsa ensi vuoden puolelle. Kun rajoitukset yhä tämän vuoden alussa jatkuivat, ilmoitin, että pelaamme ilman yleisöä. Emme myy lippuja, mutta hallin katsomossa on silti muutama ihminen ottelun aikana.

Poliisiviranomaisen oma tulkinta sai Ekon kuitenkin mietteliääksi.

– Poliisin mukaan tässä tapauksessa ei tarvitse tehdä yleisötapahtumailmoitusta. Heidän mukaansa tapahtuma on suljettujen ovien takana pidettävä yksityistilaisuus. Se tarkoittaisi sitä, että voisimme kutsua paikalle, ketä haluamme. AVI ei voi puuttua yksityistilaisuuden järjestelyihin, mutta voi toki antaa suosituksia, mutta ei määräyksiä. Joten voisimme ottaa halutessamme otteluun esimerkiksi parisen sataa henkilöä.

Jos suljettujen ovien takana pidettävä tapahtuma onkin yksityistilaisuus, se antaisi keinon kipeästi kaivattuun varainhankintaan.

– Kaikki tehtäisiin koronaturvallisesti eli siitä emme edelleenkään tinkisi, eikä halliin missään tapauksessa otettaisi suurta määrää ihmisiä. Mutta yksityistilaisuus antaisi mahdollisuuden kutsua pelaajien vanhempia, isovanhempia, koko perheitä, tyttöystäviä, yhteistyökumppaneita jne. paikalle. Ehkä olisi mahdollista myydä yhteistyökumppanille virkistäytymispäiväpaketti, mihin sisältyisivät ruuat, juomat ja ottelun seuraaminen. Kaikki olisi mahdollista toteuttaa täysin koronaturvallisesti. Jos yhteen 86hlön katsomolohkoon otetaan vaikka 15 ihmistä, ei tunnelma ole vielä läheskään sama kuin jouluostoksilla.

Ekon tekemän selvityksen mukaan vaikuttaa, että koko järjestelmä on tällä hetkellä ihan sekaisin.

– Ongelma on se, että tartuntalakia valvovan ja noudattavan AVI:n tulkinnan mukaan ottelutapahtuma on kuitenkin yleisötilaisuus, jos paikalla on ihmisiä vain katsomassa ottelua eli silloin henkilömäärä rajataan kymmeneen, ja siihen lasketaan kaikki katsomotiloissa olevat henkilöt, myös mahdollinen lipunmyyjä ja järjestyksenvalvoja. Eli heillä on eri linja kuin poliisiviranomaisella, joka perustaa tulkintansa kokoontumislakiin. Poliisin mukaan, tapahtuman järjestäjä voisi itse päättää, onko tapahtuma yleisötilaisuus vai yksityistilaisuus. Käytännössä tartuntalaki on kuitenkin vahvempi kuin kokoontumislaki.

Pelkona on syytteen saaminen.

– Kukaan ei ole ilmeisesti vielä ”koeponnistanut” vallitsevaa ristiriitaista tilannetta. Siinä on pelko, että joku tekee rikosilmoituksen ja asianomainen saa syytteen. Ja vasta sen jälkeen tutkitaan, kenen tulkinta oli oikein.

Oma erikoinen ratkaisu on hyödyntää urheiluhallin yhteydessä mahdollisesti sijaitsevaa ravintolatilaa.

– Esimerkiksi jäähallissa voi kiekkopelin aikana olla yksityistilaisuuksia, koska ne voidaan ”järjestää” hallin yhteydessä olevassa ravintolassa, jolloin AVI tulkitsee ravintola-alan säädöksiä, eli nykyisten rajoitusten mukaan puolet pöydistä on käytössä. Pöydistä voi kuitenkin seurata livenä jääkiekko-ottelua. Tämä esimerkki ehkä kertoo kuinka sekaisin vallitsevat määräykset ovat.

Poikkeusajat synnyttävät poikkeuksellisia keinoja.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!