TANSKA – LAPSIPERHEET PÄÄOSASSA
Vaivattomin tapa siirtyä Ruotsista Tanskaan on ajaa Juutinrauman siltaa pitkin. Matka Malmöstä Kööpenhaminaan taittuu alle puolessa tunnissa. Myös perinteiset lauttayhteydet toimivat yhä moitteettomasti. Tanskan ja Ruotsin välillä ovat seuraavat lauttayhteydet: Helsingborg-Helsingør (20 min), Varberg-Grenå (4 t) ja Göteborg-Fredrikshaven (2-3 t). Hyvä idea on tehdä rengasmatka, jolloin voi siirtyä Ruotsissa autolautalla Jyllantiin ja palata takaisin Juutinrauman siltaa pitkin.
Tanskassa lapset hemmotellaan pilalle. Koko perheelle suunnattuja kohteita on runsaasti. Legoland ei ole ainoa. Jo pelkästään Jyllannin niemimaalla on valinnanvaraa. Välimatkat ovat lyhyet. Jokaiselle lomapäivälle löytyy erilainen kohde. Tanskalaiset ammentavat ideoitaan historiasta ja ympäröivästä merestä. Viikinkiaika herää henkii monissa kohteissa ja jättimäiset akvaariot kertovat havainnollisesti Pohjanmeren eläimistä ja kasveista. Tanskan eläintarhat ja huvipuistot ovat Euroopan parhaimpia.
Lämpimänä kesäpäivänä dyynimäiset hiekkarannat täyttyvät auringonpalvojista. Tilaa kuitenkin riittää, sillä Tanskalla on tarjottavana Euroopan pisimmät hienohiekkaiset uimarannat. Tanskassa sää saattaa vaihdella nopeasti auringonpaisteesta sateeseen. Kannattaakin silmäillä jo edellisenä päivänä seuraavan päivän lomasää ja laatia suunnitelma sen mukaan. Oikuttelevien säiden ansioista Tanskaan on perustettu useita lapsikohteita, jotka tarjoavat toimintaa säästä riippumatta. Lalandia (Billund ja Rødby) on eräs Euroopan suurimmista sisätiloihin rakennetuista vesipuistoista.
Tanskalaiset maantiet ovat hyvässä kunnossa. Maksuttomat moottoritiet yhdistävät suurimmat paikkakunnat. Saarelta toiselle pääsee usein siltoja pitkin, joista Iso-Beltin ylittävä maksullinen silta on jo elämys sellaisenaan. Kannattaa harkita myös lossien käyttöä, vaikka niillä perintäänkin pieni maksu. Ajansäästö saattaa olla merkittävä.
Tanska ja Ruotsi ovat golffareiden paratiisi. Hyväkuntoisia kenttiä on kymmenittäin ja leudon ilmaston ansioista niistä moni on pelikuntoinen lähes koko vuoden. Esimerkiksi Etelä-Ruotsissa Skoonessa yli 70 kenttää, jotka sijaitsevat vain noin tunnin ajomatkan päässä toisistaan.
Tanskan ja Ruotsin majoitusvaihtoehdot ovat laajat luksuslinnoista kotimajoitukseen. Kun haluaa säästää majoituskustannuksissa, kannattaa kokeilla retkeilymajoja. Molemmissa maissa retkeilymajakulttuurilla on pitkät perineet. Majapaikat ovat siistejä, kodikkaita ja palvelu on ystävällistä. Tarjolla on myös perhehuoneita.
SJÄLLANTI
1. KÖÖPENHAMINA – LAPSIYSTÄVÄLLINEN KAUPUNKI
Kööpenhamina on kesällä yhtä juhlaa koko perheelle. Pikkuväkeä hemmotellaan lukuisilla kohteilla. Lapsiperheet on huomioitu siten, että tiettyihin paikkoihin (Ripley’s Believe it or Not, The Mystic Exploratorie, Guinnessin Ennätystenmuseo ja H.C. Andersenin Seikkailumuseo) myydään yhteislippu. Pääsymaksut tulevat näin edullisemmiksi kuin erikseen ostettuina.
Satusetä H.C Andersenin Pieni merenneito (www.mermaidsculpture.dk) on Kööpenhaminan tunnetuin henkilö. Neito istuu pyrstöineen kiven nokassa hieman ydinkeskustan ulkopuolella. Omalla autolla pääsee perille helposti.
Kööpenhaminan kuuluisa tivoli ei ole pelkästään lasten peuhupaikka, vaan alue tarjoaa elämyksiä myös aikuisille. Rock- ja klassisen musiikin konsertit, lukuisat ravintolat, kauniit kukkaistutukset, tunnelmallinen iltavalaistus, ilotulitus ym. pitävät tästä huolen. Tivoli perustettiin jo vuonna 1843. Georg Carstensen sai luvan perustaa huvipuiston keskelle kaupunkia, ja siitä lähtien Tivoli on ollut yksityisomistuksessa. Alueelle on erillinen pääsymaksu. Vain kivenheiton päässä Tivolista sijainnut suosittu Louis Tussaud’s vahakabinetti on suljettu.
Vähemmän tunnettu huvipuisto on Bakken. Paikallisille jokavuotinen käynti Bakkenilla on tärkeä perinne, varma kevään merkki. Tanskalaisten mukaan Bakken on maailman vanhin huvipuisto, jonka historia voidaan jäljittää 1500-luvun lopulle.
Raatihuonetta vastapäätä on kaksi kivaa paikkaa: hullunhauska Ripley’s Believe it or Not ja kaupungin uusin kohde H.C. Andersenin seikkailumuseo. ”Usko tai älä” -museo esittelee kaikenmaailman kummallisuuksia. Jälkimmäinen on omistettu kuuluisan tanskalaisen lastenkirjailijan elämälle.
Kävelykatu Strøgetin varrella on vierekkäin kaksi mielenkiintoista kohdetta. Kadulla seisova maailman pisin mies toivottaa tervetulleeksi Guinnessin Ennätystenmuseoon. Viereisessä The Mystic Exploratoriessa voi muun muassa kokeilla sähkötuolissa istumista, jos uskaltaa.
Hieman keskustan ulkopuolella sijaitsee eläintarha (Zoo), sekin eräs maailman vanhimmista. Kööpenhaminan pohjoispuolella Hellerupissa sijaitsee tanskalaisten Heureka, Experimentarium-tiedekeskus.
Joissakin ”aikuistenmuseoissa”, kuten Kansallismuseossa ja Laivastomuseossa on oma osastonsa lapsille. Näistä jälkimmäinen on erityisen mielenkiintoinen. Laivastomuseossa on monia historiallisten alusten pienoismalleja. Oikean sukellusveneen sisälle piipahtaminen jää varmasti suomalaislapsille mieleen.
TIVOLI
Osoite: Vesterbrogade 3 (Raatihuoneen takana).
BAKKEN
Osoite: Klampenborg.
RIPLEY’S BELIEVE IT OR NOT!
Osoite: Rådhuspladsen 57.
GUINNESSIN ENNÄTYSTENMUSEO
Osoite: Østergade 16.
H.C. ANDERSENIN SEIKKAILUMUSEO
Osoite: Rådhuspladsen 57 (Raatihuoneen aukio).
THE MYSTIC EXPLORATORIE
Osoite: Østergade 16.
www.topattractions.dk
ELÄINTARHA
Osoite: Roskildevej 32.
EXPERIMENTARIUM-TIEDEKESKUS
Osoite: Hellerup (Kööpenhaminan pohjoispuolella).
SJÄLLANTI
2. KAREN BLIXEN -MUSEO – KIRJAILIJAN KOTI ON AVOINNA YLEISÖLLE
Kuuluisan tanskalaisen romaani- ja novellikirjailija Karen Blixenin viehättävä kotimuseo sijaitsee Kööpenhaminan ja Helsingör välisen rantatien (Strandvej) varrella. Kirjailija syntyi ja asui viimeiset elinvuotensa lähellä merenrantaa Rungstedlundin valkoisessa talossaan.
Karen o.s. Dinesen avioitui paroni Bror von Blixen-Finecken kanssa vuonna 1913 ja muutti 28-vuotiaana miehensä mukana Afrikkaan. He hoitivat Keniassa kahviplantaasia. Avioliiton purettua ja kahviplantaasin mentyä nurin Karen Blixen palasi Tanskaan omaan kotitaloonsa vuonna 1931. Hän keskitti kirjoittamiseen käyttämällä miehistä salanimeä Isak Dinesen.
Kaksi elokuvaa Minun Afrikkani ja Ranskalainen illallinen tekivät Blixenistä tunnetun kaikkialla maailmassa. Ensiksi mainittu elokuva perustuu kirjailijan omaan elämään ja Afrikassa vietettyihin vuosiin. Karen Blixen säilytti luomisvoimansa aina kuolemaansa asti. Hän kuoli vuonna 1962 77-vuotiaana.
Karen Blixenin isä osti Rungstedlundin talon 1800-luvun lopulla. Nyt sen omistaa säätiö, joka muutti rakennuksen museokäyttöön vuonna 1991. Sisätilat huonekaluineen ovat säilyneet alkuperäisinä. Esillä on paljon Blixenin henkilökohtaisia esineitä ja valokuvia. Erästä huonetta koristavat Afrikasta tuodut Masai-heimon keihäät ja kilvet. Kirjailijan tuotanto on monipuolisesti esillä. Löytyypä joukosta muun muassa suomenkielinen teos. Museon takana on kaunis puutarha. Lipunmyyntipisteestä saatavan kartan avulla on helppo suunnistaa Karen Blixenin haudalle.
KAREN BLIXEN MUSEET
Osoite: Gammel Strandvej 111, Rungsted.
SJÄLLANTI
3. LOUISIANA – MODERNIA TAIDETTA LUONNONHELMASSA
Muutama kilometri ennen Helsingöriä rantatien (Strandvej) opasteet johdattavat Humlebækissa sijaitsevaan Louisianan nykytaiteen museolle. Valkoiseksi rapattu hillitty yksikerroksinen museorakennus on sovitettu kauniisti ympäröivään maastoon. Puoliympyrän muotoisiin sisätiloihin lankeaa suurten lasi-ikkunoiden läpi runsaasti luonnonvaloa. Tunnelma on miellyttävän rauhallinen ja värikkäät teokset pääsevät oikeuksiinsa.
Vuonna 1958 perustettu museo keskittyi aluksi tanskalaiseen nykytaiteeseen, mutta myöhemmin kokoelmat ovat laajentuneet esittelemään nykytaidetta muualtakin Euroopasta ja Yhdysvalloista. Museo ympärille rakennettu viihtyisä puistoalue on tärkeä osa kokonaisuutta. Sitä koristavat tunnettujen kuvanveistäjien veistokset. Muun muassa Max Ernst, Joan Miro ja Henry Moore on edustettuina. Jo pelkkä Øresundin rannalle perustettu tyylikäs veistospuisto kukkaistutuksineen riittää syyksi poiketa Louisianaan.
Hieman syrjäisestä sijainnista huolimatta Louisiana on suosittu käyntikohde. Vaihtuvat näyttelyt takaavat vuodesta toiseen tasaisen kävijämäärän. Museon vieressä olevat parkkipaikat täyttyvät jokaisena päivänä. Museon isosta kahvilasta on hieno näkymä puistoon ja yli Øresundin Ruotsin puolelle.
LOUISIANA
Osoite: Gammel Strandvej 13, Humlebæk.
SJÄLLANTI
4. HELSINGØR – HISTORIALLINEN KAUPUNKI KRONBORGIN LINNAN SUOJASSA
Helsingør sijaitsee Øresundin kapeimmalla kohdalla. Laivaliikenne Helsingørin ja Helsingborgin välillä on vilkasta huolimatta Malmön ja Kööpenhaminan yhdistävästä uudesta sillasta. Autolauttoja kulkee taajaan Tanskan ja Ruotsin välillä kaikkina vuorokauden aikoina.
Jos saapuu laivalla Helsingøriin, ei voi olla huomaamatta mahtipontista Kronborgin linnaa, joka on vartioinut kapean salmen laivaliikennettä jo vuosisatojen ajan. Helsingørin vauraus perustui tullimaksuihin, joita ohikulkevat laivat joutuivat maksamaan. Kronborgin linna rakennettiin alun perin 1400-luvulla, mutta nykyinen renessanssinen ulkonäkö on myöhemmältä ajalta. Linnan kupessa on parkkipaikka, josta jatketaan kävellen meren ympäröimän linnan luo vallihautoja ylittäviä siltoja pitkin.
Unescon suojeluksessa oleva Kronborgin linnan valtavissa sisätiloissa on Kauppa- ja merenkulkumuseo, kuninkaalliset huoneistot ja kirkko. Myös sotilaskäyttöön tarkoitetut kasematit ovat avoinna yleisölle. Linnassa on niin paljon nähtävää, että aikaa kannattaa varata runsaasti. Kronborgin linna tuli tunnetuksi Shakespearen näytelmän Hamletin tapahtumapaikkana.
Helsingørin keskusta vanhoine taloineen on melko hyvin säilynyt. Linnan lisäksi kannattaa vierailla Kaupunginmuseossa (Helsingør Bymuseum) ja karmeliittaluostarissa (Karmeliterklosteret Sankt Mariæ Kirke). Helsingørin länsipuolella sijaitsevassa Tekniikan museossa on laaja kokoelma autoja ja lentokoneita. Lapsia kiinnostaa museon pienoisrautatie ja metallinpaljastimen avulla tehtävä aarteenetsintä.
TURISTITOIMISTO
Osoite: Havnepladsen 3
KRONBORGIN LINNA (Kronborg Slot)
Osoite: Kronborg 2c (sataman vieressä).
TEKNIIKAN MUSEO (Danmarks Tekniske Museum)
Osoite: Fabriksvej 25.
SJÄLLANTI
5. FREDERIKSBORG – UPEA KUNINKAALLINEN RENESSANSSILINNA
Hillerødin kaupungin ykkösnähtävyys on Frederiksborgin upea renessanssilinna, joka on eräs Tanskan komeimmista kuninkaallisista palatseista. Se sijaitsee kolmella eri pikkusaarella veden ympäröimänä. Alueelta toiselle siirrytään vallihautojen yli rakennettuja siltoja pitkin. Autojen parkkipaikka on linnan länsipuolella. Itäpuolelle on rakennettu hieno barokkipuisto. Muotoon leikatut pensaat, kukkaistutukset ja silkinpehmeä nurmialue vaatii jatkuvaa hoitoa.
Frederiksborg on saanut nimensä linnan rakennuttajan kuningas Frederiks II:n mukaan. Suurin osa nykyisestä ulkoasusta on myöhemmältä ajalta kuningas Kristianin hallitessa 1600-luvulla. Vuoden 1859 tulipalo tuhosi linnan pahoin. Frederiksborg entisöitiin ja muutettiin museoksi kansalaiskeräyksen avulla ja panimotehtailijan J.C Jakobsenin (Carlsberg) varoilla.
Jos Frederiksborg on jo ulkopuolelta näyttävä, ovat sen sisätilat vieläkin upeammat. Linna 70 huonetta on sisustettu alkuperäisen näköisiksi. Muun muassa Ritarisali, Vastaanottosali ja Kuningattaren huone pursuavat kulta- ja kipsiornamentteja, arvokkaita tapetteja, kristallikruunuja ja muotokuvia. Linnan kirkko toimi tanskalaisten kuninkaiden kruunauspaikkana vuodesta 1671 vuoteen 1840.
FREDERIKSBORG
Osoite: Hillerød.
SJÄLLANTI
6. J.F. WILLUMSEN -MUSEO – MONIPUOLINEN KOKOELMA HUIPPUTAIDETTA
J.F. Willumsen -museo on omistettu tanskalaiselle Jens Ferdinand Willumsenin (1863-1958) elämäntyölle ja hänen henkilökohtaiselle taidekokoelmalle, kirjastolle ja arkistolle. Museo avattiin jo vuonna 1957, mutta nykyinen museorakennus valmistui koko laajuudessaan vasta myöhemmin, vuonna 2005. Yksikerroksinen taidemuseo on sijoitettu taiteilijan toivomuksen mukaisesti tyylikkäästi kaltevaan maastoon Frederikssundin rannalle. Rakennuksen ulkopuolella on laaja patsaspuisto.
Willumsen suoritti taideopintojaan Kööpenhaminassa valmistuen vuonna yksityisestä taidekoulusta (Kunstnernes Studieskole) vuonna 1885. Hän kehitti oman ilmaisutyylin, jossa on piirteitä naturalismista, symbolismista ja ekspressionismista. Willumsen oli luomisvoimainen vuosikymmenien ajan aina kuolemaansa asti. Hän erikoistui maalaamisen ohella grafiikkaan, veistoksiin, keramiikkaan, valokuvaukseen ja arkkitehtuuriin.
Willumsenin oma taidekokoelma muodostaa niin sanotun Vanhan kokoelman (Gamle Samling). Se koostuu taideteoksista eri puolilta maailmaa. Mukana on teoksia muun muassa Italiasta, Espanjasta, Hollannista ja Kreikasta.
J.F. WILLUMSEN -MUSEO
Osoite: Jenriksvej 4, Frederikssund.
SJÄLLANTI
7. ROSKILDE – TANSKAN KUNINKAALLISTEN HAUTAPAIKKA
Vain 30 kilometriä Kööpenhaminasta länteen sijaitseva Roskilde on Tanskan mielenkiintoisimpia kaupunkikohteita. Sen historiallinen arvo tanskalaisille on suurempi kuin yhdenkään toisen kaupungin. Ulkomailla Roskilde tunnetaan keskikesän suuresta festivaalitapahtumasta (www.roskilde-festival.dk).
Roskilden historia ulottuu viikinkiajalle asti. Se oli hyvän satamapaikkansa ansiosta tärkeä kauppapaikka. Piispa Absalonin rakennuttama tuomiokirkko oli Tanskan katolisen kirkon vaikutusvaltainen keskus. Kuninkaallinen hovikin asui Roskildessä, olihan se maan pääkaupunki. Loiston päiviä jatkui, kunnes Kööpenhaminasta tuli pääkaupunki 1400-luvulla. Uusi kukoistus alkoi vasta 1800-luvun puolessa välissä rautatien rakentamisen ansiosta.
Kaupunkia lähestyessä näkyy jo kauas Roskilden tuomiokirkon korkeuksiin kohoavat kaksi tornia.
Unescon suojelukseen kuuluva pyhättö edustaa romaanista ja goottilaista tyylisuuntaa. Sinne on haudattu Tanskan kuninkaat ja kuningattaret aina 1400-luvulta lähtien. Kirkko on sisältä valoisa ja tunnelmallinen. Mielenkiintoisimpia yksityiskohtia ovat koristeelliset 38 kuninkaallista hautaa. Sarkofagien koristelussa marmoria ja jalometalleja ei ole säästelty.
Roskilden keskusta on hyvin säilynyt. Kaupunkia halkova Skomagergade on varattu vain kävelijöille. Sen varrella sijaitseva aukio, Stændertorvet, oli Roskilden sydän jo keskiajalla. Aukion kulmassa on Piispanpalatsi ja sen takana kaupungin historiasta kertova Roskilden museo.
Roskilden suosituin nähtävyys on vuonon rannalle perustettu Viikinkilaivamuseo. Sen sisätiloissa on entisöityneenä viiden viikinkilaivan jäänteet. Laivat upotettiin kapeaan salmeen torjumaan vihollisten hyökkäykset. Unohduksiin jääneet laivat löydettiin ja nostettiin ylös ennallistamista varten. Viikinkilaivamuseon alueella on paljon nähtävää, muun muassa työnäytöksiä. Kesällä on mahdollista kokeilla, millaista on purjehtia oikealla viikinkilaivalla.
TURISTITOIMISTO
Osoite: Stændertorvet 1.
TUOMIOKIRKKO (Domkirke)
Osoite: Domkirkepladsen 1.
VIIKINKILAIVAMUSEO (Vikingeskibshallen)
Osoite: Vindeboder 12.
SJÄLLANTI
8. SAGNLANDET LEJRE – KOKOPERHEEN AIKAMATKA MENNEISYYTEEN
Virallinen nimi Historiallis-arkeologinen koekeskus (Historisk-arkæologisk Forsøk) johtaa hieman harhaan. Kyseessä on viihteellinen paikka, jossa vierailijat viedään havainnollisesti aikamatkalle menneisyyteen aina kivikaudelle asti. Laajalle alueelle kumpuileville pelloille ja niityille sekä metsäiselle rinteille on ennallistettu kyläyhteisöjä, jotka elävästi kertovat, millaista elämä oli entisaikoina. Tanskalaisille tärkeä viikinkiaika on erityisen hyvin huomioitu. Vanhat työkalut ja maanviljelysmenetelmät tulevat tutuiksi.
Sagnlandetin alueella on kaksi eri väreillä merkittyä reittejä. Sinisen reitin pituus on kilometri, keltaisen kolme kilometriä. Reitin varrella keskuksen ajanhenkeen pukeutunut henkilökunta opastaa, miten aikoinaan esimerkiksi seppä ja savenvalaaja tekivät töitään. Myös innokkaimmat pääsevät kokeilemaan.
Tärkeä vierailijaryhmä ovat perheet ja koululaiset, jotka voivat viettää keskuksessa kokonaisen viikon eläen, kuten viikingit muinoin. Sagnlandetissa voi kokeilla jousiammuntaa ja melontaa. Suloisia kotieläimiä pääsee silittämään ja syöttämään. Alueelle voi ottaa omat eväät mukaan. Piknikpaikkoja on runsaasti. Hieman ennen Sagnlandetia tien varressa on Versaillesia muistuttava Ledreborgin linna ja puisto 1700-luvulta.
SAGNLANDET LEJRE
Osoite: Slangealleen 2, Lejre. Sijaistee noin 10 kilometriä Roskildestä länteen. Seuraa opasteita Lejre ja Sagnlandet.
SJÄLLANTI
9. BONBON-LAND – KOKO PERHEEN HUVIPUISTO
Jo BonBon-Landin laaja parkkipaikka kertoo huvipuisto koosta. Se on eräs Tanskan suurimmista ja suosituimmista. Makeistehtaan kylkeen perustetun huvipuiston yleisömäärä on kasvanut jatkuvasti syrjäisestä sijainnista huolimatta. Pääsymaksun hinnalla on yli 60 laitetta vapaasti käytettävissä. Kauniina kesälomapäivinä, etenkin viikonloppuisin, väkeä on runsaasti paikalla. Silloin pitää varautua hieman jonottamaan laitteisiin. Koko päivä vierähtää helposti.
BonBon-Landin paras puoli on sen monipuolisuus. Tämä koko perheen huvipuisto tarjoaa vauhtia ja elämyksiä myös kovasta vauhdista kaipaaville. Erilaisia vuoristoratoja ja vesiliukumäkiä on useita. Eräs vuoristorata tarjoaa yli 70 kilometrin tuntivauhdin. Perheen pienimmille löytyy runsaasti rauhallisempaa menoa. BonBon-Landin yhteyteen siirretty Fantasy World satoine mekaanisine olentoineen ja erilaisine sisäleikkipaikkoineen sisältyy huvipuiston pääsylipun hintaan.
BonBon-Land on hyvin siisti. Isojen ja hyvin hoidettujen nurmikkoalueiden välissä kulkee kivetyt jalkakäytävät. Piknikpaikkoja on useita. Alueelle voi tuoda myös omat eväät. Päivä päätteeksi ulosmeno tapahtuu suuren BonBon-karkkikaupan kautta.
BONBON-LAND
Osoite: Gartnervej 2, Holme-Ølstrup.
SJÄLLANTI
10. PRÆSTØ – ARVOKAS BERTEL THORVALDSENIN VEISTOSKOKOELMA
Præstøn idyllinen tanskalainen pikkukaupunki tuo tuulahduksen 1800-luvulta. Kaupungin pieni keskusta mataline taloineen ja kapeine katuineen on hyvin säilynyt. Luostarikaupungin menneisyydestä kertoo Præstøn kirkko, joka oli ennen uskonpudistusta katolisen kirkon tärkeä pyhättö. Kaupungissa oli aikoinaan munkki- ja nunnaluostari. Syrjäisen sijaintinsa ansiosta nyky-Præstøssä on vähän matkailijoita. Suurin osa heistä saapuu veneillä. Kaupungin pohjoispuolella sijaitseva pienvenesatama onkin vilkas.
Hieman kaupungin ulkopuolella sijaitsee Nysøn linna (Nysø Slot), joka on yhä yksityisessä omistuksessa. 1800-luvulla paronitar Christine Stampe avasi ovet tanskalaisille kirjailijoille ja taiteilijoille. Muun muassa maailmakuulu kuvanveistäjä Bertel Thorvaldsen siirsi ateljeensa Kööpenhaminasta tänne.
Nysøn linnan sisätilat eivät ole auki yleisölle, mutta sivurakennuksessa on pieni, mutta arvokas taidekokoelma (Thorvaldsen-samlingen). Perikunta lahjoitti sen valtiolle veroja vastaan. Bertel Thorvaldsen (1770-1844) vietti suuren osan elämästään ulkomailla, muun muassa Roomassa. Hän sai vaikutteita italialaisista uusklassisista taiteilijoista. Muuttaessaan takaisin Tanskaan hän oli jo maailmankuulu. Hän pakeni julkisuutta Præstøn rauhaan.
THORVALDSEN-SAMLINGEN
Osoite: Nysøn linna, sijaitsee kaupungin pohjoispuolella, seuraa opastetta Thorvaldsen-samlingen.
SJÄLLANTI
11. VORDINGBORG – TUULAHDUS KESKIAIKAA
Pikkukaupunki Vordingborg oli vuosisatoja sitten Tanskan tärkeimpiä kaupunkeja. Sen sijainti Sjællannin ja Falsterin välissä oli strategisesti tärkeä. Nykyisin kaksi komeaa siltaa yhdistää saaret toisiinsa. Vordingborg toimi kuningas Valdemar I:n asuinpaikkana, kun hänet kruunattiin Tanskan kuninkaaksi vuonna 1157. Myös monet muut kuninkaat hänen jälkeensä asuivat vahvasti linnoitetussa Vordingborgissa.
1400-luvulla Kalmarin unionin vaikutusvallan levitessä laajemmalle Skandinaviaan Vordingborgin merkitys väheni. Muistona suuruuden ajoista on yhä vanhan linnan ja linnoitusjärjestelmien jäännökset. Nurmikon peittämällä mäellä sijaitseva hyvin säilynyt keskiaikainen Hanhitorni (Gåsetornet) on ainoa, mitä on jäänyt jäljelle linnaan suojanneista neljästä tornista. Tornin huipulla oli aikoinaan hanhi, joka kaakatus symboloi kuningas Valdemar Atterdagin asennetta voimakasta Hansaliittoa kohtaan.
Tornin vieressä vanhaan ratsuväen kasarmiin on sijoitettu Etelä-Själlandin museo (Sydsællands Museum), joka esittelee mielekkäästi linnan ja kaupungin maineikasta historiaa. Lipunmyynnistä ostetaan poletti, jonka avulla pääsee sisälle torniin. Nousu 36 metriä korkean tornin laelle palkintaan hienoilla maisemilla.
SJÄLLANDIN MUSEO (Sydsællands Museum)
Osoite: Slotsruinen 1, Vordingborg.
MØN
12. MØNS KLINT – HENKEÄSALPAAVAT MAISEMAT
Ennen syrjässä sijainnut Møn-saari on nykyisin yhdistetty muuhun Tanskaan silloilla. Saaren maisemat ovat maalauksellisia. Kapeat tiet kulkevat keskellä keltaisia viljavainioita ja toisinaan läpi idyllisten pikkukylien. Välillä taustalla siintää sininen meri. Yllä on usein pilvetön taivas. Matka saaren kärjessä sijaitsevalle luonnonsuojelualue on mukavaa vaihtelua moottoritiellä ajamiseen. Perillä odottaa kahdeksan kilometriä pitkä henkeäsalpaava liitukalliojyrkänne Møns Klint.
Opasteita seuraamalla tullaan lehtimetsän siimeksessä olevalle maksulliselle parkkipaikalle. Sen vieressä on alueen luonnonhistoriasta kertova havainnollinen museo kahviloineen. Lipunmyynnistä saadun kartan tai ulkona ympäristössä olevien opastaulujen avulla kannattaa lähteä patikoimaan luontoon. Maastoon valmiiksi merkityt reitit ovat eripituisia. Ne johdattavat korkeille näköalapaikoille, joista valkoiset liitukalijyrkänteet näkyvät parhaiten. Myös alas rantaan on mahdollista laskeutua. Maisemat ja sinivalkoiset värit ovat kauneimmillaan aamuauringon paistaessa.
Yli 100 metrin korkeuteen nousevat kalliot ovat syntyneet kalkkikuoristen simpukoiden ja kotiloiden kuorista 70 miljoonaa vuotta sitten. Aikoinaan seudulla oli kaivostoimintaa, mutta nykyisin koko alue on suojeltu. Jyrkänteiden ohella kannattaa tutustua myös ympäröivään metsään. Kalkkipitoisen maaperän takia täällä viihtyvät monet vaateliaat kasvit, muun muassa kämmeköitä ja orkideoita, joita ei tapaa missään muualla Tanskaa.
MØNS KLINT
Osoite: Stengårdsvej 8, Borre, Møn-saari. Seuraa opasteita.
FALSTER
13. NYKØPING – FALSTERIN KESKIAIKAISTA TUNNELMAA
Falster-saaren suurimman kaupungin Nykøpingin nimen perään liitetään usein kirjain F erotukseksi Jyllannissa ja Sjællannissa sijaitsevista kaimakaupungeista. Nykøping F oli keskiajalla tärkeä kauppakaupunki. Vaikka Nykøpingia suojellut linna on purettu, löytyy kaupungista vielä merkkejä vauraasta keskiajasta. Yksi sellainen on sisätiloista runsaasti koristeltu kirkko alun perin 1400-luvulta.
Tsaarin talo (Czarens Hus) on kaupungin vanhimpia rakennuksia. Se tunnetaan paikkana, jossa Pietari Suuri yöpyi matkallaan Kööpenhaminaan vuonna 1716. Talossa toimii nykyisin historian museo, Museet Falster Minder (www.museumlollandfalster.dk). Nykøpingiä voi ihailla yläilmoista kiipeämällä 1900-luvun alussa rakennetun keltaisen vesitornin huipulle. Kaupungissa on myös eläintarha, Nykøping Zoo (www.nyk-zoo.dk).
Eräs Nykøpingin mielenkiintoisimmista kohteista on Keskiaikakeskus (Middelaldercentret) kaupungin länsipuolella. Alueelle on rakennettu keskiaikainen kylä, jossa esitellään vuosisatojen takaista elämää muun muassa työnäytöksin. Veden ääreen rakennettu kylä olkikattoisine rakennuksineen ja keskiaikaisine katapultteineen on aidontuntuinen. Keskiaikakeskuksen järjestämät ritariturnaukset keräävät katsomot täyteen yleisöä. Hevosella ratsastavat ja keihäin varustautuneet ritarit kisaavat paremmuudesta, kuten vuosisatoja sitten.
TURISTITOIMISTO
Osoite: Østergågade 7.
KESKIAIKAKESKUS (Middelaldercentret)
Osoite: Ved Hamborgskoven 2-4. Sijaitsee Nykøpingin länsipuolella lahden toisella puolella.
FALSTER
14. MARIELYST – SUOSITTU LOMAKOHDE UPEINE HIEKKARANTOINEEN
Marielyst sijaitsee Falsterin itärannalla. Se on levittäytynyt pitkänomaiseksi lomakeskukseksi. Upeat valkohiekkaiset uimarannat, kesällä nopeasti lämpiävä matala merivesi ja rantadyynit tekevät siitä erään Tanskan suosituimmista lomakohteista. Suurin osa lomailijoista on paikallisia, sillä Marielyst jää hieman syrjään vilkkaimmilta pääväyliltä.
Asutus jää rannan suuntaisen tien ja meren väliin. Ravintoloita, hotelleja ja muita majapaikkoja on runsaasti. Päätieltä poikittain kulkevat kadut johtavat suoraan rantaan. Kannattaa seurata opasteita Marielyst Strand, Bøtø Strand tai Silderstrup Strand. Ilmaiset parkkipaikat sijaitsevat avain rannan tuntumassa dyynien takana. Rannoilla on myös riittävästi palveluja: vessat, grillit, kahvilat ja jäätelökioskit.
Rannalla löhöilyn lisäksi voi viettää mukava lomapäivää Golf & Fun Parkissa. Oikean golfin ohella voi kokeilla mini-, jalkapallo- ja frisbeegolfia. Lapsille löytyy sähköautoja, kumiveneitä ja trampoliineja. Tiedoksi: Falster Aqualand-kesämaa on lopettanut toimintansa.
TURISTITOIMISTO
Osoite: Strandpark 3, Marielyst, Falster.
GOLF & FUN PARK
Osoite: Bøtø Ringvej 2e, Marielyst, Falster.
LOLLAND
15. NYSTED – TANSKALAISTA PIKKUKAUPUNKI TUNNELMAA PARHAIMMILLAAN
Nysted on kuin suoraan kuvakirjasta. Se sijaitsee Lollandin saaren etelärannalla. Vilkkaan pienvenesataman taustalla on loivaan rinteeseen rakennetun pikkukaupungin matalat talot ja yksityisessä omistuksessa oleva Ålholmin linna. Vuosisatoja vanhan kirkon barokkitorni nousee korkeuksiin kylän yläpuolelle. Katuja reunustavat useat vanhat puuristikkotalot. Talojen seinustoilla ja ikkunalaudoilla kukkivat ruusut ja pelargoniat. Tunnelma on mitä idyllisin.
Valitettavasti kaupungin ykkösnähtävyys Ålholmin automuseo on toistaiseksi suljettu. Edesmenneen omistajan autokokoelma on eräs Euroopan upeimmista yksityisistä kokoelmista. Mutta ilman sitäkin Nystediin kannattaa poiketa. Sen tunnelma aurinkoisena kesäpäivänä on vastustamaton. Tutustumisen voi aloittaa satamasta, jossa sijaitsee myös kaupungin turistitoimisto.
Kolean päivän sattuessa voi viettää leppoisaa lomapäivää Lollandin eteläosassa sijaitsevassa Lalandiassa, komeassa vesiympäristöön rakennetussa viihdekeskuksessa. Ulkolämpötilasta huolimatta Lalandian vesi on aina 28 asteista. Altaita erilaisine vesiliukumäkineen on sisällä ja ulkona. Täällä viihtyy kokoperhe.
TURISTITOIMISTO
Osoite: Strandvejen 18, Lolland.
LALANDIA AQUADOME
Osoite: Rødby, Lolland.
LOLLAND
16. KNUTHENBORG SAFARI-PARK – VILLIELÄIMIÄ VIIDELTÄ ERI MANTEREELTA
Knuthenborgin metsäinen puistoalue on ollut saman suvun omistuksessa jo 1600-luvulta lähtien. 1800-luvun puolen välin jälkeen se tuli tunnetuksi kukkivista rhododendroneista, harvinaisista puulajeista ja historiallisista rakennuksista. Vuonna 1969 tapahtui toiminnassa merkittävä muutos, kun Knuthenborgiin tuotiin Afrikasta ensimmäiset seeprat.
Knuthenborgin eläinsafarin toiminta laajentui nopeasti. Vuosikymmenien aikana eläinten määrä on moninkertaistunut. Nyt niitä on jo yli 1000 viideltä eri mantereelta. Periaatteena on, että eläimet saavat elää alueella mahdollisimman luonnonmukaisessa ympäristössä vapaasti liikkuen. Yli 100 hehtaarin puisto on jaettu maanosittain eri alueisiin. Aikaa kannattaa varata vähintään kolme tuntia. Monet viihtyvät safaripuistossa koko päivän.
Knuthenborgin opasteet johdattavat puiston portille. Pääsylipun ostamisen jälkeen voi liikkua omalla autollaan omaan tahtiin. Erikseen merkityllä alueella on mahdollista jalkautua ruokailemaan tai silittämään kesyjä eläimiä. On tärkeää liikkua rauhallisesti ja meluamatta. Jokainen tutustuu safarin eläimiin omalla vastuullaan. Toisinaan kirahvit tai sarvikuonot lähtevät ylittämään tietä tai jäävät oleskelemaan keskelle ajoväylää. Tällöin tulee pysähtyä kärsivällisesti odottamaan.
Knuthenborgin ylpeyden aiheena ovat Siperian tiikerit, jotka oleskelevat omalla aidatulla alueellaan. Niihin tutustuttaessa pitää noudattaa tinkimättä annettuja turvamääräyksiä.
KNUTHENBORG SAFARI-PARK
Osoite: Knuthenborg, Bandholm.
FYN
17. ISO-BELTIN SILTA – NOPEASTI SAARELTA TOISELLE
Vaikka Iso-Beltin silta (Storebaelt-förbindelse) on rakennettu salmen kapeimmalle kohdalle, kertyy sillalle pituutta lähes 14 kilometriä. Siltaa rakennettiin 12 vuotta valmistuen vuonna 1998. Sitä pitkin voi nykyisin porhaltaa kymmenessä minuutissa Sjællannin saarelta Fyn-saarelle. Maksullinen silta on avoinna läpi vuorokauden. Hinta määräytyy auton kokoluokan mukaan (3-6 m / 215 DDK = 30 €). Maksu suoritetaan Sjællannin puoleisessa päässä. Maksuvälineeksi kelpaa käteinen tai luottokortti.
Iso-Beltin sillan mittasuhteet ovat vaikuttavat. Se muodostuu kahdesta osasta: itäinen Østbro (7 km) ja läntinen Westbro (6,8 km). Näiden välissä on keinotekoinen Sprogøn saari. Østbro on komeampi, sillä riippusillan pilarit kohoavat 254 metrin korkeuteen. Jänneväli on kolme kilometriä. Sillankansi on korkeimmillaan 65 metriä merenpinnasta. Vaijerinipun paksuus on 85 senttiä ja niiden yhteenlaskettu pituus on kolme kertaa maapallon ympäri. Valmistuessaan silta oli maailman suurin riippusilta.
Junat kulkevat idän puolella maan alla kahdeksan kilometrin matkan lähes 80 metrin syvyydessä. Kiskot nousevat maanpinnalle Sprogøn saaren kohdalla ja jatkavat Fynin puolelle rinnan nelikaistaisen moottoritien kanssa.
FYN
18. NYBORGIN LINNA – PALUU KESKIAJALLE
Nyborgin historiallinen kaupunki sijaitsee Fynin itärannikolla Iso-Beltin sillan kupeessa. Jo keskiajalla sen sijainti tärkeän kauppareitin varrella oli merkittävä. Valdemar I:n rakennuttamasta Nyborgin linnasta valvottiin salmen lavaliikennettä. Keskiajalla Tanskan kuninkaat asuivat ja pitivät hovia linnassa Nyborgin ollessa parin sadan vuoden ajan maan pääkaupunki.
Nyborg on säilyttänyt melko hyvin menneisyytensä. Keskustasta löytyy yhä vanhoja taloja ja kivillä päällystettyjä kapeita katuja. Nyborgin linnan menettäessään merkityksensä se pääsi vuosisatojen aikana rappeutumaan. Linnan kunnostustyöt aloitettiin ensimmäisen maailmansodan jälkeen ja siitä tehtiin museo. Ympäröivät vallihaudat ja linnoitusjärjestelmät muutettiin puistoksi. Sisätiloihin palautettiin keskiaikainen ilme.
Linnan huoneiden sisustus keskiaikaisine huonekaluineen on yksinkertainen, kuten keskiajalla oli tapana. Seiniä koristavat tekstiilit ja vanhat aseet. Haarniskoja on esillä useita. Kukkaistutukset koristavat linnanpihaan ja sen viihtyisää kahviota.
TURISTITOIMISTO
Osoite: Torvet 9, Fyn.
NYBORGIN LINNA (Nyborg Slot)
Osoite: Nyborg, Fyn.
FYN
19. ODENSE – H.C. ANDERSENIN KOTIKAUPUNKI
Tanskan kolmanneksi suurin kaupunki Odense on maan vanhimpia kaupunkeja. Nimi viittaa myyttisen pääjumala Odinin asuinpaikkaan. Oletettavasti alueella oli merkittävää asutusta jo ennen kristinuskon tuloa Tanskaan. Odensen Pyhän Knutin kirkon kryptassa on kaupungin suojelupyhimyksen kuningas Knuutin maalliset jäännökset. Hänet murhattiin 1000-luvulla ja kanonisoitiin myöhemmin.
Nyky-Odense tunnetaan ehkä parhaiten satukirjailija Hans Christian Andersenin syntymäkaupunkina. Matkailullisesti tanskalaisesta ”satusedästä” osataan ottaa kaikki irti. Hänen tarinansa, kuten Ruma ankanpoikanen, Keisarin uudet vaatteet tai Pieni merenneito, ovat kuuluisia kaikkialla Euroopassa.
Tampereen ystävyskaupunkiin Odenseen voi tutustua H. C. Andersenin jalanjälkiä seuraten. Kierros kannattaa aloittaa kirjailijan lapsuudenkodista (H.C. Andersen Hus). Alue on pieteetillä kunnostettua vanhaa Odensea. Sievät matalat talot reunustavat kivettyjä katuja. Museon sisätilat on tehty mielenkiintoisesti. Esillä on muun muassa Andersenille kuuluneita esineitä, käsikirjoituksia ja valokuvia. Kirjastossa on laaja kokoelma hänen teoksiaan eri kielillä.
Odensen vanhassa keskustassa sijaitsee tanskalaiselle säveltäjämestarille Carl Nielsenille omistettu museo (Carl Nielsen Museet). Siellä on esillä myös säveltäjän vaimon, kuvanveistäjä Anne Marie Nielsenin töitä. Lähellä päärautatieasemaa on Rautatiemuseo (Jernbanemuseet), joka kertoo Tanskan rautatien historiasta vuodesta 1847 tähän päivään asti. Päivä vierähtää mukavasti myös Odensen eläintarhassa.
TURISTITOIMISTO
Osoite: Vestergade 2, Fyn.
H.C. ANDERSEN HUS
Osoite: Bangs Boder 29, Fyn.
CARL NIELSEN MUSEET
Osoite: Claus Bergs Gade 11, Fyn.
ODENSEN ELÄINTARHA (Odense Zoo)
Osoite: Esterhøjvej 94-95, Fyn.
FYN
20. EGESKOV – TANSKAN UPEIMPIA LINNOJA
Yksityisessä omistuksessa oleva Egeskov mainostaa itseään Euroopan parhaiten säilyneenä renessanssilinnana. Väitteelle tulee heti katetta, kun siirtyy portista sisälle upeaan barokkipuutarhaan ja rakennusta ympäröivän vallihaudan luo. Egeskovin eksoottinen julkisivu heijastuu upeasti peilityynestä vedenpinnasta. Nimi Egeskov viittaa tammimetsään, sillä 1500-luvun linna on paalutettu tuhansilla tammipaaluilla.
Jos on linna ulkoapäin komea, ovat sisätilat vieläkin erikoisemmat. Huoneet eivät välttämättä ole aivan alkuperäisen näköisiä, vaan ne sisustettu erilaisin teemoin tai aikakausiin sovittaen. Linnan isäntien metsästysharrastus on vahvasti esillä. Seiniä peittävät lukuisat saaliseläimet hirvistä leijoniin. Salit pursuvat hienoja antiikkihuonekaluja ja taideteoksia. Linnan lukuisat nukkekodit ja vanhat leikkikalut riittäisivät jo syyksi perustaa oma museo.
Egeskovissa on nähtävää koko päiväksi. Kolme tuntia on minimi. Kalliille pääsymaksulle tulee varmasti katetta, jos varaa riittävästi aikaa. Kun linna ja sen puutarha on tullut nähdyksi, voi siirtyä ihailemaan alueelle sijoitettuja museoita. Veteraanimuseossa on esillä vanhoja autoja ja lentokoneita. Falck-kokoelma muodostuu vanhoista huoltoajoneuvoista. Moottoripyörille ja maatalouskoneille on omat museonsa.
EGESKOV
Osoite: Egeskov, Fyn. Seuraa opasteita.
FYN
21. VISSENBJERGIN TERRAARIO – EKSOOTTISIA MATELIJOITA JA SAMMAKKOELÄIMIÄ
Yksityisessä omistuksessa olevalla Vissenbjergin terraariolla on pitkä perinteet. Vuonna 1973 avattu terraario on Pohjoismaiden vanhin matelijoihin ja sammakkoeläimiin erikoistunut eläintarha. Tanskalaisen Carl Aage Gramin intohimoinen harrastus synnytti monipuolisen nähtävyyden pieneen Vissenbjergin kylään. Terraario on erinomainen käyntikohde matelijoista kiinnostuneille.
Vuosien myötä toiminta on laajentunut. Eksoottisia eläimiä on eri puolilta maailmaa. Viimeksi avattiin osasto, joka on erikoistunut Australian saariston matelijoihin. Sisätiloissa on lämmintä ja kosteaa, kuten esillä olevien eläinten kotimaisemissakin. Terraarioiden rakentamisessa on nähty runsaasti vaivaa. Lopputulos on erittäin visuaalinen. Myös ulkoalueella on eläimiä, kuten kenguruita ja kilpikonnia. Kannattaa tutustua Vissenbjergin terraarion informatiivisiin internet-sivuihin.
VISSENBJERGIN TERRAARIO
Osoite: Søndersøvej 30, Vissenbjerg, Fyn.
JYLLANTI
22. LEGOLANDIA – PALIKKARAKENTAJIEN PARATIISI
Billundin Legolandiaan on opastus jo kaukaa. Siinä vaiheessa, kun isoja legopalikoita ilmestyy tienvarteen, ollaan jo melkein perillä. Tanskan suosituin huvipuisto kerää vuosittain yli miljoona kävijää. Määrä on vain kasvamassa, sillä alueelle on syntynyt floridamainen lomakeskus uuden Lalandian (www.lalandia.dk) myötä. Givskudin eläintarhakin (www.givskudzoo.dk) sijaitsee lyhyen ajomatkan päässä.
Legolandia on megaluokan huvipuisto, joten siellä pitää varautua myös rahamenoon. Kalliille pääsylipulle saa vastinetta, kun varaa vierailuun koko päivän. Ylimääräisen päivän voi viettää edullisesti. Puiston yhteydessä on hotelli, jossa voi yöpyä.
Mielikuvituksella ei ole ollut rajaa, kun legoinsinöörit ovat suunnitelleet 50 miljoonasta muovipalikasta kaikkea mahdollista. Oleellinen osa Legolandiaa on Miniland, jonne on palikoista ikuistettu tuttuja näkymiä eri puolilta maapalloa. Maailman nähtävyydet voi nähdä yhden päivän aikana.
Minilandiin lisäksi Legolandiassa on huvipuisto, joka koostuu erilaisista teemoista, kuten Villistä lännestä ja keskiajan ritareista. Kovasta vauhdista nauttiville laitteet ovat pettymys, mutta pikkulapsille riittää elämyksiä. Tietysti tulevaisuuden legoinsinöörit pääsevät täälläkin itse rakentamaan. Palikat eivät ainakaan lopu kesken. Legoja voi ostaa myös kotiin vietäväksi
Kävelymatkan päässä Legolandiasta sijaitsee Lalandian huvittelukeskus. Sen sisätiloissa on muun muassa Pohjoismaiden suurin vesipuisto. Tunnelma on kuin suoraan tropiikista.
LEGOLANDIA
Osoite: Nordmarksvej 6-9, Billund.
JYLLANTI
23. LØVEPARK ZOO GIVSKUD – ELÄINTARHAN JA SAFARIPUISTON YHDISTELMÄ
Monet Legolandiassa vierailevat perheet tutustuvat myös lähellä sijaitsevaan Givskudin safaripuistoon ja eläintarhaan. Se saa nimensä (Løvepark) leijonatarhasta, joka ovat puiston ykkösnähtävyys. Eläintarhassa on yli tuhat eläintä ja toista sataa eri lajia.
Lipunmyynnin yhteydessä voi ostaa opaskirjan ja CD-levyn, jota voi kuunnella autossa reitin aikana. Selostus on myös englanniksi. Autolla ajetaan merkittyjä reittejä pitkin oman aikataulun mukaan. Osa eläimistä saattaa olla nokosilla, joten aikaan niiden näkemiseen pitää varata riittävästi. Toisinaan seeprat ja kirahvit käyskentelevät keskellä ajoväylää autoista piittaamatta. Tietyillä alueilla autosta poistuminen on luvallista. Kotieläimiä pääsee silittämään ja syöttämään.
Leijonapuistoon ajetaan kahden eri aikaan sulkeutuvan portin kautta. Turvamääräyksiä on ehdottomasti noudatettava. Kun puisto avattiin vuonna 1969, leijonia oli 29. Nyt niitä on lähes puolet enemmän. Osa leijonista saattaa olla pitkillä päiväunilla, osa voi tallustella keskellä tietä.
Eläimien ohella safaripuistossa on piknik-paikkoja omien eväitten syömistä varten. Alueella on myös pari ravintolaa. Reitin loppupuolella on lasten leikkialue keinuineen ja karuselleineen.
LØVEPARK ZOO GIVSKUD
Osoite: Løveparkvej 3, Givskud.
JYLLANTI
24. JYLLANDS PARK ZOO – YHDISTELMÄ ELÄINTARHAA JA HUVIPUISTOA
Nimeensä mukaisesti Jyllands Park Zoo on ensisijaisesti eläintarha, mutta perinteisiä huvipuiston laitteitakaan ei ole unohdettu. Karusellit, sähköveneet ja miniautot tarjoavat vauhdin hurmaa lähinnä perheen pienimmille. Pelkästään huvipuiston takia tänne ei kannata tulla.
Jyllands Park Zoo aloitti toimintansa vaatimattomana paikkana vuonna 1969. Muutaman omistaja- ja nimenvaihdoksen jälkeen viiden hehtaarin alue on laajentunut lähes 20 hehtaarin kokoiseksi monipuoliseksi eläintarhaksi. Eläimiä on jo yli 500. Se on vakiinnuttanut paikkansa suosittuna Jyllannin perhekohteena.
Jyllands Park Zoon ideana on tuoda kesyt eläimet mahdollisimman lähelle lapsia. Monia eläimiä voi silittää ja syöttää. Pienempiä eläimiä voi ottaa jopa syliin. Maanantaina, torstaina ja viikonloppuna kello 11.30 ja 13.30 on mahdollista seurata hauskaa Etelä-Afrikan hylkeiden esitystä. Jyllands Park Zoo sijaitsee Herning-kaupungin länsipuolella. Opasteet ovat tieltä numero 15.
JYLLANDS PARK ZOO
Osoite: Haunstrupvej 13, Videbæk.
JYLLANTI
25. SILKEBORG – TOLLUNDIN RUUMIIN LEPOSIJA
Silkeborg sijaitsee kauniissa metsä- ja järvimaisemassa. Lähellä on Tanskan korkein ”vuori”, Himmelbjerget (147 m). Monipuolisen luontonsa ansiosta Silkeborg on suosittu lomakohde. Kanoottiretkeilijöitä on erittäin runsaasti. Yli 100-vuotiaalla siipirataslaivalla on mahdollista tehdä järviristeilyjä. Ympäristössä on useita merkittyjä luontopolkuja. Toisen maailmansodan aikana saksalaisilla oli päämaja Silkeborgissa, mistä on muistona museoituja bunkkereita.
Silkeborgin ykkösnähtävyys on Kaupungin museoon sijoitettu Tollundin mies. Ruumis säilyi suossa hämmästyttävän hyvin vuosisatojen ajan. Vainajan kuolinhetki ajoittuu vuoteen 220 eKr. Mies on sijoitettu kiinnostavasti omaan hämärästi valaistuun tilaan. Tunnelma on mystinen. Silkeborgin museo ilman ykkösnähtävyyttäänkin on tutustumisen arvoinen. Kivi- ja rautakauden elämää esitellään erittäin havainnollisesti. Museon vieressä on turistitoimisto, jossa on runsas esitevalikoima.
Silkeborgista etelään hieman keskustan ulkopuolella on tasokas akvaariokeskus Aqua. Täällä voi tutustua makean veden eläinten ja kasvien maailmaan. Isoissa altaissa uiskentelevia eläimiä voi tarkkailla lasin läpi. Saukkojen ruokintaa on hauska seurata.
TURISTITOIMISTO
Osoite: Aahavevej 2A, Silkeborg.
SILKEBORGIN MUSEO
Osoite: Hovedgårdsvej 7, Silkeborg.
AQUA
Osoite: Vejlsøvej 55, Silkeborg.
JYLLANTI
26. ÅRHUS – RENTOA TANSKALAISTA ILMAPIIRIÄ
Tanskan toiseksi suurin kaupunki Århus tarjoaa matkailijalle paljon. Pelkästään ulkoilmamuseossa (Den Gamle By) vierähtää useampi tunti. Århus on sekoitus uutta ja vanhaa. Uudempien rakennusten joukossa on arkkitehtonisesti mielenkiintoisia kohteita. Yksi niistä on Århusin kuutionmallinen taidemuseo Aros, jossa on esillä tanskalaisia ja ulkomaalaisia taideteoksia.
Tuomiokirkon (Domkirche) ympärillä on vanhoja rakennuksia. Uusgoottilainen kirkko on Tanskan kirkoista pisin. Sen lähellä sijaitseva Viikinkimuseo (Vikingemuseet, www.vikingemuseet.dk) viittaa aikaan, jolloin kaupungin kasvu käynnistyi. Tuomikirkon ohella Neitsyt Marian kirkko (Vor Frue Kirke) on Århusin tärkeimpiä nähtävyyksiä.
Keskustaa halkoo kanava, jonka rannat on kauniisti pengerretty istumapaikoiksi. Rantakadulla on kahviloita vieri vieressä. Pöydät on asetettu ulos. Kauniina kesäpäivänä ne ovat täynnä ruuasta tai kahvista nauttivia rentoja kaupunkilaisia.
Den Gamle By on eräänlainen vanhakaupunki. Tänne on tuotu eri puolilta Tanskaan purettuja vanhoja rakennuksia. Yli 70 puuristikkorakennusta on pystytetty uudestaan. Talojen välissä on nupukivillä päällystetyt kadut. Leipomoiden tuoksut tulvivat kujille. Turisteja kuljettavat vossikat ilmestyvät kulman takaa. Päivittäin tuhannet ihmiset haluavat nauttia entisajan tunnelmasta.
TURISTITOIMISTO
Osoite: Banegårdspladsen 20, Århus.
DEN GAMLE BY
Osoite: Viborgvej 2, Århus.
ÅRHUSIN TAIDEMUSEO AROS (Århus Kunstmuseum)
Osoite: Aros Allé 2, Århus.
JYLLANTI
27. EBELTOFT – FREGATTI JYLLAND ON MAAILMAN PISIN PURJELAIVA
Ebeltoft sijaitsee merelle työntyvän niemen kärjessä. Sinne johtava mastoon päiväkakkaralla ja karttaan vihreällä värillä merkitty maisematie on kaunis. Tien vasemmalla puolella siintää sininen meri ja oikealla puolella kullankeltaiset vehnäpellot. Välillä tie kulkee olkikattoisten kylien läpi, välillä maisemassa pilkahtaa kiviset linnanrauniot. Lapsille sopivia uimarantoja on useita.
Tie johdattaa suoraan Ebeltoftin satamaan, jonka parkkipaikalta on lyhyt kävelymatka Merimuseolle. Se sekä sen tuntumaan sijoitettu fregatti Jylland on Ebeltoftin ykkösnähtävyys. Jylland on 71 metriä pitkä ja 13 metriä leveä. Päämasto kohoaan 53 metrin korkeuteen. Se onkin eräs maailman suurimmista puulaivoista. Jylland vaati myös suuren miehistön, peräti 430 miestä.
Nostosiltaa pitkin siirrytään laivan sisäpuolelle. Kierros Jyllandin kannella ja sen sisätiloissa johdattaa havainnollisesti 1800-luvun merimiesten maailmaan. Ankkurit, kanuunat ja köydet ovat kaikki tallella. Pari kertaa päivässä on ohjelmaa, muun muassa miten kanuunat toimivat. Tykinlaukauksen ääni on huumaava.
Ebeltoftin viehättävä keskusta sijaitsee rinteessä hieman rannasta poispäin. Matalat talot, kahvilat ja kukkaistutukset tekevät siitä mukavan pysähdyspaikan. Pienestä koostaan huolimatta Ebeltoftin nupukiviset kujat ja lähirannat täyttyvät kesäisin lomailijoista. Ebeltoftissa on Tanskan ensimmäinen lasimuseo.
TURISTITOIMISTO
Osoite: S.A. Jensen Vej 3, Ebeltoft.
MERIMUSEO (fregatti Jylland)
Osoite: Fregatøen, Ebeltoft.
JYLLANTI
28. KATTEGATCENTRET – TARKKAILE VEDENALAISTA MAAILMAA
Grenaa sijaitsee Jyllannin niemimaan itäisessä kärjessä. Kaupunki lähti kehittymään varsinaisesti vasta, kun sinne rakennettiin satama ja rautatie. Grenaasta on hyvät laivayhteydet Ruotsin puolelle. Nyky-Grenaa jakautuu kahteen osaan: varsinainen keskusta ja satama-alue.
Grenaan keskusta sijaitsee noin kolmen kilometrin päässä rannasta. Se ei kuulu Tanskan idyllisempien kaupunkien joukkoon, mutta keskusta on silti melko viihtyisä. Pääaukion, Torvetin ympärillä on muutamia kauppoja, ravintoloita ja leipomokahviloita. Kaupungin eteläpuolella on kilometrejä pitkät ja matalat hiekkarannat dyyneineen.
Grenaan suosituin nähtävyys on satamaan sijoitettu Kattegatcentret ympäristöineen. Satama-alue on viihtyisä ja kesäisin erittäin vilkas. Huvivenesatamassa on mukavia rantaravintoloita ja kesämökkejä vuokrattavana. Kattegatcentretin altaissa ja akvaarioissa esitellään Kattegatin vedenalaista elämää. Lisäksi siellä on suuri akvaario, jossa voi ihailla lähietäisyydeltä trooppisia haikaloja. Akvaariot ovat hyvin hoidettuja. Niiden vesi on kirkasta ja puhdasta. On jännää kävellä vedenalaista tunnelia pitkin ja tarkkailla haikaloja silmästä silmään. Ulkoalueella on lasten leikkipaikkoja kiipeilytelineineen. Varaa riittävästi aikaa, sillä nähtävää on paljon.
KATTEGATCENTRET
Osoite: Fjærgevej 4, Grenaa.
JYLLANTI
29. ROSENHOLMIN LINNA – HYVIN SÄILYNYT RENESSANSSILINNA
Vallihautojen ympäröimä Rosenholmin renessanssilinna sijaitsee hieman syrjässä Århusista 21 kilometriä pohjoiseen. Hornsletin kylän ohittava maisematie numero 563 kulkee aivan linnan vierestä. 1500-luvulla valmistunut ja hyvin säilynyt Rosenholm Slot on Tanskan vanhin yksityisessä omistuksessa oleva linna. Sen ensimmäinen omistaja oli aatelismies Jørgen ”George” Rosenkrantz, jonka suku on eräs Tanskan kuuluisimmista. Jopa englantilainen kirjailija William Shakespeare käytti nimeä Hamletissa.
Pienelle saarelle rakennettu Rosenholmin linnan nykyinen italialaistyylinen renessanssiulkoasu on 1600-luvun alusta, jolloin siihen lisättiin neljä siipeä. Sisätilat ja linnaa ympäröivä puisto ovat 1700-luvun barokkia. Puistossa on kauniita lehmusten ja pyökkien reunustavia käytäviä. Linnan upeasti koristelluissa saleissa on satoja arvokkaita huonekaluja, maalauksia ja tapetteja.
ROSENHOLMIN LINNA (Rosenholm Slot)
Osoite: Rosenholmvej 119, Hornslet.
JYLLANTI
30. DJURS SOMMERLAND – RIEMUA KOKO PERHEELLE
Djursland on suosittu Jyllannin lomaviettoaluetta Århusista koilliseen. Loivasti kumpuileva maasto peltoineen ja metsätilkkuineen sekä hiekkarantoineen on todellinen lomaparatiisi. Noin puolen tunnin ajomatkan päässä Grenaasta on lapsille oma paratiisi, Djurs Sommerland. Pääsylipun hinnalla on yli 60 laitetta vapaasti käytettävissä. Laitevalikoima on laaja. Vauhtihirmuillekin riittää elämyksiä.
Pirate-vuoristorata on Tanskan suurin. Aquapark vesileikkeineen ja liukumäkineen on suosittu lämpimänä kesäpäivänä. Pienimmille tarkoitettuja trampoliineja ja kiipeilypaikkoja on useita.
Djurs Sommerlandissa viihtyy helposti pitkään koko perhe. Alue siisti ja avara. Jalkakäytävät on päällystettyjä ja ruokailupaikkoja on useita.
DJURS SOMMERLAND
Osoite: Randersvej 17, Nimtofte.
JYLLANTI
31. RANDERSIN SADEMETSÄ – TROOPPISIA ELÄIMIÄ JA KASVEJA
Keskeisen sijaintinsa ansiosta Randers on ollut aina tärkeä kauppapaikka. Huolimatta teollistumisesta kaupungin keskustassa on säilynyt entisaikojen tunnelma. Historiallisista nähtävyyksistä tärkein on Pyhä Mortensin kirkko (Sankt Morten´s Kirke) 1400-luvulta. Suosituin nähtävyys on Randers Regnskov, kupolien alle sijoitettu trooppinen sademetsä.
Randersin Sademetsä sijaitsee ydinkeskustan laidalla, Gudenå-joen ja rautatieaseman välissä. Perille löytää, kun seuraa opasteita kohti kolmea kupolimaista rakennelmaa. Niiden alle on rakennettu hämmästyttävän hieno jäljitelmä trooppista tunnelmaa. Kesät talvet sisätiloissa on kuuman kosteaa. Lämpötila on läpi vuoden 27 astetta. Paikoitellen vesi kohisee juuri niin kuin voi kuvitella oikeassakin sademetsässä.
Randersin Sademetsässä on 200 eläintä ja 400 kasvia eri puolilta trooppista maailmaa. Osa eläimistä kiipeilee vapaana puissa vierailijoiden seassa. Värikkäät perhoset saattavat istahtaa olkapäälle. Onneksi krokotiilit ja käärmeet ovat omissa suljetuissa osastoissaan.
RANDERSIN SADEMETSÄ (Randers Regnskov)
Osoite: Tørvebryggen 11, Randers.
JYLLANTI
32. VIBORG – VANHA KUNINKAIDEN KRUUNAJAISKAUPUNKI
Hyvä sijainti keskellä Jyllantia kahden kauniin järven välissä teki Viborgista merkittävän kauppapaikan keskiajalla. Kaupungin tärkeään asemaan viittaa tuomikirkon (Domkirche) rakentaminen 1100-luvulla. Viborg sai myös piispanistuimen. Tanskan kuninkaat kruunattiin täällä aina vuoteen 1665 asti. Uskonpuhdistuksen aikana Viborg oli tärkeä hengellisen elämän keskus. Kaupungissa oli useita kirkkoja ja luostareita.
Vaikka nyky-Viborg on yhä kaunis kaupunki, on paljon vanhaa ehtinyt jo kadota. Suurimpana syynä olivat vuosien 1567 ja 1726 tulipalot, jotka tuhosivat vanhan rakennuskannan lähes kokonaan. Vain pieni historiallinen ydinkeskusta on säilynyt, eikä sekään ole enää täysin alkuperäisessä asussaan. Tuomiokirkkokin on muuttanut ulkomuotoaan. Kaksitornisen pyhätön nykyinen ulkoasu on 1800-luvun lopulta. Vain pieni krypta on jäljellä 1100-luvun kirkosta. Sisätiloissa kannattaa kiinnittää huomioita Joakim Skovgaardin maalaamiin kattofreskoihin ja seinämaalauksiin. Lisää taiteilijan töitä voi ihailla kirkon vieressä sijaitsevassa Skovgaard-museossa.
Katedraalilta kaupungin keskustaan johtaa liikenteeltä suljettu kävelykatu Mogens Gade. Sen varrella on liikkeitä ja ravintoloita. Aluemuseossa (Viborg Stiftsmuseum) kerrotaan Viborgin historiasta aina viikinkiajoilta lähtien.
TURISTITOIMISTO
Osoite: Nytorv 9, Viborg.
ALUEMUSEO (Viborg Stiftsmuseum)
Osoite: Hjultorvet 9, Viborg.
JYLLANTI
33. MØNSTEDIN KALKKIKAIVOS – TUHANSIEN LEPAKOIDEN TALVEHTIMISPAIKKA
Vajaan puolentunnin ajomatkan päässä Viborgista itään opasteet johdattavat erikoiselle nähtävyydelle, Mønstedin kalkkikaivoksille (Mønsted Kalkgruber). Sitä mainostetaan maailman suurimpana kalkkikaivoksena. Tien eteläpuolelle jää parkkipaikka. Toisella puolella on lipunmyynti ja sisäänkäynti kaivosmuseon alueelle.
Lipunmyynnin jälkeen vasemmalla on kaivosmuseo, johon voi tutustua lopuksi. Oikealle menevä polku johtaa 300 metrin päässä sijaitsevaan kaivoskuilun suuaukolle. Maan alla on tunnelmallisesti valaistuna kaksi kilometriä entistä kaivoskäytävää. Monet ottavat mukaan taskulampun, jonka avulla voi löytää satoja luolassa viihtyviä lepakoita. Yli 10 000 lepakkoa viettää luolastossa talvihorrostaan.
Kaivokäytävät muodostavat sokkeloisen labyrintin. Jokainen vierailija kulkee omaan tahtiin. Vaikka maan alla suuntavaisto toisinaan tuottaa ongelmia, ei eksymistä kannata pelästyä. Opasteet johdattavat eteenpäin. Osa saleista on korkeita. Välillä kuljetaan ahtaissa onkaloissa ja ylitetään kristallinkirkkaita pikkujärviä. Reitin varrella on multimedia-esitys kalkkikivestä. Lopussa voi tuntea pistävän tuoksun: Arlan luolajuustot kypsyvät kaivoskäytävän viileydessä. Ilmankosteus on 98 prosenttia ja lämpötila kahdeksan astetta. Valot sammutetaan klo 17, joten sitä ennen kannattaa palata maan pinnalle.
MØNSTEDIN KALKKIKAIVOS (Mønsted Kalkgruber)
Osoite: Kalkværksvej 8, Mønsted.
JYLLANTI
34. FYRKAT – TANSKAN VANHIN VIIKINKIKESKUS
Fyrkatin viikinkikeskus sijaitsee kolme kilometriä Hobron keskustasta länteen. Paikka on hyvin viitoitettu. 1950-luvulla arkeologit tekivät alueella kaivauksia ja löysivät vuosisatojen ajan viljapellon alle hautautuneita viikinkilinnoituksen jäänteitä. Nykyisin alueella on havainnollinen viikinkien ajasta ja elämästä kertova museo. Ilmeisesti tulipalossa tuhoutuneet linnoitusrakenteet on osittain ennallistettu.
Fyrkatin viikinkitukikohta on rakennettu Harald Sinihampaan aikana vuoden 980 tienoilla. Puusta rakennetun linnoituksen ympärillä on ollut kuivat vallihaudat. Vain portista pääsi ympyrämuotoisen suojavarustuksen sisäpuolelle, jonne oli sijoitettu kuusitoista viikinkitaloa. Yksi on nykyisin rakennettu uudestaan. Tukikohdassa on asunut noin 800 viikinkisotilasta vaimoineen ja lapsineen. Alueelta on kaivauksissa löydetty runsaasti koruesineitä, työkaluja ja muutamia aseita. Esineet on esillä Hobron museossa (www.sydhimmerlandsmuseum.dk).
Fyrkatin lähellä on viikinkien ajalta kertova yhdeksän rakennuksen muodostama asuinalue (Vikingegård), joka havainnollistaa aikakauden talonpoikien maalaiselämää. Eräässä rakennuksessa lapset voivat pukeutua viikinkiajan vaatteisiin ja kypäriin.
FYRKAT
Osoite: Fyrkatvej 37b, Hobro.
JYLLANTI
35. AALBORG – LAPSIYSTÄVÄLLINEN KAUPUNKI
Pohjois-Jyllannin suurin kaupunki Aalborg sijaitsee hyvällä paikalla Lim-vuonon rannalla. Sijaintinsa ansiosta se oli jo viikinkiajalla tärkeä kauppapaikka. 1600-luvulla Aalborg vaurastui sillinpyynnillä. Nykyisin kaupunki tunnetaan parhaiten tanskalaisen laatujuoman akvaviitin valmistuksesta.
Aalborgissa ei ole jäljellä kovin montaa vanhaa rakennusta, vain pieni historiallinen keskusta on jäljellä. Lapsiperheiden kannattaa poiketa kaupungissa, sillä tarjonta on laaja. Aalborgin lounaispuolella Mølleparkenissa sijaitseva eläintarha on Tanskan parhaimpia. Lähes tuhat eläintä elää luonnonmukaisessa ympäristössä, mutta niiden seuraaminen läheltä on mahdollista. Simpanssien touhuja on hauska katsoa loputtomiin. Eläintarhan uusin kokonaisuus on iso safarialue kirahveineen ja elefantteineen.
Aalborgin länsipuolella on monipuolinen merenkulkumuseo (Søfarst- og Marinemuseum). Sisätiloissa on satoja laivojen pienoismalleja ja merenkulkuun liittyvää esineistöä. Piha-alueella on Tanskan viimeinen sukellusvene Springe, jonka ahtaisiin sisätiloihin voi tutustua. Lapsia kannattaa muistuttaa etukäteen korvia vihlovasta hälytysäänestä, joka varoittaa tulevasta sukelluksesta.
Aalborgin keskustassa on huvipuisto Karolinelund, joka tarjoaa elämyksiä lähinnä perheen pienimmille. Aalborgin erikoisuus on taidemuseo (Nordjyllands Kunstmuseum), sillä sen on suunnitellut suomalainen arkkitehti Alvar Aalto.
TURISTITOIMISTO
Osoite: Østerågade 8, Aalborg.
AALBORGIN ELÄINTARHA (Aalborg Zoo)
Osoite: Mølleparkvej 63, Aalborg.
MERENKULKUMUSEO (Søfarst- og Marinemuseum)
Osoite: Vestre Fjordvej 81, Aalborg.
KAROLINELUND
Osoite: Karolinelundsvej 40, Aalborg.
TAIDEMUSEO (Nordjyllands Kunstmuseum)
Osoite: Kong Christians Allé 50, Aalborg.
JYLLANTI
36. MARIAGER – HYPPÄÄ SUOLAKYLPYYN
Tanskan pisimmän vuonon Mariagerfjordin rannalla sijaitseva ”Ruusujen kaupunki” Mariager houkuttelee runsaasti matkailijoita. Kaupungin keskustan nupukivikadut, talojen seinustoilla kasvavat ruusut ja puuristikkotalot luovat hienot kulissit katukahviloille. Idylliä täydentää vilkas vierasvenesatama ja sen mielenkiintoinen nähtävyys, Tanskan Suolakeskus (Danmarks Saltcenter).
Suolakeskus esittelee raakaveden kiteytymistä valkoiseksi suolaksi. Suolainen vesi nostetaan syvältä maan alta. Suolakeskuksen erikoisuus on Kuolleen meren suolapituisuutta (38 %) vastaava allas. Pääsylipun hinnalla voi nauttia parantavista suolakylvyistä. Monet vierailevat juuri tämän takia Suolakeskuksessa.
Työnäytöksien avulla esitellään, miten avotulella keittämällä teräspannun raakavedestä saadaan suola erotettua, samalla tavoin kuin muinoin keskiajalla. Lapset on huomioitu leikkipaikoilla. Todellinen elämys on laskeutua hissillä 138 metrin syvyyteen suolakaivoksen kuiluihin. Maanalaisessa labyrintissa suolakiteet peittävät käytävien seiniä ja puisia kannatinpylväitä.
TURISTITOIMISTO
Osoite: Torvet 1, Mariager.
TANSKAN SUOLAKESKUS (Danmarks Saltcenter)
Osoite: Ny Havnevej 6, Mariager.
JYLLANTI
37. THINGBÆKIN KALKKIKAIVOS – VEISTOSTAIDETTA MAAN ALLA
Thingbækin kalkkikaivos sijaitsee 26 kilometriä Aalborgista etelään lähellä Rebildiä. Opasteet (Thingbæk Kalkminer) löytyvät vasta läheltä kaivosta. Parkkipaikka sijaitsee aivan kaivoksen vieressä. Lipunmyynnin jälkeen on heti luolan suuaukko. Sisätiloihin tutustutaan omatoimisesti. Ei kannatta pelästyä, kun todennäköisesti vastaan lentää satoja lepakoita. Talvella tuhannet siivekkäät viettävät luolissa talvihorrostaan.
Thingbækin kalkkikaivoksen erikoisuus on se, että se toimii myös taidegalleriana. Maan alla käveltävä matka on melko lyhyt. Kaivos keskittyy enemmänkin esittelemään veistostaidetta. Hämärä valaistus ja luolaston syvennyksiin asetetut noin 100 kipsiveistoista luovat tunnelmallisen ilmapiirin. Teokset ovat kahden 1900-luvun alun tanskalaisen taiteilijan A.J. Bundgaardin ja C.J. Bonnesenin tekemiä. Alkuperäiset veistokset ovat pronssia ja niitä näkee eripuolilla Tanskaa. Veistosten teema vaihtelee Raamatun tapahtumista tanskalaisiin legendoihin ja maan historiaan. Osa veistoksista on työstetty suoraan kaivoksen seinämistä.
THINGBÆKIN KALKKIKAIVOS (Thingbæk Kalkminer)
Osoite: Røde Møllevej 4, Skørping.
JYLLANTI
38. SKAGEN – TAIDEKAUPUNGIN IDYLLIÄ PARHAIMMILLAAN
Jyllannin pohjoiskärjessä sijaitseva Skagen täyttyy kesäisin lomailijoista. Turismi on syrjäyttänyt kalastuksen tärkeimpänä elinkeinona. Taidekaupungin tunnelma on eloisa ja hienostunut. Uimarannoista ei ole pulaa, sillä vaaleita dyynirantoja on niemenkärjen molemmin puolin kilometreittäin. Vaaleiden hiekkarantojensa ansioista tanskalaiset kutsuvat Skagenia Valon maaksi.
Taiteilijat saapuivat Skageniin 1800-luvun lopussa. Heitä inspiroivat upeat maisemat ja valoisuus. Nykyisin heidän töitään voi ihailla kaupungin punatiilisessä taidemuseossa. Taiteilijoiden aiheet on otettu 1800-luvun Skagenista, paikallisista ihmisistä ja heidän elinkeinoistaan.
Tunnetuin taiteilija oli Peder Severin Krøyer, jonka Kesäilta Skagenin etelärannalla on nähtävä taidemuseossa. Muiden Skagenin koulukunnan taiteilijoiden töiden tapaan maalauksen pastellisävyiset värit ja valkoisiin asuihin pukeutuneet naisfiguurit saavat museossa kävijät hyvälle tuulelle. Vastapäätä taidemuseota on avoinna taiteilijoiden Anna ja Michael Ancherin kotitalo (www.ancherhus.dk). Se on entisöity huonekaluineen ja pariskunnan henkilökohtaisilla esineillä alkuperäisen näköiseksi.
Ravintoloita pursuava Skagenin satama-alue on vilkas. Isot laivat kulkevat säännöllisesti muun muassa Ruotsiin ja Norjaan. Huviveneitä on runsaasti eri puolilta Eurooppaa. Skagenin keskustaa halkoo kävelykatu, jonka varrella on useita kauppoja, kahviloita ja ravintoloita. Seinäjoki on Skagenin ystävyyskaupunki.
TURISTITOIMISTO
Osoite: Vestre Strandvej 10, Skagen.
SKAGENIN TAIDEMUSEO
Osoite: Brøndumsvej 4, Skagen.
JYLLANTI
39. GRENEN – TANSKAN POHJOISIN KÄRKI
Skagenin vierailun kruunaa, kun jatkaa vielä kolme kilometriä Skagenista pohjoiseen Tanskan pohjoisimpaan kärkeen. Grenen on paikka, jossa kaksi merta, Skagerrak ja Kattegat, kohtaavat toisensa. Skagenista asti on opasteet. Auto jätetään maksulliselle parkkipaikalle ennen niemenkärkeä. Sesonkikaudella parkkipaikoista on pulaa.
Täältä jatketaan vielä kävellen eteenpäin hiekkasärkälle, jossa toisinaan aallot vellovat ja tuulee voimakkaasti. Niemenkärkeen lähtee myös puolentunnin välein traktoribussikuljetus. Kauniinakin kesäpäivänä on voimassa uintikielto, sillä merivirrat kuljettavat kokeneenkin uimarin ulos merelle.
Ympäröivä maasto on matalasti kumpuilevaa punaruskeaa dyynimaisemaa. Kasvillisuus heinineen ja pensaineen on kuivuutta kestävää. Puita ei juurikaan ole. Toisen maailmansodan ajoilta näkyy jäänteitä puolustusjärjestelmistä. Majakoita on useita. Ruotsi on vain parin tunnin laivamatkan päässä, mutta vastarantaa ei näy.
Tanskalainen kirjailija Holger Drachmann (1846-1908) ihastui niemenkärjen dyynimaisemiin. Toivomuksensa mukaisesti hänet haudattiin Grenenin hiekkaan. Hänen hautansa on dyyneillä lähellä parkkipaikkaa.
JYLLANTI
40. POHJANMEREN MUSEO – NÄE EUROOPAN SUURIN AKVAARIO
Hirtshalsin Pohjameren museon (Nordsømuseet) sisätiloissa on eräs Euroopan suurimmista merivesiakvaarioista. Sen yhden jättisuuren altaan vesimäärä on 4,5 miljoonaa litraa! Tunnelma on kuin elokuvateatterissa. Yleisö istuu nousevassa katsomossa, valkokankaan paikalla on kahdeksan meriä korkea ja 45 metriä leveä lasiseinä. Sen paksuus on peräti 45 senttiä. Kerran päivässä yleisö voi seurata, miten sukeltaja ruokkii kaloja. Hän kertoo mikrofonin välityksellä vedenalaisesta maailmasta.
Vuonna 1984 avatussa merikeskuksessa käy vuosittain tuhansia vierailijoita. Sadekaan ei haittaa. Hirtshalsin museo on Tanskan lukuista merimuseoista laadukkain. Sisätilat on valaistu hämärästi, jotta lukuisat huippukunnossa olevat akvaariot pääsevät oikeuksiinsa. Niiden vesi on puhdasta ja kirkasta. Musta tausta tuo hopeanhohtoiset kalaparvet kauniisti esiin. Kalojen ohella myös merilinnut on huomioitu. Hylkeiden touhuja voi seurata ulkoaltaissa tai lasin läpi veden alla.
Merieläimistön ohella museo esittelee Pohjanmeren kalastusta ja alueen ekologiaa. Lapsille suunnattua toimintaa on monenlaista. Muun muassa kosketusaltaat ovat suosittuja. Jokainen voi kokeilla, miltä tuntuu ottaa käteen esimerkiksi meritähti tai rapsuttaa litteän rauskun selkäpuolta.
POHJAMEREN MUSEO (Nordsømuseet)
Osoite: Willemoesvej 2, Hirtshals. Seuraa opasteita.
JYLLANTI
41. FÅRUP SOMMERLAND – TANSKAN PARHAIMPIA HUVIPUISTOJA
Pohjois-Jyllanissa Blokhusin ja Loekkenin välissä sijaitsevan Fårup Sommerlandin paras puoli on sen monipuolisuus. Se tarjoaa mukavan lomapäivän koko perheelle, ikään ja kokoon katsomatta. Kesämaan huvilaitteet ja toiminta on suunnattu osittain leppoisaan perheen yhdessäoloon, mutta myös kovaa vauhtia on tarjolla. Yli puolikilometriä pitkä Lynet-vuoristorata kiihtyy kahdessa sekunnissa 80 kilometriin tunnissa, G-voimia on peräti 1,5. Kokonaisuuden täydentää tasokas vesipuisto, Aquapark, jonka vesi on lämmitetty. Pitkiä vesiliukumäkiä on useampi. Puistossa on elämyksiä niin paljon, että kannattaa varata aikaa koko päivä.
Fårup Sommerlandin toiminta alkoi 1970-luvulla, kun Krageland-niminen perhe muutti liiketoimintansa tukkukaupasta huvipuistobisnekseen. Huvipuisto avasi ovensa vuonna 1975 ja siitä tuli menestys heti alusta alkaen.
FÅRUP SOMMERLAND
Osoite: Pirupvejen, Blokhus.
JYLLANTI
42. HANTSHOLMIN BUNKKERIMUSEO – SODAN TUNNELMA YHÄ AISTITTAVISSA
Jyllannin luoteiskulmassa Pohjanmeren rannan tuntumassa sijaitseva Hantsholm tarjoaa sotahistoriasta kiinnostuneille mielenkiintoista nähtävää. Alue oli toisen maailmansodan aikana strategisesti merkittävä. Rantadyynien bunkkereista voitiin valvoa merialueen laivaliikennettä tehokkaasti. Hanstholmin bunkkerijärjestelmät olivat tärkeä osa natsien niin kutsuttua Atlantin vallia. Linnoitetun puolustuslinjan tarkoituksena oli estää liittoutuneiden mahdollinen maihinnousu Manner-Eurooppaan.
Bunkkereihin tutustumisen voi aloittaa rantatieltä (n:o 181), joka johtaa Hantsholmista etelään. Heti kaupungin ulkopuolella kumpuilevassa dyynimaisemassa pilkottaa vanhoja bunkkereita. Auto jätetään tien varteen ja sen jälkeen kävellään parisataa metriä halki dyynien. Vaikka tykit on poistettu, on maanalaisissa bunkkereissa jännittävä tunnelma. Taskulamppu kannattaa ottaa mukaan.
Seuraavaksi voi tutustua Hantsholmin keskustassa sijaitsevaa bunkkerimuseoon. Se on perustettu alkuperäisen saksalaisten tykkiaseman paikalle. Museo on tehty erittäin havainnolliseksi. Esillä on tykkejä, ammuksia, miinoja, sodanaikaisia asepukuja jne. Maan alla olevat miehistötilat ovat juuri siinä asussaan, kuin mitä ne olivat sodan aikana. Maastossa kulkee yhä vanha ammusjuna, jonka kyydissä voi tehdä pienen kierroksen.
HANTSHOLMIN BUNKKERIMUSEO
Osoite: Molevej 9, Hantsholm.
JYLLANTI
43. SØNDER VORUPØR – KALASTAJAKYLÄN IDYLLIÄ
Sønder Vorupør on pieni kalastajakylä Pohjanmeren äärellä. Rannan suuntaisesti kulkevalta maisematieltä (n:o 181) on sinne vain lyhyt matka. Vaikka Sønder Vorupør ei tarjoa mitään suurta elämystä, kannattaa kylään poiketa esimerkiksi mainion uimarannan vuoksi. Hienoa hiekkarantaa riittää kilometreittäin. Koska Pohjanmeren rannalla tuulee usein, näkyy rantahietikolle nostettuja kalastusveneitä. Monet niistä on väritetty tyypillisellä Jyllannin vaaleansinisellä värillä. Nousu- ja laskuveden välinen ero on täällä melko pieni.
Aivan rannan tuntumassa on kahvila ja ruokapaikka. Kannattaa myös kurkata paikalliseen kalakauppaan, jossa myytävä tuote on takuuvarmasti tuoretta. Pienen Sønder Vorupørin tärkein nähtävyys on Pohjanmeren Akvaario (Nordsø Akvariet). Se ei yllä Jyllannin parhaimpien meriakvaarioiden tasolle, mutta sisäänpääsymaksu on edullinen. Suurin akvaario haikaloineen on näyttävä, muut akvaariot ovat pienempiä. Merielämää voi tarkastella myös lasitunnelin seinämien läpi. Kosketusaltaissa voi kokeilla, miltä tuntuu ottaa rapu tai meduusa käteen. Maanantaisin ja torstaisin klo 14 on eniten nähtävää, sillä silloin tapahtuu kalojen ruokinta.
POHJANMEREN AKVAARIO (Nordsø Akvariet)
Osoite: Vesterhavsgade 131, Sønder Vorupør.
JYLLANTI
44. JESPERHUSIN KUKKAPUISTO – HUIKAISEVAA VÄRILOISTOA
Jesperhusin kukkapuisto (Jesperhus Blomsterpark) vetää vertoja Alankomaiden Keukenhofille, vaikka ilmastolliset olosuhteet eivät Tanskassa ole yhtä hyvät. Nykøpingin lounaispuolella sijaitseva Pohjoismaiden suurin kukkapuisto on kerrassaan upea. Kiihkeimpänä kukinta-aikana puistossa kukkii yli puoli miljoona kasvia. Väriloisto on huikaiseva.
Jesperhusin kukkaistutukset on tehty huolella. Onpa kukista tehty jopa värikkäitä krokotiilejä ja erilaisia lintujakin. Hyvin hoidetut nurmikot ovat kuin samettia. Puistossa vierailee kaikenikäisiä. Osalle riittää vain kukkien väreistä ja tuoksuista nauttiminen. Pikkulapsien viihtymisestä huolehtivat huvipuiston vempaimet pomppulinnoista karuselleihin. Autot ja junat porhaltavat kauniiden kukkaistutusten lomassa. Pelkästään huvilaitteiden takia ei kannata tulla Jesperhusin kukkapuistoon.
Kahdeksan hehtaarin kokoisessa puistossa on useita piknikpaikkoja ja kahviloita. Mukavan ulkoilupäivän täydentää sisätiloihin rakennettu trooppinen viidakkoeläintarha (Jungle Zoo). Kostean lämpimissä oloissa voi nähdä eläimiä eri puolilta trooppista maailmaa. Koska Jesperhusin kukkapuisto on laaja ja monipuolinen, kannattaa varata aikaa koko päivä. Näin saa myös vastinetta korkeahkolle pääsymaksulle.
JESPERHUSIN KUKKAPUISTO (Jesperhus Blomsterpark)
Osoite: Legindvej 30, Nykøping Mors.
JYLLANTI
45. PÄIVÄNKAKKARATIE – SIIRRY POIS PÄÄVÄYLILTÄ
Valkoinen päivänkakkara ruskealla pohjalla on merkki, jota autolomailijan kannattaa Tanskassa seurata. Maisematiet vievät pois pääväyliltä. Päivänkakkara-tiet kulkevat halki rauhallisten maaseutujen ja olkikattoisten kylien. Eräs suosituimmista reiteistä on tie numero 181, joka kulkee Pohjameren rannan suuntaisesti Tanskan länsirannikolla.
Jyllannin rantatie kulkee välillä aivan merenrantaa viistäen. Toisinaan meri saattaa olla tien molemmillakin puolilla. Välillä tien ja rannan väliin jää korkea dyynivyöhyke, jolloin merta ei voi tielle erottaa. Useissa paikoissa auton voi jättää tien varteen ja lähteä dyynien yli uimarannalle. Hiekkarantaa riittää kilometreittäin. Palveluita ei juuri ole muuta kuin leirintäalueiden ja kylien uimarannoilla.
Jyllannin maisemat ovat tasaisia. Loppukesästä tien varressa lainehtivat keltaisina vehnä- ja maissipellot. Golfkenttiä, ratsastuskeskuksia, leirintäalueita ja majataloja punavalkoisine Tanskan lippuineen on tasaisin välein. Golfkausi kestää Tanskassa lähes läpi vuoden. Pyöräily on suosittua. Päätien vieressä kulkeekin usein asfaltoitu pyörätie. Maksullisten lossien avulla voi siirtyä vesialueiden yli. Näin säästää huomattavasti aikaa.
JYLLANTI
46. THYBORØN – KALOJA, SIMPUKOITA JA KOTILOITA
Thyborøn sijaitsee niemenkärjessä meren ympäröidessä sitä joka puolelta. Maisematie numero 181 johtaa sinne etelästä kapeaa kannasta pitkin. Pohjoisesta Thyborøniin saavutaan lossilla. Pikkukaupungin suosituimmat nähtävyydet ovat lähes vierekkäin sijaitsevat Kystcentret ja Jyllands Akvariet. Molempiin voi tutustua yhteislipulla.
Kystcentret on Heureka-tyyppinen luontokeskus, jossa vierailijat voivat kokea elämyksiä tekemällä itsekin kokeita. Lapsia kiinnostaavat laivojen pienoismallien ohjailu monitorin ja ruorin avulla. On myös mahdollista tehdä jättimäisiä saippuakuplia tai testata aaltojen toimintaa aaltokoneen avulla. Pienissä terraarioissa on monenlaisia mönkijöitä.
Jyllands Akvariet ei kuulu Jyllannin parhaimpien akvaariokeskusten joukkoon, mutta tarjoaa silti monenlaista puuhaa ja nähtävää. Kosketusaltaat ovat täälläkin lasten mielestä mielenkiintoisia.
Hieman keskustan ulkopuolella on erikoinen nähtävyys, Simpukkatalo, Sneglehuset (www.sneglehus.dk). Koko talo on päällystetty lukuisilla simpukoiden ja kotiloiden kuorilla. Sisätiloista niitä löytyy lisää. Nilviäisten kuorista on tehty monenlaisia koristeita. Niitä on myös myytävänä. Simpukkatalon vieressä on hyvä uimaranta.
KYSTCENTRET
Osoite: Kystcentervej 3, Thyborøn.
JYLLANDS AKVARIET
Osoite: Vesterhavsgade 16, Thyborøn.
JYLLANTI
47. THORSMINDE – ST. GEORGE UPPOSI VUONNA 1811
Thorsmindeen saavutaan sekä pohjoisesta että etelästä rantatietä numero 181 pitkin. Kartasta katsottuna vaikuttaisi siltä, että tie kulkee merenrantaa viistäen. Todellisuudessa tien ja rannan väliin jää leveä dyynivyöhyke, joten meri vilahtaa näkyviin vain ajoittain.
Thorsminde on niin pieni, että sen läpi ajaisi minuutissa. Siellä kannattaa kuitenkin ehdottomasti pysähtyä, sillä uponneen St. George -nimisen laivan ympärille on toteutettu upea laivahylkymuseo. Jouluaattona vuonna 1811 englantilainen St. George upposi lähelle Thorsmindea. 853 miestä hukkui ja ainoastaan 12 pelastui. Hukkuneista monet ajelehtivat Thorsminden rantaan.
Laiva vaipui vain kymmenen metrin syvyyteen noin 800 metriä rannasta. Pohjanmeren kovien tuulien takia laivan nosto on mahdotonta. Vuosien 1983 ja 1998 välisenä aikana sukeltajat ovat onnistuneet nostamaan runsaasti laivan esineistöä. Tykit, aseet, köydet, vaatteet, kengät ja pullot ovat nyt esillä Thorsminden museossa. Aulan lasivitriinissä on yksityiskohtainen pienoismallin avulla toteutettu kuvaus jouluaaton traagisista tapahtumista. Museon seinillä on valokuvia pohjassa makaavasta hylystä. Filmin avulla pääsee näkemään, miltä laiva nykyisin näyttää.
STRANDINGMUSEUM ST. GEORGE
Osoite: Vesterhavsgade.
JYLLANTI
48. RINGKØBING – LUONNONKAUNIIN VUONON RANNALLA
Ringkøbing sijaitsee luonnonkauniin Ringkøbing-vuonon pohjoisrannalla. Hyvä sijainti teki siitä merkittävän kauppapaikan jo keskiajalla. Ringkøbing sai kaupunkioikeudet vuonna 1443. Vuonon kapea suu alkoi kuitenkin vähitellen täyttyä hiekasta. Sen seurauksena Ringkøbingin merkitys alkoi vähentyä. Muutos tilanteeseen saatiin vasta, kun merenrannalle valmistui Hvide Sanden sulku vuonna 1931.
Ringkøbing on säilyttänyt vanhan charminsa. Kaupungin keskusta on suljettu liikenteeltä. Se on varattu vain jalankulkijoille ja vossikoille. Kesällä katukahviloiden terassit levittäytyvät jalkakäytäville ja aukioille. Hyvin säilyneissä vanhoissa rakennuksissa on runsaasti liikkeitä. Keskusaukion (Torvet) ympärillä on muutamia historiallisia arvorakennuksia. Niistä vanhin on Hotel Ringkøping, jonka vanhimmat puuristikkosiiven osat ovat 1600-luvulta. Hotellista luoteeseen sijaitsevan kirkon historia ulottuu keskiajalle asti. Kaupungin turistitoimisto sijaitsee Torvetin laidalla. Siellä on hyvä esitevalikoima.
Ringkøbingin museossa on mielenkiintoinen osasto omistettu tanskalaisen Mylius Erichsenin retkikunnalle, joka 1900-luvun alussa tutki Grönlantia. Kaupungin pohjoispuolella sijaitsee suosittu Familjepark-niminen leirintäalue.
TURISTITOIMISTO
Osoite: Torvet, Ringkøbing.
JYLLANTI
49. ESBJERG – KALASTUSTA JA MERENKULKUA
Esbjergissa on Pohjoismaiden suurin satama. Meri tuntuukin olevan läsnä kaikkialla kaupungissa. Tuuli puhaltaa usein vinhasti avoimelta Pohjanmereltä. Merellisen ilmapiirin ansiosta Esbjerg sopii mainiosti upean Kalastus- ja merenkulkumuseon (Fiskeri- og Søfartsmuseet) sijoituspaikaksi. Se sijaitsee noin kolme kilometriä kaupungin pohjoispuolella.
Esbjergin Kalastus- ja merenkulkumuseo on eräs Tanskan parhaimmista museoista. Alue on laaja ja se on erittäin monipuolinen. Nähtävää on sekä aikuisille että lapsille. Sisätiloissa on hyvin hoidetut merivesiakvaariot ja kosketusaltaat. Tanskalaiselle merenkululle ja kalastukselle löytyvät omat osastot. Hylkeiden elämää on hauska seurata erityisesti niiden ruokinta-aikana.
Ulkoalueelle on sijoitettu vanhoja kalastusveneitä, joiden sisätiloihin pääsee tutustumaan. Aluksia kunnostetaan museon kuivatelakalla. Lisäksi alueelta löytyy keinotekoinen dyynimaisema. Toisen maailmansodan aikaisesta saksalaismiehityksestä kertoo osittain maan alle rakennettu bunkkeri. Työnäytöksiä, kuten verkonpunontaa, esitetään päivittäin useita. Piha-alueella on myös iso lasten leikkipaikka.
Museon ulkopuolella meren rannalle on sijoitettu kolme yhdeksän metristä istuvaa miestä (Mies kohtaa meren). Taiteilija Sved Wiig Hansenin veistämät figuurit ovat tarkkailleet merta vuodesta 1995 lähtien.
TURISTITOIMISTO
Osoite: Skolegade 33, Esbjerg.
KALASTUS- JA MERENKULKUMUSEO (Fiskeri- og Søfartsmuseet)
Osoite: Tarphagevej 2, Esbjerg.
JYLLANTI
50. RIBE – TANSKAN VANHIN KAUPUNKI TUNNETAAN VIIKINGEISTÄ
Tanskan vanhin kaupunki Ribe on myös eräs maan viehättävimmistä kaupungeista. Meren läheisyys ja keskiaikainen arkkitehtuuri puuristikkotaloineen saavat aikaan miellyttävän ilmapiirin. Keskellä kaupunkia kohoava tuomikirkko (Domkirche), liikenteeltä suljettu kävelykatu kahviloineen ja tasokkaat viikinkimuseot houkuttelevat runsaasti matkailijoita kaupunkiin.
Ribeen tutustumisen voi aloittaa turistitoimistosta. Sen esitevalikoima on laaja. Mukaan kannattaa ottaa vihkonen, joka opastaan omatoimiselle kävelykierrokselle kohteelta toiselle. Kierroksen voi aloittaa kiipeämällä 250 askelmaa tuomiokirkon tornin huipulle.
Riben Viikinkimuseo (Ribe Vikinger) on toteutettu taidokkaasti. Esillä on runsaasti viikinkiajan koruja, aseita ja työkaluja. Lapset voivat pukeutua viikinkiajan asuihin. Museossa on yksi osasto omistettu 1500-luvun Ribelle. Sekin on hienosti tehty.
Lisää viikingeistä kerrotaan Riben ulkopuolella sijaitsevassa Viikinkikeskuksessa (Ribe Vikinge Center). Sen toteuttamisessa on nähty todella vaivaa. Lopputulos on ehkä Tanskan paras viikingeistä kertova museo. Alueella on paljon toimintaa ja nähtävää. Viikinkiasuihin pukeutuneita näyttelijöitä on kymmenittäin. On helppo siirtyä ajassa satoja vuosia taaksepäin. Jopa tuoksut ovat kohdallaan.
TURISTITOIMISTO
Osoite: Torvet 3, Ribe.
VIIKINKIMUSEO (Ribe Vikinger)
Osoite: Odins Plads, Ribe.
VIIKINKIKESKUS (Ribe Vikinge Center)
Osoite: Lustrupholm, Lutsrupvej 4, Ribe.