Böömin Paratiisi Tshekeissä on suomalaisille tuntemattomampi alue. Siellä voi nauttia upeista maisemista, idyllisistä pikkukylistä ja -kaupungeista sekä Böömin lukuisista linnoista.
Välillä kannattaa laittaa reppu selkään ja lähteä kävelylle luonnonpuiston hiljaisuuteen.
Sotapäällikkö Albrecht von Wallensteinin nimi liittyy Pohjois-Böömin historiaan lähemmin kuin yhdenkään toisen tshekkiläisen aatelisherran. 30-vuotisen sodan korskea sotapäällikkö oli vallanhimoinen itsevaltias, jonka saaliinhimo oli loputon.
1600-luvulla Böömin protestantit nousivat kapinaan kiihkokatolista kuningas Ferdinandia vastaan huonolla menestyksellä. Kapinalliset kokivat karvaan tappion Prahan edustalla Valkeavuoren taistelussa vuonna 1620. Luterilainen ylimystö ja porvaristo pakenivat maasta. Katolisten puolella taistellut Wallenstein kartutti omaisuuttaan ostamalla Böömissä takavarikoituja tiloja pilkkahintaan. Hänestä tuli Böömin rikkain maanomistaja, jonka vaikutusvalta oli suurempi kuin kuninkaalla.
Jičin oli Wallensteinin oma kaupunki
Wallenstein hankki omistukseensa Jičinin kaupungin, josta tehtiin Friedland– herttuakunnan pääkaupunki. Koko nykyinen Böömin Paratiisin alue liitettiin hänen omistukseensa. Herttualla oli suuret suunnitelmat muodostaa Jičinin kaupungista alueensa hallinnollinen ja kulttuurillinen keskus. Italialaisten arkkitehtien johdolla kaupunkiin nousi komeita barokkirakennuksia, kirkkoja ja luostareita. Ylväin rakennus oli tietysti Wallensteinin oma palatsi.
Wallenstein murhattiin valtansa huipulla vuonna 1634, jonka jälkeen Jičin näivettyi. Vaikka kaupunkia suojaavat muurit purettiin jo ajat sitten, on Jičinin viehkeys säilynyt. Wallensteinin palatsi on avoinna yleisölle. Neliömallisen keskusaukion eri tyylisuuntia edustavat rakennukset on entisöity. Nykyisin mahtavan sotapäällikön kotikaupunki on tärkeä turistikeskus, josta on hyvät yhteydet Böömin Paratiisiin, Tšekkoslovakian vanhimpaan kansallispuistoon.
Mystinen Kivikaupunki
Prachovské skályn eli Kivikaupungin maisemat ovat kuin sadusta. Maasto muistuttaa lohikäärmeen selkää. Suuret, jopa 50 metriä korkeat kivipilarit kohoavat pystysuoraan ylöspäin taivasta kohti. Väliin jää syviä rotkoja, pimeitä kanjoneita ja kosteita kuiluja. Alueella on useita vaellusreittejä, jotka johtavat ylös näköalapaikoille. Mielikuvitukselliset muodostumat ovat kalliokiipeilijöiden paratiisi.
Sesonkiaikanakin kesällä Kivikaupungissa riittää tilaa. Varsinkin talvella elämys on unohtumaton. Voit kaikessa rauhassa nauttia 187 hehtaarin alueella luonnonrauhasta omassa yksinäisyydessäsi.
Miljoonia vuosia sitten Kivikaupungin paikalla lainehti meri, jonka pohjaan sedimentoitui jokien kuljettamaa hiekkaa. Ajan myötä hiekka iskostui tiukaksi hiekkakiveksi. Sen jälkeen alueella tapahtui voimakkaita maaperän liikuntoja ja vulkaanista toimintaa. Laaja hiekkakivikenttä osittain nousi ja laski. Maan sisuksista purkautui sulaa laavaa, joka jähmettyi basalttikallioiksi. Pitkän ajan kuluessa ilman ja veden aiheuttaman eroosion myötä vain kovempi materiaali on kestänyt kulutusta ja näin kivipilarit ovat jääneet jäljelle.
Böömin linnoja
Trosky
Böömin Paratiisin symbolina voidaan pitää Troskyn linnaa, joka erottuu jo kauas korkealta mäen päältä. Troskyn kaksi 50 metristä tornia, Neitsyt ja Isoäiti rakennettiin basalttikallioiden huipulle 1300-luvulla.
Trosky on monien Böömin linnojen tapaan raunioina, sillä jo 1400-luvulla alue kärsi pahasti hussilaissotien raivotessa. Monet protestanteiksi kääntyneet linnanherrat saivat tuta katolilaisten vastauskonpuhdistajien raivon. Ruotsalaiset sotilaat rosvosivat ja polttivat suurimman osan Böömin linnoista 30-vuotisen sodan aikana.
Kost
Kost on Böömin linnoista parhaiten säilynyt goottilainen linna. Matalan hiekkakivikallion ja pienen järven rannalle 1300-luvulla perustettu linna on turistien suosiossa. Kostilla on takanaan mielenkiintoinen historia usean linnanherran omistuksessa. Linnassa on mm. tasokas historiallinen asemuseo.
Frýdštejn
Myös Frýdštejnin linna koki kovia 1400-luvun hussilaissotien aikana. Komea keskiaikainen linna hylättiin lopullisesti 1500-luvulla. Pystyyn on jäänyt vain 9 metriä halkaisijaltaan oleva puolustustorni.
Humprecht
Soboteckon kylän rinteillä sijaitseva Humprecht on pieni restauroitu barokkityylinen metsästyslinna 1600-luvulta. Linnan ovaalinmuotoisessa pääsalissa on hieno akustiikka, ja siksi linna on suosittu konserttien pitopaikka.