Cefalù vai Taormina – omatoimimatkailija näkee molemmat

Taormina.

Sisilian suosituimmilla lomakohteilla Cefalùlla ja Taorminalla on omat kannattajansa. Internetin keskustelufoorumeilla käydään kiihkeää väittelyä paremmuudesta.

Hienostuneen Taorminan kannattaja näkee Cefalùn rähjäisenä kylänä. Patinoituneen keskiaikaisen Cefalùn puolustaja tympii Taorminan puleerattu turistirysämäisyys ja sen korkeampi hintataso.

Vertailu on turhaa ja harhaanjohtavaa, sillä nämä kaksi paikkaa poikkeavat tosistaan. Kun kohdevalintaan lisätään vielä kolmas rantalomakohde Naxos, tulee valinta vaikeammaksi. Vuokraamalla auton loman ajaksi näkee kaikki edellä mainitut paikat sekä paljon muitakin mielenkiintoisia Sisilian kohteita.

Välimeren suurin saari Sisilia on oiva omatoimikohde. Jo viikon aikana ehtii saada saaresta hyvän käsityksen. Perille pääsee lomasesongin aikana suorilla lennoilla suomalaisten matkajärjestäjien valmismatkoilla. Muina aikoina voi lentää esimerkiksi Rooman kautta Cataniaan tai Palermoon. Mantereen puolelta voi siirtyä autolautalla yli kapean Messinansalmen. Matka kestää vain noin 20 minuuttia.

Lyhyet välimatkat

Auton voi vuokrata lentokentältä tai vasta lomakohteessa esimerkiksi matkanjärjestäjän avustamana. Vaikka Sisilia on Välimeren suurin saari, ovat välimatkat lyhyet. Suurimpien kaupunkien välille on rakennettu moottoritiet.

Pienemmät tiet ovat hyväkuntoisia, tosin usein mutkaisia. Lyhyiden välimatkojen vuoksi riittää yksi, korkeintaan kaksi majapaikkaa. Taormina ja Cefalù sekä niiden lähialueet sopivat hyvin tukikohdaksi.

Sisilialainen liikennekulttuuri poikkeaa suomalaisesta. Siellä pärjää, kunhan ei itsepintaisesti noudata koti-Suomessa opittuja tapoja. Italiassa liikenne vaikuttaa kaoottiselta, mutta se on joustavaa. Oikealla asenteella siihen tottuu nopeasti.

Äänimerkin käyttö ärsyttää aluksi. Tööttäilyllä on erilaisia merkityksiä. Se voi tarkoittaa aggression purkua, tervehtimistä tai jopa kiittämistä. Vilkun käyttö Italiassa on yhä luovaa. Aina sitä ei vaivauduta käyttämään lainkaan.

Kannattaa heti hankkia kunnon kartta, sillä opasteet ovat toisinaan vaikeaselkoisia. Usein ne puuttuvat kokonaan. Sisiliassa on huoltoasemia tiheään. Polttoaineen hinta on suurin piirtein sama kuin Suomessa. Huoltoasemilla voi maksaa luottokortilla.

Sisiliassa on helppo matkustaa julkisilla kulkuneuvoilla. Suurimpien kaupunkien välillä on tiheät junayhteydet. Pienempiin kohteisiin pääsee busseilla.

Nähtävää läpi vuoden

Kummisetä-elokuvat synnyttävät mielikuvan rutikuivasta ja kuumasta Sisiliasta. Heinä-elokuun helteiden aikana lämpötila toki nousee lähes 40 asteeseen, mutta muina aikoina ilmasto on miellyttävämpää. Kevät ja syksy on parasta matkailuaikaa. Talvellakin riittää kylliksi nähtävää ja koettavaa. Tilastojen mukaan Sisiliassa paistaa enemmän aurinko kuin missään muualla Euroopassa.

Jo Rooman vallan aikana Sisilia oli vilja-aitta. Saari onkin yllättävän vehreä. Parhaimmillaan näkymät ovat keväällä, kun manteli- ja sitruunapuut puhkeavat kukkaan. Maatalous on yhä Sisilian tärkein tulonlähde. Italian tuottamista sitruunoista 90 prosenttia ja appelsiineista 75 prosenttia tuotetaan täällä.

Sisilia huokuu historiaa. Saarella on runsaasti muistoja eri vallanpitäjistä kreikkalaisista espanjalaisiin. Ensikertalainen yllättyy Sisilian monipuolisuudesta: merta, kallio- ja hiekkarantoja, hedelmällisiä laaksoja, kukkivia pensaita sekä viini- ja hedelmätarhoja. Komeuden kruunaa aktiivinen tulivuori Etna. Vilkasta yöelämää kaipaavan kannattaa suunnata muihin Välimeren lomakohteisiin.

SISILIAN FAKTAT

Sijainti: Kapea, 4 km pitkä Messinansalmi erottaa Sisilian mantereesta.

Pinta-ala: 25 708 m², Välimeren suurin saari.

Asukkaita: 5,5 miljoonaa.

Pääkaupunki: Palermo (noin miljoona asukasta)

Muita kaupunkeja: Catania (370 000), Messina (270 000), Syracusa (125 000).

Uskonto: Katolinen. Pyhimyksiin liittyvät uskonnolliset juhlat ovat tärkeitä.

Kieli: Paikallinen alkuperäinen kieli poikkeaa italian kielestä. Manneritalialainen ei välttämättä ymmärrä Sisilian murretta.

Paras aika matkustaa: Sesonki kestää pääsiäisestä lokakuulle. Heinä-elokuussa on kuumaa. Lämpimät kelit jatkuvat marraskuulle asti.

Sisilian suosituimmat majapaikat

Taormina

Taorminan tyylikäs pikkukaupunki sijaitsee upealla paikalla, Monte Tauro -vuoren huipulla. Taustalla siintää höyryä ja laavaa pursuava Etna. Lähes pystysuorat kallionseinämät putoavat alas merenrantaan. Korkeuserojen vuoksi Taormina ei sovi liikuntaesteisille.

Upeiden maisemien vuoksi Taormina on houkutellut jo 1700-luvulta lähtien säveltäjiä, kirjailijoita, taidemaalareita, poliitikkoja ja elokuvatähtiä Richard Wagnerista Richard Burtoniin. Ehkä juuri kuuluisuuksien ansiosta Taorminassa joutuu pulittamaan hieman ”Taorminalisää”. Hintataso on korkeampi kuin muualla Sisiliassa eli noin Suomen hintatasoa.

Historiallisen Taorminan tärkein nähtävyys on hyvin säilynyt Teatro Greco, Kreikkalainen teatteri. Sen katsomo on hakattu kallionseinämään. Kulissina ovat Etna ja kohti sinistä taivasta kohoavat suippokärkiset sypressit sekä sinisenä kimmeltävä Naxosen lahti.

Vanhankaupungin pääkadun Corso Umberton varrelta löytyy luksusliikkeitä, kahviloita ja ravintoloita. Kalliista merkkiliikkeistä ja sesonkikauden turistiruuhkista huolimatta keskiaikainen tunnelma on aistittavissa kaupungin kapeilla kujilla. Taorminan alapuolella on muutamia uimarantoja. Alas pääsee köysiradalla, funivialla tai kävellen jyrkkiä polkuja pitkin.

Plussat

+ Upeat maisemat

+ Historialliset nähtävyydet

+ Idylliset vuoristokylät lähellä

+ Omaperäinen sisilialainen ruoka

+ Lyhyt matka lentokentälle

+ Retki Etnalle

Miinukset

– Korkeahko hintataso

– Sesonkina ruuhkaa

– Suuret korkeuserot, runsaasti jyrkkiä portaita

Giardini-Naxos

Merenrannalla, Taorminan alapuolella sijaitseva Naxos soveltuu rantalomailuun. Hienohiekkainen ja suojaisassa poukamassa sijaitseva loiva ranta sopii myös lapsille. Mazzaròn, Spisonen ja Sirenen rannoilla voi vuokrata aurinkotuolin ja -varjon. Sirenen edustalla sijaitsee ”Kaunis saari”, Isola Bella, joka on yhteydessä rantaan kapealla kannaksella. Isola Bellan kauneus on ikuistettu italialaiseen postimerkkiin.

Plussat

+ Hyvät rannat

+ Rantakadulla useita ravintoloita

+ Runsaasti patikointivaihtoehtoja

+ Sujuvat bussi- ja junayhteydet Messiinaan ja Cataniaan

Miinukset

– Hiljainen iltaelämä

– Rantakadun liikenne saattaa kantautua hotelleihin

Cefalù

Cefalù sijaitsee Sisilian pohjoisrannalla Tyrrhenan meren rannalla lähellä Palermoa. Se on aito sisilialainen pikkukaupunki. Keskustan kapeilla kujilla voi siirtyä ajassa vuosisatoja taaksepäin. Vanhakaupunki on asumiskäytössä eikä pelkkänä romanttisena kulissina.

Cefalùsta puuttuvat kalliit merkkiliikkeet. Vähäisemmän turistimäärän johdosta Cefalùn hintataso on edullisempi kuin esimerkiksi Taorminan. Etenkin keväällä ja syksyllä voi lomaa viettää kiireettömässä ilmapiirissä. Cefalù sopii rantalomailuun, sillä Sisilian paras uimaranta on aivan vanhankaupungin kupeessa. Taustalla kohoaa lähes 300-metriin Rocca-vuori, jonka laelle kannattaa kavuta komeiden näkymien vuoksi.

Tuomikirkon, Duomon, edustalla oleva aukio, Piazza del Duomo, on vanhankaupungin sydän. Sen kahviloista voi ihailla katedraaliin johtavia leveitä portaita ja vaikuttavaa 1100-luvulta peräisin olevaa pyhättöä. Keskustaa halkoo pääkatu Corso Ruggerio, jonka kaupoista voi ostaa kenkiä, vaatteita, käsityötuotteita tai paikallista hunajaa ja herkullisia juustoja.

Plussat

+ Aitotunnelmainen vanhakaupunki

+ Ystävälliset ihmiset

+ Hyvät uimarannat ja patikointimahdollisuudet

+ Edullisempi hintataso kuin muissa Sisilian lomakohteissa

Miinukset

– Ostosmahdollisuudet rajalliset

– Hiljainen yöelämä

– Catanian lentokentälle matkaa

Parhaat retkikohteet

Catania

Saaren toiseksi suurimman kaupungin ilme on teollistunut ja hieman ankea. Ydinkeskustasta löytyy antiikin ajan monumentteja. Taorminasta voi tehdä ostosretken Cataniaan.

Syrakusa

Legendaarinen Syrakusa kuluu Sisilian mielenkiintoisimpiin kohteisiin. Siihen tutustumiseen pitää varata koko päivä. Syrakusa muodostuu kolmesta historiallisesta osasta: kreikkalais-roomalainen kaupunki, Ortygian saarelle rakennettu vanhakaupunki ja moderni kaupunkiosa leveine bulevardeineen.

Jos aikaa on rajallisesti, kannattaa keskittyä Ortygian alueeseen. Sen mahtipontisista rakennuksista huokuu Syrakusan historiallinen menestystarina. Korinttilaisten perustama siirtokunta menestyi jo antiikin aikana. Nykyinen arkkitehtuuri on 1700-luvun barokkia.

Noto

Noto tuhoutui maajäristyksessä 1600-luvun lopussa. Sen jälkeen se rakennettiin uudestaan. Lopputuloksena on lukuisia koristeellisia barokkirakennuksia. Kaikkialla näkyy pylväitä, kiemuraisia portaita ja mielenkiintoista yksityiskohtia. Kaksitorninen vaaleasta hiekkakivestä rakennetun tuomiokirkon ympäriltä telineet on vihdoin purettu pitkän restauroinnin jälkeen.

Etna

Tuhannet turistit kulkevat päivittäin Euroopan aktiivisimman tulivuoren Etnan huipulle. Eteläisin reitti on vaikuttavin. Se vie laajoille ja karuille laavakentille. Serpentiinitie johtaa 1900 metriin Rifugio Sapienzan parkkipaikalle. Tästä ylöspäin jatketaan köysiradalla, funivialla, 2500 metriin. Ylhäältä näkee kymmenien kilometrien päähän kauas merelle.

Hissiasemalta voi jatkaa pikkubussilla lähes 3000 metriin. Tie pujottelee mustassa laavakentässä. Pöly nousee ilmaan ja nenässä tuntuu pistävä rikin tuoksu. Ilma ei sovi astmaatikoille. Ylhäällä tehdään oppaan johdolla 45 minuutin kävelykierros upottavassa laavahiekassa höyryävien kraattereiden ympäristöön. Hotellin vastaanotosta kannattaa varmistaa, onko köysirata auki, sillä kovalla tuulella se suljetaan.

Ragusa

Ragusa Ibian on Ragusan barokkityylinen kaupunginosa. Syvä rotko erottaa sen uudemmasta Ragusa Superioresta. Laita auto parkkiin ja lähde vaeltamaan historiallisen Ibian kujille. Kulma takaa ilmestyy toinen toistaan upeampia näkymiä piazzoineen. Basilica di San Giorgio on Sisilian komeimpia barokkikatedraaleja.

Messina

Messina on itärannikon vilkas satamakaupunki. Sinne kannattaa suunnata ostoksille. Taorminasta ja Cefalùsta on Messiinaan hyvät bussi- ja junayhteydet.

Enna

Enna sijaitsee keskellä Sisiliaa tuhannen metrin korkeudessa Catania-Palermo -moottoritien varressa. Sinne kannattaa poiketa jo pelkästään upeiden näköalojen vuoksi. Strategisen sijaintinsa ansiosta se on ollut useasti maahantunkeutujien valtauskohteena.

Palermo

Saaren pääkaupunki on meluisa ja täynnä autoja. Mukavinta on kävely vanhankaupungin kapeilla kujilla. Historiasta kiinnostuneelle Palermo on hyvä kohde. Kaupunki tarjoaa saaren parhaat ostomahdollisuudet.

Enrice

Korkealla vuoren laella sijaitseva Erice on yhä muurien ympäröimä. Keskiaikainen tunnelma on aito. Siestan aikana kapeat kujat ja pikkuaukiot hiljentyvät, kun paikalliset vetäytyvät sisätiloihin. Turistisesongin ulkopuolella Enrice on kiireettömyyden tyyssija.

Marsala

Länsirannikon Marsala tunnetaan paikallisesta makeasta viinistä sekä paikasta, josta Italian yhdistäjä Giuseppe Caribaldi nousi joukkoineen maihin vuonna 1860. Marsalan vanhasta loistosta on vain vähän jäljellä.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU