Hunnaan kotiseutumuseossa päärakennus on jätetty 1930-luvun asuun

VARSINAIS-SUOMI / ALASTARO – Hunnaan tilalla on ollut poikkeuksellinen historia. Talon ensimmäinen isäntä on tiedossa, vaikka ajassa mennään 1500-luvulle. Erityisistä lienee se, että Hunnaa oli saman suvun omistuksessa 300 vuoden ajan, vuodesta 1615 vuoteen 1930.

Tilan viimeinen isäntä, Mikko Hunnas, kuoli vuonna 1922. Miestään huomattavasti nuorempi puoliso Aina jäi taloon vielä muutamaksi vuodeksi, kunnes muutti Alastarolta Turkuun.

Lapsettomalla pariskunnalla oli kasvattina Aino Katariina Erkkilä. Vaikka hän meni naimisiin ja sai tyttären, ei Hunnaan tilalle löydetty jatkajaa. Isännän Mikko Hunnaan jälkeen suku riiteli perinnönjaosta. Maat pilkottiin useampaan osaan ja niinpä kannattamaton tila irtaimistoineen lopulta huutokaupattiin.

Hunnaan päärakennus on tiettävästi rakennettu jo vuonna 1776, mutta nykyiselle paikalleen se siirrettiin vasta 1800-luvulla. Isojaon seurauksena perinteiset ryhmäkylät harvenivat ja tiloja siirrettiin etäämmälle toisistaan.

Vaikka Hunnaa on historiallinen rakennus, sisusti emäntä Aina Hunnas kotinsa nykyaikaisesti. Aina oli lähtöisin hienoimmista piireistä, ja niinpä Hunnaa sisustettiin värikkäillä tapeteilla ja perinteisessä maalaistalossa harvoin nähtävällä korkkimatolla.

Alastaro-Seura kunnioittaa tilan viimeisten asukkaiden elämää. Päärakennus on jätetty 1930-luvun asuun. Koska tilan irtaimisto katosi huutokaupassa, eivät museon esineet ja huonekalut ole alkuperäisiä, vaan kuntalaisten lahjoittamia.

Päätalon vieressä sijaitsee pytinki. Myöhemmin sen tiloissa on toiminut Alastaron kansakoulu. Pulpetteja ja opetusvälineitä ei ole heitetty pois, vaan rakennuksen yksi huone kertoo entisaikojen koulunkäynnistä. Pytingissä on myös pysyvä esinenäyttely.

Useimmat muut museoalueen rakennukset ovat muualta tuotuja. Alastaro-Seura on rakentanut uuden konehallin, jonka suojiin on kerätty käytöstä poistettuja maataloustyökaluja ja koneita.

HUNNAAN KOTISEUTUMUSEO

Osoite: Vänniläntie 120, Alastaro (Loimaa).

KARTTA

0400 243 005 Jaakko Väisänen

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.