Katedraali väärässä paikassa

Tallinnan Toompean mäen päällä sijaitsee Aleksanteri Nevskin katedraali. Arkkitehtuuriltaan bysanttilainen kirkko sijaitsee Viron parlamenttitaloa vastapäätä.

Virolaiset suhtautuvat nuivasti arvokkaalle paikalle rakennettuun venäläiseen ortodoksikirkkoon. Tallinnassa suunniteltiin tosissaan vieraan vallan symbolin purkamista ja siirtämistä muualle.

Kaikesta huolimatta Aleksanteri Nevskin katedraali on vaikuttavan näköinen. Rakennus valmistui vasta vuonna 1901, joten se edustaa Yläkaupungissa barokkirakennusten joukossa uudempaa rakennuskantaa. Suomalaiselle graniittijalustalle tiiliskivistä ja kalkkikivistä rakennettua katedraalia varten kerättiin rahaa koko Venäjän alueelta. Myös rakentajat tuotiin Venäjältä. Kirkossa on Viron suurin kirkonkello – kolme metriä korkea ja 4,7 tonnin painoinen.

Katedraalin 1990-luvun kunnostustyö on valmistunut. Rakennustelineiden alta paljastui entistä komeampi kirkkorakennus. Etenkin julkisivujen moniväriset mosaiikki-ikonit ovat kauniit. Myös sisätilat restauroitiin. Kultakehyksiset ikonit ja kynttilöiden liekit luovat vaikuttavan tunnelman.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU