Keramiikkataiteilija Karin Widnäsin (s. 1946) taideteos Kimonon olemassaoloa ei ohikulkija edes heti oivalla. Jätevedenpumppaamo on enemmänkin Aurajokirannan maisemia pilaava elementti kuin osa Widnäsin taideteosta. Kimono on pumppaamorakennuksen kauniisti koristelu yli seitsemän metriä korkea valkoinen piippu.
Tai valkoinen se on väriltään vain päivisin.
Piippu vaihtaa hitaasti väriään vuorokauden rytmin mukaan. Kello 17 syttyy sininen valo, kello 23 teos muuttuu purppuranväriseksi ja kello 3 yöllä Kimonon valaisee vaaleanpunainen väri.
Erikoinen nimi Kimono selviää, kun tarkastelee piipun rakennetta tarkemmin. Teos muodostuu japanilaisten kimonoiden muotoisista erikoistiilistä. Vessanpytyistä tunnetun Idon Tammisaaren keramiikkatehtaalla valmistetut kimonon muotoiset tiilet kiertävät piippua kahdeksantoista kappaleen ryhmässä. Pienet hahmot pitävät toisiaan käsistä kiinni ja ilmeisesti tanssivat piiritanssia. Kimonokehiä on asetettu kahdeksantoista päällekkäin.
Moni turkulainen muistaa, miten pumppaamon kohdalla ohi kulkiessa hieman tuoksahteli. Likaista jätevettä pumpataan eteenpäin kallion sisällä sijaitsevaan Kakolan jätevesipuhdistamoon. Mutta ei tuoksu enää. Karin Widnäsin aloitteesta piippuun, teoksen alle, on asennettu ilmansuodatin, joka poistaa puhdistamon aiheuttamia hajuhaittoja.
Kimono paljastettiin Turun kulttuuripääkaupunkivuonna 2011. Se sijaitsee jokirannassa lähellä Vaakahuonetta.
Fiskarsissa työskentelevällä keramiikkataiteilija Widnäsillä on siellä oma talo ja ateljee. Hän muutti vähitellen autioksi muuttuneeseen ruukkikylään jo 1990-luvulla. Widnäs on yksi niistä taiteilijoista, joiden ansiosta Fiskarista on tullut suosittu matkailukohde.
KIMONO
Osoite: Aurajoen varrella, lähellä Vaakahuonetta, Turku.