Koguvan kylämuseo

Matkustettaessa mantereelta Saarenmaalle lautta rantautuu Muhun saaren Kuivastun satamaan. Ennen kuin jatkaa matkaa Muhusta Väike salmen yli Saarenmaan puolelle, kannattaa pistäytyä Koguvan kylässä.

Hyvin säilynyt kyläkokonaisuus edustaa havainnollisesti virolaista talonpoikaisarkkitehtuuria.  Koguvan kylän historia on erityisen mielenkiintoinen. Siitä kerrotaan kirjailija Johan Smoolin kotitalossa, Tooman talossa, joka on muutettu museoksi.

Koguvan tiiviisti rakennetut talot muodostavat ns. ryhmäkylän, jonka asukkaiden pellot ja laidunmaat sijaitsivat kylän ulkopuolella. Laidunmaiden käyttö ja peltotöiden yhteensovittaminen vaati yhteistyötä. Kylässä oli myös ainoastaan yksi yhteinen kaivo.

Kaikki kylän rakennukset ovat suojeltuja. Niiden välissä kulkee mutkittelevia kiviaitoja, joiden päälle on nostettu vanhoja veneitä eläkevuosia viettämään. 1800-luvulta peräisin olevat hirsirakennukset ovat ruokokattoisia. Päärakennusten ympärillä sijaitsevat talousrakennukset: aitta viljan, lihan ja kalan säilytystä varten, kellari, kärryvaja, navetta jne. Sepän paja sijaitsee pihapiirin ulkopuolella tulipalovaaran takia.

Tooman talon seinässä on harvinainen ns. vapautuskirje 1500-luvulta. Sen avulla Koguvan kylän miehet saivat vapauden maaorjuudesta. Vapautuksen hintana oli kuusi hopeamarkkaa, ratsulähetin varustaminen ja keskitysvelvollisuus. Etuoikeus säilyi Tanskan, Ruotsin ja Venäjän vallan aikana. Myöhemmin velvollisuus muuttui postikuljetustehtäväksi saarien ja mantereen välillä.

Satunnainen turisti voi kuljeskella vapaasti kylän kujilla ja talojen pihoissa. Tooman talon sisälle on pieni pääsymaksu. Liian innokas ei sovi olla, sillä kylä on elävä museo, eli asukkaat asuvat kesäisin kylän asunnoissa.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU