Letician huumekaupunki – onneksi en tullut ammutuksi

Matkani jatkuu lentäen yhä syvemmälle Amazonian viidakkoon. Vain ilmasta käsin voi ymmärtää Amazonian sademetsäalueen laajuuden. Vihreää mattoa riittää kauas horisonttiin – niin kauas kuin silmä siintää.

Koko Eurooppamme mahtuisi Amazonian alueelle. Maailman vesirikkain joki Amazon kiemurtelee ja haarautuu allani vihreässä viidakossa. Välillä joki muuttuu laajoiksi järviksi. Viimeisten mittausten mukaan Amazonin pituudeksi on saatu 7085 kilometriä. Matka on yhtä pitkä kuin Suomen Lapista päiväntasaajan Afrikkaan!

Amazonian laaja sadealue kerään kaksi kolmasosaa maapallon makeasta vedestä. New Yorkille riittäisi yhdeksäksi vuodeksi se vesimäärä, joka purkautuu Amazonin suulta Atlanttiin yhdessä ainoassa päivässä! Valtamereen purkautuvan makean veden määrä on niin suuri, että Atlantin suolapitoisuus on pienentynyt vielä yli 300 kilometrin etäisyydellä Amazonin suusta.

Ilman opasta on vaikea selvitä

Koneeni laskeutuu Länsi-Brasilian pienelle Tabatingan lentokentälle, jossa on vastassa kolumbialainen paikallisopas Sedugo. Hän tulee olemaan tärkeä yhteyshenkilöni seuraavan viikon aikana. Näillä sademetsän syrjäisillä seuduilla kokeneellakin omatoimimatkailijalla olisi käytännönongelmia ihan riittävästi ratkaistavana. Jatkamme taksilla Tabatingasta Kaakkois-Kolumbian rajakaupunkiin Leticiaan, huumebisneksestään tunnettuun kaupunkiin.

Sademetsäkaupunki Leticia sijaitsee kolmen maan, Kolumbian, Brasilian ja Perun rajalla. Täällä on helppo liikkua maasta toiseen, rajamuodollisuudet ovat olemattomat. Rajakaupunkien Brasilian Tabatingan, Kolumbian Letician ja Perun Benjamin Constantin rajamaa aluetta kutsutaan huumekolmioksi. Kokaiinia on virrannut lähes esteettä rajojen yli jo vuosikymmenien ajan.

– Leticia on huomattavasti rauhoittunut, mutta älä silti utele liikaa. Täällä huume on keskustelunaiheena yhä tabu, neuvoo Sedugo.

Kokakaupalla vaurastuu

Amazonin yläjuoksulla on laajat kokaiiniviljelmät. Köyhät maattomat talonpojat siirtyivät kokatuottajiksi 1970-luvulla. Sen avulla ansaitsee enemmän rahaa kuin perinteisillä paikallisilla tuotteilla. Rahan mukana tuli raaka huumerikollisuus. Huumekauppiaat ovat käyttäneet väkivaltaa ja korruptiota vaikuttaakseen maan poliittisiin, sosiaalisiin ja taloudellisiin rakenteisiin. Huumekaupoista saaduilla rahoilla ostetaan ulkomailta tavaroita, jotka salakuljetaan Kolumbiaan ja myydään siellä. Näin likainen raha saadaan pestyä pesoiksi.

Paikallisoppaan neuvoja kuunnellessani mieleeni muistuu toimittaja Markku Saksan 1980-luvun lopulla julkaistu kirja, jossa hän varoittaa Letician vaarallisuudesta. Jos kuulet Leticiassa laukauksia, älä koskaan katso sinnepäin, ampuja ei halua silminnäkijöitä, neuvoo Markku Saksa kirjassaan.

Vaikka Leticialla on yhä kokaiinikaupungin maine, ei lumenvalkoisella huumeella ole täällä enää niin suurta merkitystä, vakuuttaa paikallisopas Sedugo. Nykyisin kokaiini kuljetetaan maailmalle, lähinnä Yhdysvaltoihin, viidakon kätköissä olevilta salaisilta lentokentiltä.

Taksimme porhaltaa Brasilian puolelta pysähtymättä ohi Kolumbian tulliaseman, rajavartijat eivät ole meistä kiinnostuneita. Kolumbia ei halua tietää mitään matkailijoista. Majoittaudun Letician parhaimpaan hotelliin, neljän tähden Decalodge Ticunaan. Sedugo kertoo sen olevan paikallisen huumeparonin omistama, mutta isäntä istuu nyt 30 vuotta kestävää rangaistustaan vankilassa. Tai ainakin toistaiseksi, kunnes ehkä onnistuu lahjomaan viranomaiset.

Valoisa aika rytmittää arkea

Lähden aikaisin aamulla liikkeelle, kun ilma on vielä miellyttävän viileä. Tropiikissa päivärytmi muokkautuu auringon aseman mukaan. Heti kun ensimmäiset auringonsäteet valaisevat aamutaivasta, ovat tropiikin ihmiset täydessä touhussa. Keskipäivällä lämpötilan noustessa yli kolmenkymmenen asteen kadut ja pihat hiljentyvät. Elämä vilkastuu uudestaan illansuussa, kunnes nopeasti saapuva tropiikin pilkkopimeys hiljentää kaiken.

30 000 asukkaan Letician elämä keskittyy jokirantaan ja sen lähialueille levittäytyvään torialueeseen. Letician satamassa, kuten kaikissa sademetsän kaupungeissa, työ tehdään yhä lihasvoimalla. Painavatkin kuormat siirtyvät lankkusiltoja pitkin vahvojen ahtaajien harteilla laivoihin. Jäntevien ja sitkeiden miesten olkapäillä siirtyvät isotkin banaanitertut ja bataattisäkit laiturilta torin myyntitiskeille asti.

Yöllisen sateen jälkeen Letician tiet ovat kuraisia. Vain osa kaduista on asfalttipäällysteisiä. Sadekaudella monet alueen teistä jää kokonaan tulvaveden alle. Paikalliset asukkaat ovat tähän tottuneet, samoin kuumuuteen ja kosteuteen. Auringon noustessa yhä korkeammalle itseltäni valuu hiki solkenaan ja aurinko porottaa taivaan lakipisteestä suoraan punertavaan päälakeeni.

Kallis kamera kaulassani ja reppu selässäni erottaudun kiusallisesti paikallisesta kahviruskeasta väestöstä. Ennakkoluuloista piittaamatta huomaan nopeasti, että leticialaiset ovatkin ystävällistä väkeä. Voin valokuvata huoletta ilman pelkoa joutua pyssymiehen, pistoleron, maalitauluksi.

Torilta saa kaiken

Letician torilla tietää olevansa ulkomailla. Myytävänä on tropiikin hedelmiä, Amazonin kaloja, polttopuuta, koksia, riippumattoja, rohtoja…kaikkea mahdollista, mitä ihminen tarvitsee. Meteli on kova ja tuoksut ovat eksoottisia. Kauppahallin lähes taivasalla sijaitsevan tuorelihatiskin valikoima ei suuremmin houkuttele. Kaiken seassa vilistää sekarotuisia irtokoiria makupaloja kerjäämässä.

Leticiassa autoja on vähän, eihän kaupungista pääse juuri pidemmälle. Sen sijaan tiet ovat sakeana mopoja. Ilma täyttyy kitkerän hajuisesta pakokaasusta. Moporiksan avulla tullaan myös torille ostoksille. Lähialueiden sademetsän intiaanit tulevat markkinoille täyteen ahdetuissa kanooteissaan. Osassa on perämoottori, mutta yhdelläkään ei ole pelastusliivejä.

Sedugon opastamana poikkean paikalliseen apteekkiin. Tarjolla olisi luonnonlääkkeitä hyttysten puremien hoidosta potenssilääkkeisiin. Otan paikallisoppaan neuvosta vaarin ja ostan tehokasta ripulilääkettä tulevaa pitkää jokiristeilyä varten. Valitettavasti Sedugon ennustama valkoisen miehen turistiriesasta tulee todellisuutta seuraavien päivien aikana. Ripulilääkkeet tulevat tositarpeeseen.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU