Maskun museo on entinen kestikievari

VARSINAIS-SUOMI / MASKU – Hevosmatkojen kaudella Masku sijaitsi sopivasti päivän reissun päässä Turusta. Seuraavan päivän etappi ulottui Mynämäkeen. Tarve Maskun kestikievarille oli ilmeinen. Maskun Humikkalassa sijaitsi kestikievari jo 1800-luvun alussa.

Kyydityksistä huolehtiminen kuului alkuaikoina talonpoikien velvollisuuksiin. Talollisten tuli huolehtia, että kestikievarissa on aina riittävästi hevosia kyydityksiin sekä tilaa yöpyjille. Suomen itsenäistyttyä kestikievarien ylläpito siirrettiin valtiolle.

Humikkalan kylän läpi kulki Vanha Raumantie, nykyinen Maskuntie. Sen varrella sijaitsi aikoinaan kestikievari, nykyinen Maskun museo. Humikkalan kievarissa oli 1800-luvun lopulla kaksi omaa hevosta sekä kolme niin sanottua hollihevosta, talollisten varaamia kyydityksiä varten. Hollikyyti oli tarkoitettu kruunun virkamiehille.

Kestikievarien merkitys väheni 1900-luvun alkuvuosikymmenillä. Kyydin tarvitsijoiden käyttöön tuli vilkastunut autoliikenne. Rautateiden rakentaminen vähensi omalta osaltaan kestikievareiden tarvetta. Maskun Humikkalan kievarinkin toiminta hiipui 1930-luvulle tultaessa.

Maskun museorakennus valmistui 1840-luvulla, mutta sen ulkonäkö on muuttunut useampaan kertaan. Julkisivusta on tehty uusklassinen ja katto on vaihtunut aumakattoiseksi. Umpikuisti on purettu. Parituvistakin toinen on kadonnut ja sisäänkäynti on siirtynyt uuteen paikkaan. Majatalon perinteinen väri, punainen, on säilynyt. Museon kokoelma koostuu lähinnä talonpoikaisesineistöstä.

Lisäksi museo omistaa laajan kirja- ja lehtikokoelman. Piha-alueella on kaksi 1800-luvun punamullattua aittarakennusta. Ne toimivat osaksi näyttelytiloina. Vuonna 1974 perustettu Maskun museo sijaitsee lähellä kirkkoa ja se järjestää vuosittain vaihtuvia teemanäyttelyitä.

MASKUN MUSEO

Osoite: Maskuntie 98, Masku.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.