Saapasmaan erilainen ajokulttuuri – Italiassa ajaminen vaatii totuttelua

Italialainen liikenne vaikuttaa villiltä, mutta todellisuudessa se on joustavaa. Pitää vain tuntea paikalliset pelisäännöt. Oikealla asenteella Saapasmaan ajokulttuuriin tottuu nopeasti.

Vaikka italialaisessa ajokulttuurissa on tapahtunut muutos parempaan, näkee usein kuljettajia tupakka toisessa kädessä ja kännykkä toisessa. Molemmilla käsillä huidotaan vuorotellen ilmaan keskustelua elävöittäen. Siinä tohinassa ei ole vilkun käytöstä tietoakaan. Joillekin se on saattanut jäädä päälle pidemmäksi aikaa. Pakollinen turvavyökin on jäänyt usein laittamatta.

Stop-merkkiä noudatetaan vain mikäli se on tarpeellista. Jos pysähtyy Stop-merkin kohdalle, niin todennäköisesti molemmilta puolilta sujahtaa autoja ohitse – pysähtymättä. Miksi vaivautua pysähtymään, jos se on tarpeetonta?

Ei pidä hermostua, jos takana ajava yrittää ohi kurvissa. Ohittava olettaa, että ohitettava väistää mahdollisen vastaantulijan vuoksi. Joku saattaa ajaa kolmion takaa eteen, jos vähänkin löytyy ylimääräistä tilaa. Skootterit puikkelehtivat autojen seassa liikennevaloista ja -säännöistä välittämättä. Ei siis kannata pitää kiinni itsepintaisesti oikeuksistaan, muuten pelti rytisee.

Tööttäily, äänimerkin käyttö, on yhä suosittua, vaikka se usein kielletään liikennemerkein taajamissa. Tööttäily ei aina merkitse aggressiota, vaan tervehtimistä tai jopa toisen autoilijan huomioonottamista. Italiassa taajamien ulkopuolella on ajovalojen käyttöpakko. Moottoriteillä osa kovaa ajavista autoilijoista yrittää ”raivata” tilaa valoja vilkuttamalla.

Heijastavat varoitusliivit ovat pakolliset sekä kuljettajalle ja matkustajalle taajaman ulkopuolella, jos nämä joutuvat siirtymään ulos autosta huono näkyvyyden vallitessa.

Mitä pienempi auto, sitä helpommin pärjää Italian ruuhkaisissa kaupungeissa. Parkkipaikoista on krooninen pula. Autoja pysäköidään mitä ihmeellisimpiin paikkoihin, esimerkiksi keskelle liikenneympyrää tai jalkakäytävälle. Villistä käytännöstä huolimatta liikenteen tukkona oleviin autoihin ilmestyy herkästi sakkolappu. Pahimmassa tapauksessa auto hinataan pois. Autoa ei saa pysäköidä niin, että se estää muun liikenteen. Turistin kannattaa käyttää suurissa kaupungeissa pysäköintihalleja eikä kiertää kortteleita ympäri halvemman parkkipaikan toivossa.

Italiassa liikennemerkit ovat kansainvälisiä. Moottoriteillä opasteet ovat selkeitä, mutta taajamissa usein epäselviä. Yhdessä tolpassa voi olla useita opasteita allekkain. Usein opasteet puuttuvat kokonaan.

Italiassa on huoltoasemia tiheään. Polttoaineen hinta on suurin piirtein sama kuin Suomessa. Yleensä huoltoasemilla voi maksaa luottokortilla.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU