Sadetyttö ja makeisputto (Jussi Vikainen)

Ruusu-, Budapest-, Royal- ja Dollar -suklaat, Metropol-karamelli, Filmitähti-purukummi, Katarol- ja Figarol -pastillit, Hopea-toffee ja tietysti yhä kaupanhyllyiltä löytyvä Tupla-patukka. Hellaksen tuotteet kuulostavat kovin tutuilta kaikille suomalaisille.

Kaikki sai alkunsa Maarian Kärsämäen kylästä. Makeistehtailija Anton Rudolf Gardberg aloitti makeisten valmistuksen vuonna 1899 ja perusti oman yrityksen vuonna 1910. Gardberg hankki Kärsämäestä tehtaan vuonna 1915. Kuntaliitoksen jälkeen Kärsämäen tehdas sijaitsi Turussa. Yritys käytti kauppanimeä Hellas.

Kärsämäen tehtaan toiminta käynnistyi entisen Amalienborgin panimon rakennuksissa. Hellas ja Huhtamäki yhdistyivät vuonna 1934 (Suklaatehdas Hellas) ja vuonna 1951 Hellas sulautui kokonaan Huhtamäki-yhtymään.

1980-luvun loppuvuosina Hellas liitettiin Huhtamäen Hollannista ostamaan Leafiin. Vuonna 2006 Leafin Turun Kärsämäen tehdas lopetti toimintansa. Myöhemmin Leaf fuusioitui ruotsalaisen makeisvalmistaja Cloettan kanssa.

Toiminnan päättyessä Kärsämäessä Hellaksen vanhan makeistehtaan alueelle laadittiin uusi asemakaava. Alueen vanhimmat rakennukset suojeltiin. Samoin suojeltiin myös vanhan tehtaan piippu. Myöhemmin rakennetut hallimaiset rakennukset on muutettu osittain muun muassa liikunta- ja toimistokäyttöön.

Hellaksen tehdasrakennuksista komein on Kärsämäentien suuntaisesti sijaitseva 140 metriä pitkä arkkitehti Voldemar Kuurmanin suunnittelema suklaatehdas. Funkkistyylinen kalkkihiekkatiilestä muurattu talo rakennettiin alun perin vuonna 1941, mutta sitä on myöhemmin laajennettu. Kerroksiakin on lisätty.

Suklaatehtaan edessä on hieno suihkulähde ja vehmaalaisen Jussi Vikaisen (1907-1992) veistos Sadetyttö ja makeisputto vuodelta 1949. Suihkulähde veistoksineen on nykyisin hienossa kunnossa.

(Katarol-mainos 1970-luvulta)

SADETYTTÖ JA MAKEISPUTTO

Osoite: Kärsämäentie 35, Turku.

KARTTA

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO