Street food newyorkilaisittain – katukeittiön pikaruoka kelpaa kiireiselle matkailijallekin

Newyorkilaisilla tuntuu olevan alituinen hoppu, etenkin lounasaikaan. MacMurkina-ruoka syödään nopeasti samalla kun siirrytään paikasta toiseen. Katukeittiön tarjoama street food huuhdellaan alas trendikkäästi Starbucksin kahvilla.

Vuosittaiset 17 miljoonaa matkailijaa haukkaavat ison osan Omenasta, mutta eivät paikallisetkaan aina tyydy kotikeittiön antimiin. Päivällä nautitaan työn ohessa pikalounas ja illalla poiketaan mielellään kulmaravintolaan syömään. Kunnon ruokakauppaa Manhattanilta ei edes löydä.

Sen sijaan ruokapaikkoja riittää. New Yorkissa on 25 000 ravintolaa, jotka tarjoavat murkinaa kaikkialta maailmalta. Monet etniset suuntaukset Kiinasta Ghanaan ovat edustettuina. Siitä pitävät huolen eri puolilta maapalloa saapuneet siirtolaiset. Vaihtoehtoja on pahvikotelon rasvaisesta pizzapalasta gourmet-ravintolan juhlaillalliseen.

Ulkona syöminen New Yorkin ravintoloissa on kallista, kalliimpaa kuin yhdessäkään toisessa USA:n kaupungissa. Luksusravintoloissa hinnat ovat tähtitieteelliset. Moni matkailija tyytyykin syömään päivällä edullisemmin newyorkilaisten tapaan.

Ruokaa suuhun pysähtymättä

Kaupungin kiihkeä syke tarttuu helposti vieraaseen: on kiire nähdä suurkaupungin kaikki nähtävyydet loman aikana. Ruokailun takia ei juuri vauhtia tarvitse hidastaa, sillä lähes joka kadunkulmassa myydään syötävää. Vähän kun katselee ympärilleen, näkee jalkakäytävillä kärryn päällä kulkevia katukeittiöitä, ruokaa myyviä pikkukioskeja ja kaikenlaisia pikaruokapaikkoja, hampurilaispaikoista puhumattakaan.

Jenkit ovat tunnetusti hyviä syömään. New Yorkissa näkee kuitenkin selvästi vähemmän ylipulskeita amerikkalaisia kuin muualla maassa. Metropolin rytmi on sen verran kiihkeä, että liikakiloilla ei yksinkertaisesti pärjää suurkaupungin vilinässä. Lomalaisen tulee laitetuksi tassua toisen eteen sen verran rivakasti, että ylimääräiset kalorit kyllä palavat. Ja vaikka amerikkalaisesta pikaruuasta välillä tihkuu rasvaa sormille, löytyy aina myös vähemmän lihottavia vaihtoehtoja.

Suomalaiselle varma valinta pikkunälkään on katukeittiön höyrypadasta ongittu hodari. Parilla dollarilla ostettu hot dog maustetaan kaikilla herkuilla: sinapilla, ketsupilla, sipulilla ja hapankaalilla. Kuuman koiran kanssa voi suositella makkarakioskin vastapuristettua appelsiinimehua.

Pretzel-kioskit kuuluvat katukuvaan

Kulmakioskin suolarinkilät eli pretzelit ovat newyorkilaisten suosikkeja. Juutalaista alkuperää olevia jättirinkilöitä pureskellaan päivittäin tolkuton määrä. Kuiva, mutta hyvänmakuinen pretzel kahvimukillisen kanssa pitää jokaisen New Yorkin kävijän kokea. Sitä mussutellessa taittuu muutama kortteli huomaamatta.

Bagel-rinkilä muistuttaa ulkonäöltään donitsia, mutta se ei ole makea. Tämäkin juutalaista alkuperää oleva rinkilä on New Yorkin klassikko. Kermajuustolla ja savulohella täytetty bagel sopii hyvin huikopalaksi.

Jos kunnon ruokakaupat Manhattanilta puuttuvatkin, löytyy pikkuruokakauppoja eli delejä

tiheään. Delit ovat edullisia ympäri vuorokauden auki olevia ruokapaikkoja, joissa myydään usein ruoka-annosten lisäksi peruselintarvikkeita. Kesähelteillä moni poikkeaa deliin juomaostoksille.

Delissä ruokailu on yksinkertaista. Ruokalistalta löytyy koko joukko valmiita annoksia, ja monissa paikoissa on myös keskellä kauppaa oleva buffet-pöytä, josta voi valita useista vaihtoehdoista itselleen mieluisinta. Buffet –annos hinnoitellaan sen painon mukaan.

Deleistä löytyy usein muutamia pöytiä, joiden ääreen voi istahtaa ruokailemaan. Moni ottaa kuitenkin annoksen mukaansa ja siirtyy nauttimaan lounasta puiston siimekseen. Tarjolla olevat vaihtoehdot vaihtuvat vuorokauden ajan mukaan. Moni New Yorkin kävijä jättää hotellin kalliin aamiaisenkin väliin ja aloittaa päivänsä edullisemmin syömällä delin antimia.

Dinerit ovat perusamerikkalaisia ravintoloita, jotka myyvät myös edullista take away-ruokaa. Puiston penkillä pahvimukista hörpitty lämminkeitto maistuu erityisesti viileänä talvipäivänä.

Iso latte musiikin kera

Coffee shopit ovat olleet muodissa Yhdysvalloissa jo pitkään. Kahvilamaailman McDonald’s on eittämättä Starbucks-kahvilaketju, joka on levittäytynyt kaikkialle maailmaan. Pelkästään New Yorkissa on satakunta eri Starbucks-kahvilaa eli lähes joka korttelissa.

Trendikästä tai ei, monet lepuuttavat jalkojaan Starbucksin steriilissä interiöörissä ja hieman ylihintaisen kahvimukin ääressä. Tyypillistä mammuttikahvilaketjun kävijää edustaa läppärinuoriso, joka latten valmistumista odotellessa lataa cd-levylle kahvilan palveluvalikoimassa myytävää digitaalimusiikkia. Samalla voi nauttia jättimäisistä donitseista.

Monille kiireiselle riittää Starbucksin kahviannos mukaan otettavaksi. Manhattanin tyypillisin katunäkymä lieneekin jalkakäytävällä kahvia pahvimukista hörppivä kiireinen newyorkilainen.

Edellä mainittujen lisäksi makuelämyksiä tarjoavat subit, hot cakesit, french toastit, home friesit, soul foodit, apple piet, cheesecaket jne. Lista on loputon. Eikä pidä unohtaa aasialaisia pikaruokapaikkoja, joita löytyy parhaiten Chinatownista. Kiinalaiset dim sum-välipalapaikat tarjoavat kalalla, lihalla tai kasviksilla täytettyjä kääryleitä. Myös japanilaisia sushi-ruokapaikkoja on New York pullollaan.

Kaikki New Yorkin ruokapaikat ovat savuttomia.

Loppulasku voi yllättää

Palvelu pikaruokapaikoissa on vähän niin ja näin. Väkeä tulee ja menee. Raha ja ruoka vaihtaa omistajaa vikkelästi. Varsinaisissa ravintoloissa palvelu pääsääntöisesti pelaa, koska tarjoilijan palkka muodostuu tipeistä (10-15 % ). Kannattaa kuitenkin tarkistaa, onko palveluraha lisätty laskuun jo valmiiksi.

Loppulaskun suuruus saattaa yllättää, sillä esillä olevat hinnat ovat verottomia. Laskuun lisätään New York Cityn 8,25 prosentin myyntivero. Tippi ja vero kasvattavat kummasti loppusummaa.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU