Florida on aurinkovaltio – moni pakenee kylmää talvea Floridan lämpöön

Florida on USA:n manneralueen eteläisin osavaltio. Se sijaitsee samoilla leveysasteilla kuin Kanarian saaret. Floridassa paistaa aurinko kaikkina vuodenaikoina.

Kesät ovat hyvin kuumia (elokuun keskilämpötila 31°C), mutta keskitalvella ilmasto on kuin luotu lomanviettoon. Leppoisassa tuulessa huojuvat palmut, lämpimät uimavedet ja 320 km pitkä hiekkainen ranta houkuttelevat miljoonia turisteja vuosittain Floridaan.

Suotuisan ilmaston lisäksi aurinkovaltio tarjoaa lukemattoman määrän nähtävyyksiä ja huvittelumahdollisuuksia. Parhaiten Floridan tarjoamista mahdollisuuksista saa irti vuokraamalla auton ja varaamalla useamman päivän lomanviettoon. Monet viihtyvätkin Floridan lämmössä koko talven.

Miami

Monelle aurinkorannoille suunnistavalle turisteille osavaltion suurin kaupunki Miami jää melko vieraaksi. Vaikka kaupunki on kansainvälinen liike- ja rahamaailmankeskus, Miamista löytyy paljon mielenkiintoista nähtävää. Laajalle alueelle levittäytynyt kaupunki sisältää kulttuurillisesti ja arkkitehtonisesti hyvin erilaisia alueita. 800 rakennuksen muodostama pastellisävyinen art deco -tyylinen kokonaisuus edustaa Miamin 1930-lukua. Kuubalaisten asuttamassa Little Havannan kaupunginosassa kääritään sikareja, juodaan vahvaa kahvia ja tanssitaan salsaa.

Miamista löytyy kolme tasokasta urheilujoukkuetta: Florida Panthers (jääkiekko), Miami Dolphins (amerikkalainen jalkapallo) ja Miami Heat (koripallo). Näiden joukkueiden pelikaudet ovat talvisin.

Miamin ehdoton vetonaula on Seaquarium, maailman suurin trooppinen akvaario, jossa delfiinit ja merileijonat tekevät temppujaan katsojien iloksi. Seaquarium sijaitsee Miamin edustalla olevalla Key Biscaynen saarella.

Miami Beach

Auringonpalvojien Miami Beach on yhdistetty mantereeseen pengertiellä. Yli 10 km pitkä rantaviiva on rakennettu täyteen hotelleja. Leppoisa löhöily Miami Beachin huojuvien palmujen alla ja hyväilevässä lämmössä saa kireimmätkin lihakset rentoutumaan.

Miamista etelään

Evergladesin kansallispuisto sijaitsee Floridan niemimaan eteläosassa. Ajettaessa autolla Miamista etelään saavutaan Homesteadiin, josta on selkeä viitoitus Evergladesin alueelle ja Visitor Centeriin. Neuvontakeskuksesta saa karttoja ja infoa, joiden avulla voi suunnitella parhaiten jatkomatkaa.

Evergladesin kansallispuiston suokasvillisuus on rehevää, ja eläimistö on runsas ja mielenkiintoinen. Vaivattomin tapa tutustua alueeseen on lähteä seuraamaan vetisen maan päälle rakennettuja puisia polkuja. Pitää vain varoa vapaana liikkuvia alligaattoreita, liskoja ja käärmeitä.

Keysaaret

Yksi maailman pisimmistä veden päälle rakennetuista pengerteistä johtaa Floridan niemimaan kärjestä saarelta toiselle kauas Meksikonlahdelle. Keysaaret muodostuvat 45 erillisestä saaresta. Matka Overseas Highwayta pitkin aina viimeiselle saarelle, Key Westiin, on maalauksellisen kaunis. Key West tuli tunnetuksi maailmankuulun kirjailijan Ernst Hemingwayn asuinpaikkana. Hänen kotitalonsa toimii museona.

Key Largossa sijaitsee erikoinen vedenalainen puisto, jonka rikkaaseen elämään voi tutustua sukeltamalla ja lasipohjaisilla laivoilla. Humphrey Bogartin lempikapakka löytyy myös Key Largosta.

Miamista pohjoiseen

Kun jatketaan rantatietä pitkin Miamista pohjoiseen saavutaan Fort Lauderdaliin, Lake Worthiin, West Palm Beachiin ja Palm Beachiin. Pikkukaupungit sijaitsevat yhtenä ryppäänä ja ovat lomailijoille todellisia paratiiseja. Alueen rannat ja lämpimät vedet sekä golf- ja tenniskentät houkuttelevat tuhansia lomaviettäjiä.

Lake Worth on tuttu suomalaisille lomanviettäjille. Useimmat palvelut ovat saatavissa suomen kielellä! ”Suomalaisalueesta” on tullut tuhansien suomalaisten eläkeläisten vakituinen asuinpaikka.

Palm Beachissä äveriäät amerikkalaiset asuvat uteliaiden katseilta suojatuissa loistohuviloissaan. Floridan rautateiden rakennuttaja Henry Flager asui Palm Beachissä. Presidentti John F. Kennedy vietti myös usein lomiaan talviaikaan Palm Beachissä.

Kennedy Space Center

Kuuluisa avaruuslentokeskus tuli tunnetuksi miehitettyjen avaruuslentojen lähtöpaikkana. Jos on onnea voi päästä seuramaan avaruussukkulan lähtöä. Muina aikoina on myös paljon nähtävää. Raketit ja niiden laukaisualustat, kuuauto, filmit ja stimuloidut lennot kuuluvat kierrokseen. Avaruuskeskuksesta pohjoiseen sijaitsee kuuluisa Daytona Beach, missä pidetään moottoriurheilukilpailija.

Walt Disney World

Orlandon lähellä sijaitseva maailman laajin huvipuistoalue lienee Floridan merkittävin turistikohde. Alue ei ole tarkoitettu vain Aku Ankan ystäville, vaan se tarjoaa unohtumattomia elämyksiä kaikille lapsille ja aikuisille. Huvipuisto on niin mielikuvituksellinen, että sanat eivät riitä kertomaan sen ihmeellisyyksistä. Paikka on itse nähtävä ja koettava.

Disney World jakautuu neljään eri maailmaan: Magic Kingdom (”Taianomainen kuningaskunta”), Ecpot Center (”Tulevaisuuden maailma”), MGM-studiot (”Elokuvien maailma”) ja Animal Kingdom (”Eläinten valtakunta”). Yhden päivän aikana on mahdollista osallistua vain pieneen osaan huvipuiston alueesta. Edes monen päivän oleskelu maailman ihmeellisemmässä paikassa ei saa pitkästymään.

Pääsyliput ovat melko kalliita. Yhden päivän lippu maksaa 50 € , 4 päivän lippu 199 € ja 5 päivän lippu 229 €. Rahoilleen saa kyllä vastinetta.

Autovuokraus on helppoa Yhdysvalloissa

Autovuokrauksen voi hoitaa jo etukäteen Suomessa. Kotimaiset matkatoimistot hoitavat vuokraukseen liittyvät vakuutukset ja varaukset. Ison summan dollareita voi kuitenkin säästää vuokraamalla auton vasta määränpäässä.

Heti lentokentällä eri autovuokraamojen toimipisteet ovat näkyvästi esillä. Vuokraamojen hintoja kannattaa ehdottomasti vertailla, sillä ne vaihtelevat suuresti. Parhaimmilla paikoilla ovat yleensä tunnetut kansainväliset autovuokraamot, kuten Herz, Avis ja Budget. Hiukan sivummalta löytää paikallisia, mutta myös luotettavia autovuokraajia, esimerkiksi Dollars ja Alamo. Nämä ovat jo huomattavasti edullisempia vaihtoehtoja

Varmista seuraavat asiat

Vakuutusturva

Omavastuunpoisto on tärkeää, koska pienikin onnettomuus saattaa aiheuttaa mahtavia korvausvaatimuksia. Oma henkilökohtainen vakuutuskin pitää olla kunnossa, sillä mahdolliset sairaalakulut ovat Yhdysvalloissa suuria.

Rajoittamaton kilometrimäärä

Jos suunnittelee pidempää automatkaa, kannattaa varmistaa, että auton vuokraan kuuluu rajoittamaton määrä kilometrejä. Joidenkin autovuokraamojen autoilla saa ajaa vain vuokrauspisteen osavaltiossa. Joskus auton voi palauttaa korvauksetta saman yhtiön toiseen vuokrauspisteeseen, vaikka se olisi toisessa osavaltiossa. Asia kannattaa varmistaa jo etukäteen autoa vuokrattaessa.

Muuta huomioitavaa

Yleensä maksuvälineenä hyväksytään vain luottokortit. Suurin osa autovuokraamoista edellyttää kuljettajalta 21 vuoden, jotkut jopa 25 vuoden alaikärajaa. Vuokrattavan auton pitää olla riittävän tilava ja ehdottomasti ilmastoitu. Suurin osa autoista on automaattivaihteisia.

Yhdysvalloissa liikenne on sujuvaa suuresta autojen määrästä huolimatta. Nopeusrajoituksia kannattaa noudattaa, sillä niiden valvonta on tehokasta. Nopeudet ovat myös alhaisia, sillä nopeusrajoitukset vaihtelevat tiestä riippuen 55-65 mailia tunnissa (88-105 km/h).

Jos poliisi pyytää pysäyttämään, matkustajien tulee istua autossaan ja kuljettajan tulee pitää kädet autonratissa. Vasta kun poliisi antaa merkin, avataan auton ikkuna. Povitaskustaan tai auton hanskalokerikosta ei tule ottaa esiin mitään ennen kuin poliisi pyytää näyttämään esim. ajokorttia.

Yhdysvalloissa on liikenteessä kaksi erikoispiirrettä. Liikennevaloissa saa kääntyä oikealle punaista päin kunhan on ensin pysähtynyt. Kaiken liikenteen on myös pysähdyttävä siinä missä koulubussi on pysähtynyt päästääkseen tai ottaakseen kyytiin matkustajia.

Lisätietoja

www.disneyworld.com

www.palmbeachfl.com

www.sunny.org

www.everglades.com

www.ksc.nasa.gov

www.kennedyspacecenter.com

www.miamiseaquarium.com

www.aimotravel.com

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU