Turun VPK:n talo on täynnä mukavia muistoja

VARSINAIS-SUOMI / TURKU – Palokunnantalo, VPK:n talo tai vain tuttavallisesti Brankku, on turkulaisille tuttu paikka. Yksi jos toinenkin on siellä joskus pyörähtänyt tangon tahdissa. Moni varttuneempi turkulainen on kohdannut siellä ensimmäistä kertaa tulevan puolisonsa. Tästä lankeaa kiitos eräälle turkulaiselle apteekkarille, Turun Vapaapalokunnan perustajalle.

Nyt kyseinen apteekkari Erik Julin myhäilee tyytyväisenä patsaaksi jähmettyneenä Eskelinkadun ja Eerikinkadun kulmauksessa. Kauppaneuvoksen selän takana Turun VPK:n talo seisoo yhtä ryhdikkäänä kuin aikoinaan valmistuessaan. Julin oli hän, joka kutsui kaupunkilaisia koolle perustamaan Suomen ensimmäistä vapaapalokuntaa. Hän toimi myös aikoinaan VPK:n päällikkönä.

Palokunnantalon 120-vuotisjuhlien kunniaksi Julinin patsas siirrettiin vanhalta paikaltaan Eerikinkadun alkupäästä VPK:n talon edustalle.

Turun VPK on perustettu vuonna 1938, vuosikymmeniä aikaisemmin ennen kuin yhdistyksen omistama komea uusrenessanssirakennus valmistui. Sitä ennen VPK oli vuokralla useassa eri osoitteessa. Oma toimitila tuli siis tarpeeseen, mutta samalla turkulaisetkin saivat kaupungin ensimmäisen kunnon juhlahuoneiston ja konserttisalin. Sellainen Turusta aikaisemmin puuttui.

VPK:n talon rakentaminen vaati rahoituksen. Alkupääomaa kertyi järjestämällä iltamia ja arpajaisia. Iso taloudellinen apu saatiin, kun kaupunki lahjoitti tontin ilmaiseksi. Lääninarkkitehti Karl Viktor Reinius laati suunnitelmat. Koristeellisen rakennuksen vihkiäiset vietettiin syksyllä 1892. Koko Turku oli paikalla juhlimassa arvorakennuksen valmistumista.

Vaikka VPK:n talo ei ole ulkoa sekä juhlasalin osalta juurikaan muuttunut, on yli sadan vuoden aikana tehty paljon uudistuksia. Valmistuessaan lamput valaistiin kaasulla ja lämpö saatiin kakluuneista. Sähkövalo tuli taloon 1900-luvun alussa ja vesiklosetti rakennettiin 1905. Pian siirryttiin lämmityksessä keskuslämmitysjärjestelmään. 1960-luvulla otettiin käyttöön vesikeskuslämmitys, kunnes 1980-luvulla siirryttiin kaukolämpöön.

Turkulaiset liikemiehet lahjoittivat vuonna 1893 VPK:n taloon Steinway-merkkisen flyygelin, joka on edelleen salissa.

Talon eräs erikoisuus oli kellarikerroksen Suomen ensimmäinen sisäkeilarata. Ratkaisu ei ollut kovin käytännöllinen, sillä keilaradan synnyttämä meteli synnytti närkästystä juhlasalin puolella. Niinpä keilaradasta luovuttiin.

Eräs mielenkiintoinen yksityiskohta löytyy talon keittiöstä. Vuonna 1920-luvulla keittiöön asennettiin Boldeninin puilla lämmitettävä valurautainen iso hella. Se on yhä toimintakunnossa alkuperäisellä paikallaan, mutta hellan käyttö on jäänyt viime aikoina vähäiseksi.

Kun VPK:n juhlasalilla on ikää jo reilusti yli 100 vuotta, on sen kristallikruunujen alla vietetty monenlaisia juhlia. Sali oli vuosikymmenien ajan Turun suosituin konserttisali. Täällä ovat esiintyneet kotimaisten musiikkielämän parhaimmisto sekä myös paljon ulkomaalaisia tähtivieraita. Jean Sibeliuksen, Oskari Merikannon ja Leevi Madetojan ohella vieraskirjaan ovat ikuistaneet nimensä muun muassa Josephine Baker. Turun ja koko Suomen ensimmäisen oikean konserttitalon valmistumisen jälkeen Puutorin laidalle Palokunnantalon merkitys Turun ykköskonserttipaikkana päättyi.

TURUN VPK:N TALO

Osoite: Eskelinkatu 5, Turku.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.