Vinkit Hampurin reissulle

Katkaise arki ja lennä parissa tunnissa viikonlopuksi Hampuriin. Aamukoneella olet Elben rannoilla, kun muut vasta heräilevät. Perillä odottavat Euroopan parhaat shoppailupaikat ja Reeperbahnin ravintolat sekä yökerhot.

Olisiko Hampurin illassa menossa mielenkiintoinen musikaali? Miltä kuulostaisi tasokas Bundesliiga-futismatsi?

Toinen maailmansota kohteli Hampuria kaltoin. Paljon tuhoutui, mutta paljon on myös entisöity ja uutta rakennettu. Kaupungin paras puoli on sen monipuolisuus. Vaikka Hampuri on Saksan toiseksi suurin kaupunki, sijaitsevat nähtävyydet lähellä toisiaan. Hampuri on tärkeä satamakaupunki.

Meri on vahvasti läsnä kaupungin ilmapiirissä. Matkan kohokohta saattaakin olla laivaristeily suurelle satama-alueelle. Elämys on ainutlaatuinen. Yksi asia on ainakin varma: sunnuntaiaamun kalamarkkinoita, Fischmarktia ei pidä jättää väliin. Vastaavaa ei voi kokea muualla.

Hampuri ei ole vain aikuisten ostos- ja iltaelämäkaupunki, sillä se tarjoaa paljon myös perheen pienimmille.  Hagenbeckin eläintarhassa vierähtää helposti koko päivä. Hampurin suosituin kohde on Miniatur Wunderland, ällistyttävät ihmemaailma, joka kuuluu ehdottomasti Hampuri-matkan ohjelmaan.

Paikasta toiseen

Oma auto

Hampuri osuu monen autolla liikkuvan suomalaisen lomailijan reitille. Useimmat ohittavat Elben kaupungin, mutta pysähdys sinne kannattaa ja se on helppoa. Suurkaupunkien tapaan auto kannattaa laittaa parkkiin ja jatkaa matkaa kävellen tai julkisilla kulkuvälineillä. Yksinkertaisinta on jättää auto parkkitaloon (www.parkinfo.com), jolloin ei tarvitse murehtia pysäköintiajan päättymisestä.

Julkinen liikenne

Hampurissa pärjää hyvin kävellen, mutta julkisen liikenteen käyttö on vaivatonta ja edullista. Pidemmillä matkoilla kannattaa käyttää busseja, keskustan alueella maan alla kulkevia metroja (U-Bahn) ja esikaupunkialueille matkaavia lähijunia (S-Bahn). Sama lippu kelpaa kaikkiin julkisiin kulkuvälineisiin. Lippuja voi ostaa kioskeista, metroasemien automaateista ja lipunmyyntipisteistä. Busseissa maksun voi suorittaa kuljettajalle. Hinta määräytyy vyöhykkeiden mukaan. Lisätiedot www.hvv.de.

Lentokentältä kaupunkiin

Hampurin lentokenttä sijaitsee kahdeksan kilometriä keskustasta pohjoiseen. Lentokenttäbussi (Airport Express) kulkee 15-20 minuutin välein lentokentän ja päärautatieaseman (Hauptbahnhof) välillä. Matka kestää noin puolituntia. Junalla pääsee keskustaan kymmenen minuutin välein. Taksi lentokentältä keskustaan maksaa 20-30 euroa.

Taksit

Hampurissa taksilla ajo on nautinto. Niitä on riittävästi ja Suomen hintoihin verrattuna matkustaminen on edullista. Usein taksin ottaminen tulee halvemmaksi kuin matkustaa porukalla julkisilla kulkuvälineillä. Yöllä taksilla ajo on kalliimpaa, mutta silloinkin edullista. Hotellin virkailijat tilaavat luotettavan taksin, usein niitä on valmiina isompien hotellien edustalla. Viikonloppuisin Reeberbahnin alueella taksin saaminen on vaikeampaa.

Laivaristeilyt

Landungsbrücken-laiturista lähtevät erilaiset laivaristeilyt. Yrittäjiä ja reittivaihtoehtoja on useita. Laivat vievät muun muassa risteilylle suurelle satama-alueelle tai Speicherstadtin kanaviin vanhojen punatiilisten varastojen varjoon. Eräs vaihtoehto on Alster-järven risteilyt. Laivat lähtevät Alsterin Jungfernstiegin puoleisesta länsipäädystä. Lisätiedot www.hamburg-tourism.de (Sightseeing Tours).

Kaupunkikierros bussilla

Kun aikaa on rajallisesti, saa Hampurista hyvän kokonaiskuvan kiertoajelun avulla. Kaksikerroksiset Stadtrundfart-bussien päätepysäkit ovat päärautatieasemalla ja Landungsbrückenillä. Bussit toimivat myös Hop on, Hop Off -periaatteella eli matkan varrella voi hypätä pois tutkimaan haluamaansa kohdetta pidemmäksikin ajaksi.

Hamburg Card

Hampuri-kortilla voi matkustaa ilmaiseksi julkisilla kulkuvälineillä. Kortilla saa alennuksia kaupunkikiertoajeluista, satamaristeilyistä, monissa ravintoloissa ja kymmenien museoiden sekä nähtävyyksien pääsylipuista. Kortin voi ostaa muun muassa turistitoimistoista, isoimmista hotelleista tai liikennelaitoksen lipunmyyntipisteistä. Myynnissä on yhden päivän kortti lisäksi kolmen päivän ja viikon kortteja.

Lisätiedot www.hamburg-tourism.de (Hamburg Card).

Vieraile sukellusveneellä

Hampurin keskustan ulkopuolella HafenCityssä (Versmannstrasse 24) kelluu eräs maailman suurimmista ei-ydinkäyttöisistä sukellusveneistä. U-434 on Neuvostoliiton aikoinaan omistama vakoilusukellusvene, joka palveli aina vuoteen 2002 asti. Sen jälkeen se myytiin tarpeettomana.

Dieselkäyttöinen vuonna 1974 rakennettu sukellusvene toimii nyt museolaivana. Sisätiloissa on ahdasta. Laivalla palvelleiden miesten tuli olla melko lyhyitä ja korkeitaan sai painaa 50 kiloa. Sukellusveneen luo pääsee helpoimmin taksilla. Osa kiertoajelubussien reiteistä kulkee sukellusveneen kautta.

Lisätiedot www.u-434.de.

Älä unohda Heide Parkia

Pohjois-Saksan suurin ja paras huvipuisto Heide Park sijaitsee noin 60 kilometriä Hampurista etelään keskellä Lüneburgin nummialuetta. Perille löytää helposti moottoritie A7 liittymästä Soltau-Ost. Heide Park on todellinen koko perheen huvipuisto. Pikkuväki on huomioitu ja hurjimmasta menostakin pitävät saavat varmasti korkealle huvipuiston pääsymaksulle vastinetta. Heide Parkia varten kannattaa varata koko päivä. Erilaisia vempaimia on laajalla alueella kymmenittäin. Kesäviikonloppuisin pitää olla kärsivällinen, sillä ruuhkat ovat melkoiset.

Osoite: Soltau.

www.heide-park.de

Nuku hyvin

Hampurissa ei tarvitse jäädä ilman yösijaa. Majapaikkojen määrä on suuri. Valikoima on laaja vaatimattomista hostelleista luksusluokan hotelleihin. Tärkeänä liike- ja kulttuurikaupunkina Hampuri tarjoaa Saksan laadukkaimpia hotelleja, joissa voi asua herroiksi. Suurten messujen tai keväisin pidettävien Satamapäivien aikana kannattaa hotellivaraus tehdä ajoissa.

Koska useimmat Hampurin kävijät vierailevat kaupungissa vain lyhyen ajan, kannattaa hotellin sijaintiin panostaa. Tosin julkisilla kulkuvälineillä pääsee keskustaan nopeasti ja taksitkin ovat edullisia. Omatoiminen matkailija löytää itselleen helposti majapaikan käyttämällä internetin hakupalveluita tai Hampurin kaupungin matkatoimiston internet-sivuja (www.hamburg-tourism.de > Hotels). Sivu esittelee yli 200 hampurilaista hotellia. Huoneen voi varata myös kotimaassa matkatoimiston välityksellä.

Alster-järven luksusalueelta, ”Miljoonarannikolta” löytyy Hampurin kalleimmat hotellit. Koska Saksan hotellien hintataso on edullinen ja laatu korkea, kannattaa lyhyen loma-ajan hotellin tasoon panostaa. Yö viiden tähden hotelli Atlantic Kempinksissä saa tuntemaan itsensä kuninkaaksi.

LUKSUSTA

Fairmont

Elegantti ja tunnelmallinen luksusluokan hotelli Alsterjärven rannalla keskustan hienomman ostosalueen lähellä. Hotellissa on useita ravintoloita ja baareja sekä kylpylä.

Osoit: Neuer Jungfernstieg 9-14.

www.hvj.de

Hotel Kempinski Atlantic Hamburg

Loistoluokan hotelli Alsterjärven viehättävissä maisemissa, aivan keskustan tuntumassa. Hampurin Kempinski hotelli avattiin jo 100 vuotta sitten ja on ollut siitä lähtien ykkösluokan majoitusosoite.

Osoite: An der Alster 72-79.

www.kempinski.atlantic.de

Quality Hotel Ambassador

Hyvällä paikalla sijaitseva Ambassador tarjoaa tyyllikkyyden ohella mahdollisuuden saunoa, uida ja hyörykylpeä.

Osoite: Heidenkampsweg 34.

www.ambassador-hamburg.de

KESKIHINTAISET

Hotel Hafen Hamburg

Hotelli sijaitsee hyvällä paikalla lähellä satama-aluetta. Hieman luksusta kaipaavalle voi suositella tornihuoneistoista. Sieltä avautuu hieno näköala satamaan.

Osoite: Seewartenstrasse 9.

www.hotel-hamburg.de

Best Western Hotel St. Raphael

St. Raphael tarjoaa tuttua Best Western -laatua. Hotelli sijaitsee lyhyen kävelymatkan päässä päärautatieasemalta. Huoneet on sisustettu tyylikkäästi.

Osoite: Adenauerallee 41.

www.straphael-hamburg.bestwestern.de

City Hotel Monopol

Hotel Monopol sijaitsee keskellä Hampurin iltaelämän hyörinää. Edullista majoitus hyvällä paikalla.

Osoite: Reeberbahn 48.

www.monopol-hamburg.de

EDULLISET

Hostellit

Hampurissa on kymmeniä vaatimattomia, mutta siistejä hostelleja. Aivan keskustastakin löytyy useita. Hinnat ovat edulliset, alkaen 20 eurosta ylöspäin. Esimerkiksi hakukoneilla www.hostelbookers.com tai www.hostelworld.com löytyy Hampurista lukusia vaihtoehtoja.

Hampurin Merimieskirkko

Yöpyminen Hampurin Merimieskirkon tiloissa on kotoisaa ja edullista. Kirkolla on kolme pientä majoitushuonetta ja lisäksi ryhmähuone. Isompia ryhmiä voidaan majoittaa tarvittaessa myös talon muihin huoneisiin.

Osoite: Ditmar-Koel-strasse 6.

www.finnkirche.org 

Hampurin suosituimmat kohteet

Fischmarkt

Sunnuntaina aikaisin ylös. Kalamarkkinat, Fischmarkt, on tapahtuma, jota ei pidä sunnuntaiaamuna ohittaa. Kalamarkkinoita on pidetty jo vuodesta 1703 St. Paulin kaupunginosassa. Elben rannassa on kesällä aamuvirkkuja jo kello viidestä alkaen. Talvella tori avataan pari tuntia myöhemmin. Hampurilaiset tekevät edullisia hedelmä- ja kalaostoksia. Toritunnelma on tiivis meklareitten messutessa kilpaa shokkitarjouksiaan. Hedelmät ja merenherkut vaihtavat vilkkaasti omistajaa. Myös vaatekauppiaita on paikalla.

Moni suuntaan kulkunsa suoraan sisätiloihin sunnuntaibrunssille, vanhaan huutokauppahalliin. Aamuhuuruinen ilmapiiri on varsin hilpeä. Osa tulee jatkamaan pitkäksi venähtänyttä lauantai-iltaansa. Hampurilaiset ryystävät olutta, hoilaavat torvimusiikin tahdissa ja mutustelevat currywurstia hapankaalin kera. Jo puoli kymmeneen mennessä meteli hiljenee ja torialue sulkeutuu.

Osoite: Torialue sijaitsee Elbe-joen rannassa lähellä Landungsbrückenia.

Avoinna  Kesällä 5-10, talvella (loka-maalis) 7-10.

S-Bahn/U-Bahn: S1, S2, S3, U3, Landungsbrücken.

Miniatur Wunderland

Miniatyyrimaailma on pienoismallirakentajan paratiisi. Siitä on tullut nopeasti Hampurin suosituin nähtävyys. Maailma pienoiskoossa koostuu maailman pisimmästä pienoisjunaradasta.

Elben rannan kunnostettuun varastomakasiiniin rakennetussa ihmemaassa käy päivittäin tuhansia vierailijoita, vuodessa noin miljoona. Sisätiloihin otetaan kuitenkin vain 450 kerrallaan, jotta kaikki pääsisivät nauttimaan rauhassa miniatyyrimaailman ihmeistä. Suuren kävijämäärän takia kannattaa tulla paikalle heti aamulla, kun ovet avataan. Internetin avulla on mahdollista tehdä ennakkovaraus.

Voi myös osallistua opastetuille kierroksille. Silloin pääsee kurkistamaan kulissien taakse. Kauniilla ilmalla jonot ovat lyhyemmät, mutta sateisena viikonloppuna pitää varautua jonottamaan.

Tässä muutamia huikeita lukuja. Kiskoja 9 000 metriä, junia 700, vaunuja 10 000, valoja

250 000, ihmishahmoja 160 000. Ja koko kasvaa yhä. Tällä hetkellä suunnitelmasta on toteutunut vasta noin puolet. Pienoismaailman maisemat ovat levittäytyneet Saksan ulkopuolelle muun muassa Amerikkaan ja Skandinaviaan.

Miniatur Wunderlandissa on pyritty mahdollisimman tarkkaan autenttisuuteen. Yksityiskohtia tutkiessa huomaa, että huumoriakaan ei ole unohdettu. Lähes 40 kokopäivätoimista mallirakentajaa tuottaa pikkutarkkoja ja mielikuvituksellisia yksityiskohtia. Heidän työtään voi seurata paikan päällä.

Miniatur Wunderlandin toiminta vaatii huipputekniikkaa. Pienoismaailmaa hoidetaan digitaalisen ohjauksen avulla. Käytössä on useita tietokoneita. Valvomossakin on kymmeniä monitoreja. Junat kulkevat kiskoilla tietokoneohjelman mukaisesti

Autot liikkuvat akuilla, joita pitää ladata kymmenen tunnin välein. Autoja ohjaa tiehen sijoitettu rautalanka. Ennen akun tyhjentymistä auto ohjataan automaattisesti latausasemalla. Miniatur Wunderland kuluttaakin sähköä reilusti, 2 500 kilowattituntia vuorokaudessa. Lähes kaikki valot ovat vähän energiaa kuluttavia ledejä.

Osoite: Kehrwieder 2-4, Block D.

U-Bahn: U3, Bauwall.

www.miniatur-wunderland.de

Landungsbrücken

Vaikka merelle on matkaa 140 kilometriä, on Hampurin satama Euroopan toiseksi suurin. Pohjanmereen laskeva Elbe on purjehduskelpoinen pitkälle sisämaahan. Landungsbrücken on St.Paulin kaupunginosassa sijaitseva laiturialue, jolla jokainen Hampurissa vieraileva käy ennemmin tai myöhemmin. Pitkä laituri on yhdistetty silloilla rantaan.

Landungsbrücken-laiturista lähtevät erilaiset laivaristeilyt, esimerkiksi ulommas suurelle konttisatama-alueelle tai Speicherstadt-alueelle (Varastokaupunki). Jälkimmäinen on maailman suurin yhtenäinen varastokokonaisuus. Punatiilirakennukset ovat kokeneet renessanssin.

Landungsbrücken-laituriin on kiinnitetty monenlaisia aluksia. Komea museopurjelaiva Rickmer Rickmers on avoinna yleisölle. Laiturialueen länsipäässä on vanhan Elbe-tunnelin suuaukko. Vuonna 1911 valmistunut 450 metriä pitkä tunneli alittaa Elben kuusi metriä joen alapuolella. Hissit vievät sekä autot että jalankulkijat alas tunneliin. Käy kävelemässä tunnelissa, se ei maksa mitään.

S-Bahn/U-Bahn:S1, S2, S3, U3, Landungsbrücken.

Alster

Keskellä Hampurin ydinkeskustaa on viehättävä virkistyskeidas: Alster-joesta padotut kaksi tekojärveä puistomaisine ympäristöineen. Näistä järvistä sisempi ja pienempi on Binnenalster ja suurempi Aussenalster. Laivaristeilyt lähtevät Alsterin Jungfernstiegin puoleisesta länsipäädystä.

Mukava vaihtoehto on lähteä kävelemään tai pyöräilemään järvien rannoille. Vastaan kävelee koirien ulkoiluttajia ja lenkkeilijöitä. Järvellä on melojia ja polkuveneilijöitä. Samalla voi ihailla Hampurin rikkaimpien asukkaiden loistoasuntoja ja niiden eteen parkkeerattuja Mersuja ja Bemareita. Talvella Alster saattaa jäätyä, ja silloin voi päästä luistelemaan järven jäälle. Kävelyretken lomassa voi virkistäytyä rannan kahviloissa.

S-Bahn/ U-Bahn: S1, S2, S3, U1, U2, Jungfernstieg.

Kuntshalle (Taidemuseo)

Lähellä päärautatieasemaa sijaitseva renessanssityylinen Kunsthalle ei ole pelkästään Hampurin, vaan koko Saksan huomattavimpia taidemuseoita. Vuonna 1869 avattu museo on komea rakennus. Sisätiloissa on yli 100 näyttelysalia, joten aikaa pitää varata riittävästi. Toinen vaihtoehto on keskittyä vain tiettyihin osastoihin, jotka kiinnostavat eniten.

Saksalainen taide (esimerkiksi Max Ernst, Max Beckmann ja Max Liebermann) on hyvin edustettuna, mutta Kunsthallen kokoelmiin kuuluu myös monien kansainvälisesti tunnettujen mestareiden töitä. Heistä voidaan mainita muun muassa Pablo Picasso, Claude Monet, Eduard Manet, Paul Cécanne, Rembrandt van Rijn, Anthonis van Dyck ja Edvard Munch. Maalaustaiteen ohella esillä on myös kuvanveistotaidetta ja komea raha- ja mitalikokoelma.

Kunsthalle on yhdistetty alikäytävällä Galerie der Gegenwartin tiloihin, jossa esitellään nykytaidetta 1960-luvulta alkaen.

Osoite: Glockengiesserwall.

S-Bahn/U-Bahn: S1, S3, S4, S21, S31, U1, U2, U3, Hauptbahnhof.

www.hamburger-kunsthalle.de 

Michaeliskirche

Hampurin symbolin Michaeliskirchen barokkityylinen 132 metrinen kirkontorni näkyy kaikkialle. Kuparikattoisen tornin näköalatasanteelta (82 m) näkee kauas Elben suuntaan aina satamaan asti sekä Alster-järvelle. Ylös tasanteelle noustaan hissillä.

Michaeliskirchen rakentaminen aloitettiin 1600-luvulla, mutta nykyinen ulkonäkö tornia lukuun ottamatta on 1700-luvun puolesta välistä. Hampurin muiden kirkkojen tavoin myös Michaeliskirche vaurioitui pahoin toisen maailmansodan pommituksissa, mutta se entisöitiin alkuperäisen näköiseksi. Lopputulos on onnistunut.

Sisätilat ovat valoisat ja vaaleat. Katon stukkokoristeiden lisäksi kannattaa kiinnittää huomioita trooppisesta puulajista veistettyyn koristeelliseen saarnastuoliin ja upeaan alttariin. Alhaalla holveissa on multivideoesitys.

Osoite: Englische Planke 1.

S-Bahn: S1, S3, Stadthausbrücke.

www.st-michaelis.de 

Raatihuone

Vanhankaupungin sydämessä sijaitsevaa raatihuonetta ei voi olla huomaamatta. Ison aukion (Rathausmarkt) laidassa sijaitseva lähes ylenpalttisesti koristeltu uusrenessanssinen Rathaus on Hampurin koristeellisimpia rakennuksia. 1800-luvun lopulla rakennettu raatihuone lepää tuhansien puupaalujen varassa. Nykyinen on jo kaupungin kuudes, ja sekin tuhoutui monien muiden Hampurin rakennusten tavoin toisen maailmansodan pommituksissa.

120 metriä pitkän raatihuoneen torni kohoaa 112 metrin korkeuteen. Ulkoseiniä koristavat lukuisat veistokset, muun muassa 18 keisarin patsasta. Sisätiloissa on yli 600 eri tyylisuuntaa edustavaa huonetta, joista osa on oppaan johdolla yleisölle avoinna. Sisäpihalla on Hygieiabrunnen, Terveyden jumalattaren kaivo, muistuttamassa 1800-luvun koleraepidemiasta.

Koska Hampuri on yksi Saksan osavaltioista, kokoontuu myös osavaltion hallitus raatihuoneen tiloissa.

Osoite: Rathausmarkt 1.

U-Bahn: U3, Rathaus.

Planten un Blumen

Lähes 2 miljoonan asukkaan Hampuri on yllättävän vehreä kaupunki. Puistoja on useita. Vesikin on läsnä kaikkialla. Väitetään, että Hampurissa on enemmän siltoja kuin Lontoossa, Amsterdamissa ja Venetsiassa yhteensä. Hampurista löytyy kilometreittäin reittejä polkupyöräilijöille ja patikoitsijoille. Planten un Blumen -viheralue on keskellä kaupunkia, joten siellä voi levähtää, kun ostoksien teko alkaa väsyttää.

Planten un Blumen perustettiin alun perin vuoden 1935 puutarhanäyttelyä varten. Sen jälkeen sitä on useasti uudistettu. Puistoalue on osa suurempaa vihreää kokonaisuutta, joka syntyi 1600-luvulla Hampuria ympäröineen puolustusvallien paikalle. Viheralue muodostaa kaarevan virkistysalueen Hampurin ydinkeskustan ympärille.

Planten un Blumenin kukkaloisto on upea. Kaikkialla on kukkatarhoja ja trooppisia kasvialtaita sekä pieniä vesiputouksia. Puiston erikoisuus on vesivalourut, jonka esitystä kannattaa käydä katsomassa. Illalla näytös valaistaan eri väreillä. Viheralueella on Euroopan suurin japanilainen puutarha ja alppiruusupuutarha. Musiikkipaviljongissa pidetään kesällä konsertteja. Kasvitieteellisessä puutarhassa lasikuvun alla on lämpimien maiden kasveja. Lapsille on muun muassa liukumäkiä ja kiipeilypaikkoja.

Osoite: Messuhallien takana, ydinkeskustan pohjoispuolella.

Avoinna: Maalis-syys 7-23, loka-huhti 7-20.

U-Bahn: U1, Stephansplatz, U2, Messehallen, U3, St. Pauli.
S-Bahn: S11, S21, S31, Bahnhof Dammtor.
www.plantenunblomen.hamburg.de

Tierpark Hagenpeck

Hagenpeckin eläintarha on eräs Euroopan kuuluisimmista. Se sai alkunsa jo vuonna 1863 Carl Hagenbeckin yksityisestä eläinkokoelmasta. Tällä hetkellä siellä on jo lähes 2000 eläintä eri puolilta maailmaa.

Hagenpeck oli ensimmäinen eläintarha maailmassa, jossa eläinten häkit korvattiin mahdollisimman luonnonmukaisilla tiloilla. Eläimet on sijoitettu taitavasti piilossa olevien vallihautojen suojaan. Näin syntyy vaikutelma, että eläimet olisivat samassa tilassa katselijan kanssa.

Hagenbeck on laaja. Varaa vähintään puoli päivää aikaa. Eläimiä voi syöttää vihanneksilla ja hedelmillä. On elämys syöttää kookkaalle elefantille salaatinlehtiä suoraan kädestä. Eläintarhan uutuus on tasokas elämysakvaario, jossa vierailijat pääsevät tutkimusretkelle valtameren syvyyksiin ja trooppisiin sademetsiin.

Osoite: Lokstdter Grenzstrasse 2.

U-Bahn: U2, Hagenbecks Tierpark.

www.hagenbeck-tierpark.de 

Blankenese

Jos aikaa riittää, niin kannattaa suunnata keskustan ulkopuolelle Blankenesen kaupunginosaan. Sinne pääsee S-Bahnilla puolessa tunnissa. Hampurin länsipuolella sijaitseva Blankenese ihastuttaa rauhallisella tunnelmallaan. Hampurissa asuu miljonäärejä. Heidän luksusasuntonsa ja -autonsa sekä hyvin hoidetut puutarhansa ovat näkemisen arvoisia. Kaikkialla on erittäin siistiä ja koristeellisten talojen yksityiskohdissa ei ole säästelty. Kaikesta näkyy, että täällä asuu Saksan vauraimpia ihmisiä.

Blankenese sijaitsee Elben rannalla, rinteeseen rakennettuna. Rantaan kulkevalle rantabulevardille johtavat ylhäältä tulevat porrastetut kujat, joiden varsilla on viehättävän erilaisia kotipuutarhoja. Blankenesen kaupunginosassa on myös erikoisliikkeitä, kahviloita ja tasokkaita ravintoloita. Paluumatkan keskustaan voi tehdä vaihtoehtoisesti Landungsbrückenin laituriin menevillä aluksilla.

Ostoksille

Suomalaiset käyvät mielellään Hampurissa tekemässä ostoksia, etenkin ennen joulua. Hinnat eivät juurikaan eroa Suomen hinnoista, mutta ostosmahdollisuudet ovat valtavat. Innokkaimmat shoppaajat voivat hakea kaupungin turistitoimistosta ilmaisen oppaan, joka esittelee Hampurin parhaat ostospaikat. Visa kelpaa useimmissa paikoissa, mutta ei kaikissa. Eurocard on Saksassa yleisempi luottokortti. Maksuvaihtoehdot voi varmistaa liikkeen ovesta.

Säästä ei tarvitse välittää, sillä Hampurin keskusta on täynnä katettuja ostoskäytäviä. Elegantit, marmorista, lasista ja teräksestä rakennetut lämmitetyt galleriat sijaitsevat keskustassa yhtenä ryppäänä. Monta askelta ei tarvitse ottaa, kun pystyy siirtymään ostoskäytävästä toiseen. Shoppailu, saksalaisten kansanhuvi, on tehty varakkaille hampurilaisille helpoksi.

Suosituimmat ostoskäytävät ovat Alterhaus, Hamburger Hof, Hanse-Viertel, Galleria, Kaufmannshaus ja Bleichenhof, jotka sijaitsevat vieri vieressä. Gänsemarkt Passage on sekin vain kivenheiton päässä edellisistä. Aviomies kannattaa jättää hoitoon kauppakeskuksen kuppilaan. Nahkasohvat, televisio, lehdet, olut ja ruoka viihdyttävät isoja poikia sillä aikaa, kun vaimot ovat ostoksilla. Ostosten lomassa voi muutenkin lepuuttaa väsyneitä jalkojaan ja haukata välipalaa lukuisissa kahviloissa. Tosinälkäisille löytyy huipputason ravintoloita.

Spitalerstrasse (www.spitalerstrasse.de) ja Mönckenbergstrasse, tuttavallisesti , on hampurilaisten lauantaipäivän kohtauspaikka. Raatihuoneen ja päärautatieaseman välisillä ostoskaduilla on väkeä silloin mustanaan. Ostettavaa löytyy kaikkea maan ja taivaan väliltä. Hulinan keskellä voi pysähtyä Mönckenbergstrassen Mö-grillissä. Kaupungin parhaat bratwurstit myydään täällä.

Möltä löytyy muun muassa kaksi useampikerroksista jättiläistä: Sport Karstadt, kuntoilijan taivas ja Saturnus-elektroniikkatavaratalo. Jälkimmäisestä kannattaa käydä ostamassa CD-levyt, DVD:t ja tietokonepelit pikkurahalla Suomen hintoihin verrattuna. Mön vaatevalikoimasta huolehtivat Peek & Cloppenburg, C&A, Zara, Marco Polo, Hennes & Maurits ja Aygill´s. Kenkäfriikkien paratiisit Görtz ja Elsner saavat naiset huokaamaan. Lisää Mön erikoisliikkeitä ovat: Douglasin parfyymit, Wempe und Weissin jalokivet ja kellot sekä Fielmannin silmälasit.

Saksan rikkaimpia henkilöitä näkee Neuer Wall -kadulla, Hampurin 5th Avenuella. Paksulompakkoisia varten on luksuskauppoja Armanista Versaceen.

Hampurin parhaat antiikkivalikoimat löytyvät Klosterwallin antiikkikeskuksessa, jossa on kymmeniä vanhaa arvotavaraa myyviä liikkeitä. Lisää antiikkia myydään Bleichenhofin galleriassa. Hampurin Stilwerk (www.stilwerk.de), kodinsisustukseen erikostunut ostoskeskus, sijaitsee Elben rannassa (Grosse Elbstrasse 68) entiseen mallastehtaaseen rakennutuissa tiloissa. Design-liikkeet myyvät muun muassa huonekaluja, sisustuskankaita, valaisimia ja kylpyhuonetarvikkeita.

Edellä mainitutkaan eivät ole hampurilaisille riittäneet, sillä vastikään valmistunut Europa Passage mainostaa itseään Hampurin suurimpana ostospaikkana. Raatihuoneen lähellä, aivan ydinkeskustaan sijoittuvassa kompleksissa, on toista sataa myymälää.

Suosituimmat Hampurin ostokset ovat varmasti vaatteet, jalkineet ja elektroniikka. Lyhyen lentomatkan ansiosta matkalaukkuun voi pakata myös paikallisia herkkuja: makkaroita, juustoja suklaata ja viinejä.

Alsterhaus

Alsterhaus avattiin uudistettuna vuonna 2005. Tyylikkäissä sisätiloista löytyvät muun muassa maailmakuulut muodin brändit, kauneussalonki ja herkkukauppoja.

Osoite: Jungfernstieg 16-20.

www.alsterhaus.de 

Hamburger Hof

Historiallinen Hamburger Hof yhdistää kaupankäynnin vanhat traditiot muodin nykytrendeihin. Muodin temppeli Mey & Edlich, viihtyisä Café Andersen tai Hamburger Hof Parfümerie ovat ostoskeskuksen vetonauloja.

Osoite: Jungfernstieg 26-30.

Hanse-Virtel

Hanse-Virtel tarjoaa muodin viimeisiä muotivirtauksia ja ylellistä elämäntyyliä keskellä kaupunkia. Itseään voi hemmotella Tabaceleran hyvillä sikareilla tai hummerista samppanjan kera.

Osoite: Postrasse 33.

www.hanseviertel.de 

Galleria

Uudistunut Galleria on jälleen eräs Hampurin suosituimmista ostospaikoista. Mustavalkoiset marmoripilarit luovat luksusmaisen tunnelman.

Osoite: Grosse Bleicehen 21.

Kaufmannshaus

Kaufmannshaus edustaa Hampurin vanhoja kauppaperinteitä. Itse ostoskeskus lasi- ja teräspintoineen on kaupungin arkkitehtonisesti kauneimpia kaupparakennuksia. Täältä löytyy designmuotia, jalokiviä, turkkeja ym.

Osoite: Grosse Bleichen/Bleichenbrücke 10.

Bleichenhof

Omalla autolla tulevat voivat pysäköidä vieressä sijaitsevaan monikerroksiseen parkkitaloon, josta on suora yhteys ostosarkadiin.

Osoite: Grosse Bleichen/Bleichenbrücke.

Gänsemarkt Passage

Kymmeniä liikkeitä tarjoaa luksusta parfyymeistä herkkupuoteihin.

Osoite: Gänsemarkt 50/Colonnaden.

Europa Passage

Hampurin uusin ostosgalleria Alster-järven tuntumassa on jo sinällään arkkitehtoninen nähtävyys. Yli 100 liikettä myyvät kaikkea, mitä ihminen voi tarvita.

Osoite: Ballindamm 40.

www.europa-passage.de

Ruokailu

Hampuri on Saksan johtava gourmet-kaupunki. Kahdeksan ravintolan yllä tuikkivat Michelin-tähdet. Se on enemmän kuin yhdessäkään toisessa saksalaisessa kaupungissa. Niille, joiden kukkaroa huippuravintoloiden hintataso kouraisee, löytyy onneksi edullisempiakin vaihtoehtoja.

Hampurin hintataso on Euroopan suurkaupunkien luokkaa. Runsaalla kymmenellä eurolla saa kiinteähintaisen lounaan. Kunnon päivällisen saa parilla kympillä. Ravintoloita on Hampurissa yli 4 000, joista pelkästään italialaisia on yli 200.

Meren läheisyys ja pitkät perinteet tärkeänä satamakaupunkina vaikuttavat ravintoloiden ruokalistoihin. Hampurista on vuosisatojen ajan lähdetty maailmalle ja sen on ollut myös portti Eurooppaan. Hampurin sataman kautta ovat rantautuneet Eurooppaan monien muiden maiden keittiöiden herkut. Kansainvälisiä ravintoloita on Hampurissa enemmän kuin missään muualla Saksassa. Edullisia etnisiä ruokapaikkoja on lukematon määrä. Pitsaa ja dönereitä saa joka kadunkulmasta.

Meren läheisyyden vuoksi tuoreita kaloja ja äyriäisiä esiintyy useimpien ravintoloiden ruokalistalla. Katkarapuja, merianturaa, ankeriasta ja kampelaa on tarjolla kaikkina vuodenaikoina. Rollmopsit, paikalliset silakkarullat sipulilla ja suolakurkulla maistuvat Fischmarktilla sunnuntaiaamuna.

Kokeile Hampurissa rohkeasti oikeaa merimiesruokaa, lapskausta, lihasta, perunoista, sipulista, suolakurkusta ja punajuurisoseesta tehtyä tuhtia annosta. Saksalainen perusruoka ei ole muutenkaan kevyemmästä päästä. Bockwurstit ja vielä tukevammat Bratwurstit Sauerkrautin (hapankaali) ja Kartoffelsalatin (perunasalaatti) kera vievät varmasti nälän. Muitakin perinneruokia, kuten Eisbeinia eli siansorkkaa saa oluttuvista (Bierstube). Kesällä ulkoilmaravintolat, Biergartenit ovat suosittuja.

Kasvisyöjiä varten listoilta löytyy otsikko Vegetarische Gerichte (Kasvisruokia). Vaihtoehtojen määrä saattaa olla vaatimaton, sillä Saksassa vegetarismi on vielä melko harvinaista. Kasviravintoloiden määrä on kuitenkin kasvamassa.

Makkarat ja snitzelit huuhdotaan alas vaahtoavalla oluella. Saksassa ruokailun yhteydessä nautitaan usein snapsit (Schnaps), esimerkiksi omenoista, päärynöistä tai luumuista tehtyä kirkasta viinaa. Lasi tyhjennetään yhdellä kulauksella. Hanaolutta saa, kun pyytää ”vom Fass”. Vaihtoehtoisesti voi juoda Moselin ja Reinin alueen valkoviinejä. Trocken on kuiva, halb-trocken puolikuivaa ja lieblich makeaa. Kannattaa kokeilla myös hienostunutta jääviiniä (Eiswein), joka puristetaan hallayön jäädyttämistä rypäleistä. Kahvia saa kaikkialla. Saksalaisen kahvin maku sopii suomalaisille. Kansainvälisten kahvilaketjujen paikoissa on tarjolla laajempi valikoima.

Mukavia ruokapaikkoja on kaikkialla Hampurissa. Ravintoloiden ohella murkinaa saa ruokabaareista (Imbisstube). Hinnat ovat edullisia. Ruokavalikoima muodostuu makkaroista ranskalaisiin. Imbisstube on hyvä vaihtoehto, jos on kiire ja matkabudjetti on tiukka. Ei pidä myöskään unohtaa panimoravintoloita (Brauhaus), jotka tarjoavat talon olutta ja perinteistä saksalista ruokaa. Historischer Gasthof ”Anno 1730” (Ost-Wes-Strasse 47) on Hampurin vanhimpia olutpaikkoja. Pubikierrosta voi jatkaa Ratsweinkellerissa (Grosse Johannisstrasse 2).

Alsterin ja Elben rannoilla on maisemaravintoloita, joiden korkeuksissa olevista ikkunoista avautuu upeat näköalat yli kaupungin. Hampurin vanhimman ja pieteetillä entisöidyn kadun, Deichstrassen, varrella on viehättäviä ravintoloita vanhoissa puuristikkotaloissa. Alt Hamburger Aalspeicher on erikoitunut kalaan ja Deichgraf (www.deichgraf-hamburg.de) hampurilaisiin herkkuihin, muun muassa 1800-luvun hansakeittiön ruokalajeja. Illan voi aloittaa Zum Brandanfangissa, joka on tunnelmallinen oluttupa.

Kalaravintoloita on eniten St. Paulin satama-alueen tuntumassa, esimerkiksi Grosse Elbstrasselta. Fischereihafen Restaurant on huippuluokan kalaravintola. Ruokailuhetkeä voi jatkaa drinkillä ravintolan Oyster-Barissa. Warsteiner Elbspeicher -olutravintola tarjoaa upeat näkymät joelle. Ei kannata unohtaa myöskään Hampurin lukuisten ostoskeskusten ja päärautatieaseman sisätilojen monipuolisia ruokapaikkoja. Mönckebergstrassen varrelta löytyy Mö-grilli, kaupungin paras pikaruokapaikka, jossa on aina jonoa.

Saksalaisten hotellien aamupalat ovat yleensä runsaat. Buffee-pöytien antimilla pärjää pitkälle keskipäivään. Lounas (Mittagessen) on Saksassa perinteisesti päivän pääateria. Lounasaikaan monet ravintolat tarjoavat kiinteähintaisen menun. Jos ei halua syödä päivällä tukevasti, kahviloista ja leipomoista (Bäckerei) saa tuoreita sämpylöitä ja konditoriatuotteita. Päivällinen tarjotaan klo 18 jälkeen.

Luksusravintoloita

Jacobs Restaurant

Ranskalainen keittiö, parhaita viinejä eri puolilta maailmaan, jälkiruokaerikoisuuksia.

Osoite: Hotel Luis C. Jakobs, Neuer Jungfernstieg.

www.hotel-jacob.de 

Fischereihafen Restaurant

Huippuluokan kalaravintola satama-alueella.

Osoite: Grosse Elbstrasse 143.

www.fischereihafenrestaurant.de 

Muita ravintoloita

Le Canard

Välimeren keittiö, kaunis  näkymä satamaan.

Osoite: Elbchaussee 139.

www.lecanard-hamburg.de 

O Farol

Portugalilainen keittiö, satamassa, autenttinen ilmapiiri.

Osoite: Ditmar-Koel Strasse 12.

Indochine

Satamanäkymä, trendikäs, hyvät cocktailit.

Osoite: Altona / satama / Kalamarkkinat.

www.indochine.de 

Schatto Pauli

Uusi teatteriravintola.

Osoite: St. Pauli / Kastaniealle 32

Iltojen ratoksi

Mikä tulee ensimmäiseksi mieleen sanasta ”Hampuri”? Irwin Goodman lauloi St. Paulista ja Reeperbahnista jo 1970-luvulla. Alue on yhä Hampurin yöelämän keskus. Paljon on kuitenkin niistä ajoista muuttunut. Nyky-Reeperbahn on mainettaan parempi, sillä alueella on suosittuja ravintoloita, teattereita ja klubeja, joilla ei ole mitään tekemistä seksibisneksen kanssa. Jokainen Hampurissa vieraileva käy alueella vähintään uteliaisuudestaan.

Baareissa ja ravintoloissa on viikolla melko hiljaista, mutta viikonloppuisin diskoissa ja yökerhoissa meno jatkuu aamuun asti. Reeperbahnin ”Syntiseltä maililta” löytyy kymmeniä strippariklubeja, seksikauppoja, jopa seksimuseokin, mutta katuprostituutio on siirtynyt St. Paulin sivukujille. Nälkä lähtee lukuisissa döner-paikoissa, edullisissa etnisissä tai tasokkaimmissa ravintoloissa.

Näköesteillä suljettu Herbertstrasse on perinteinen punaisten lyhtyjen alue, jossa yli 18-vuotiaat miehet voivat käydä ”ikkunaostoksilla”. Naisilta kadulle on pääsy kielletty. Käytännössä se tarkoittaa vain kansainvälisiä käsimerkkejä ja murahtelua kadun ikkunoista.

Vanhan satamakaupungin merimiesromantiikkaan liittyvät perinteet ovat siis yhä tallella, mutta suurin osa Reeperbahnilla vierailevista tulevat nauttimaan laajasta musiikkitarjonnasta ja teatterista. Broadway-tyyppinen Abba-musikaali Mamma Mia on pyörinyt Hampurissa jo vuosia. Huippumusikaaleista tarjolla on myös Leijonakuningas.

Klassista musiikkista pääsee nauttimaan Musikhallessa, jossa esiintyvät Hampurin filharmoninen orkesteri, Pohjois-saksan radion sinfoniaorkesteri ja Hampurin sinfoniaorkesteri. Myös monissa kirkoissa järjestetään konsertteja.

Beatlesin ura lähti nosteeseen Grosse Freiheit -kadun Indra Glubilta 1960-luvulla, mutta valitettavasti Indraa ei enää ole olemassa. Beatlesin jalanjälkiä voi seurata lukuisissa rokkibaareissa ja musiikkiklubeissa. Nykytrendien mukaisesti jatsi- ja punkklubit sekä ja metallidiskot ovat vallanneet alaa. Saksalaisten suursuosikki on HIM ja Ville Valo. Raskaan musiikin ystävien menopaikka on Scandia-Bar. Tekno syntyi Saksassa, joten Hampuristakin löytyy useita klubeja ja diskoja. Useimmat paikat ovat auki suurkaupunkien tapaan aamutunneille asti.

Jokaiselle sukupuolivähemmistön edustajallekin löytyy omat paikat. Lähellä rautatieasemaa sijaitseva St. Georg on homojen suosimaa aluetta. Lange Reihe -kadun lukuisiin baareihin voi poiketa kuka tahansa. Monien hampurilaisten mielestä värikkäin iltaelämä löytyy Altonasta, joka on opiskelijoiden ja ulkomaalisten suosima kaupunginosa.

Hampurin teattereiden ohjelmavalikoima on laaja, poliittisesta kabareesta viihteellisiin esityksiin. Erilaisia musikaaleja ja eroottisia showohjelmia on lukematon määrä. Ajankohtaista tietoa iltahuveista löytää osoitteesta www.hamburg-magazin.de. Lippuja voi varata etukäteen osoitteista www.hamburg-ticket.de, www.stage-entertainment.de ja www.hamburg-tourism.de. Iltamenoihin voi tutustua myös opastetuilla retkillä, joista saa tietoa Hampurin turistitoimistoista.

Laaja musiikkitarjonta on Hampurin valtti. Useimmat Suomen kaukaa kiertävät suuret tähdet pysähtyvät Euroopan kiertueella Hampuriin. Heitä voi nähdä yhtä hyvin pienillä musiikkiklubeilla kuin suurilla areenoilla.

Jatsia, soulia, etnistä ym. musiikkia

Fabrik

Osoite: Barnerstrasse 36.

www.fabrik.de

Kaiserkeller

Osoite: Grosse Freiheit 36.

www.grossefreiheit36.de

Grosse Freiheit

Osoite: Grosse Freiheit 36, Kaiserkellerin yläpuolella.

www.grossefreiheit36.de

Scandia

Hard Rock -musiikkia.

Osoite: Gerhardstrasse 7.

Musikaaleja

Mamma Mia

Perustuu Abban suosittuihin hitteihin.

Osoite: Operettenhaus Hamburg, Spielbudenplatz 1.

www.stage-entertainment.de

Der König der Löven

Disneyn Leijonakuningas musikaalina.

Osoite: Theater im Hafen Hamburg (Landungsbrücken/Hafen).

www.stage-entertainment.de

Oopperaa ja balettia

Hamburger Staatsoper

Osoite: Grosse Theaterstrasse 35.

U-Bahn: U1, Stephansplatz, U2, Gänsemarkt.

S-Bahn: S11, S21, S31, Dammtor, S1, S2, S3, Jungfernstieg.

www.staatsoper-hamburg.de

Allee-Theater (Hampurin kamariorkesteri)

Osoite: Max-Brauer-Allee 76.

S-Bahn: Bahnhof Altona.

www.alleetheater.de 

Klassista musiikkia

Laeiszhalle

Hampurin sinfoniaorkesterin esiintymispaikka.

Osoite: Johannes-Brahms-Platz.

U-Bahn: U1, Stephansplatz, U2, Gänsemarkt/Messehallen.

Lue lisää

Bundesliigaa

Hamburger Sportverein (HSV) on Hampurin ylpeys. Tasokkaista jalkapallo-otteluista kiinnostuneiden kannattaa kurkata seuran internet-sivuille (www.hsv.de). Sen kautta voi varata lippuja otteluihin.

FAKTAT

Sijainti: Hampuri sijaitsee Elbe-joen suulla Pohjois-Saksassa. Hampuri muodostaa oman osavaltion. Virallinen nimi on Freie und Hansestadt Hamburg.

Asukkaita: 1,7 miljoonaa.

Kieli: Saksa.

Uskonto: Protestanttinen.

Aika: -1 tunti jäljessä Suomen aikaa.

Suuntanumero: +49 40.

Raha: Euro. Luottokortin käyttö ei ole niin yleistä kuin Suomessa. Visa käy suurimmissa liikkeissä, mutta ei kaikissa. Eurocard on Visaa yleisimmin käytössä.

Kansalliset juhlapäivät: 1.1. uusivuosi, 6.1. loppiainen, pääsiäinen, 1.5. työn päivä, helatorstai ja  helluntaipäivät, 15.8. Neitsyt Marian taivaaseen astumisen päivä, 3.10. Saksan yhdentymisen päivä (kansallispäivä), 1.11. pyhäinpäivä, joulu 25.-26.12.

Lisätietoja  www.hamburg.de, www.hamburg-tourism.de,

Turisti-info

Osoite: Päärautatieasema Hauptbahnhof), Kirchenallee.

Osoite: Landungsbrücken, laitureiden 4 ja 5 välissä.

Suomen pääkonsulaatti

Osoite: Esplanade 41.

www.finnland.de

ETUSIVU