Vinkit Vilnan reissulle

Liettuan pääkaupunki Vilna on ihanteellinen viikonloppukohde, sillä se on vain runsaan tunnin lentomatkan päässä Suomesta. Lyhyestä välimatkasta huolimatta ilmapiiri muuttuu skandinaavisesta keskieurooppalaiseksi, arkkitehtuuriltaan jopa välimerelliseksi.

Majoitus

Vilnan majoituskapasiteetti on kasvanut reippaasti. Nyt on tarjolla vaihtoehtoja luksusluokan hotelleista yksityisten omistamiin majataloihin. Taso on hyvä, huoneet ovat siistejä ja palvelu yleensä moitteetonta. Epäkohtana on hinnat, sillä yleiseen hintatasoon verrattuna Vilnan yöpymispaikat ovat kalliita. Hotellien hinnat vaihtelevat suuresti riippuen vuodeajasta ja viikonpäivästä.

Edullisimmaksi yöpyminen tulee pakettimatkojen avulla, jolloin majoitus sisältyy hintaan. Suomalaisten matkatoimistojen hotellit sijaitsevat hyvillä paikoilla vanhassakaupungissa tai sen välittömässä läheisyydessä. Koska moni matkalainen viipyy kaupungissa vain lyhyen ajan, kannattaa majapaikan sijaintiin panostaa, jotta siirtyminen ydinkeskustaan kävisi mahdollisimman nopeasti. Bed and Breakfast -paikkoja voi kysellä Vilnan turistitoimistosta.

Omatoiminen voi etsiä sopivaa yöpaikkaa seuraavista osoitteista:

www.vilniushotels.lt

Tasokkaat hotellit

Niille, jotka haluavat panostaa majapaikan laatuun ja ennen kaikkea sijaintiin, sopivat seuraavat tasokkaat hotellit, joista monilla on kohtuuhintaisia viikonlopputarjouksia.

Narutis

Hotelli sijaitsee hyvällä paikalla keskellä vanhaakaupunkia. 1500-luvun rakennukseen on kunnostettu viihtyisiä ja tilavia huoneita. Keskellä rakennusta on kaunis atrium näköalahisseineen. Hotellista löytyy myös sauna ja kuntosali.

Osoite: Pilies 24.

www.narutis.com

Scandic Hotel Neringa

Sisätilan sisustus on modernia ja skandinaavista. Tasokkaasta hotellista löytyy tietysti kuntosali saunaosastoineen.

Osoite: Gedimino 23.

www.scandic-hotels.com

Ramada Vilnius

Hotelli sijaitsee aivan vanhankaupungin ydinkeskustassa. Laatua ja tyylikkyyttä sekä ravintolan tarjoamaa gourmet-ruokaa.

Osoite: Subaciaus 2.

www.ramadavilnius.lt

Shakespeare Boutique Hotel

Sopii niille, jotka hakevat jotain erikoista. Hotelli on pieni ja antiikkihuonekaluineen tunnelmallinen.

Osoite: Bernardinu 8/8.

www.shakespeare.lt

Edullisempia, mutta sijainniltaan hyviä hotelleja

Panorama

Iso hotelli linja-auto aseman vieressä. Suomalaisten suosima. Hinta-laatu-suhde kohdallaan. Huoneet ovat siistejä, mutta eivät tarjoa luksusta.

Osoite: Sodu 14.

www.panorama.lt

City Gate

Sijaitsee lähellä Aamunkoiton porttia kaupunginmuurin kupeessa. Pienehkö hotelli.

Osoite: Bazilijonų 3.

www.citygate.lt

Comfort Vilnius

Sijaitsee viiden minuutin kävelymatkan päässä rautatieasemalta vanhassakaupungissa. Osoite: Gélių 5.

www.comfort.lt

Europa City Vilnius

Iso liikemieshotelli runsaine palveluineen, muun muassa kuntosali ja uima-allas. Pysäköintimahdollisuus.

Osoite: J.Jasinskio 14.

Lue lisää

Liikkuminen

Lentokentältä keskustaan

Vilna lentokenttä (www.vilnius-airport.lt) sijaitsee noin viisi kilometriä keskustasta etelään. Taksilla matkaan menee ruuhkasta riippuen 30-40 minuuttia. Bussi numero 1 lähtee 30-50 minuutin välein keskustaan lähelle rautatieasemaa. Bussi numero 2 lähtee 10-20 minuutin välein keskustaan Lukiškių-aukiolle.

Julkinen liikenne

Vilnan vanhankaupungin nähtävyydet ovat kävelymatkan päässä toisistaan, joten julkisten kulkuvälineiden käyttö jäänee vähäiseksi. Paikasta toiseen pääsee busseilla ja johdinautoilla. Koska lippujen hinnat ovat halvat, kannattaa ostaa kerralla riittävästi kertalippuja. Myytävänä on myös 24-tunnin ja kolmen päivän lippuja. Niitä voi ostaa seuraavista paikoista: Geležinkelio g. 16 (lähellä rautatieasemaa), Sodų g. 22 (lähellä linja-autoasemaa), Gedimino pr. 2 (lähellä katedraalia).

Aikataulut löytyvät pysäkeiltä. Siviilipukuiset lipuntarkastajat liikkuvat ahkerasti busseissa ja johdinautoissa. Aikatauluja ja reittejä löytyy osoitteesta www.vilniustransport.lt.

Taksi

Taksilla ajo on halvempaa kuin Suomessa. Varmista, että autossa on mittari ja että kuljettaja laittaa sen päälle. Yöllä taksilla ajaminen on kalliimpaa kuin päivällä. Hotellin virkailijat tilaavat luotettavan taksin.

Reittitaksit

Reittitaksit ovat minibusseja, jotka kulkevat tiettyjä reittejä. Kyytiin pääsee bussipysäkeiltä.

Ostokset

Vanhassakaupungissa kannattaa suunnata Pilies-, Didžioji-, Aušros Vartų, Vokiečių ja Vilnianus -kaduille. Näiden varsilla on useita muoti- ja käsityöliikkeitä ja matkamuistomyymälöitä.

Liettualaiset käsityötuotteet ovat arvostettuja. Tyypillisiä ovat pellavaiset pöytäliinat ja pyyhkeet, puusta valmistetut puulelut ja veistokset, keramiikka, lasi ja nahkatuotteet. Keskustasta löytyy myös hauskoja suklaapuoteja. Antiikista kiinnostuneet saattavat löytää mielenkiintoista ostettavaa vanhankaupungin lukuisista antiikkiliikkeistä. Vilnasta löytyy myös yli 20 taidegalleriaa.

Tyypillisin liettualainen tuliainen on arvostetusta meripihkasta valmistettu esine, esimerkiksi kaulakoru tai sormus. Värikirjo vaihtelee valkoisesta vihreään. Yleisimpiä ovat punertava ja keltainen meripihka. Liettuan ”keltaisesta kullasta” kiinnostuneiden kannattaa suunnata Didžioji- ja Aušros Vartų -kaduille. Varmista meripihkan aitous, sillä toreilla myydään myös väärennettyä (muovista) meripihkaa.

Gediminas prospekt on Vilnan tärkein ostoskatu. Sen varrelta löytyy liikkeittä, jotka myyvät muun muassa vaatteita ja kenkiä. Monet tunnetuimmat merkkituotteet ovat edustettuina. Vilnan korkokenkävalikoimat ovat runsaat.

Flagman (Gedimino pr. 16) käsittää 40 eri vaateliikettä. Katuosoitteen mukaan nimetty Gedimino 9 -ostokeskus koostuu 65 eri liikkeestä.

Grand Duke Palace (Gediminas pr. 20) on kadun uusin ja tyylikkäin ostoskeskus, jossa on useita merkkiliikkeitä sekä Liettuan suurin kolmessa kerroksessa sijaitseva Pizza Jazz -ravintola. Ostoskeskus on avoinna joka päivä.

Vilnassa kirjat ovat edullisia. Littera (Šv. Jono 12) yliopiston pihalla myy muun muassa englanninkielisiä Liettuasta ja Vilnasta kertovia laatukirjoja. Kauppaan kannattaa poiketa pelkästään ihailemaan upeita 1700-luvun kattofreskoja.

Liettualaista eksotiikkaa voi kokea vierailemalla Garūnain torilla, jossa myydään vähän kaikkea maan ja taivaan väliltä. Se sijaitsee kaupungin ulkopuolella, joten sinne kannattaa ajan säästämiseksi mennä taksilla. Bussi (johdinautolinja 5) lähtee rautatieaseman vierestä.

Tori on auki joka päivä paitsi maanantaisin. Paikalle pitää mennä aamulla, sillä puoleen päivään mennessä tori hiljenee. Eräs vaihtoehto on myös Kalvurijų-kadun varrella oleva monipuolinen kauppatori. Sinne pääsee johdinautolla. Tori aukeaa aikaisin aamulla ja sulkeutuu klo 16:n jälkeen.

Suuret ruokakaupat puuttuvat keskustasta, mutta elintarvikkeita ja juomia myyviä pikkupuoteja on muutama. Uusimmat ja suurimmat ostosparatiisit Europa, VCUP ja Akropolis löytyvät ydinkeskustan ulkopuolelta.

Europa

Moderni kauppakeskus Europa sijaitsee Nerisjoen pohjoispuolella tornitalojen keskellä. Revall Hotel Lietuva sijaitsee aivan vieressä. Gediminas prospektilta kävelee sinne vartissa. Europan tiloissa on kymmeniä myymälöitä, ravintoloita ja kahviloita. Europa sijaitsee lähempänä keskustaa kuin Akropolis. Molempiin kauppakeskuksiin pääsee helpoimmin taksilla.

Osoite  Konstitucijos pr 7a.

www.europa.lt

VCUP

VCUP:n laaja kauppakeskus sijaitsee joen rannassa lähellä Europa-ostoskeskusta. Liikkeitä on useammassa kerroksessa.

Osoite: Konstitucijos pr 16.

www.vcup.lt

Akropolis

Akropolis on Liettuan suurin ostos- ja ajanvietekeskus. Jättimäisen supermarketin ja myymälöiden lisäksi kompleksista löytyy luistinrata ja keilahalli sekä kahdeksan salin elokuvakeskus. Ravintoloitakin on useita.

Osoite: Ozo 25.

www.akropolis.lt

Ruoka ja juoma

Vilnan vanhakaupunki on täynnä mukavia ruokapaikkoja. Niiden omatoiminen etsiminen on ehkä mielenkiintoisempaa, kuin valmiiden ravintolalistojen perässä juokseminen. Eri maiden keittiöiden kirjo on viime vuosien aikana moninkertaistunut. Kaupungissa avataan koko ajan lisää uusia etnisiä ruokapaikkoja kiinalaisista meksikolaisiin.

Mukavinta on tietysti tutustua paikalliseen liettualaiseen ruokaan. Se maistuu hyvin suomalaisille, koska molempien maiden makutottumuksissa on paljon yhtäläisyyksiä.

Liettuassa vasta opetellaan palvelemaan. Tarjoilijoiden palveluinto vaihtelee heikosta hyvään. Suurin osa heistä on nuoria tyttöjä.

Liettualaiset rakastavat ruisleipää ja perunoita. Kuulostaa tutulta! Imelältä maistuvaan ruisleipään suhtaudutaan hartaasti. Siihen liittyy monenlaisia uskomuksia: uuden talon perustuksiin piilotetaan leivän pala, jotta talo välttyisi tulipalolta.

Perunaa käytetään monessa ruokalajissa. Kansallisruoka on perunapallerot eli zeppeliinit (cepelinai), ilmalaivaa ulkonäöltään muistuttava piiras, jossa on esimerkiksi liha- tai sienitäyte. Niistä joko pitää tai sitten ei. Perunamakkarat ja smetanalla höystetyt perunapannukakut (blinit) ovat maukkaita. Sianlihasta valmistetut ruokalajit ovat suosittuja. Miltä maistuisi sianlihalla täytetty vatsalaukku savustettuna?

Liettualaisten intohimona ovat sienet, mieluummin itse noukittuina. Sienistä valmistettuja ruokalajeja on aina saatavilla. Erilaiset keitot, kuten kylmä punajuurikeitto tai kaalikääryleet ovat perinteisiä ruokia. Molemmat tietysti smetanan kera nautittuina.

Karppi on jouluista kalaruokaa. Hauki, silakka tai ankerias löytyvät usein ruokalistalta. Jälkiruuista hedelmillä tai marjoilla täytetyt pannukakut ovat suosittuja.

Vilnassa voi nauttia oluita ja väkeviäkin, joita ei saa muualta. Eri olutpanimoiden olutmerkkejä on useita: muun muassa Dvaro, Utena, Baltijos. Mallasjuoma on halpaa. Väkevä midus on hunajasta valmistettu juhlajuoma, jota voi ostaa tuliaisiksi savipulloon pakattuna. Muita suomalaisille vieraita väkeviä juomia ovat hedelmistä ja marjoista valmistetut Starka ja Palanga.

Ruokaa saa ravintoloiden ohella myös monista kahviloista ja baareista. Osassa voi jäädä illallisen jälkeen viettämään aikaa aina aamutunneille asti. Ruokapaikkaa ei aina kannata lähteä hakemaan kaukaa, sillä kulman takana sijaitseva korttelikapakka voi tarjota loman maukkaimman annoksen.

Suomalaisen matkailijan kukkarolle Vilnan ravintolahinnat ovat edullisia. Lounasbaareista päivän menun voi saada muutamalla eurolla. Hienoimmissa ravintoloissa saa maksaa Suomen hintoja. Juomarahaa voi antaa, jos palvelu on ollut erityisen hyvää. Paikalliset antavat sitä harvoin.

Älä unohda kauppakeskuksien ruokailumahdollisuuksia.

Liettualaista ruokaa

Čili Kaimas

Čili Kaimas -ravintolaketjulla on Vilnassa useita ruokapaikkoja. Sisätilat on sisustettu omaperäisesti kansanperinnettä noudattaen. Ravintolassa on usein ohjelmaa, muun muassa elävää musiikkia pikkukonserteista karaokejuhliin.

Osoite: Žirmūnų g. 2, Upmergès g. 282, Vokiečių g. 8, Gedimino pr. 14, Savanorių pr. 1.

www.cili.lt

Balti Drambliai

Kasvisravintola sijaitsee vuosisatoja vanhan palatsin kellaritiloissa. Rauhallinen tunnelma ja intialaistyylinen sisustus ja musiikki tekevät paikasta viihtyisän.

Osoite: Vilniaus g. 41.

www.baltidrambliai.lt

Forto Dvaras

Vanhankaupungin pääkadulla sijaitseva mukava ravintola tarjoaa liettualaista ruokaa, joka on valmistettu tiukasti paikallisia perinteitä noudattaen. Sisustus on mielenkiintoinen. Kesäkuukausien aikana ravintolassa on ruuhkaa ja annostaan voi joutua odottamaan pitkään.

Osoite: Pilies g. 16.

www.fortodvaras.lt

Neringa

Ravintola tuo tuulahduksen neuvostoajoista. Nostalginen ja tyylikäs tunnelma edustaa 1950-lukua. Hienostuneessa ilmapiirissä voi nauttia lounasta pianomusiikin kera. Iltaisin tiloissa järjestetään elävän musiikin tapahtumia.

Osoite: Gedimino pr. 23.

www.restoranasneringa.lt

Marceliukés Klétis

Ravintola on todellinen kansanperinneravintola, joka on matkailijoiden ohella myös paikallisten suosiossa. Ravintola järjestää zeppeliini-esityksiä eli opastaa miten tyypillistä liettualaista ruokalajia valmistetaan. Asiakkaatkin saavat kokeilla.

Osoite: Tuskulénų g. 35.

Iltamenot

Vilnan iltaelämä on muuttunut neuvostoajoista täydellisesti. Menopaikkoja vaativillekin bilettäjille löytyy siinä kuin mistä suurkaupungista tahansa. Suosittuna yliopistokaupunkina yleisilme on nuorekas ja väkeä riittää pimeyden laskeutuessa diskoissa ja jazzklubeilla. Muutosten myötä kaupunkiin ovat rantautuneet myös erotiikkabaarit ja uhkapelureille lailliset kasinot.

Kesäisin vanhankaupungin kaduille levittäytyvät olutterassit, jotka ovat auki yömyöhään. Sisätiloissa järjestetään elävän musiikin iltoja. Tarjolla on esityksiä kansanmusiikista jatsiin. Vilnassa voikin samassa paikassa yhdistää illanviettoon ruokailun ja musiikkielämyksen.

Pabo Latino

Pabo Latino on Vilnan suosituimpia menopaikkoja. Latinalaisrytmit raikaavat tulisesti joka ilta. Vasta-alakajakin pääsee opettelemaan lattaritanssien kiemuroita.

Osoite: Tragų g. 2.

www.pabolatino.lt

Pramogų Bankas

Pramogų Bankas edustaa Vilnan uusinta viihdetarjontaa. Kaksi kasinoa, ravintolaa ja yökerhoa sekä kolme baaria kahdessa kerroksessa viihdyttävät kerrallaan jopa 2 000 asiakasta.

Osoite: Pamèkalnio g. 7.

www.nesepb.lt

Kulttuuritarjonta

Vilnan kulttuuritarjonta on vilkasta ja tasokasta. Kieliongelman takia matkailijaa kiinnostavat lähinnä musiikki-, ooppera- ja balettitarjonta. Pääsyliput ovat suomalaisittain edullisia. Kesäkuukausien aikana järjestetään runsaasti pienimuotoisia konsertteja kirkoissa ja museoissa.

Heinäkuu on Vilnassa vilkasta festivaalien aikaa. Menovinkkejä voi metsästää kioskeissa myytävistä julkaisuista (Vilnius In Your Pocket, The Baltic Times). Myös kaupungin matkailutoimistosta saa tietoa matkan ajalle osuvista kulttuuritapahtumista. Kirkkojen ilmoitustauluilta löytyy tietoa esimerkiksi urkukonserteista.

Liettuan kansallisooppera ja -baletti

Vaikka itse teatterirakennus on ulkonäöltään kammottava, ovat esiintyjät Liettuan parhaimmistoa. Lippuja voi varata etukäteen teatterin internetsivuilta, jotka ovat myös englanniksi. Näytäntökauden aikana on noin 200 esitystä.

Osoite: A. Vienuolio g. 1.

www.opera.lt

Liettuan filharmoninen konserttisali

Sali on Liettuan tärkein konserttipaikka. Tarjolla on kansallisia ja kansainvälisiä tapahtumia. Lippuja voi varata etukäteen englanninkielisiltä internetsivuilta.

Osoite: Aušros vartų g. 5.

www.filharmonija.lt 

Vilnan kongressi- ja konserttisali

Salissa esiintyy Liettuan valtion sinfoniakonsertti. Lippuja voi varata etukäteen englanninkielisiltä internet-sivuilta.

Osoite: Vilnius g. 6/16.

www.lvso.lt

Siemens-Arena

Moderniin urheilu- ja viihdekeskukseen mahtuu yli 10 000 katsojaa. Areenalla urheilutilaisuuksien lisäksi on pidetty ulkomaalaisten pop-tähtien megakonsertteja.

Osoite: Ozo g. 14A.

www.siemens-arena.com

FAKTAT

Sijainti: Vilna sijaitsee sisämaassa Nerisjoen varrella. Helsinkiin on matkaa 611 kilometriä.

Asukkaita: 550 000, liettualaisia 58 %, puolalaisia 7 %, venäläisiä 6 %, muita 4 %.

Kieli: Liettua.

Uskonto: Suurin osa katolilaisia.

Aika: Sama kuin Suomessa.

Suuntanumero: +370 5.

Raha: Euro.

Kansalliset juhlapäivät: 1.1. uusi vuosi, 16.2. itsenäisyyspäivä, 11.3. Liettuan itsenäisyyden palauttamisen päivä, pitkäperjantai, pääsiäinen, 1.5. Työn päivä, 14.6. Surun ja toivon päivä (vuoden 1940 kyyditettyjen muistopäivä), 24.6. juhannus, 6.7. Valtion päivä (kuningas Mindaugasin kruunajaiset), 1.11. pyhäinpäivä, 24.-26.12. joulu.

Vilnan turistitoimisto

Osoite: Vilnius g. 22 tai Didžioji g. 31.

Suomen suurlähetystö

Osoite: Klaipédos 6, 3. krs.

Nettilinkit

www.vilnius-tourism.lt

www.vilnius.lt

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU