Taormina – elämää tulivuoren kupeessa

Lähtiessäni lokakuussa Suomessa sataa vettä, väki hytisee syystamineissaan. Sisiliassa kesäkelit jatkuvat, viimeisiä viinisatoja korjataan ja lämpömittari kohoaa vielä hellelukemiin. Suomesta matka aurinkoon on vain muutaman tunnin päässä.

Saavun Sisiliaan mantereen puolelta autolautalla yli Messinansalmen. Merimatka on lyhyt, vain parikymmentä minuuttia. Ilta pimenee, kun suuntaan Messinan satamasta kohti Taorminaan, saaren suosituimpaan lomakohteeseen.

Taormina on hienostunut kaupunki, tunnettu kuuluisuuksien lomanviettopaikka. Etsin yöpymispaikkaa itselleni Välimeren pimeydessä. Neljän ja viiden tähden hotelleita kyllä riittää, kunnes näen hyvän vaihtoehdon: Villa Astoria, yksi tähti. Siispä sinne.

Villa Astoria on vaatimaton, mutta sijaitsee hyvällä paikalla, aivan Taorminan vanhankaupungin kupeessa. Hotellihuoneestani puuttuvat telkkari ja minibaari, mutta sänky on hyvä ja kylpyhuone siisti. Kukkulan rinteessä sijaitsevan huoneeni ikkunasta avautuu upea näkymä: vasemmalla kuunkajossa kimmeltää Välimeri, oikealla yönpimeydessä näkyy Etnan huipulta alas valuva punahehkuinen laavajuova. Näkymä on suomalaiselle eksoottinen.

Kuuluisuuksien jalanjäljillä

Taorminan suosio perustuu sen sijaintiin ja maisemiin. Pikkukaupunki sijaitsee yli 200 metrin korkeudessa Monte Tauro -vuoren huipulla. Lähes pystysuorat kallioseinämät putoavat alas merenrantaan. Kauempana siintää Etna, suippokärkiset sypressit kohoavat kohti sinistä taivasta ja pensaat ja kukat kukkivat. Parhaimmillaan näkymät olisivat keväällä, kun manteli- ja sitruunapuut puhkeavat kukkaan.

Upeiden maisemien vuoksi Taormina on houkutellut jo 1700-luvulta lähtien kirjailijoita, säveltäjiä, taidemaalareita, poliitikkoja ja elokuvatähtiä: Richard Wagner, Alexander Dumas, Paul Klee, John Steinbeck, Romy Schneider, Elisabeth Taylor, Richard Burton…Onpa presidentti Kekkonenkin vierailut Taormiinassa.

Juppitaustansa takia Taorminassa joutuu pulittamaan ”Taorminalisää”. Siitä huolimatta täällä vierailee meitä taviksiakin. Taormina kuuluu suomalaisten matkanjärjestäjien lomakohteisiin. Oma lukunsa ovat amerikkalaiset ja japanilaiset risteilyvieraat, jotka poikkeavat Taormiinaan vain päiväksi ja kuluttavat suunnattomia summia.

Mykistävä antiikin teatteri

Ensimmäinen aamuni lähtee käyntiin perinteisellä italialaisella aamupalalla: kroisantilla ja cappucinolla. Taorminan pääkatu Corso Umberto I täyttyy matkailijoista heti aamusta. Mitä ruuhka olisikaan kesäsesongin aikana? Tänään ei tarvitse jonottaa edes kaupungin suosituimmalle nähtävyydelle antiikinajan amfiteatterille.

Teatro Greco, Kreikkalainen teatteri on tärkeä historiallinen nähtävyys. Se on kooltaan saaren toiseksi suurin antiikin aikainen teatteri. Alun perin sen rakensivat kreikkalaiset, mutta myöhemmin roomalaiset laajensivat sitä, muun muassa gladiaattorien tiloja lisäämällä.

Teatterin katsomo on hakattu kallionseinämään. Näyttämö on hyvin säilynyt, tosin toisen maailmansodan aikana pommi aiheutti seinämään ison aukon. Nyt sen läpi voi ihailla taustalla savuaa tupruttavaa Etnaa ja turkoosinväristä Naxoksen lahtea.

Kalliita merkkiliikkeitä

Corso Umberton varrella on luksusliikkeitä, kahviloita ja ravintoloita. Konditorioissa myydään paikallisia herkkuja, kuten marsipaanista tehtyjä kirsikoita ja monenlaisia hedelmiä. Etenkin viikonloppuisin taorminalaiset pukeutuvat parhaimpiinsa ja kävelevät Corso Umbertoa edestakaisin. Tämä passeggiata on sosiaalinen näytelmä, johon osallistuu koko perhe.

Sesongin ollessa kiihkeimmillään pääkadulla on valtava tungos. Kapeat kadut ja keskiaikainen tunnelma houkuttelevat. Näky on koominen, koska katu on täynnä ihmisiä, mutta vain harva poikkeaa sisälle kalliisiin merkkiliikkeisiin. Myyjät haukottelevat pöytiensä takana.

Hissillä uimaan

Uimaan halutessaan pitää laskeutua alas Tauro-vuorelta merenrantaan. Taorminan alapuolella on muutamia uimarantoja, Mazzarò, Spisone ja Sirene. Alas pääsee köysiradalla, funivialla tai polkuja pitkin. Korkeuserot ovat suuret, mutta polkujen varrella voi ihailla kukkivia luonnonkasveja ja kivien päällä päivää paistattelevia sisiliskoja.

Pikkukivirannoilla voi vuokrata aurinkotuolin ja -varjon. Sirenen rannan edustalla sijaitsee Kaunis saari, Isola Bella, joka on yhteydessä rantaan kapean kannaksen välityksellä. Saari on siirtynyt yksityisomistuksesta valtion omistukseen. Isola Bellan kauneus on ikuistettu italialaiseen postimerkkiin.

Niille, joille rantaelämä on tärkeää, kannattaa varata majapaikka Giardini Naxoksen kylästä. Se sijaitsee Taorminan alapuolella kauniin merenlahden ympäröimänä. Rantaan pääsee vaikka kylpytakki päällä.

Retkiä ympäristöön

Taorminasta on helppo tehdä retkiä muualle Sisiliaan, joko auton vuokraamalla tai julkisilla kulkuvälineillä. Retki Etnalle on Sisilia-matkan kohokohta. Sitä ei kannata jättää väliin.

Ylös vuoristokylään

Castelmolan pieni vuoristokylä näkyy Taormiinaan asti. Viiden kilometrin matkan voi patikoida, mutta bussilakin pääsee. Kiemurainen reitti päättyy Piazza Sant’Antoninolle. Kierroksen voi tehdä kylän kapeilla kujilla ja istua lopuksi näköalaterassin San Giorgion baariin. Paikalla on vieraillut paljon kuuluisuuksia. Heidän kuviaan ja nimikirjoituksiaan voi ihmetellä kahvilan sisäpuolella.

Tulinen Etna

Jokaisen matkanjärjestäjän ohjelmaan kuuluu retki Euroopan aktiivisemman tulivuoren Etnan huipulle. Bussit nousevat serpentiinitietä kohti korkeuksia. Kasvillisuusvyöhykkeet vaihtuvat korkeuserojen mukaan. 2000 metrin korkeudessa kasvaa vielä harvakseltaan havupuita, mutta sen jälkeen on enää pensaikkoa. Ylhäällä on silmin kantamattomiin mustanharmaita laavakenttiä. Talvella on myös lunta ja jäätä. Silloin täällä lasketellaan. Tuulta vastaan kannattaa suojautua.

Kiemurainen tie nousee 1900 metriin. Tie päättyy Rifugio Sapienzan parkkipaikalle. Tästä ylöspäin jatketaan köysiradalla 2500 metriin. Kaikkien kannattaa ottaa Etna-retkelle tukevat ulkojalkineet.

Kun noustaan ylemmäksi, näkymät muuttuvat upeammiksi. Ylhäältä näkee kymmenien kilometrien päähän kauas merelle.

Hissiaseman yläpäässä jatketaan pikkubussilla lähes 3000 metriin. Musta pöly nousee ilmaan ja nenässä tuntuu pistävä rikin tuoksu. Ilma ei sovi astmaatikoille. Parinkymmenen minuutin päästä saavutaan perille. Ympärillä on kraattereita, osasta tupruaa savua. Maanpinta on upottavaa laavahiekkaa. Se tuntuu käteen lämpimältä. Oppaan johdolla tehdään 45 minuutin kävelykierroksen.

Etnan tiedetään purkautuneen kymmeniä kertoja. Suurempia purkauksia on ollut vuosina 1169, 1329, 1669, 1928, 1949, 1979, 1991, 2001 ja 2004. Kirjallisia todisteita on jo ennen ajanlaskumme alkua. Vuoden 1669 purkaus oli tavanomaista voimakkaampi. Se hävitti useita kyliä ja osan Catanian kaupungista. Vuosituhannen alun purkausten takia Catanian lentokenttä jouduttiin sulkemaan tuhkapilven takia. Laavavirta tuhosi myös köysiradan aseman ja teitä.

Plussat

+ Upeat maisemat

+ Idylliset vuoristokylät

+ Omaperäinen sisilialainen ruoka

+ Lapsiperheille sopivat uimarannat

+ Retki Etnalle

Miinukset

– Korkeahko hintataso

– Sesonkina ruuhkaa

– Isot korkeuserot, runsaasti jyrkkiä portaita

– Erilainen liikennekulttuuri kuin Suomessa

FAKTAT

Sijainti: Sisilian itärannikolla, Messina ja Catanian välissä.

Asukkaita: Noin 11 000.

Uskonto: Roomalaiskatolinen.

Paras aika matkustaa: Kevät tai syksy. Kesällä kuumaa.

Miten pääsee: Kesäkaudella suorat lennot Cataniaan. Muina aikoina lennot esimerkiksi Milanon tai Rooman kautta. Autolautalla Messinansalmen yli.

Etna.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU