VARSINAIS-SUOMI / DRAGSFJÄRD – Hautausmaan molemmilla puolilla kimmeltää vesi. Dragsfjärdin erittäin hyvin hoidettu hautausmaa sijaitsee Norrfjärdenin merenlahden ja Dragsfjärd-järven välisellä kapealla kannaksella saaristolaismäntyjen siimeksessä. Kaiken keskellä on värikkäästi maalattu puukirkko.
Voiko olla kauniimpaa sijaintia kirkkomaalle…
Tämä on oivallettu myös entisen Kemiönsaaren kunnassa, sillä siellä on totuttu sanomaan: ”Siellä missä meri ja maa kohtaavat, siellä sijaitsee Dragsfjärd”.
Vain muutama prosentti Dragsfjärdin pinta-alasta on maata. Hiittisten saaristo oli osa Dragsfjärdia vuodesta 1969 lähtien. Dragsfjärdin lisäksi myös Kemiön ja Västanfjärdin kunnat kuuluvat nykyään Kemiönsaaren kuntaan.
Dragsfjärdin alueella on kolme taajamaa: Taalintehdas, Björkboda ja Kärran kirkonkylä. Jälkimmäinen oli kunnan hallinnollinen keskus, kunnes se siirtyi Taalintehtaalle. Dragsfjärdin kirkko sijaitsee Kärranissa.
Kuuluisa kirkonrakentaja Antti Piimänen (1712-1775) on ahkeroinut täälläkin. Isä Antti rakensi poikansa Mikael Piimäsen (1748-1820) kanssa yhdessä ja erikseen useita puukirkkoja sekä kellotapuleita Varsinais-Suomen alueella.
Dragsfjärdin kirkko vihittiin vuonna 1755 ja se nimettiin Ruotsin silloisen kuninkaan Adolf Fredrikin mukaan Adolfin kirkoksi. Se oli aikajärjestyksessä Dragsfjärdin kolmas kirkko. Edelliset oli purettu joko huonokuntoisena tai liian pienenä. Viereinen kellotapuli valmistui hieman kirkkoa myöhemmin, vuonna 1763.
Alun perin punamullattu kirkko on nyt keltaiseksi maalattu. Ristinmuotoiset siivet ovat harjakattoisia. Niiden yhtymäkohdassa on pieni torni eli kattoratsastaja.
Sopusuhtaisessa ristinmallisessa kirkossa on 375 istumapaikkaa. Sisätilat ovat ihastuttavat. Pastellin sävyistä värimaailmaa on käytetty taidokkaasti hyväksi. Eri sävyt sopivat toinen toisiinsa. Yleisilme sinertävän valkoisessa kirkkosalissa on seesteinen.
Keskellä salia on katossa kahdeksankulmainen kattokupoli elävyyttä antamassa. Kun tarkemmin katsoo lautaholvatun katon työn jälkeä, ei voi kuin ihastella. Saumat ovat todellakin kohdillaan.
Alkuperäisestä sisustuksesta ei ole juurikaan mitään jäljellä, onhan kirkolla jo ikää. Entisaikoina, kun istumajärjestyskin oli tarkka, kirkoissa oli ovelliset kirkonpenkit. Niin täälläkin, mutta ne korvattiin avoimilla penkeillä 1800-luvun lopussa. Koristeellinen alttarikaide on myös samoilta ajoilta.
1700-luvun saarnastuoli on paikallisen mestarin tekemä. Nyt sitä koristaa opetuslasten kuvat, nimittäin uskonpuhdistuksen myötä nekin maalattiin piiloon.
Alttarin takaseinässä, ikkunoiden välissä, on 1600-luvun puinen krusifiksi, joka oli jo nykykirkon edeltäjässä. Kirkossa on myös esillä kolme lahjoituksina saatua kaunista maalausta. Kun meren äärellä ollaan, Dragsfjärdin kirkossa on kaksi kirkkolaivaa.
Kiviaidan ympäröimä hautausmaa-alue muodostuu kahdesta osasta. Eteläinen puoli oli ensiksi käytössä. Pohjoispuoli perustettiin myöhemmin 1960-luvulla. Kirkkomaalle on jätetty useita vanhoja tako- ja valuraudasta tehtyjä hautamuistomerkkejä. Ne on valmistettu paikallisessa Taalintehtaan ruukissa.
Keltainen hautakappeli vuodelta 1791 on Björkbodan ruukinpatruuna Wolter Petersenin rakennuttama.
DRAGSFJÄRDIN KIRKKO
Osoite: Kappelimäentie 5, Dragsfjärd.