Riian moottorimuseossa neukkulimusiinit ovat pääosissa

Leonid Brežnevin säikähtänyt ilme kertoo paljon. Kommunistijohtaja on kolaroinut upean Rolls Roycensa lunastuskuntoon. Riian moottorimuseon kuuluisimman auton lisäksi esillä on muitakin neuvostojohtajien luksuslimusiineja.

Latvian antiikkiautoklubin idean pohjalta suunniteltiin 1980-luvulla oman moottorimuseon perustamista. Klubi oli saanut haltuunsa vanhoja Moskovassa ZIL-tehtaalla valmistettuja luksusautoja, jotka olivat olleet entisten neuvostojohtajien käytössä. Lisäksi Latvia oli neuvostovallan aikana merkittävä autojen valmistaja. Moottorimuseo avattiin vuonna 1989.

Museossa on esillä edustava valikoima vanhoja moottoripyöriä, polkupyöriä ja autoja. Kiinnostavinta museossa on neuvostoromantiikka, jota näyttelyssä edustavat nostalgiset Mosset ja Volgat. Varsinaisia vetonauloja ovat Kremlin johtajien mustat panssaroidut edustusautot, joiden entiset omistajat on ikuistettu vahanukeiksi tuomaan lisäväriä näyttelyyn.

Kylmä sota vauhditti autoteollisuutta

Jo 1930-luvulla oli Kremlin varastoissa useita luksusautoja, mutta useimmat olivat amerikkalaisia. Toisen maailmansodan aikana liittoutuneet lahjoittivat muutamia edustusautoja venäläisille. Saksan hävittyä sodan siirtyi autoja myös sotasaaliina Neuvostoliittoon, jossa niitä annettiin palkkioina korkeille valtion virkamiehille. Muuan muassa ulkoministeri Molotov sai oman Rolls Roycen, jota kutsuttiin nimellä Haamu.

Venäläisten oli kylmän sodan aikana tärkeää todistaa osaavansa valmistaa yhtä komeita autoja kuin lännessä. Ensimmäiset mallit olivat lähinnä kopioita amerikkalaista automerkeistä. Tärkeintä oli edustavuuden lisäksi myös autojen luodinkestävyys.

Autot olivat erikoisvarusteltuja. Niissä oli jo silloin paljon automatiikkaa. Jos muut autot olivat peltiä, olivat edustusautot laivarautaa.

Josef Stalinilla oli käytössään ensimmäinen vahvasti panssaroitu ZIS 115S, jonka ikkunan paksuus on 7,3 senttimetriä! Sivuikkuna on niin paksu, että sen nostamiseen tarvitaan oven rakenteeseen kätketty erikoisvinssi. Rautaa autossa on riittävästi. Painoa kertyy peräti 7300 kiloa. Moottoreina käytettiin V8- tai V12 -moottoreita, joten konepellin alta löytyi voimaa.

Vuonna 1936 valmistui Stalinin käyttöön ensimmäinen ZIL-autotehtaan luksusmalli. ZIL tulee sanoista Zavod imeni Lihatshova (Lihatshovin tehdas). Vuonna 1919 perustettu autotehdas oli saanut nimensä Venäjän autoteollisuuden uranuurtaja Ivan Lihatshovin mukaan. ZIL-autotehdas on paremmin tunnettu kuorma-autojen valmistajana.

Brežnev oli autohullu

Kun Leonid Brežnev valittiin vuonna 1964 maan johtoon, alkoivat Kremlin autotallit täyttyä kalliista luksusautoista. Kokoelmaan kuului parhaimmillaan kaksikymmentä eri autoa: Mercedes Benz, Rolls Royce, Cadillac, Lincoln, Jaguar jne. Riian Moottorimuseolla on kolme autoa Brežnevin kokoelmista.

Brežnev halusi usein itsekin istua auton ratissa. Vuonna 1980 hän romutti Moskovassa kuuluisan Rolls Royce Silver Shadowin, joka nyt on esillä museossa kolarin jälkeisessä kunnossa. Esillä Brežnevin kokoelmasta on myös presidentti Nixonin vuonna 1973 lahjoittama sininen Lincoln Continental sekä Itä-Saksan johtajan Erik Honeckerin vuonna 1980 lahjoittama Mercedes Benz.

Ehtipä Brežnev lahjoittaa itsekin autoja ystävilleen. Kekkosen autotallissa oli musta Tsaika ja ensimmäinen Moskvitsh Elite 408.

Taksit olivat Volgia

Moottorimuseon yksi alue on omistettu suomalaisillekin kovin tutun näköisille autoille. 1960 -luvun Mosset ja Volgat herättävät aina sympatiaa. Ensimmäinen Volga (GAZ-M21) vuodelta 1956 oli Popedan seuraaja. Volgaa valmistettiin pienin muutoksin aina vuoteen 1970. Legendaarisin malli oli niin sanottu Hirvi-malli, jonka konepeltiä koristi suosittu peura-metallikoriste. Monet suomalaiset muistavat miten meillä lähes kaikki taksit olivat Volgia.

Venäjällä Mossea sai jonottaa 4-5 vuotta. Suomessa sai neukkuajokin nopeammin. Siitä huolimatta, että Mossesta on väännetty vitsejä loputtomiin, oli se toimintavarma ja melko lämmin suomalaisiin olosuhteisiin. Tosin kuljettaja sai olla joskus omatoiminen saadakseen auton liikkeelle.

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU