Angelniemen kirkko on myös suosittu konserttipaikka

VARSINAIS-SUOMI / ANGELNIEMI – Viimeiset kiirehtivät autoillaan kohti Angelniemen kirkkoa. Nyt ei ole alkamassa jumalanpalvelus, vaan Kemiönsaaren Musiikkijuhlien iltakonsertti.

Angelniemen kirkko sijaitsee saaressa ja Salon suunnasta tultaessa edessä on aina lossimatka. Merimatka on lyhyt, mutta Kokkilan lossi kulkee yli vain kolme kertaa tunnissa. Ruuhkaakin on ajoittain eli kaikki halukkaat eivät aina mahdu yhtä aikaa pienelle lautalle.

Konserttiin menijöiltä vaaditaankin varautumista aikatauluihin. Kiire ei saa olla, eikä se oikein edes sovikaan Angelniemen saaristotunnelmiin. Viimeistään kirkkomaalla Halikonlahden merimaisemissa kiireentuntu katoaa. Ja ei ihan jokainen kirkko sijaitsekaan yhtä kauniissa maisemissa.

Tunnelmalliset kirkot ovat suosittuja konserttipaikkoja. Saaristomaisemissa kamarimusiikista voi nauttia Angelniemen lisäksi esimerkiksi Kemiön, Dragsfjärdin ja Karunan kirkoissa. Kun ostaa konserttilipun, kilahtaa myös muutama euro seurakunnan kirstuun.

Alle tuhannen asukkaan Angelniemi on entinen kunta, josta osa on Kemiönsaaren puolella, sen pohjoispäässä ja osa mantereen puolella. Angelniemi liitettiin vuoden 1967 alussa Halikon kuntaan. Samalla ympyrä sulkeutui.

Vuodesta 2009 Halikko ja Angelniemi ovat olleet osa Salon kaupunkia. Samoin paikalliset seurakuntalaiset ovat siirtyneet itsenäisestä Halikon kappelista lopulta Salon seurakuntaan.

Angelniemen kalliorannassa sijaitseva 250 hengen punaiseksi maalattu saaristokirkko ei ole suuren suuri. Täällä vaatimattomuus on kaunista. Kirkkoa ympäröi vanha hautausmaa, jonka takorautaiset hautamuistomerkit tuovat tuulahduksen menneisyydestä. Valkoiseksi maalatussa pienessä kirkkosalissa tunnelma vain tiivistyy. Voiko intiimimpää konserttipaikkaa edes olla…

Nykyinen kirkko ei ole ensimmäinen, vaan jo kolmas lähes samalla paikalla. Ensimmäinen oli vielä pieni kappeli, mutta 1600-luvulla rakennettiin oikea, mutta varsin alkeellinen kirkko olkikattoineen. Siihen aikaan haudattiin kirkon lattian alle. Etenkin kesäisin olosuhteet olivat vaikeat.

Nykyistä kirkkoa rakennettaessa kutsuttiin turkulainen rakennusmestari Matti Åkerblom (1740-1819) johtamaan töitä. Hän tuli nuorena miehenä Turkuun konkari Antti Piimäsen oppiin. Oppipojasta tuli kisälli ja lopulta rakentamansa Halikon kellotapulin ansiosta mestari. Åkerblomin rakentamia kirkkoja on useita Suomessa, tosin enimmäkseen muualla kuin Varsinais-Suomessa. Angelniemen hirsirunkoinen kirkko oli hänen ensimmäinen rakentamansa kirkko.

Angelniemen pitkäkirkko valmistui vuonna 1772. Sakasti ja asehuone sijaitsevat perinteisillä paikoillaan. Sisään kirkkosaliin pääsee myös länsipäässä olevan ulko-oven kautta. Erikoista kirkossa on kellotorni, joka on rakennettu kiinni varsinaiseen kirkkoon. Åkerblomin tekemä ratkaisu ihmetytti sen ajan seurakuntalaisia.

Alttaritaulun Kristuksen kirkastuminen on maalannut Alexandra Frosterus-Såltin vuodelta 1897. Hän on tehnyt maamme kirkkoihin kymmeniä alttaritauluja. Frosterus-Såltin olikin eräs 1800-luvun tuotteliaimmista kirkkotaiteilijoistamme. Hänen maalaamia alttaritauluja on monessa muussakin Salon alueen kirkossa. Myös kirkon alkuperäinen alttaritaulu on esillä. Nykyisen alttaritaulun yläpuolella oleva 1300-luvun pieni krusifiksi on kirkon vanhin esine.

Paikallisen Sapalahden kartanon isännän lahjoittama saarnastuoli on yhtä vanha kuin kirkkokin. Tiimalasi on poikkeava, sillä sitä pitelee pieni enkeli. 1700-luvun lopun kirkkolaiva on erään merimiehen lahjoittama.

Kirkon urut ovat saksalaisen Jens Zachariassenin tekemät 1800-luvun lopulta.

Muiden vanhojen puukirkkojen tavoin Angelniemen kirkkoa on kunnostettu useasti. 1930-luvulla tehtiin isoja muutoksia, joista vastasivat arkkitehdit Totti Sora ja Gunnar Wahlroos vuonna 1935. Vallitseva muoti ja sen ajan makutottumukset vaikuttivat kirkon ulkonäköön.

Jotain hyvääkin, sillä 1930-luvulla kirkko sai lahjoituksena kauniit lasimaalaukset.

Museoviraston vaatimuksesta 1960-luvulla kirkon historiallista ilmettä palautettiin. Muun muassa vaalea väritys vaihdettiin alkuperäisen väriseksi, punaiseksi, kuten saaristokirkon monien mielestä pitääkin olla. Kerrotaan kuitenkin, että paikalliset eivät oikein pitäneet uudesta punaisesta ”aatteenväristä”.

ANGELNIEMEN KIRKKO

Osoite: Angelniementie 261, Angelniemi (Salo).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.