Ants Laikmaan kotimuseo – jos olet matkalla Haapsaluun, poikkea ateljeekotiin

Virolainen taitelija Ants Laikmaa ei ehkä ole meille suomalaisille kovin tuttu. Virolaisille hän on taiteen suurmies, jota voidaan pitää Viron maalaustaiteen perustajista.

Ants Laikmaan elämä oli hyvin jännittävä. Esimerkiksi nuorena taiteenopiskelijana hän käveli Riiasta kuudessa viikossa yli 2600 kilometriä Düsseldorfiin opiskellakseen sikäläisessä taideakatemiassa.

Ants Laikmaa syntyi vuonna 1866 Vigalan kylässä Läänemaalla. Vuoteen 1935 hän oli etunimeltään Hans. Hän maalasi luonnonmaisemia ja muotokuvia virolaisista talonpojista ja kulttuurihenkilöistä. Laikmaan lempitekniikka oli pastellimaalaus. Taiteilija toi Viron taiteeseen impressionismin vaikutuksia kirkkaine värisävyineen.

Ants Laikmaa oli myös arvostettu taiteenopettaja. Viime vuosisadan alussa hän piti erittäin suosittua taidekoulua Tallinnassa, jossa hänen johdollaan opiskeli monia tulevia ansioituneita virolaistaiteilijoita. Laikmaan luonnonläheiset ja virolaista maalaiselämää kuvaavat aiheet synnyttivät hänelle ajatuksen muuttaa pois Tallinnasta. Laikmaa rakennutti itsensä suunnittelemansa talon Taeblaan lähelle Haapsalua.

Taiteilijan koti säväyttää

Ulkonäöltään erikoinen olkikattoinen virolaista kansallisromantiikkaa edustava talo on mielenkiintoinen nähtävyys. Se sijaitsee Tallinnan suunnasta tultaessa tien vasemmalla puolella noin 10 km ennen Haapsalua ja pari kilometriä Taeblan keskustan jälkeen. Runsaan kilometrin pituinen pikkutie johdattaa ateljeekodin pihalle.

Laikmaan koti avattiin museona vuonna 1960. Se on osa Haapsalussa sijaitsevaa Läänemaan maakuntamuseota. Talomuseo ei rehvastele suurilla kävijämäärillä, sillä esim. useimmat suomalaiset ajavat helposti kohteen ohi. Sinne kannattaa kuitenkin poiketa, sillä museo on varsin viehättävä.

Taiteilijan elämän aikana talossa vieraili paljon Viron kulttuurin merkkihenkilöitä, kuten kirjailija Friedebert Tuglas. Talon ympärillä on puistoalue, jossa järjestetään kansantanssiesityksiä. Puisto on myös mainio retkipaikka. Laikmaa on istuttanut puistoon yhdeksän tammea, jotka on nimetty virolaiskirjailijoiden mukaan.

Kotimuseon ensimmäisessä kerroksessa on taitelijan elämänvaiheita kuvaava näyttely sekä ruokasali. Ants Laikmaa oli innokas vanhojen tavaroiden keräilijä. Niitä on runsaasti esillä mm. talon toisessa kerroksessa, jossa on nähtävänä myös hänen ateljeensa ja makuuhuoneensa.

Ants Laikmaa kuoli vuonna 1942 kotonaan Taeblassa. Hänet on haudattu kotitalonsa lähelle perustamaan puistoon.

Osoite: Ants Laikmaa majamuuseum, Taebla vald.

Lue lisää

KARTTA

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU