Aperitiiville käärinliinojen Torinoon

Torinon matkalla ei voi ohittaa jalkapalloseura Juventusta ja Fiatin suuruuden luojaa Gianni Agnellia, Jeesuksen alkuperäisistä käärinliinoista puhumattakaan.

Ennen pakollisia nähtävyyksiä Torinoon tutustumisen kannattaa aloittaa nauttimalla kaupunkilaisten tavoin alkuillan aperitiivihetkestä.

Täällä kiireetön hetki ja aperitiivit maistuvat paremmilta, kuin missään muualla. Ihmekös tuo, kun torinolainen Benedetto Carpano kehitteli ensimmäisenä jo yli 200 vuotta sitten yrteillä ja mausteilla sekoitetun drinkin, vermutin.

Ilta aloitettaan seurustelemalla

Torinolaisten työpäivä on päättymässä ja päivä rauhoittumassa alkuillaksi. Keskustan pitkien holvikäytävien suojissa paikallisissa kahviloissa ja baareissa valmistaudutaan aperitiiviaikaan. Kello lähenee kuutta.

Tarjoilupöydät ja baaritiskit alkavat täyttyä cocktailherkuista. Näyttävästi esille asetetut vadit täytetään salamimakkaroilla, erilaisilla salaateilla ja juustoilla, oliiveilla, hedelmillä, pitsapaloilla jne. Paikallisia jauhoista, vedestä suolasta ja hiivasta valmistettuja grissini-leipätikkuja on tarjolla joka paikassa.

Vihdoin baarien ensimmäiset asiakkaat saapuvat. Notkuvat buffetpöydät houkuttelevat kiireettömiä asiakkaita poikkeamaan sisälle. Pian lasien kilinä ja iloinen puheensorina kertovat jokailtaisen aperitiivitapahtuman alkaneen. Osa asiakkaista istuu pöydissä, osa jää baaritiskin ja noutopöytien viereen seisomaan. Drinkin hinnalla ovat buffetpöydän antimet vapaasti noudettavissa.

Tärkeintä ei ole mässäily eikä juoman kittaaminen, vaan leppoisa jutusteluhetki ystävien kanssa työpäivän päätteeksi tai illanvieton aluksi. Kellään ei ole kiire. Vaikka Torinossa on valinnanvaraa, on tapana, että kuppiloista valitaan yksi ja siellä viihdytään illalliseen asti. Tietysti pöydän antimia tulee helposti ahmituksi enemmänkin, ja näläntunne hiipuu jo ennen varsinaista illallista.

Mene sinne, missä on muitakin

Aperitiivia tarjoavia paikkoja on Torinossa kymmenittäin, ja eteen saattaa tulla vallinnan vaikeus. Paikallisilla on omia kantapaikkoja, joihin poiketaan lähes päivittäin. Satunnainen matkailija voi ensin kadulta tiirailla eri kuppiloiden noutopöytien runsautta. Yleensä se, missä on jo valmiiksi väkeä, on varma valinta.

Aperitiivipaikoilla on eroa. Sen määrää jo kuppilan sijainti. Via Roman eliittikadun varrella luksuskauppojen lomassa on baareja, joihin huippumuotia seuraavat nuoret naiset ja miehet suuntaavat.

Hieman edullisemmista hinnoista ja leppoisammasta tunnelmasta pääsee nauttimaan Via Garibaldin kävelykadulla. Joenrantaan johtavan Po-kadun baareissa viettävät aikaa hilpeällä mielellä olevat opiskelijat. Edullisista hinnoista huolimatta kadun aperitiivitarjonta on runsas.

Toinen vaihtoehto baarien ohella ovat torinolaiset nostalgiset kahvilat. Katettuja kaarikäytäviä on kaupungissa yli 20 kilometriä. Pikkuliikkeiden välissä sijaitsevat vanhat, suojeluksessa olevat perinnekahvilat. Vanhimmat ovat 1700-luvulta. Siirtymällä sisälle voi siirtyä ajassa menneisyyteen. Kahviloiden sisustus peileineen, plyysiverhoiluineen ja patsaineen on pysynyt muuttumattomana. Tyylikkäisiin työasuihin pukeutuneet rusettikaulaiset tarjoilijat huolehtivat ensiluokkaisesta palvelusta.

Kuuluisat käärinliinat

Piazza Castello -aukion kulmassa sijaitsee ulkoapäin vaatimaton San Lorenzon kirkko. Sen päätyovesta virtaa uteliasta väkeä sisään ja ulos. Osa on jo valmiiksi epäileväisen näköisiä, mutta osa on tullut kaukaakin katsomaan Torinon kuuluisaa pyhäinjäännöstä. Kyseessä on Jeesuksen alkuperäinen käärinliina, johon hänet puettiin ristiltäoton jälkeen, tai näin ainakin väitetään. Käärinliinojen aitous on herättänyt vilkasta väittelyä koko niiden olemassaolon ajan.

San Lorenzon sisätiloissa on nähtävänä vain liinan kopio, sekin kolmanneksen pienempi kuin alkuperäinen. Erästä katolisen kirkon arvokkaimmista pyhäinjäännöksistä säilytetään muualla: joidenkin lähteiden mukaan San Giovanni Battista -kirkon marmoriuurnassa, joidenkin mukaan turvassa tuntemattomassa paikassa. Käärinliinat otetaan esille vain harvoin, viimeksi katolisen kirkon pyhänä vuonna 2000. Seuraavan kerran ne ovat julkisesti esillä vuonna 2025.

Alkuperäinen käärinliina on yli neljä metriä pitkä ja puolitoista metriä leveä. Kankaasta erottuu epäselvä miehen hahmo, sekä etu- että takapuolelta. Mies on pitkätukkainen ja -partainen. Kuvan uskotaan muodostuneen siten, että ruumis sijoitettiin liinan toiseen päähän, jonka jälkeen liinan toinen pää vedettiin ruumin yli jalkoihin asti. Jäljistä päätellen mies näyttää olevan ristiinnaulittu.

Käärinliinojen aitoutta on tutkittu tieteellisesti monin tavoin. Iänmääritysmenetelmien avulla liinojen iäksi on arvioitu 1200-1300 -llukua. Toisaalta tapaa, jolla kuva on siirtynyt kankaaseen, ei ole osattu selittää. 1800-luvulla liinoista otetun valokuvan negatiivivedoksesta ihmishahmon piirteet erottuvat selvemmin, kuin alkuperäisestä kankaasta.

Muita Torinon nähtävyyksiä

Elokuvamuseo (Museo Nazionale del Cinema)

Elokuvamuseo on paikka, jossa kannattaa poiketa, vaikka ei olisikaan kiinnostunut italialaisen elokuvan historiasta. Itse rakennus on mielenkiintoinen. 167 metrin korkeuteen kohoavasta tornirakennuksesta Mole Antoniellasta piti alun perin tulla Euroopan korkein juutalainen synagoga. Nyt tämä kaupungin ykkössymboli toimii maan elokuvatuotannon historiaa esittelevänä keskuksena, ja saihan italialainen filmiteollisuus alkunsa juuri Torinosta. Hissillä pääsee rakennuksen näköalatasanteelle ihailemaan maisemia.

Sisätiloissa ei jää epäselväksi, kuka on tärkein torinolainen: tietysti edesmennyt Gianni Agnelli, teollisuuspohatta, taidemesenaatti, Juventuksen tuki ja turva, eräs Italian vaikutusvaltaisimmista henkilöistä.

Lue lisää

Automuseo (Museo dell’Automobile)

Fiatin kotikaupungissa pitää olla myös tasokas automuseo. 170 auton kokoelma esittelee autoteollisuuden historiaa aina nykypäivään. Kaupungin päänähtävyys on tällä hetkellä suljettu korjaustöiden takia. Töiden valmistumisen ajankohtaa ei toistaiseksi tiedetä.

www.museoauto.it

Kuninkaallinen palatsi (Palazzo Reale)

Torin pääaukion Piazza Castellon reunassa sijaitseva Kuninkaallinen palatsi toimi Savoijin ruhtinaiden asuntona 1600-luvulta vuoteen 1865. Mahtipontinen ulkoasu kätkee sisälleen loisteliaita saleja ja salonkeja. Palatsin asehuoneen kokoelmat ovat Italian parhaimpia.

Juventuksen ottelu

Torinon ylpeys Juventus siirrettiin lahjusskandaalien ryvettämänä yhdeksi kaudeksi häpeämään ulos Italian pääsarja Serie A:sta. Nyt mahtiseura on palannut takaisin ylimmälle sarjatasolle. Juventus pelaa kotiottelunsa Stadio Olimpicolla kaupungin laidalla. Otteluita pelataan lähinnä viikonloppuisin. Lippuja voi ostaa ottelupäivänä stadionilta tai etukäteen keskustan Lottomatica-kioskeista.

www.juventus.it

TORINON FAKTAT

Torino sijaitsee Luoteis-Italiassa Piemonten maakunnassa Po- ja Dora -jokien yhtymäkohdassa.

Asukkaita on vajaa miljoona. Se on Italian toiseksi väkirikkain kaupunki.

Torino tunnetaan erityisesti Fiat-autotehtaan hallinnon ja päätuotantolaitosten sijaintipaikkana.

Kaupungin katuverkko on Rooman vallan ajalta peräisin oleva selkeä ruutukaava.

Ranskalainen Savoij-aatelissuku sai seudun hallintaansa 1200-luvulla ja hallitsi sitä suurimman osan ajasta Italian yhdistymiseen 1861 saakka.

Torinossa toimii kaksi tunnettua jalkapalloseuraa, Juventus FC ja Torino FC.

Torinossa pidettiin vuoden 2006 talviolympialaiset.

Lisätietoa

www.comune.torino.it

www.turismotorino.org

Jeesuksen käärinliinat.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU