Astronominen kello – Prahan valokuvatuin kohde

Prahan vanhankaupungin Raatihuoneen edusta täyttyy turisteista useasti päivässä. Ihmiset ovat tulleet seuraamaan kuuluisaa kellopelinäytelmää, jota esitetään tasatunnein.

Monimutkainen tornikello on ihastuttanut kaupungissa kävijöitä jo vuosisatojen ajan. Sen onkin ikuistettu filmille useammin kuin yksikään toinen Prahan nähtävyys.

Kello on peräisin jo vuodelta 1410 paikallisen kellosepän rakentamana. Vanhan tarinan mukaan kellontekijä sokaistiin mestariteoksen tehtyään, jotta hän ei kykenisi enää tekemään vastaavanlaista kelloa muualle.

Kello muodostuu useammasta osasta ja monesta pienestä yksityiskohdasta. Se näyttää vuorokauden ajan lisäksi myös vuodenajan, auringon ja kuun aseman sekä eläinradan kuviot. Keskiaikaisen käsityksen mukaan maa oli kaiken keskipiste. Siksi kellotaulussa aurinko, tähdet ja planeetat kiertävät maapalloa.

Ylemmässä kellotaulussa kullattu viisari näyttää arabialaisia numeroita, jotka kertovat ns. vanhan böömiläisen kellonajan. Se alkoi auringonnoususta jakaen vuorokauden 24 tuntiin. Nykyisin käytössä oleva aika ilmoitetaan roomalaisin numeroin.

Kuolema aloittaa näytelmän

Kellon lyödessä tasatunteja alkaa kiehtova näytelmä. Ensi Kuolema (luuranko) soittaa kelloa ja kääntää tiimalasin nurin. Samalla 12 apostolia marssii Pietarin johdolla luukuistaan esiin. Sivussa olevat pienet patsaat Hekumallisuus (turkkilainen), Turhamaisuus (katsoo itseään peilistä) ja Ahneus (juutalainen rahanvaihtaja) puristavat päätään. Lopuksi kukko kiekaisee ylemmästä luukusta ja apostolit katoavat takaisin kellon sisäpuolelle

Alemmasta kalenteritaulusta selviää mm. nimipäivät. Taulun vasemmalla puolella seisovat viisas filosofi ja puhtauden symboli, enkeli. Oikealla puolella vastaavasti on astronomi kaukoputkineen ja aikakirjojen pitäjä opuksineen.

Kellopelinäytelmän jälkeen voi lähteä opastetuille kierroksille, jotka alkavat Raatihuoneen edestä näytelmän päätteeksi. On myös mahdollista nousta hissillä ylös itse kellotorniin ja katsella ylhäältä käsin Prahaa lintuperspektiivistä. Lopuksi kannattaa varmistaa, että arvotavarat ovat tallella. Kun turistit ihailevat astronomisen kellon tapahtumia katse ylöspäin suunnattuna, joukossa liikkuu usein tilaisuutta kyttääviä taskuvarkaita.

Vanhankaupungin torin läheisyydessä asuvien prahalaisten pyynnöstä kellopelin viimeinen näytös alkaa illalla klo 21. Siitä huolimatta väkeä riittää paikalle tasatunnein myöhään yöhön saakka.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU