Kaarlensilta – maailman kaunein kaupunkinäkymä

Jokainen Prahassa vieraileva eksyy jossain vaiheessa Vltavan-joen ylittävälle Kaarlensillalle. Ei syyttä, sillä silta lienee eräs Euroopan komeimmista.

Lisäksi sillalta avautuu maailman kaunein kaupunkinäkymä ylös Linnavuorelle. Etenkin iltavalaistuksessa näky on upea.

Kansaa maleksii sillalla kaikkina vuorokauden aikoina. Sen ilmapiiri kiehtoo turistia siinä kuin paikallisiakin. Paikka on pyhitetty jalankulkijoille, kaupustelijoille, nukketaiteilijoille, soittoniekoille ja valitettavasti myös taskuvarkaille.

Nimensä silta on saanut tietysti keisari Kaarle IV:n mukaan, joka itse lempeä ilme kasvoillaan vahtii sillan Vanhankaupungin puoleista päätä. Keisarin hoviarkkitehti Peter Parler sai tehtäväkseen suunnitella jykevän sillan, jota tulvat eivät veisi mennessään. Työ oli niin onnistunut, että 16-kaarinen kivisilta on pysynyt paikallaan jo 600 vuoden ajan.

Nepomukin patsaan koskettaminen tuottaa onnea

Sillan kantta koristavat 1700-luvulta peräisin olevat patsaat, jotka esittävät tärkeitä katolisia pyhimyksiä. Kaikki sillan patsaat eivät ole enää aitoja, sillä osa alkuperäisistä on siirretty turvaan happosateilta.

Suosituin henkilö on piispa Nepomuk, jonka patsaan jalustan korkokuvat ovat hioutuneet kiiltäviksi ihmiskäsien koskettelusta. Etenkin iltaisin Nepomukin jalkojenjuureen muodostuu pientä jonoa ihmisten odottaessa kosketusvuoroaan. Nepomuk koki aikoinaan tylyn kohtalon, sillä hänet kidutettiin hengiltä ja ruumis viskattiin Kaarlensillalta jokeen.

Sillan Vanhankaupungin puoleisessa päässä sojottaa hieno goottilainen siltatorni. Sen huipulle pääsee maksua vastaan, mutta se kannattaa. Ylhäältä tornin katolta aukeaa upea kaupunkinäkymä Linnavuorelle ja Malá Stranan puolelle.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU