Aurajokirannan graniittilinna – Turun kaupungin valokuvatuin talo

VARSINAIS-SUOMI / TURKU – Kristiinankatu 1. Miltä kuulostaisi asua Aurajokirannan yhdessä Turun hienoimmassa jugendrakennuksessa? Jokinäkymin, tietysti. Se olisi jälleen mahdollista. Ihan pikkurahalla asunto ei irtoa, siksi arvokkaasta kiinteistöstä on kysymys. Ja sijaintihan on aivan loistava, kaupungin paraatipaikalla.

Talon historia on mielenkiintoinen, vaikkakin kovin moni turkulainen ei edes osaa sanoa, mikä on talon oikea nimi. Usein rakennusta kutsutaan vain osoitteen mukaan, Kristiinankatu 1. Joskus puhutaan Graniittilinnasta tai kaupunginkansliasta. Talon rakennuttaja oli vakuutusyhtiö Suomen Kaupunkien Yleinen Paloapuyhtiö (Städernas i Finland brandstodsbolag för lösegendom).

Yli 100 vuotta sitten talon rakentamisesta järjestettiin arkkitehtikilpailu. Erikoista oli se, että kilpailun voitti alun perin hylätty ehdotus. Kurt Wasastjernan ja Gustaf Adolf Lindbergin piirtämä jykevä graniittirakennus nousi Kristiinankadun ja Läntisen Rantakadun kulmaan vuonna 1908. Talo tuli lähinnä asunto- ja liikekäyttöön. Vuonna 1967 paloapuyhdistys fuusioitiin Sampoon. Samalla arvorakennus siirtyi vakuutusyhtiö Sammon omistukseen.

Turun kaupunki tuli Graniittilinnaan ensin vuokralaiseksi, sittemmin omistajaksi vuonna 1988. Rakennus oli vuosien ajan kaupungin virastokäytössä muun muassa sosiaali- ja terveysvirastojen palveluksessa. Kristiinankatu 1:ssä toimi lisäksi pitkään Turun kaupunginkanslia ja rahatoimisto sekä Varsinais-Suomen seutukaavavirasto.

2000-luvulla syntyi ajatus paikata kaupungin rahapulaa myymällä jokirannan komein talo eniten tarjoavalle. Ostajaehdokkaita ei liiemmin ollut, koska rakennuksen myyntihinta oli korkea. Yksi nimetön ostajaehdokas ilmaantui, mutta kauppa raukesi. Sopimusta ei allekirjoitettu määräajassa.

Vihdoin kaupat tehtiin liki kuudella miljoonalla eurolla. Korkeimman tarjouksen jätti useamman yrittäjän muodostama yhtiö. Muun muassa nimet Jalo, Muurinen, Tuomi kertovat, että paikalliset bussiyrittäjät olivat ryhtyneet kiinteistösijoittajiksi. Kaavamuutoksen avulla mahdollistettiin jo aikaisemmin rakennuksen muuttaminen takaisin asuntokäyttöön. Asuntoja tuli vähemmän kuin mitä talossa oli alun perin. Kaikille taattiin ikkunanäkymä joelle.

AURAJOKIRANNAN GRANIITTILINNA

Osoite: Kristiinankatu 1, Turku.

KARTTA

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.