VARSINAIS-SUOMI / TURKU – Turun Sanomien valokuvaaja Esa Kulmalan ottama valokuva Auran panimon valtauksesta on lähes ikoninen. Se muistuttaa 1980-luvun tapahtumasta, joka kesti vain muutaman tunnin. Tapahtuma on kuitenkin mielenkiintoinen episodi kaupungin historiassa.
Auran panimon valtaus toukokuussa vuonna 1984 oli Turun ensimmäinen talonvaltaus.
Kyseinen Kulmalan ottama kuva löytyy nykyisin myös punaisen tiilirakennuksen Turku Rock Academyn hallinnoiman tilan seinältä. Talonvaltaajat ehdottivat, että panimon tilat tulisivat vapaaseen nuoriso- ja musiikkitoimintaan. Neuvottelut Turun kaupungin kanssa eivät johtaneet heti idean toteutumiseen. Myöhemmin kylläkin. Osa panimon tiloista kunnostettiin nuorisotilaksi kaupungin nuorisoasiainkeskuksen alaisuuteen.
Nyt näissä tiloissa toimii Turku Rock Academy. Sen toiminta mahdollistaa bänditoiminnasta kiinnostuneiden nuorten musiikin harrastamisen.
Auran panimon sisätiloihin tunkeutui kolmisenkymmentä punkhenkistä nuorta. Valtaus oli nopeasti ohi virkavallan puuttuessa tilanteeseen. Nuoret selvisivät teostaan sakoilla, mutta valtauksesta alkoi myös suunnitelmat konkretisoitua kiinteistön kunnostamisesta – olihan se ollut jo vuosien ajan enimmäkseen tyhjillään ja tilapäisenä kaupungin varastotilana Aurajoen paraatipaikalla.
Auran panimon päärakennuksen ja sen vieressä sijaitsevan entisen varastorakennuksen (nykyinen ravintola Rantakerttu) sekä näiden jatkona oleva entinen kaakelitehdas ovat säilyttäneet alkuperäisen ulkonäkönsä. Rantanäkymä olisi täydellinen, jos jokilautta Förin toisella puolella sijainnut linnanmainen Barkerin puuvillatehdaskin olisi yhä jäljellä.
Auran panimon kunnostustöistä vastasivat arkkitehtitoimisto Sigge Oy ja rakennusliike Hartela Oy, joka sijoitti myös oman toimistonsa kiinteistöön. Hartela siirsi toimistonsa myöhemmin muualle.
Ruotsalainen rakennusinsinööri ja panimoarkkitehti Alwin Jacob on jäänyt turkulaisille vieraaksi. Hän on kuitenkin suunnitellut Aurajokirannan punatiilisen panimorakennuksen. Hankkeen toteuttajina olivat kolme turkulaista kauppiasta, Victor Strandell, J.W. Blomberg ja Waldemar Lindström.
Tehdas valmistui vuonna 1885 ja panimotoiminta käynnistyi pian sen jälkeen. Ensimmäiset Aura-oluet tulivat markkinoille. Sijaintipaikka jokirannassa oli tärkeä, sillä oluen valmistukseen tarvittava ohra tuotiin laivoilla Turun satamaan. Jokea pitkin lasti saatiin siirrettyä perille panimolle. Alkuaikoina tehtaan tuotteita oli kolmea eri laatua: baijerilainen, pilsener ja pukki.
Turussa oli muitakin panimoita, mutta Auran panimosta tuli nopeasti kaupungin suurin. Vuonna 1919 voimaan tullut kieltolaki ja ensimmäisen maailmansodan synnyttämä raaka-ainepula johtivat useiden panimoiden vaikeuksiin. Aura selvisi muun muassa laajentamalla tuotantoaan. Oluen ja kaljan oheen tuli virvoitusjuomateollisuus. Aura toi markkinoille Auranja-nimisen limonadin.
1960-luvulle tultaessa tehtaan tuotanto oli kasvanut siinä määrin niin suureksi, että Läntisen Rantakadun tilat ja koko tontti alkoi käydä ahtaaksi. Auran panimo siirsi toimintansa asianmukaisiin tiloihin Kaarinan Piispanristille, jonka alue tunnettiin puhtaasta pohjavedestään.
Vuoteen 1977 mennessä kaikki toiminnat olivat siirtyneet uuteen panimoon Kaarinaan. Samalla Auran panimon omistajat päättivät myydä toimintansa Hartwallille. Kaarinan panimon taru päättyi kuitenkin jo vuonna 1995. Samalla päättyi Aura-oluen valmistus. Ei kuitenkaan lopullisesti, sillä vuonna 2004 Hartwall aloitti uudestaan Auran valmistuksen.
Turun kaupunki osti tyhjentyneen jokirannan Auran panimon kiinteistön 1970-luvulla. Kesti kuitenkin vuosien ajan ennen kuin vanhat panimorakennukset kunnostettiin. Korttelin saneeraus oli haastava korjaus- ja rakennusurakka. Esimerkiksi julkisivun rikkoutuneiden alkuperäisten yli 100 vuotta vanhojen tiilien vaihto oli haastavaa, sillä tiilien koot eivät olleet samankokoisia.
Panimorakennuksen vieressä sijaitsevaan punatiiliseen varastorakennukseen tuli ravintola Rantakerttu.
Pukkilan kaakelitehtaan historia alkoi vuonna 1874 perustetusta Turun Kaakelitehtaasta. Uusi kaakeleita ja savitavaroita valmistava yhtiö aloitti toimintansa lähellä Aurajokirantaa. 1950-luvulla tehdas myytiin ja sen jälkeen toiminta siirtyi Pukkilan tehtaan Pitkämäen tiloihin.
Entinen kaakelitehdas on muutettu opiskeluasuinnoiksi. Turun Ylioppilaskyläsääntiön hallinnoima Auranhelmi-nimisen kohteen asunnot ovat erittäin suosittuja uniikkeja loft-asuntoja. Paikka on himoittu kohde opiskelijoiden keskuudessa, ja siksi asuntojono on tänne pitkä.
AURAN PANIMO
Osoite: Läntisen Rantakatu 47, Turku.
Punkmuseo vie aikamatkalle vuosikymmenien taakse
Paikkahan on mitä parhain ja tunnelmallisin. Runosmäen entinen kirjasto ja nuorisotalo on saanut uuden, tosin vain väliaikaisen elämän. Purettavaksi tulevan rakennuksen tiloihin perustettiin Punkmuseo… LUE LISÄÄ






