Autolla halki Italian Rivieran – talvellakin riittää aurinkoa

Gamogli.

Näky on koominen. Itselläni on yllä kesäpaita ja kevyet jalkineet. Vastaan kävelevä tyylikäs genovalaisrouva on nostanut turkin kaulukset ylös. Jalassaan hänellä on muodikkaat talvisaapikkaat.

Lämpöä on 17-18 astetta. Italian Rivieralla on aurinkoinen talvipäivä, joten paikalliset pukeutuvat vuodenajan mukaisesti.

Lähtiessäni Suomen Lappi on saanut lumipeitteen. Etelässä kärvistellään räntäsateessa. Kaamosaika on pahimmillaan. Välimeren rannalla kesähelteet ovat ohi, mutta härmäläisille kelit ovat mitä mukavimmat, etenkin jos rannalla löhöily ei ole matkan päätarkoitus. Ja mikä parasta: turisteja on vähän.

Lennä ja vuokraa auto

Riviera Ligure eli Italian Riviera on vain kolmen tunnin lentomatkan päässä Suomesta. Perille pääsee matkustamalla joko Milanoon tai Ranskan puolelle Nizzaan. Matkaa voi jatkaa junalla tai vuokraamalla auton.

Junaliput ovat edullisia ja autonvuokrauskin on halvempaa kuin Suomessa. Jos pystyy valitsemaan matkapäivän, voi lentolipun saada kohtuuhinnalla. Hotellitkin on jo varattu etukäteen internetin kautta. Koska huippusesonki on ohi, hotelliyöt irtoavat edullisesti.

Ranskan rajalta alkava Italian läntisin rannikko oli pohjoiseurooppalaisten rikkaiden suosiossa jo yli 100 vuotta sitten. Leudot talvet houkuttelivat brittiläisiä aristokraatteja Välimeren lämpöön. 1800-luvun lopulla venäläiset aateliset matkustivat lomanviettoon tsaarin esimerkkiä seuraten Rivieran luksushotelleihin.

Venäläisten muuttoaalto kiihtyi entisestään vallankumouksen myötä. Toinen maailmansota päätti loistokauden, mutta tilalle tulivat tavalliset turistit ja englantilaiset eläkeläiset. Onpa moni suomalainenkin ”talvipakolainen” löytänyt suojapaikan itselleen Ligurian idyllistä rantakaupungeista.

Hyvän ruuan ystäville

Talvella etelässäkin pimeys saapuu aikaisin. Maisemien ihailu autosta ei onnistu samalla tavoin kuin kesällä. Mutta jääpähän sitten enemmän aikaa trattorioissa ja espressobaareissa lorvimiseen. Riviera onkin oiva paikka italialaisen ruuan ystäville.

Koko rannikkoalue avautuu matkailijalle parhaiten syömällä. Vilkaisu kirjakaupan keittokirjaosastolle antaa ymmärtää, että pääministeri Silvio Berlusconi ei ehkä ollutkaan väärässä Euroopan unionin elintarvikeviraston sijoituspaikasta.

Saituudestaan tunnettujen ligurilaisten keittiö on yksinkertainen, mutta maut ovat selkeitä. Alueen tunnetuin herkku on pesto, joka valmistetaan paikallisesta nuoresta basilikasta. Aito pesto tehdään aina morttelissa käsin jauhamalla. Sekaan laitetaan valkosipulia ja oliiviöljyä. Lopuksi lisätään jauhettua juustoa, pecorinoa ja parmesania. Tahna nautitaan tietysti höyryävän pastan kera. Alkupaloiksi maistellaan ligurilaista pitsan vastinetta, focacciaa, yrteillä, juustolla tai lihalla päällystettyä litteää lättyä.

Vaihtelevat maisemat

Lahden pohjukassa sijaitseva Genova on Ligurian maakunnan pääkaupunki. Siitä itään rannikkoa kutsutaan Riviera di Levanteksi (Auringonnousun rannikko) ja länsiosaa Riviera di Ponenteksi, (Auringonlaskun rannikko). Itäinen osa tarjoaa rosopintaisine kallioineen luontoelämyksiä. Länteen päin mentäessä vastaan tulee hiekkarantoja ja ranskalaista hienostuneisuutta. Matkaa voi jatkaa Ranskan puolelle Monacoon ja Nizzaan. Kannattaa myös poiketa idyllisiin vuoristokyliin.

Rivieran halki kulkee kiemurteleva rantatie, Rooman vallan aikainen Via Aurelia. Tie on hidas, mutta se kulkee rannikon pikkukaupungista toiseen. Maisemat ovat upeat: toisella puolella siintää sininen Välimeri, toisella puolella kohoaa vuoristo. Vaihtoehtoisesti maksullista autostradaa pitkin pääsee nopeasti paikasta toiseen.

Italian Rivieran pysähdyspaikkoja

Genova

Genova sijoittuu kapeana kaistaleena meren ja vuorten väliin. Hyvä satamapaikka kaarevan lahden pohjukassa teki genovalaisista merenkulkijoita. Kristoffer Kolumbuksen väitetään syntyneen täällä. Merenkulkijoiden perintö on yhä aistittavissa. Vanha satama-alue on kunnostettu kuuluisan genovalaisen arkkitehdin Renzo Pianon suunnitelmien mukaisesti.

Genovan sokkeloinen vanhakaupunki Centro Storico on rakennettu jyrkkään rinteeseen. Genovan vuosisatojen takainen vauraus näkyy muun muassa upeina palatseina, joita rikkaat kauppiassuvut rakennuttivat itselleen. Vanhaakaupunkia halkovat kadut Via Balbi ja Via Garibaldi kuuluvat Unescon maailmanperintöjen listalle.

Portofino

Portofino on Riviera di Levanten helmi, ainakin portofinolaisten mielestä. Suojaisessa lahdenpoukamassa sijaitsevassa vanhassa kalastajakylässä on kesällä krooninen parkkipaikkapula. Siksi suihkuseurapiiriläiset saapuvatkin Portofinoon kalliisiin muotiliikkeisiin ostoksille omilla jahdeillaan. Ruuhkan välttämiseksi kannattaa ehkä poiketakin Camogliin, naapurikylään. Se on vähintään yhtä viehättävä kuin Portofino.

Cinque Terre

La Spezia on Cinque Terre -alueen lähtöpaikka. Cinque Terren muodostaa viisi pikkukylää (Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza, Monterosso al Mare), jotka ovat olleet vuosisatojen ajan erossa muusta maailmasta. Nykyisin autolla pääsee kapeita teitä pitkin kylästä toiseen. Viinitarhojen sävyttämät jyrkät rinteet, maalaukselliset kylät ja syvänsininen meri tekevät maisemista henkeä salpaavat.

San Remo

Italian Rivieran länsipuolen Riviera di Ponenten suosituin kohde on San Remo. Se tunnettiin leudon ilmaston ansiosta jo 100 vuotta sitten kuninkaallisten lomapaikkana. Nyt San Remossa viihtyvät kylmyyttä paossa olevat englantilaiset eläkeläiset. Kesällä saapuvat tuhannet turistit ihastelemaan rikkaiden aristokraattien tuomasta charmista.

San Remo tunnetaan kukkien kaupunkina. Ruotsalainen tiedemies Alfred Nobel vietti viimeiset vuotensa San Remossa. Kaupunki lahjoittaa joka vuosi Tukholman Nobel-juhlien koristeluun käytetyt kukat.

San Remo.
Castelvecchio.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU