Garda on monipuolinen lomakohde Alppien aurinkoisella puolella

Matkailijoiden viihtyminen Pohjois-Italian Gardajärven alueella on yhtä varmaa kuin järven yli puhaltavan tuulen suunnan muuttuminen keskipäivällä. Alppien kupeessa, mutta välimerellisessä ilmastossa sijaitseva järviseutu on monipuolisuudessaan mainio lomakohde.

Joka aamu peler-tuuli puhaltaa etelään, mutta iltapäivään mennessä tuulen suunta kääntyy pohjoiseen puhaltavaksi ora-tuuleksi. Etenkin järven pohjoisosassa viihtyvät surffaajat ja purjehtijat ilmaantuvat satamäärin värikkäine purjeineen järvelle. Sekaan mahtuu kaatuilevia vasta-alkajia ja vauhdilla kiitäviä alan huippuharrastajia.

Monet Gardajärven matkailijoista ovat aktiiviloman viettäjiä. Lautailun lisäksi patikointi, pyöräily, tenniksen ja golfin peluu, ratsastus, jopa vuorikiipeily onnistuvat Gardan ympäristössä. Mutta voi lomaansa viettää Gardalla shoppailemalla, rannalla löhöämällä ja katukahviloissa istumallakin. Lapsiperheiltäkään ei tekeminen lopu. Vaikka hiekkakakkujen teko ei onnistu Gardan pikkukivisillä rannoilla, monet elämyspuistot takaavat pikkuväen viihtymisen.

Ei paahtavaa hellettä

Keskikesän helteet eivät ole Gardalla niin paahteisia kuin Välimeren saarilla. Alpit suojaavat kylmiltä pohjoistuulilta ja lämpimät ilmamassat pääsevät puhaltamaan Po-joen tasangolta. Järvellä puhaltava tuuli viilentää ilmaa mukavasti.

Keväällä ja syksyllä riittää myös lämpöä, mutta sää saattaa silloin vaihdella nopeasti. Eipä virkistävä ukkoskuurokaan ole harvinainen ilmiö keskikesän helteillä. Illatkaan eivät ole yhtä hiostavan kosteita kuin Välimeren saarilla. Ohut villatakki kannattaa pakata mukaan matkalaukkuun.

Gardajärvi on syvä ja siksi se lämpiää kesän aikana hitaasti. Eteläosan matalissa vesissä järven lämpötila nousee nopeasti yli kahdenkymmenen, mutta pohjoisosan syvissä vesissä lämpötila ei nouse kesälläkään juuri yli 20 asteen. Uiminen on aina miellyttävää, koska järvivesi ei jätä ihon pinnalle valkoista suolakerrosta.

Gardajärvi pystyy luovuttamaan lämpöä ympäristöönsä talvella mahdollistaen näin välimerellisen ilmaston. Oleanterit, klematikset, bougainvillet ja sypressit viihtyvät rannan läheisyydessä. Järven pohjoisosan vuoristoisuus muuttaa kasvillisuuden kuitenkin nopeasti alppiinisemmaksi. Ylhäällä vuorilla sää vaihtelee nopeasti ja ilma on selvästi viileämpi kuin alhaalla järven tuntumassa.

Hyvä autolomakohde

Automatkailijalle Garda ympäristöineen on suosittu kohde. Omalla autolla pääsee kätevästi järven rantakylästä toiseen. Lomakaudella rantatie on ruuhkainen, mutta onpahan aikaa nauttia komeista maisemista. Gardajärven länsirannalla kulkeva Mussolinin aikana rakennettu tie kulkee lukuisten tunneleitten läpi kylästä toiseen ja järvi on vain ajoittain näkyvissä. Kuljettaja saakin ajaa tällä tiellä ”kieli keskellä suuta”.

Itäranta on suositumpi alue. Pittoreskit, Italian väreissä hehkuvat kylät, hotellit ja oliivitarhat seuraavat nauhamaisesti toisiaan. Missä kylässä tahansa voi pysähtyä, mutta suosituin itärannan kohde lienee Malcesine.

Järven eteläpäässä sijaitseva Sirmione työntyy kapeana niemenkärkenä järvelle. Paikka on tutustumisen arvoinen, vaikka sesonkiaikana se on täynnä turisteja.

Järven pohjoisosa on maisemallisesti komeampi kuin eteläosa. Elämän meno on siellä myös rauhallisempaa. Esimerkiksi viehättävät Torbole ja Riva sijaitsevat järven pohjukassa korkeiden vuorten ympäröiminä syvänsinisen veden äärellä. Matkaa kannattaa jatkaa aina Limoneen asti.

Laivaristeily järvellä kuuluu lomaohjelman

Liikkuminen julkisilla kulkuvälineillä, bussilla tai veneellä on Gardan ympäristössä helppoa. Aikatauluja ja reittejä voi kysellä esimerkiksi alueen lukuisista turistitoimistoista ja satamalaitureiden lippukioskeista. Ehdottomasti miellyttävin tapa siirtyä paikasta toiseen on järvellä risteilevillä laivoilla. Sesonkiaikana vuoroja ajetaan melko tiheään. Laivalla voi mennä etappi kerrallaan tai purjehtia koko järvi päästä päähän Rivasta Sirmioneen runsaassa neljässä tunnissa.

Skootterin ja polkupyörän vuokraaminen on hyvin suosittua, mutta tiet ovat paikoitellen kapeat, joten varovaisuus on enemmän kuin paikallaan.

Suurin osa Gardajärven suomalaisista saapuu kotimaisten matkanjärjestäjien hotelleihin. Omatoimisetkin löytävät itselleen sopivan majapaikan melko vaivattomasti. Tarjonta vaatimattomista tasokkaisiin yöpaikkoihin on runsas. Tosin ruuhka-aikana järvinäkymän saaminen on kiven alla. Monet hotellit ovat mukavia perheyrityksiä, joissa palvelu on ystävällistä. Alku- ja loppukaudesta hinnat ovat tietysti halvimmillaan.

Mahtipontisia sukulinnoja

Gardan otollinen sijainti kauppareittien varrella on tehnyt alueesta halutun. Rooman valta jätti kylpylöineen ja amfiteattereineen omat jälkensä, mutta tärkein aikakausi koettiin keskiajalla varakkaan Scala-suvun (1260-1387) hallitessa Veronasta käsin koko aluetta. Talous ja kulttuuri kukoistivat Scala-suvun suojeluksessa. Alueelle nousi useita suvun linnoja ja palatseja, joita voi ihailla yhä tänä päivänä.

Scala-suvun jälkeen Gardan alueen omisti rikas Venetsian kaupunkivaltio aina Napoleonin tuloon asti. Bonaparten kukistumisen jälkeen Itävalta sai Pohjois-Italian haltuunsa. 1800 –luvun lopulla Giuseppe Garibaldin johdolla Italian alueet yhdistyivät vähitellen kuningaskunnaksi. Gardajärven pohjoisimmat alueet jäivät kuitenkin itävaltalaisten hallintaan aina ensimmäiseen maailmansotaan asti, kunnes nekin liitettiin Italiaan.

GARDAJÄRVEN FAKTAT

Pituus: 52 km

Levein kohta: 18 km

Kapein kohta: 3 km

Ympärysmitta: 158 km

Keskisyvyys: 135 m

Syvin kohta: 346 km

Järven länsiosa kuuluu Lombardian, eteläosa Venetton ja pohjoisosa Trentinon maakuntaan. Italialaiset lomailevat järven länsipuolella Lombardiassa, saksalaiset ja skandinaavit järven etelä- ja itäpuolella.

Miten sinne pääsee

Omalla autolla: Lyhin reitti Keski-Euroopasta on Innsbruckin kautta. Maksullista moottoritietä käyttäen pääsee Brennerin solan läpi kolmessa tunnissa Gardalle. Rovereton kaupungin kohdalta käännytään länteen Lago di Gardan suuntaan. Riittävän tarkka alueen kartta kannattaa ehdottomasti ostaa, mieluummin jo Suomesta.

Junalla: Veronan rautatieasemalta on bussiyhteys Gardan alueelle. Junalla pohjoisesta tultaessa voi jäädä pois jo Roveretossa, josta voi jatkaa bussilla Gardan pohjoisosiin.

Lentäen: Lähin lentokenttä sijaitsee Veronassa, josta voi myös vuokrata auton käyttöönsä.

Valmismatkat: Aurinkomatkat, Finnmatkat ja Tjäreborg ovat vieneet suomalaisia Gardalle. Matkatoimistot järjestävät myös retkiä lähikohteisiin. Myös bussimatkoja järjestetään.

Lisäbonukset

Gardan monipuolisuutta lisää Venetsian ja Veronan läheisyys. Monet järvialueen matkailijat tekevät päiväretkiä näihin kahteen huippunähtävyyteen. Ajoaika omalla autolla Venetsiaan moottoritietä pitkin on 3-3,5 tuntia. Veronaan ehtii tunnissa. Myös monen matkanjärjestäjien retkiohjelmiin kuuluvat Venetsia ja Verona. Gardan lomakohteista lähtee myös päivittäin bussivuoroja lähikaupunkeihin.

Jos serpentiinitiet eivät pelota, voi suunnata myös Dolomiiteille, Italian alppialueelle. Talviurheilukeskus Fal di Femmen laakso, olympiakylä Cortina Ampetzo sekä Passo Pordoin ja Renny Harlinin Cliffhangerin jylhät maisemat sijaitsevat lähellä.

Erityistä

Gardajärvi on turismille pyhitetty lomakohde. Aitoa italialaisuutta hakeva löytää kaipaamaansa matkaamalla pois ranta-alueen välittömästä läheisyydestä naapurikyliin. Rantakylät ovat alun perin olleet pieniä kalastajakyliä, mutta vaikka kalastus on yhä tärkeä elinkeino muutamille, ovat hotellit ja tavernat valloittaneet järven rantakylät. Palvelu pelaa ravintoloissa yhtä hyvin saksan ja englannin kielellä kuin italian kielellä.

Plussat

Monipuolinen matkakohde

Runsaasti erilaisia harrastusmahdollisuuksia, mm. surffaajien paratiisi

Gardajärven vesi puhdasta

Keskikesälläkään ei ole liian kuuma

Tiheät laivayhteydet

Mielenkiintoisia kaupunkikohteita lähellä

Miinukset

Ukkoskuurot mahdollisia

Keväällä ja syksyllä sää vaihteleva

Sesonkiaikana paljon turisteja ja liikennettä

Vilkasta iltaelämää kaipaavalle vähän vaihtoehtoja

Mukavia pysähdyspaikkoja

Riva

Järven pohjoisosassa sijaitseva Riva sopii majapaikaksi, josta on hyvä tehdä päiväretkiä eri puolille Gardan aluetta. Itse kaupunki on myös viehkeä kapeine kujineen ja lukuisine rantakahviloineen. Kaupungin rakennukset ovat Venetsian vallan aikaista pastellisävyistä arkkitehtuuria. Rivan satamasta on hyvät laivayhteydet muihin rantakaupunkeihin.

Torbole

Torbolen entinen kalastajakylä sijaitsee neljä kilometriä Rivasta. Kuuluisin Italian matkaaja, Goethe yöpyi täällä ja ihastui Torboleen. Pienestä koostaan huolimatta kylästä löytyy monipuoliset palvelut ja runsaasti yöpymispaikkoja. Torbolen ranta on järven paras surffausranta.

Sirmione

Kapean niemen kärjessä sijaitseva Sirmione on järven eteläosan helmi. Kuumat lähteet tekivät Sirmionesta suositun jo Rooman vallan ajalla. Niemen nokassa on kuuluisan roomalaisajan runoilijan Catulluksen huvilan rauniot. Kaupunginportilla on vastassa hyvin säilynyt Scala-suvun linna. Monet saapuvat Sirmioneen laivalla ja kaupunki onkin sesonkiaikana täynnä turisteja. Siksi hintatasokin on hieman korkeampi kuin muualla Gardan alueella.

Limone

Länsirannalla sijaitseva viehättävä Limone on rakennettu järven ja vuorten väliin, joten tilaa on rajoitetusti. Limone on nimensä mukaisesti kuuluisa entisistä sitruunaviljelyksistään. Elämä kylässä on rauhallista paitsi markkinapäivänä, jolloin rantakadun myyntikojujen välissä riittää väkeä.

Malcesine

Kaupungin keskiaikainen tunnelma Scala-suvun linnoineen ja hyvä sijainti ovat tehneet Malcesinestä suositun lomakohteen. Goethe yöpyi myös tässä kaupungissa. Malcesinen kupeessa kohoaa Monte Baldo yli kilometrin korkeuteen. Ylös huipulle pääsee mukavasti funivian eli köysiradan avulla.

Garda

Garda on antanut nimensä koko järvelle ja sillä on ollut merkittävä osa alueen historiassa. Venetsian vallan aikana Garda eli parasta kukoistuskauttaan. Tältä ajalta Gardasta löytyy useita palatseja ja näyttäviä asuintaloja. Rantabulevardi on täynnä suosittuja kahviloita.

Peschiera

Peschieran sotilaallisesti tärkeästä sijainnista iso linnoitus muistuttaa. Linnan omistaja hallitsi koko eteläistä järveä ja kauppareittiä Lombardiaan. Tärkeän strategisen sijaintinsa takia kaupungin ympärille rakennettiin aikoinaan myös muuri.

Desenzano

Desenzano on Gardan kohteista suurin ja vilkkain. Se on myös laivaliikenteen pääteasema. Perinteinen kauppakaupunki on säilyttänyt maineessa, sillä se on Gardan alueen monipuolisin ostospaikka. Desenzano on Lombardian puolella ja se on italialaisten suosima lomakohde.

Sirmione.
Torbole.
Malcesine.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU