Bodenjärvi – lomaparatiisi kolmen maan rajalla

Rehevää kukkaloistoa, ritarilinnoja ja viinitarhoja. Kulisseina lumipeitteiset Alpit. Bodenjärven seudulla matkailun elementit ovat kohdallaan.

Bodenjärvi ulottuu kolmen saksankielisen maan rajalle: lännessä ja pohjoisessa on Saksa, idässä palanen Itävaltaa sekä etelässä Sveitsi. Saksalla rantaviivaa on eniten, 173 kilometriä.

Bodenjärvi on lähes joka puolelta korkeiden kukkuloiden ympäröimä, ainoastaan idässä ja lännessä Reinin alanko erottaa vuoret järvestä. Rein jatkaa matkaansa järven länsipäässä, ensin mutkitellen Sveitsin alueella, kunnes kääntyy Saksan puolelle kohti pohjoista laskeakseen Pohjanmereen.

Paras aika matkustaa Bodenjärvelle on kevät, jolloin värikkäät kukat ja hedelmäpuut kukkivat. Ilma on täynnä huumaavia tuoksuja. Keskikesä voi olla melko kuuma ja tungos ahdistava. Myös syksy on hyvä matkan ajankohta, silloin on sadonkorjuuaika.

Bodenjärven pohjoisranta on erinomaista viininviljelyaluetta. Järvi tasoittaa lämpötilaeroja ja maaperä on hedelmällistä. Auringonlämpöä riittää, vaikka viininviljelykset sijaitsevat 400-500 metrin korkeudella. Müller-Thurgau -rypäleistä valmistettua alueen suosituinta valkoviiniä siemaillaan hartaasti pitkälle syksyyn.

Kalaruuan ystäville Bodenjärven seutu on kulinaristinen keidas. Maista ”Bodensee platteria”, tarjolla on neljää tai viittä eri järvikalaa savustettuna, kraavina ja paistettuna.

Bodenjärven rantaviivan pituus on 273 kilometriä. Ei pidä jämähtää yhteen paikkaan, vaan kannattaa kiertää historiallisista kaupungeista ja kylästä toiseen. Se onnistuu tietysti autolla, mutta myös pyöräily on suosittua. Omaa fillaria ei tarvitse ottaa mukaan, sillä pyörävuokraamoja on alueella useita.

Bodenjärven alueella on enemmän golfkenttiä, kuin missään muualla yhtä suppealla alueella Euroopassa. 27 kentästä 19 sijaitsee Saksan puolella. Monilta on suora näkymä Bodenjärvelle ja Sveitsin Alpeille. Lindau-Bad Schachenia pidetään yhtenä parhaana kenttänä koko Saksassa. Radan legendaarinen 16. reikä (par 3) on Saksan haastavin.

Lähes jokaisessa Bodenjärven kaupungeissa ja kylissä vietetään omia festivaaleja aikaisin keväästä myöhään syksyyn. Tunnetuin on Bodenseefestival. Oopperaa, kamarimusiikkia, jatsia, balettia jne. on tarjolla vuosittain huhtikuun lopusta toukokuun loppuun.

Lisätietoa täältä.

Syyskuussa sadonkorjuunaikana viini on juhlinnan keskipiste. Järven pohjoisrannan kyläjuhlista Meersburgin viinifestivaalit ovat suurimmat (www.meersburg.de).

Lisätietoa Bodenjärven alueesta

www.bodensee-tourismus.com

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU