Budapestin Kauhujentalo

Osoitteessa Andrássy 60 sijaitsee nykyisin Terror Háza eli Kauhujentalo, joka on eräs tämän hetken suosituimmista Budapestin nähtävyyksistä.

Andrássyn bulevardi on Budapestin kauneimpia. Lehmuksilla koristeltu väylä yhdistää keskikaupungin Sankarien aukioon. Upea uusrenessanssisella rakennuksella on kuitenkin synkkä menneisyys. Se toimi 1940-luvulla vihatun unkarilaisen natsipuoleen Nuoliristien päämajana. Tämän jälkeen aina vuoteen 1956 talossa sijaitsi pahamaineisen kommunistisen terrorijärjestön ÁVO:n ja sen seuraajan ÀVH:n päämajat.

Osoite Andrássy 60 oli kauhun ja pelon osoite. Nyt talossa toimii museo, joka esitteensä mukaan on omistettu terrorin uhreille muistuttaen samalla unkarilaisia kahdesta 1900-luvun traagisesta jaksosta.

Rakennuksen sisätilat on uusittu täydellisesti. Museo sisustettiin ja varustettiin uusimmalla tekniikalla. Multivideoesitykset, ääniefektit, alkuperäinen valokuva- ja filmimateriaali, dokumentit ym. tekevät kävijään vaikutuksen. Onpa sisätiloihin saatu mahtumaan kokonainen hyökkäysvaunukin. Kyynelten salissa on niiden satojen ihmisten nimet ja kuvat, jotka teloitettiin poliittisista syitä vuosien 1945-67 aikana.

Talon kellarikerros on säilytetty alkuperäisenä. Pohjakerroksen selleissä terrorismin aikana kidutettiin ja tapettiin satoja ihmisiä. Museon kellarit ovat nyt myös auki yleisölle. Esillä on myös käytössä olleita kidutusmenetelmiä. Tunnelma selleissä on edelleen hyytävä.

Terror Háza, Budapestin uusin museo avattiin yleisölle helmikuussa 2002. Se saavutti heti suuren suosion.

 Osoite: Andrássy 60.

www.houseofterror.hu

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU