Bulgarian Sunny Beach tarjoaa edullisen rusketuksen

Bulgarian suosituin lomakohde jakaa mielipiteet: osa pitää kokemastaan, osalle kerta riittää. Idän Ibiza, Mustanmeren Sunny Beach sopii kevyelle kukkarolle ja aurinkoa sekä edullista ruokaa kaipaavalle matkailijalle. Sunny Beach houkuttelee edullisilla hinnoilla.

Vilua ja nälkää ei Bulgariassa tarvitse kokea. Markkinatalouteen siirtymisen jälkeen turismiin on panostettu voimakkaasti. Vanhat sosialismiajan majapaikat ovat saaneet väistyä, mutta idän eksotiikka on silti vielä aistittavissa.

Bulgarian rannoilla matkailusesonki on lyhempi kuin Välimeren kohteissa. Mustanmeren suvisilla sannoilla viihtyvät tuhannet suomalaiset. Ja monet tulevat aina vaan uudestaan, mutta osa nyrpistää nenäänsä jo ensimmäisellä kerralla.

Bulgarian hintataso on houkutteleva matkailuvaltti. Maassa, jossa keskipalkka on pieni, on suomalaisille edulliset hinnat. Turistialueilla on tietysti reilu turistilisä eli hinnat eivät ole shokkihintoja, mutta Sunny Beachin hintahaitarikin on laaja. Mitä lähempänä rantaa ruokailet, sitä isompi lasku. Pari henkilöä illastaa edullisemmin kuin Suomessa.

Ja mitä suurempi perhe, sitä suurempi on taloudellinen hyöty. Ei ihme, että Sunny Beachin katukuvaan kuuluvat useampilapsiset perheet. Sen huomaan jo menomatkalla lentokoneessa. Etenkin äänestä.

Toinen vakituinen ryhmä on nuoret bilettäjät, jotka haluavat juhlia aamuun asti He viihtyvät Sunny Beachin lukemattomien yökerhojen ja diskojen humussa. Edulliset drinkit mahdollistavat halvat humalat.

Sunny Beachin hiekkaranta on loiva ja siksi turvallinen perheen pienimmillekin. Vesi on puhdasta, tosin paikoitellen rantaviivaan kerääntyy tuoksahtavia leväkasoja. Koko turistikylä vaikuttaa varsin turvalliselta liikkua. Valitettavasti kovin nuorillekin vuokratut kovaa kulkevat sähkömopot aiheuttavat hämminkiä ihmismassojen keskellä.

Osa alueista on varattu vain kävelijöille. Tosin jalkakäytävää käytetään usein autojen parkkipaikkana. Hotellialueiden autoliikenne on myös jatkuvaa kaaosta. Pyörätuoleja tai lastenrattaita ei ole juurikaan huomioitu. Suojatie päättyy korkeaan reunaan, jota ei ole viistottu.

Ruokailu lienee monelle Bulgarian matkan suurin nautinto. Kun vielä onnistuisi erottamaan aurinkokylän ravintoloista jyvät akanoista. Suosituimmat paikat täyttyvät joka ilta. Itse ruoka on maukasta ja annokset suuria.

Rakia voi maistella ennen ruokailua, joka lähes aina aloitetaan maukkaalla shopska-salaatilla. Kurkun ja tomaatin viipaleet on peitetty fetan tapaisella sirene-juustolla. Pääruokana syödään erilaisia liharuokia. Bulgarialaiset punaviinit ovat kokeilemisen arvoisia.

Jos ei tyydy vain rantaan, rusketukseen ja turistikrääsään, pitää lähteä lomakylän ulkopuolelle. Bulgaria on kaunis maa. Sitä kannattaa aistia hieman pintaa syvemmältä. Matkanjärjestäjien retket lähikyliin auttavat saamaan värikkäästä maasta syvällisempää tietoa. Yleensä paikallinen mummokin on rukin ja kolmen aasin kanssa juuri sopivasta kylän raitilla turistibussin saapuessa.

Nessebar

Vaikka viihtyisikin vain rannalla, kannattaa tutustua vain muutaman kilometrin päässä sijaitsevaan Nessebarin idylliseen pikkukaupunkiin. Niemenkärjessä sijaitseva Unescon suojelukohde antaa tuulahduksen kreikkalais- ja roomalaisajoilta. Sinne on Sunny Beachilta bussikuljetus varttitunnin välein. Myös taksia voi käyttää.

Kaupungin rakennusten yläosa on rakennettu puusta ja alaosa kivestä. Kunnostuksen myötä Nessebarista on tullut suosittu ympärivuotinen asuinpaikka. Kesäkuukausina kapeat kujat ja ravintolat täyttyvät turisteista. Matkamuistomyymälöistä ei todellakaan ole puutetta.

Burgas

Lähin isompi kaupunki Burgas sijaitsee 35 kilometrin päässä Sunny Beachilta. Perille pääsee linja-autoasemalta lähtevillä minibusseilla. Burgasin hintataso on halvempi ja ostosmahdollisuudet ovat suuremmat, kuin Sunny Beachilla, joten siellä kannattaa käydä ostamassa tuliaiset.

Pomorie ja Sozopol

Historiallinen kylpyläkaupunki Pomorie sijaitsee parikymmentä kilometriä Sunny Beachilta etelään. Viitisen kilometriä edellisestä löytyy Sozopol, joka on Nessebarin tyylinen historiallinen kaupunki. Sen kupeessa on Ropotamon upea hiekkaranta.

Kablezkovon kylä

Torstaina kannattaa mennä Kablezkovon kylän markkinoille. Kaupan on kaikkea mahdollista ja hinnat ovat edullisimpia, kuin turistikohteissa. Markkinoiden tunnelma poikkeaa Sunny Beachin vastaavasta, onhan markkinatapahtuma suunnattu paikallisille ihmisille. Markkinoille pääsee linja-autoasemalta bussilla tai taksilla.

Sunny Beach muuttuu talvella aavekaupungiksi

Tyhjästä rakennettuja turistirysiä on etelän rannat täynnä. Sunny Beach ei ole ainoa, mutta se on eittämättä eräs keinotekoisimmista. Mustanmeren ”Torremolimoksen” hotelliviidakko on rakennettu pikavauhdilla. Kaikki on luonnotonta, hiekkarantaa lukuun ottamatta.

Bulgarian Aurinkorannalla on yli 300 hotellia, kymmeniä tuhansia turisteja, eikä yhtään paikallista asukasta. Kesäkauden loputtua Sunny Beach sulkee ovensa ja siitä tulee talven ajaksi aavekaupunki. Kaikkialla mölyävä listahittien rytke hiljenee muutamaksi kuukaudeksi.

Mustanmeren hiekkaranta ja aurinko ovat ainoat aidot asiat. Loppu on keinotekoista. Bulgarian kanssa Sunny Beachillä ei ole mitään tekemistä. Näkyvissä ei ole edes maassa käytössä olevia kyrillisiä kirjaimia, sillä opasteet on painettu turisteja varten tutuin länsimaisin kirjaimin.

Piratismi rehottaa

Kaikkialla on kaupan piraattituotteita kuten aikoinaan Tallinnan Mustamäentorilla. DVD- ja CD-levyjä, kenkiä, tupakkaa, koruja ym. myydään ja ostetaan ilman omantunnontuskia, mutta samalla tuetaan bulgarialaista harmaataloutta. Oppaat kertovat rehellisesti, mistä löytyvät parhaimmat kopiot.

Kulta- ja hopeakorut ovat aitoja, mutta ne ovat laadultaan kakkosluokkaa. Hotellien ja yökerhojen edustalle parkkeeratut kalliit mustat Mersut ja Bemarit viestittävät vahvasti paikallisen liiketoiminnan periaatteista.

Varo huijareita

Rahanvaihto on ongelma, sillä huijareita riittää. Missään tapauksessa rahaa ei saa vaihtaa kadulla. Rahanvaihtajat tekevät hämmästyttävän taidokkaita silmänkääntötemppuja. Jopa virallisen näköiset rantakadun rahanvaihtopisteet höynäyttävät, jos ei ole tarkkana. Ainoat luotettavat rahanvaihtopaikat ovat hotellien vastaanotot ja pankit. Oppaat saattavat suositella myös tiettyjä rahanvaihtopisteitä.

Taitavat taskuvarkaat

Taskuvarkaiden suhteen pitää olla yhtä varovainen kuin missä tahansa lomakohteessa. Sunny Beachin alueella riski on pieni verrattuna Varnan kaupunkiin, jonne moni tekee tutustumisretken. Kun bussi pysähtyy Pyhän Marian katedraalin eteen, on tusina kaupustelijaa ja romanilasta hyörimässä ympärillä. Pidä huoli rahoistasi!

Vatsatauti

Hotellien taso ja henkilökunnan palvelualttius vaihtelevat, mutta päällisin puolin kaikkialla on siistiä. Maukkaasta ruuasta huolimatta valitettavan yleinen ”matkamuisto” on vatsatauti. Bulgaria ei ole myöskään niitä maita, jossa kannattaa sairastua muutenkaan vakavammin.

BULGARIAN FAKTAT

Sijainti  Kaakkois-Euroopassa, Balkanin koillisosassa ja Sunny Beach on Mustanmeren rannalla, noin 30 km Burgasin lentokentältä.

Pinta-ala  111 000 km².

Asukkaita  7,5 miljoonaa.

Pääkaupunki  Sofia.

Aikaero  Sama aika kuin Suomessa.

Uskonto  84 % ortodokseja, 12 % muslimeja.

Matkanjärjestäjät  Lähes kaikki suurimmat.

Hintataso Edullinen hintataso.

Erityistä  Sunny Beach on lapsiperheiden suosiossa, koska kohde on turvallinen. Paikallista kulttuuria ei ole ja yöelämä on meluisaa.

Lisätietoja

www.sunny-beach.com

Nessebar.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU