Dominikaaniluostarin muistomerkki (Kimmo Ojaniemi)

Tämä tarina saa alkunsa vuonna 1249, kun Turun dominikaanikonventti perustettiin. Pyhän Olavin luostarin nimellä se vaikutti Turussa lähes 300 vuotta. Luostari rakennettiin Kaskenmäen rinteeseen. Se sijaitsi nykyisellä Kaskenkadun paikalla sekä sen molemmin puolin olevilla tonteilla.

Luostari vaurioitui pahoin useissa tulipaloissa, viimeisen kerran vuonna 1537. Sen jälkeen sitä ei uskonpuhdistuksen ansiosta rakennettu enää uudelleen. Kaskenmäen alueella on tehty vuosien aikana useita kaivauksia. Esiin tulleet rauniot ovat nykyisten rakennusten ja katujen alla.

Vuonna 2005 Olavinpuistossa paljastettiin Dominikaaniluostarin muistomerkki. Kaskenmäessä pääkonttoriaan pitävä Veritas-eläkevakuutusyhtiö juhlisti satavuotishistoriaansa tilaamalla hyvissä ajoin taiteilija Kimmo Ojaniemeltä luostarin historiaan liittyvän taideteoksen. Taiteilija sai vapaat kädet teoksen toteuttamiseen.

Nyt taiteilijaeläkettä nauttiva Ojaniemi (s. 1957) on ollut urallaan tuottelias. Turussa hänen teoksiaan ovat muun muassa Myllytunnelin Gaian Silmä ja Peltolan teknillisen ammattikoulun pihalla sijaitseva Tiedon pyramidi.

Olavinpuiston Dominikaaniluostarin säänkestävä muistomerkki muodostuu kolmesta sauvat käsissään eteenpäin askeltavista dominikaanimunkeista. Suippokärkinen messinkiportti symboloi luostarin ovea.

Pronssiset kaapuihin pukeutuneet munkkihahmot on asetettu soikion muotoisen mustan kivijalustan päälle. Jalustaan on kaiverrettu luostarin sinetti ja konventtirakennuksen pohjapiirros. Jälkimmäinen on saatu selville, kun alueella on tehty arkeologisia tutkimuksia.

Taideteoksen maksanut vakuutusyhtiö Veritas luovutti veistoksen Turun kaupungille.

DOMINIKAANILUOSTARIN MUISTOMERKKI

Osoite: Itäinen Rantakatu 1, Olavinpuisto, Turku.

KARTTA

Tiedon pyramidi.

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.