Ensikertalaisen Lontoo – hyvä ennakkosuunnitelma on tarpeen

London Bridge, Westminster Abbey, British Museum…pelkkiä turistirysiä, tuhahtaa moni kokenut Lontoon-kävijä. Heidän mukaansa aito Lontoo löytyy muualta.

Niin tai näin, joka tapauksessa jokainen Lontoossa vieraileva tutustuu kaupungin tärkeimpiin nähtävyyksiin. Lontoosta löytyy enemmän pakollisia niin sanottuja must-kohteita kuin yhdestäkään toisesta suurkaupungista.

Moni matkailija karsastaa Lontoota sen kalleuden vuoksi. Totta onkin, että Brittein saarten pääkaupunki on eräs maailman tyyreimmistä kaupungeista. Punnan kurssi on kuitenkin muuttunut viime vuosina euron käyttäjille edullisemmaksi. Kannattaa katsoa myös, mistä ovesta astuu sisälle. Vaikka brittiläinen keittiö on ollut vuosikausia pelkkä vitsi, on Lontooseen ilmaantunut tasokkaita ja siten myös ökykalliita ravintoloita.

Käytännössä eniten Lontoon matkailijan lompakkoa kouraisee yöpyminen. Kaupungista ei löydy edullista ja silti tasokasta hotellia. Kannattaa varautua vaatimattomaan majapaikkaan pitääkseen matkabudjettinsa kurissa.

Onneksi monet tasokkaat Lontoon museot ovat ilmaisia. Suomesta Lontooseen lentävien halpalentoyhtiöiden ansioista Finnairkin on joutunut tarkistamaan hintojaan. Matkapäiviä vaihtamalla voi säästää huomattavasti.

Roomalaisten perustamasta kylästä on kasvanut Euroopan suurin kaupunki. Lontoo on muodostunut lukemattomista pikkukylistä, jotka ovat vuosisatojen aikana kasvaneet kiinni toisiinsa. Lopputuloksena on melkoinen katujen sekamelska ja arkkitehtoninen kaaos.

Lontoo on täynnä vastakohtaisuuksia Knightsbridgen eliittialueesta Sohon riehakkaaseen iltaelämään. Kaiken näkemiseen tarvitaan hyvin toimiva julkinen liikenne. Lontoossa pitää varautua käyttämään maanlaista ja punaisia Double deckereitä eli kaksikerroksisia busseja. Ja silti kävelemistä riittää, useampi kilometri päivässä.

Ensimmäisen Lontoo-matkan pakolliset kohteet

Lontoossa on nähtävää niin paljon, että loma Lontoossa vaatii heti uuden loman. Ensikertalaisen kannattaa suunnitella päiväohjelmansa etukäteen, sillä nähtävyydet sijaitsevat kaukana toisistaan. Lontooseen kannattaa tutustua alue kerrallaan.

Alla on lueteltu osa tärkeimmistä kohteista, joihin lähes jokainen tutustuu. Päivään ei kannata kuitenkaan mahduttaa liikaa ohjelmaa, sillä illaksi on tarjolla monipuolista ajanvietettä jalkapallosta West Endin tasokkaisiin musikaaleihin. Ei pidä myöskään unohtaa oluen hörppimistä brittiläisessä pubissa. Lontoon museot ja katumarkkinat ovat maailman parhaat.

Tower Bridge

Maailmankuulusta sillasta on tullut Lontoon symboli. Sen tunnistaa valokuvasta moni, joka ei ole edes Lontoossa käynyt. Kaksoisläppäsillasta tuli suosittu nähtävyys heti sen valmistuttua 1800-luvun lopulla. Keskiaikaisesta ulkonäöstään huolimatta sillan tekniikka oli jo yli 100 vuotta sitten moderni. Sisätiloissa on pieni museo. Ylhäältä torneista avautuu hieno jokinäkymä.

Tower of London

Tower Bridgen vieressä Thames-joen rannalla sijaitseva Vilhelm Valloittajan rakennuttama Tower of London on kaupungin suosituimpia nähtävyyksiä. Kesällä joutuu jonottamaan, sillä moni muukin haluaa nähdä Englannin kruununkalleudet ja maailman suurimman timantin. Lukuisat esillä olevat haarniskat ja aseet kertovat tuhat vuotta kestäneestä Iso-Britannian historiasta.

St. Paulin katedraali

Keskellä Cityn business-aluetta, lasipintaisten tornitalojen välissä, sijaitsee St. Paulin katedraali, jonka kupoli on Pietarinkirkon jälkeen maailman suurin. Kuuluisan Sir Christopher Wrenin suunnittelemaan kirkkoon on haudattu arkkitehtiäkin kuuluisimpia brittejä, kuten sodanaikainen pääministeri Winston Churchill ja Napoleonin sotien sankarit Wellingtonin herttua sekä amiraali Nelson. Lounasaikaan kirkon nurmialue täyttyy ruokatuntia pitävistä Cityn valkokaulustyöntekijöistä.

Parlamenttitalo ja Westminster Abbey

House of Parliament, Parlamenttitalo, on tärkeä osa Lontoon historiaa. Vain kesäaikaan, istuntokauden ulkopuolella, turistit pääsevät tutustumaan Parlamentti-taloon. Jokainen Lontoon-kävijä ikuistaa kamerallaan maailman kuuluisimman kellotornin, Big Benin. Tarkalleen ottaen Big Ben on vain tornin suurimman soittokellon nimi.

Lähellä Parlamenttitaloa sijaitseva Westminster Abbey on Englannin kuninkaallisten kruunajaiskirkko ja hautapaikka. Täällä on vietetty kuningatar Elisabethin ja prinssi Philipin häitä ja prinsessa Dianan hautajaisia.

London Eye

Kuten niin monessa muussakin Lontoon kohteessa, myös täällä pitää jonottaa. Vuosituhannen vaihteen kunniaksi pystytetty London Eye, maailman korkein maailmanpyörä on erittäin suosittu. 135 metrin korkeudesta avautuu huikea näköala yli Lontoon. Ajelu kestää puoli tuntia.

Hyde Park Corner

Kun Lontoon museot ja historialliset kohteet alkavat ahdistaa, kannattaa poiketa Hyde Parkissa, kaupungin suurimmassa puistossa. Alueen koilliskulmassa sijaitseva Speaker´s Corner tarjoaa sunnuntaisin ilmaisen shown. Moni ilmaisee värikkäitä mielipiteitään. Väittely äityy parhaimmillaan todella kiihkeäksi. Jäyhillä suomalaisilla on ihmettelemistä.

Parlamenttitalo.
Tower Bridge
Tower of London.
London Eye.
Hyde Park Corner.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU