Lontoon värikkäät katutorit – täältä saat kaikkea, mitä et tiennyt edes tarvitsevasi

Jopa shoppailua ymmärtämätön oivaltaa, että Lontoon täytyy olla ostosparatiisi. Pelkästään Oxford Streetillä, Lontoon tunnetuimmalla ostokadulla kävellessä aistii kaupungin jättimäisen tarjonnan. Kadulla kuhisee kuin kusiaispesässä viikon jokaisena päivänä. Tunnettuja merkkiliikkeitä on vieri vieressä. Mansikkana kakun päällä komeilee Oxford Streetin Selfridgesin luksustavaratalo.

Keskustan ostosparatiisin suosiosta kilpailevat Lontoon eri puolilla kaupunkia sijaitsevat lukuisat katumarkkinat. Niitä on yli 70, joista monet ovat auki viikon jokaisena päivänä läpi vuoden. Toreille eksyvät myös itse shoppailusta vähemmän kiinnostuneet turistit. Katutorien värikäs tunnelma houkuttelee myös paikallista väkeä. Lontoolaiset ovat hanakoita käymään markkinoilla. Etenkin sunnuntaisin markkinaväkeä on ruuhkaksi asti.

Lontoon katumarkkinoiden perinteet ulottuvat vuosisatojen taakse. Portobello Roadilla ja Spitalfieldsin markkinoilla käytiin katukauppaa jo 1600-luvulla. Äkkiseltään satunnaiselle turistille Lontoon eri katumarkkinat näyttävät tuotevalikoimaltaan samanlaisilta. Todellisuudessa vuosikymmenien saatossa torit ovat erikoistuneet. Lontoolaiset ovat oppineet, mille torille ja etenkin minä päivänä kannattaa suunnata, jos on kiinnostunut esimerkiksi antiikista tai mistä saa tuoreimmat elintarvikkeet ruokapöytään.

Osa toreista on auki vain viikonloppuisin, osa vuoden jokaisena päivänä. Kannattaa siis etukäteen varmistaa aukioloajat. Lauantaisin ja sunnuntaisin pitää varautua ihmispaljouteen. Ruuhkat ovat valtavat. Vintage-muoti on suosiossa.

Covent Garden

Moni matkailija tutustuu ensimmäiseksi Covent Gardenin tarjontaan, sijaitseehan se Lontoon keskustassa. Alun perin Covent Gardenissa myytiin vain elintarvikkeita. Nyt valikoima on laajentunut antiikista turistikrääsään. Tasokkaat katutaiteilijat tuovat pikantin lisän Covent Gardenin värikkääseen ilmapiiriin. Päästäkseen esiintymään heidän on ensin läpäistävä koe-esiintyminen.

Metro: Covent Garden.

Avoinna: Viikon jokaisena päivänä. Toritoiminta hiljenee illansuussa, mutta ravintolat ovat auki myöhempään.

Camden Town

Kun lyhyellä Lontoo-lomalla aika ei riitä useampien katutorien syynäämiseen, kannattaa yhdeksi kohteeksi valita kaupungin pohjoispuolella sijaitsevat Camden Townin markkinat. Ne ovat Lontoon värikkäimmät ja suurimmat. Camdenin markkinat ovat avoinna kautta vuoden joulupäivää lukuun ottamatta. Viikonloppuisin väenpaljous on jopa ahdistava.

Markkinatunnelmaan pääsee heti, kun nousee metroaseman portaita ylös. Ei pidä säikähtää, vaikka aluksi näkymä on melko shokeeraava. Täällä näkee muualta Lontoon katukuvasta kadonneita villin näköisiä punkkareitakin.

Camdenin alue muodostuu useasta eri markkina-alueesta, jotka ovat kasvaneet kiinni toisiinsa. Lähinnä metroasemaa myydään persoonallisia nuorten vaatteita, mutta Camden-kanaalin toiselta puolelta löytyy vanhoista varastorakennuksista kaikkea mahdollista antiikista käsityöesineisiin.

Monet tulevat Camden Towniin vain kiehtovan tunnelmaa aistimaan ja ruokailemaan edullisissa etnisissä ulkoilmaravintoloissa.

Metro: Camden Town.

Avoinna: Joka päivä noin klo 9.00 alkaen.

Portobello Road

Notting Hillin alueella sijaitsevan Portobello Roadin markkinat ovat Lontoon tunnetuimpia. Turistien ohella myös paikalliset käyvät täällä mielellään. Portobello Roadilla on toimintaa jokaisena päivänä, mutta viikonloppuisin myyjiä on eniten, samoin asiakkaita. Aukioloajat vaihtelevat viikonpäivien mukaan, joten ne kannattaa tarkistaa ensin.

Pitkä katu on jaettu alueisiin, joissa myydään antiikkia, ruokaa ja kirpputoritavaraa. Kannattaa poiketa myös kadunvarren second-hand putiikkeihin.

Metro: Portobello Road, josta lyhyt kävelymatka perille. Seuraa muita.

Spiltalfields

Lontoon itäosissa on viikonloppuisin useitakin katumarkkinoita. Seudun rappioromantiikka sopii hyvin torien kulisseiksi. Spiltalfieldsin markkinat ovat Lontoon vanhimpia. Toiminta oli muutama vuosi sitten loppumassa, mutta tilat uudistettiin.

Monien katumarkkinoiden tavoin moni paljasjalkainen lontoolainen tulee tänne sunnuntaisin shoppailun ohella syömään eksoottisia aterioita. Tori on katettu, joten sadekaan ei haittaa. Torstaisin on myytävänä antiikkia.

Metro: Liverpool Street.

Avoinna: Ma-pe 8.30-18, su 11-16.

Petticoat Lane

Parin korttelin päässä Spiltalfieldsin markkinoista sijaitsee legendaarinen Petticoat Lanen katumarkkinat. Pääpaino on uusissa ja vanhoissa vaatteissa. Sunnuntaisin markkinat ovat laajimmillaan. Tarjonta on kirjavaa, sillä Petticoat Lanella käy ostoksilla runsaasti Lontoon etnistä väkeä.

Metro: Liverpool Street.

Avoinna: Ma-pe 10-14.30, su 9-14.

Borough Market

Borough saa veden kielelle. Ei siis ihme, että torista on tullut lontoolaisten viikonloppusuosikki. Tori on herkkusuiden paratiisi, sillä täällä myydään muun muassa lähialueiden tuottajien juustoja, lihaa ja leipää. Pääpaino on luomutuotteissa. Tänne tullaan ruokaostoksille perjantaisin ja lauantaisin.

Metro: London Bridge.

Avoinna: Pe 12-18, la 9-16.

Harrods ja ripaus suomalaisuutta

Hankolaiset pojat kuolasivat aikoinaan kaupungin nätimmän tytön perään. Miss Suomi -kilpailun finalistilla Heini Wathénilla oli kuitenkin suuremmat suunnitelmat. Hän on tullut tunnetuksi maailmalla egyptiläissyntyisen miljonääri Mohamed Al-Fayedin aviovaimona. Vuonna 1985 ökyrikas Al-Fayed osti Harrodsin tavaratalon, mutta myi sen Qatarin kuningasperheelle vuonna 2010. Yksi heidän lapsistaan, Dodi, seurusteli prinsessa Dianan kanssa, kunnes molemmat kuolivat auto-onnettomuudessa.

Vaikka Harrodsin tavaratalo ei ehkä enää ole entisessä loistossaan, on se yhä eräs Lontoon suosituimmista nähtävyyksistä. Charles Henry perusti liikkeen vuonna 1901 ja se tuli tunnetuksi perusajatuksistaan: Maksava asiakas on kuningas. Mitä ei ole hyllyssä, se hankitaan.

5000 työntekijää ahkeroi yli 300 osastolla seitsemässä kerroksessa. Harrodsin eteen pysähtyy päivittäin lukuisia turistibusseja tuoden paikalle uteliaita matkailijoita kaikkialta maailmasta. Onpa tavaratalossa jopa pukeutumiskoodikin, sillä liian rennoissa vaatteissa ei ole ollut asiaa sisätiloihin. Farkut ja T-paita ovat riittäneet. Tavaratalon alimmassa kerroksessa liukuportaiden päässä on muistoalttari Dodin ja Dianan muistoksi.

Harrodsin suosituin yksityiskohta lienee kahteen kerrokseen sijoitettu ylellinen herkkumaailma, Food Hall. Makunautintoja voi kokeilla myös tavaratalon lukuisissa ravintoloissa. Niitä on liki kolmekymmentä.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU