Lontoon museot virkistävät mielen ja väsyttävät jalat

British Museum.

Onkohan kukaan koskaan laskenut, montako niitä todella on. Lontoo on museofriikeille runsaudensarvi. Tuskin on toista kaupunkia maailmassa, jonka museotarjonta on yhtä monipuolinen kuin Lontoon. Valinnanvaraa on megaluokan British Museumista idyllisiin pikkumuseoihin. Ja mikä parasta: monet Lontoon museot ovat ilmaisia!

Lontoon museoiden tutustumiseen ei riitä yksi ihmiselämä. Kannattaa ennen matkaa tehdä raaka valinta, mitä todella haluaa nähdä. Ja sekään ei vielä riitä. Osa museoista on niin suuria, että museon sisälläkin pitää tehdä tiukkaa rajausta. Ei kannata myöskään ahnehtia liikaa, sillä Lontoon museot väsyttävät helposti jalat. Yksi kohde päivässä riittää. Seuraavalla kerralla sitten lisää.

Museovalinnan voi tehdä aihealueen mukaan. Kiinnostaako sota vai taide? Tekniikka vai luonto? Historia vai tulevaisuus? Jokaiselle teemalle löytyy oma museonsa. Kaikesta näkee, että Lontoo on ollut vuosisatojen ajan kansainvälisen kaupan ja Brittiläisen maailmavallan keskus.

Esineitä on rahdattu laivalasteittain kaikkialta Brittiläisen imperiumin alueelta jopa siinä määrin, että voidaan aiheellisesti kysyä: Pitäisikö aarteet olla, ei Lontoossa, vaan siellä, mistä ne ”ryöstettiin”? Jos näin tehtäisiin, maailman suurin museo, British Museum, tyhjentyisi lähes kokonaan.

Kiinnostaako huipputaide

National Gallery

Trafalgar Square -aukiolla patsaan päässä tasapainoileva amiraali Nelson opastaa Lontoon tärkeimpään taidemuseoon. National Gallery koukuttaa jo pelkästään ilmaisen sisäänpääsyn ansiosta. Toki museon taidetarjontakin on huippua. Kokoelmat keskittyvät eurooppalaiseen maalaustaiteeseen 1200-luvulta 1800-luvulle.

Nimet Leonardo da Vinci, Titician, Rubens, Cézanne, Degas ja Picasso kertovat paljon National Galleryn kokoelmien tasosta. Onpa mestareiden joukkoon päässyt Gallén-Kallelakin.

www.nationalgallery.org.uk

Tate Britain

Brittiläinen taide on usein jäänyt Manner-Euroopan tuotannon jalkoihin. Tate Britainin kattava kokoelma brittiläistä taidetta todistaa, että saarivaltiollakin on ollut merkittäviä taiteilijoita. Muun muassa Constable ja Turner ovat hyvin edustettuina. Tate Britain tunnettiin aikaisemmin nimellä Tate Gallery.

www.tate.org.uk

Tate Modern

Vuonna 2000 avattu Tate Modernista tuli oitis eräs Lontoon suosituimmista museoista. Nimensä mukaisesti moderniin taiteeseen keskittyvä museo sijaitsee Thamesjoen rannalla Millenium Bridge -sillan päässä. Itse museo on vanhassa voimalaitoksessa. Tate Modern jatkaa siitä, mihin National Gallery päättyy. Nähtävää on paljon, joten tänne pitää varata aikaa vähintään puolipäivä.

www.tate.org.uk

Historian nälkäisille

British Museum

Kaikkien museoiden ”äiti”, maailman vanhin ja eräs maailman suurimmista museoista pursuaa aarteita eri puolilta maailmaa. Ilmaisen sisäänpääsyn ansiosta saattaa joutua jonottamaan. Sateisena Lontoo-päivänä moni suunnistaa ihmettelemään museon erikoisuuksia, kuten muumioita.

Eräs mielenkiintoinen yksityiskohta on Rosetten kivi, jonka avulla opittiin ymmärtämään egyptiläisiä hieroglyfejä. Yhden vierailun aikana onnistuu tutustumaan vain murto-osaan museon antiin. Esillä on yli seitsemän miljoonaa esinettä. Museon vuonna 2000 avattu upea aula, Great Court, on Euroopan suurin katettu aukio.

www.britishmuseum.org

Imperial War Museum

Monien mielestä Sotamuseo, Imperial War Museum on Lontoon paras museo. Ainakin, jos on kiinnostunut sotahistoriasta. Museon anti perustuu niihin sotiin, joissa Iso-Britannia on ollut osallisena vuodesta 1914 lähtien. Pääpaino on ensimmäisessä ja toisessa maailmansodassa.

Museon parasta antia on sodissa käytetty kalusto. Esillä on muun muassa lentokoneita, panssarivaunuja ja tykkejä. Elävyyttä on saatu myös juoksuhaudoilla ja pommisuojilla. Eräs vaikuttavimmista osastoista on Holocaust Exhibition, joka kertoo juutalaisvainoista. Sisäänpääsy on ilmainen.

www.iwm.org.uk

Cabinet War Rooms

Pieni, mutta tunnelmallinen. Näin voisi kuvata alkuperäisenä säilytettyä toisen maailmansodan aikaista tilaa, jossa pääministeri Winston Churchill hallituksineen pähkäilivät sodan tapahtumia. Sodanaikainen sisustus ja paksut betoniseinät luovat tunnelmaa. Sitä täydentävät sireenien ulvonta ja pommien räjähtelyt. Tämä oli paikka, josta Churchill piti kuuluisat radiopuheensa.

Tekniikkaa, luontoa ja tiedettä

London´s Transport Museum

Täällä viihtyvät lapsetkin. Lontoon Liikennemuseo on toteutettu havainnollisesti, onhan esillä runsaasti joukkoliikenteen kalustoa eri vuosikymmeniltä. Lontoon Liikennemuseo on alansa suurin koko maailmassa.

Museossa voi kokeilla bussin ohjaamista tai metrojunan ajamista. Lapsille suunnattu KidZone-alue tarjoaa paljon erilaista puuhaan perheen pienimmille.

www.ltmuseum.co.uk

Natural History Museum

Lontoon Luonnontieteen museo on todellinen klassikko. Ilmainen sisäänpääsy ja tasokas hirmulisko-osasto houkuttelevat runsaasti lapsiperheitä. Innokkaimmat voivat osallistua opastetuille kiertokäynneille. Museo on jaettu eri osastoihin. Yhden vierailun aikana on mahdollista tutustua vain osaan museon laajoihin kokoelmiin.

www.nhm.ac.uk

Science Museum

Jos Luonnontieteen museon jälkeen jää vielä voimia, kannattaa suunnatta vieressä sijaitsevaan ilmaiseen Tiedemuseoon. Sen tarjonta on kuitenkin laaja ja erittäin kiinnostava, joten museossa vierähtää helposti koko päiväkin. Museon päärakennuksessa on seitsemän kerrosta ja uudemmassa Wellcome Wingsissä vielä neljä kerrosta lisää.

Heureka-tyyppisessä museossa lapset pääset itse kokeilemaan ja testaamaan luonnonilmiöitä. Kannattaa ennen vierailua tutustua museon mielenkiintoisiin internetsivuihin. Näin saa etukäteen käsityksen, mitä on tarjolla.

www.sciencemuseum.org.uk

London´s Transport Museum.
Imperial War Museum.
Natural History Museum.
British Museum.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU