Greenwich on historiallinen kylä keskellä maapalloa

Nollapituuspiiri.

Näky on koominen! Ihmisjono kiemurtelee eteenpäin. Jokainen odottaa vuoroaan päästääkseen seisomaan hajareisin maahan upotetun metalliliuskan päällä. Tämä hetki pitää tietysti tallentaa loma-albumiin todisteena erikoisesta tilanteesta.

Kyseessä kun ei ole mikä tahansa paikka. Seisomalla haara-asennossa voi asettaa toisen jalkansa läntiselle pallonpuoliskolle ja toisen jalkansa itäiselle pallonpuoliskolle.

Paikka on tietysti Greenwich, kuusi kilometriä Lontoosta kaakkoon sijaitseva kuuluisa kylä, jonka läpi kulkee nollapituuspiiri. Viiva jakaa maapallon kahteen osaan, itäiseen ja läntiseen.

Nollapituuspiiri on todellisuudessa vain pikantti Greenwichin lisä. Täällä kannattaa vierailla muutenkin. Retkeen pitää varata vähintään puolipäivää. Viikonloppu on paras ajankohta, sillä silloin Greenwich on eläväisimmillään.

Lontoon julkinen liikenne jaetaan vyöhykkeisiin. Turisti liikkuu pääasiassa ykkösvyöhykkeellä, lähellä tärkeimpiä nähtävyyksiä, mutta samalla lipulla voi matkustaa myös kakkosvyöhykkeellä. Matkailijoiden onneksi Greenwich sijaitsee vielä kakkosvyöhykkeellä. Täällä voi kokea yhä aitoa englantilaista elämää. Vanhoja rakennuksia, aitoja pubeja, kaunista luontoa ja värikkäitä markkinoita.

Historialliseen Greenwichiin pääsee helposti, runsaassa puolessa tunnissa. Ensin metrolla Bank-asemalle ja sieltä DLR-junalla (Dockland Light Rail) Thamesjoen yli Greenwichiin. Kannattaa jäädä pois Cutty Sark -asemalla. Osa matkailijoista saapuu jokilaivalla.

Aikavyöhykkeiden lähtökohta

Britit olivat 1700-luvulla eräs maailman johtavista merenkulkijoista. Matkojen suuntautuessa yhä kauemmaksi oli tarpeen laatia maapallon pinnalle asteverkko paikanmääritystä varten.

Greenwichin nollapituuspiiri oli käytössä jo 1700-luvun kartoissa, mutta kansainvälisesti asiasta sovittiin Washingtonissa pidetyssä kokouksessa vuonna 1884. Siitä lähtien Greenwichin aika ja paikka olivat pituuspiirien ja aikavyöhykkeiden lähtökohtana. Greenwich Mean Time määrittelee yhä nykyisinkin kunkin maan kellonajan.

Jokainen matkailija tietää itä-länsi suunnassa matkustaessaan, miten kellonaika vaihtelee eri puolilla maailmaa. Maapallolla on 24 aikavyöhykettä, jotka myötäilevät 15 pituusastetta leveitä vyöhykkeitä. Siirryttäessä vyöhykkeeltä toiselle siirretään kelloja tunti eteen tai taaksepäin. Itään päin mentäessä kellonaika kasvaa. Maapallon toisella puolella, keskellä Tyyntä valtamerta kulkee päivämääräraja. Siellä siirrytään päivästä toiseen.

Greenwichin tunnetuin nähtävyys on korkealla puistomaisen mäen päällä sijaitseva tähtitieteellinen observatorio, Royal Greenwich Observatory. Nollapituuspiiri kulkee juuri sen kautta. Observatorio ei ole nykyisin käytössä, mutta se toimii tähtitieteellisten laitteiden ja navigaatiovälineiden museona. Rakennuksen on suunnitellut Englannin kuuluisin arkkitehti Cristopher Wren.

Sekaannusten välttämiseksi lentolipuissa käytetään aina paikallista aikaa. Matkailijan tehtäväksi tulee siirtää omaa kellonsa ja kännykkänsä oikeaan aikaan. Suomessa on käytössä niin sanottu Itä-Euroopan aika, joka on kaksi tuntia edellä Greenwichin aikaa.

Jokainen maa saa itse päättää, mihin aikavyöhykkeeseen kuuluu. Esimerkiksi Espanjassa käytetään Keski-Euroopan aikaa, vaikka maa sijaitsee Greenwichin eli Iso-Britannian aikavyöhykkeellä. Itä-länsisuunnassa isoissa valtioissa, kuten Yhdysvalloissa ja Venäjällä on käytössä useita aikavyöhykkeitä. Kiinassa kello on aina sama koko maassa, vaikka sinne mahtuisi viisikin aikavyöhykettä.

Aikaerorasitus rasittaa kroppaa

Jet lag eli aikaerorasitus on tuttu monille itä-länsisuunnassa matkustaneille. Elimistön sisäinen kello tikittää eri tahdissa kuin paikallinen aika. Uni-valverytmi menee sekaisin. Itäänpäin matkustaessa ongelma on suurempi, sillä sisäistä kelloa on vaikeampi aikaistaa kuin myöhentää.

Aasiaan matkustaessa kuin Yhdysvaltoihin. Amerikkaan matkustaessa sopeutuminen onnistuu kahdessa kolmessa päivässä. Paluumatkan jälkeen sopeutuminen Suomen aikaan kestää yleensä pidempään. Aikaerosta kärsiminen on kuitenkin hyvin yksilöllistä.

Jos kohteessa viivytään vain pari päivää, ei omia nukkumistottumuksia kannata muuttaa, vaan pyritään elämään kotimaan kellonajan mukaan. Pidemmillä matkoilla kannattaa mukautua paikalliseen aikaan mahdollisimman nopeasti. Ulkona oleminen, kävely ja auringonvalo auttaa sopeutumaan aikaeroon. Silmiä suojaavien aurinkolasien käyttöä kannattaa aluksi välttää, sillä auringonvalo tahdistaa sisäistä kelloa tehokkaasti. Pahinta on jäädä sisätiloihin hotelliin.

Itään matkustaessa voi yrittää nukkua koneessa ja näin aikaistaa sisäistä kelloa. Länteen mentäessä rytmiä voi yrittää myöhentää esimerkiksi kahvin avulla.

Greenwichin muut nähtävyydet

National Maritime Museum

Iso-Britannian vuosisatoja vanhat merenkulun perinteet tulevat havainnollisesti esille Merimuseon laajoissa kokoelmissa. Esillä laivojen pienoismalleja, navigointivälineitä, vanhoja merikarttoja ja merimiehille kuuluvia esineitä. Sisäänpääsy ilmainen.

Royal Naval Collage

Greenwichin kylän monumentaalisin rakennus on Kuninkaallinen Laivastokoulu. Yleisölle on avoinna Painted Hall, jonka kattomaalaukset ovat hämmästyttävät.

Markkinat

Moni tulee Greenwichiin katumarkkinoiden ansiosta. Toritunnelma on parhaimmillaan viikonloppuisin.

Cutty Sark

Kuuluisa purjealus on perusteellisen kunnostustyön alla eikä ole auki yleisölle. Se kärsi muutama vuosi sitten tulipalosta. Korjaustyöt ovat viivästyneet alkuperäisistä suunnitelmista.

Royal Naval Collage.

SISÄLLYSLUETTELO

ETUSIVU